fbpx

RaceTime: Året der gik – i Danmark, Skandinavien og internationalt

Der breder sig altid en stemning af lidt vemod, når galopsæsonen på Klampenborg er slut. Men det bliver forår igen, og måske venter der nye skandinaviske triumfer i Dubai i vinterens løb. Foto: Klaus Bustrup.

DANSK TRIUMF I DUBAI.

Når vejret i Danmark er dårligt om sommeren, rejser mange sydpå. Og når galopsæsonen i Danmark er forbi, begynder galopentusiaster at rette blikket sydpå, især mod de arabiske lande.

Tidligere først og fremmest mod Dubai, men sidste år blev der også sendt skandinaviske heste til Bahrain.

Og inden længe vil vi nok også se dem i Saudi Arabien, der ikke kun på fodboldfronten, men også på galopfronten, lokker med mange penge.

Galopåret 2023 blev indledt med en enestående dansk triumf i Dubai. Good Fortune (Appel Au Maitre) vandt den 27. januar Zabeel Turf på Meydan.

Hjemvendt fra Dubai interviewede RaceTime træner Søren Jensen, der var blevet berømt for sin udtalelse: ”I feel the sun is shining”, selvom der var regnvejr netop den dag på Meydan.

Søren Jensen og Liam Doran i samtale med Mickael Barzalona forud for Good Fortunes start i Dubai Millennium Stakes (Gr.3). Good Fortune blev Årets Hest 2023 på Klampenborg. Foto/Copyright: Erika Rasmussen.

Good Fortunes Dubaiophold bekræftede, at et ophold i de arabiske landes varme og under de fantastiske træningsforhold, som Meydan byder på, ikke er en dårlig forberedelse til den skandinaviske væddeløbssæson.

Det gjaldt også for Miga Horses Chianti (Zarak), der efter sine starter i Bahrain vandt Tuborg Åbningsløb på Klampenborg.

Det blev til tre sejre mere i sæsonen, bl.a, det velbetalte Breeders’ Trophy Mile på Bro Park, og Chianti er oppe i et handicap på 92.

RaceTime bragte i oktober 2022 et interview med ejerparret bag Miga Horses A/S, Pia og Michael Garbers.



Good Fortune fulgte sin Dubaisejr (som kan ses i videoen herover) op med sejre på Klampenborg i Dansk Jockey Club Cup og Copenhagen Mile og senere på året i Skandinavisk Grand Prix.

Endvidere blev det til to andenpladser i Gruppe-3-løbene Stockholms Stora Pris og Marit Sveaas Minneløp på Øvrevoll samt i Pokalløb (L) på Klampenborg.

Flemming Velin mødte op i Pokalløb med tre af sine meget veltrukne heste. Den nyimporterede Drumroll (Deep Impact), Unconquerable (Churchill) samt Vatican City (Galileo), og det blev Unconquerable, der var bedst på dagen.

Good Fortune viste imponerende bedrifter i en lang sæson, og han fik i 2023 bekræftet sin meget høje klasse.

Good Fortune efter sejren i Danish Jockey Club Cup (L) sammen med Marianne og Jens Ditlev Lauritzen. Søren Jensen træner Good Fortune og Carlos Lopez var på ryggen af Good Fortune ved den lejlighed. Foto: Burt Seeger. 

TRE VERDENSSTJERNER.

Dét, der gjorde størst indtryk på mig under årets Dubai World Cup Carnival, var japanske Equinox’ imponerende præstation på Meydans græs, da han i ny rekordtid vandt Dubai Sheema Classic (Gr.1) med fire længder før vinderen af Irish Derby 2022, Westover (Frankel).

Equinox (Kitasan Black) vandt to løb mere i 2023 i Japan. Begge Grade-1-løb, og det sidste igen i rekordtid.

Equinox er iflg. ”Longines World’s Best Racehorse” verdens højest rangerede galophest i 2023 før Ace Impact.

Juddmontes Westover sluttede sin løbskarriere med en andenplads netop bag Ace Impact i Prix de l’Arc de Triomphe, og han går nu i avlen.

Japanske Equinox, verdens bedste hest i 2023 fotograferet ved sin triumf i Dubai Sheema Classic (Gr.1) på Meydan. Foto: Dubai Racing Club. 

Ace Impact (Cracksman) står som Europas ubestridte konge i 2023, og som Westover går han nu i avlen.

Han debuterede først som 3-årig, og Ace Impact er ubesejret i sine fem starter. Han vandt Prix du Jockey Club (Gr.1) – Fransk Derby – og han afsluttede sæsonen med sejr i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1), hvor han igen viste sin helt imponerende speed.


RaceTime bragte ultimo september en optaktsartikel til Prix de l’Arc med mere udførlige beskrivelser af Ace Impact og Westover. 


Endelig er der fra “året der gik” grund til at fremhæve Auguste Rodin. Han tilhører den japanske Triple Crown-vinder og championbeskeler, nu afdøde Deep Impacts, sidste årgang.

Auguste Rodin er ud af den tredobbelte Gruppe-1-vinder Rhododendron (Galileo), der også var anden til Enable (Nathaniel) i Epsom Oaks i 2017.

Auguste Rodin løb seks gange som 3-årig i 2023. To gange var han helt væk.

De fire andre gange vandt han.

Epsom Derby (Gr.1), Irish Derby (Gr.1), Irish Champion Stakes (Gr.1). Og senest Breeders’ Cup Turf (Grade 1) på Santa Anita, som Coolmore og træner Aidan O’Brien vandt for ottende gang.

Auguste Rodin, der også var blandt de bedste 2-åringer i Irland, er nærmere omtalt i RaceTimes artikel den 1. maj 2023 om starten på den klassiske sæson i Skandinavien og England.



FRANKEL IGEN EUROPAS FØRENDE AVLSHINGST.

For tredje år i træk bliver Frankel (Galileo) Europas førende avlshingst, siden han i 2021 overtog tronen fra faderen.

Til gengæld er Galileo (Sadler’s Wells) nu for fjerde år i træk Europas førende morfar med mere end 125 millioner kroner i indtjening, hvilket er rekord.

Frankel. Europas førende avlshingst i 2023 og samtidig farfar til årets vinder af Prix de l’Arc, Ace Impact. Frankels bedækningspris stiger i 2024 til 350.000 pund. Foto: Juddmonte 

Blandt Frankels afkom i 2023-sæsonen kan ud over Westover nævnes Chaldean (Engelsk 2000 Guineas), Soul Sister (Epsom Oaks), Mostahdaf (Prince Of Wales’s Stakes og Juddmonte International Stakes) og Inspiral (Breeders’ Cup Filly & Mare Turf).

Alle Gruppe-1-løb.

I RaceTimes artikel fra 24. januar 2023 ”Frankel sætter sig på tronen” kan man læse mere om verdens måske bedste væddeløbshest, der nu også viser sig som en enestående avlshingst.


Årets højdepunkt 2023 på Klampenborg. Slava Ukraini (Moohaajim) vinder overlegent The Macallan Dansk Derby, og han vandt alle sine løb i Skandinavien som 3-årig. Niels Petersen træner Slava Ukraini og Carlos Lopez red Slava Ukraini i Dansk Derby. Foto: Burt Seeger. 

TRE IMPONERENDE SKANDINAVISKE DERBYVINDERE.

I 2023 fik vi tre unikke, alle overlegne, skandinaviske derbyvindere. Slava Ukraini (Moohaajim), der vandt Dansk Derby, gik ubesejret gennem sæsonen i Skandinavien.

Ayani (Starspangledbanner) blev ”Triple Crown-vinder på Jägersro”, hvor han vandt alle sine fem starter.

Og Ami De Vega (Lope De Vega) fulgte sin norske derbysejr op med sejr i først Norsk St. Leger og senere Svensk St. Leger.

Inden Derbyet, den 20 juni, bragte RaceTime et længere interview med en af ejerne af Slava Ukraini, Jakob Dalhoff. 


Jessica Long og Oliver Wilson jubler sammen efter Ayanis opvisning i Svenskt Derby. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

MOOHAAJIM OG APPEL AU MAITRE, HJORTEBOS TRUMFER. 

I en RaceTime-artikel forud for Dansk Derby fokuseredes på, hvem der ville vinde Dansk Derby – hvis vi alene så på fædrene. 

Slava Ukraini (Moohaajim) vandt Dansk Derby før Cotton Eye Joe (Appel Au Maitre).

Og netop afkom efter Moohaajim og Appel au Maitre, der begge er opstaldet på Stutteri Hjortebo, har i den grad sat deres præg på de skandinaviske storløb i 2023.

Moohaajim med det 4-årige sprinteres Let’s Go Crazy (Polar Cup, L).

Med 3-åringerne Slava Ukraini (Svenskt 2000 Guineas, Skandinavisk Mesterskap for 3-Åringer, Dansk Derby, Breeders’ Trophy Classic og Breeders’ Prize Classic).

Og Bud (Dansk 2000 Guineas), Keep On Dancing (Dansk Oaks) og Sid Game (Breeders’ Prize Sprint).

Carlos Lopez sender Let’s Go Crazy først over stregen i Stewards Cup. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Fire klassiske vindere og sejre i tre Breeders’-løb med sin første årgang i Skandinavien. En helt unik debut i Skandinavien for Moohaajim.

Og det fortsætter med 2-åringerne.

Kis, der vandt Produce Stakes, og Brigadier der vandt Dansk Galops Auktionsløb.

Brigadier var en af de åringer, der fik omtale, da RaceTime i juli 2022 besøgte Stutteri Hjortebo for at beskrive det vellykkede generationsskifte på stutteriet. 

Brigadier er første levende afkom ud af Queens (Philomatheia), der havde en flot løbskarriere.

Queens er opdrættet på Rävdansens Stuteri og ud af Flip Flopping Fly og således halvsøster til vinderen af Dansk Derby 2021, Iron Butterfly (Swipe).

Moohaajim er også far til Swing, der vandt Lambada Cup på Jägersro i sin eneste start som 2-årig. Swing er halvbror til Ready Teddy (Maxios), der vandt Dansk Derby og Dansk St. Leger i 2020.

Brigadier, Årets 2-årige hest på Klampenborg, vinder knusende overlegent Dansk Galops Auktionsløb og kan give Moohaajim sin anden derbyvinder i træk. Brigadier er ejet af Lone-Kaj Nielsen. Opdrættet af Stutteri Hjortebo. Trænet af Bent Olsen og blev redet af Elione Chaves. Et stærkt firkløver. Foto: Burt Seeger. 

Appel Au Maitre har i år imponeret igen. Blandt de ældre med Good Fortune, der allerede er omtalt.

Og med Mme Fernandes Sir Camelot, der i et ekstraordinært stærkt felt vandt Dansk Breeders’ Cup foran sidste års derbyvinder Titannia.

I et vidunderligt løb, hvor Sir Camelot og Titannia i en nådesløs duel mellem de to klart trak fra de andre, men hvor en godt gående Sir Camelot til sidst sluttede som en klar vinder.

Desværre har vi ikke set Sir Camelot siden, men det sker forhåbentlig i 2024. Han har et meget stort potentiale, og han er ubesejret i sine fem seneste starter.

Træner Rikke Rohbach Bonde og Nicolaj Stott havde et forrygende forår med Stald Ras’ Go On Carlras’ sejr i Scandinavian Open Championship (Gr-3) og Sir Camelots sejr i Dansk Breeders’ Cup, og det beskrev RaceTime i en artikel den 20. juli 2023. ”Vi håber det går vores vej.” 

Det gjorde det ikke helt i resten af sæsonen, men det sker nok i 2024. Stalden er fyldt med gode og lovende heste.

Karin Sallings Sir Camelot (Nicolaj Stott) vinder Dansk Breeders’ Cup før Titannia (Anna Pilroth). Dobbelttriumf for deres far Appel Au Maitre. Et af de bedste løb på Klampenborg i den forgangne sæson. Foto: Burt Seeger.

Mette og Dean Olsens Titannia tabte ikke modet, og i Fawzia Stakes på derbydag slog hun to af Skandinaviens bedste hopper, Iron Butterfly og Ascot Brass, der nu har afsluttet sin enestående løbskarriere for at gå i avlen.

Juniper Tree-datteren Ascot Brass vandt næsten fire millioner kroner, og selv om løbskarrieren bød på 11 sejre – 10 i storløbssammenhæng – vil Ascot Brass måske altid huskes bedst for sin andenplads i 2022-udgaven af Cape Verdi Stakes (Gr.2) over 1600 meter på Meydan.

Endnu et ”ældre” Appel Au Maitre-afkom, nu 6-årige Seneschal, der vandt Svenskt St. Leger i 2020, gjorde sig bemærket, da han vandt årets sidste Listedløb i Skandinavien, Songline Classic, og gav Wido Neuroth og sønnen Jan-Erik en flot sortie som hhv. træner og jockey ved afslutningen af denne sæson.

Appelino (Sea The Moon), vinderen af Vinterfavoriternas Pris på Bro Park og første afkom efter championhoppen Appelina  (Appel Au Maitre), bliver en af de mange lovende heste, som Jan-Erik Neuroth nu får ansvaret for at træne.

Jan-Erik og Wido Neuroth fotograferet sammen efter Ami De Vegas sejr i Norsk Derby 2023. Det var Wido Neuroths 21. derbysejr som træner. Foto: Hesteguiden.com.

I maj 2018 interviewede Per og jeg Wido og Jan-Erik Neuroth på Øvrevoll, og i den RaceTime-artikel kan man læse meget mere om Wido Neuroth, om hans baggrund og opvækst og den imponerende trænerkarriere i Norge.

Seneschals sejr i Songline Classic var bemærkelsesværdig ved at han slog vinderne af to af årets største løb for ældre heste, Hard One to Please og Espen Hill.

Sidste års dobbelte derbyvinder Hard One To Please (Fast Company) vandt på Øvrevoll Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) før Good Fortune. Og ligeledes Skånska Fälltrittklubbens Jubileumslöpning (L) på Jägersro før Espen Hill.

Og svenskopdrættede Espen Hill (Helsinki) vandt det højstdoterede løb i Skandinavien for ældre heste, Stockholm Cup International (Gr.3), før engelske Outbox (Frankel).

Det var forventet, at Stockholm Cup International 2023 skulle blive en dyst mellem de sidste to års svenske derbyvindere, Hard One To Please og Ayani, men den strid udeblev, og begge heste endte uplaceret. Årets sportslige skuffelse.

Frankie Dettori, der var på afskedsturné som jockey i Skandinavien, er set bedre ridende, end på ryggen af Hard One To Please.

Hvorfor Ayani svigtede er uvist. Måske kan han ikke lide græs, måske var han træt efter en lang sæson, hvor han ellers brillerede med fem overlegne sejre på Jägersros dirt og indtjente næsten 2,5 millioner svenske kroner.

Espen Hill (Madeleine Smith) vinder Stockholm Cup International (Gr.3) før Outbox (Hollie Doyle), der for tredje gang i træk måtte tage til takke med en andenplads. Foto: Elina Björklund/ Svensk Galopp.

Endnu engang var Appel Au Maitre-afkom synlige i derbyårgangen, hvor Cotton Eye Joe var anden i Dansk Derby. Men som Niels Petersen på et tidspunkt udtrykte det: ”Hele sæsonen måtte Cotton Eye Joe leve med at være født i samme årgang som Slava Ukraini.”

Og næste år kan Appel Au Maitre måske supplere en i forvejen helt enestående karriere som avlshingst med endnu en dansk derbysejr. I givet fald den tredje i rækken.

My Fortune, der er opdrættet af Stutteri Hjortebo, har kun løbet i storløb, og han har aldrig været dårligere end anden.

Efter sin overlegne sejr i Vinterfavoritternes Ærespræmie på Klampenborg, vandt han Svenskt Kriterium på Jägersro. I samme overlegne stil.

Samme præstation stod Suspicious Mind (Appel au Maitre) for, og han vandt Dansk Derby året efter.

My Fortune er halvbror til Lucy Liu (Myboycharlie), der var tredje i Dansk Derby i 2017. Til Margrethe (Juniper Tree), der var fjerde i Dansk Derby i 2019. Og til Giant Fortune (Giant Sandman), der var sjette i Dansk Derby i 2022.

Den store ejerkreds bag årets vinterfavorit, My Fortune, sammen med træneren Bettina Andersen. Oliver Wilson, der genvandt jockeychampionatet på Klampenborg, red både My Fortune til sejr i Vinterfavoritterne og i Svenskt Kriterium. Foto: Burt Seeger.

Skulle My Fortune svigte, er der andre Appel Au Maitre-afkom, der allerede som 2-åringer har vist høj klasse.

Wido Neuroth-trænede Schamyl vandt Skandinavisk Mesterskap for 2-Åringer og Norsk Kriterium, begge på Øvrevoll. Hun er ud af Whistler (Academy Award), der som 3-årig vandt Svenskt Oaks og året efter Dansk Breeders’ Cup.

Og Rosemary’s Baby er overlegen vinder i sine første to starter på Øvrevoll i år, senest af Norsk Rikstotos Opdrettsløp.

Moderen, Xstase, vandt som 2-årig Svenskt Kriterium og som 3-årig Mowerinaløb og Svenskt Oaks. Rosemary’s Baby er helsøster til Xcalibur, der har et maxhandicap på 87, samt halvsøster til Xit (Champs Elysee), der vandt Kapplöpningsellskabets Stora Pris i 2021, og til Xotica (Helmet), som bl.a. var tredje i 2023-udgaven af Dansk Oaks.

Schamyl og Jacob Johansen hjemtager Norsk Kriterium foran Rockofthemountain med Oliver Wilson. Foto: Hesteguiden.com.

For at afslutte historien om Stutteri Hjortebos to trumfer, så er de p.t. fædre til seks af de 10 højest rankede heste til The Macallan Dansk Derby 2024.

Moohaajim (Brigadier, Kis og Swing).

Appel Au Maitre (My Fortune, Schamyl og Rosemary’s Baby).

Stutteri Hjortebo bliver i 2023 dansk- og skandinavisk opdrætterchampion. Nummer to i Norge og nummer tre i Sverige.


FAR OG DATTER I HOPLA. 

Ved starten af sæsonen mødte jeg Bent Olsen i paddocken og spurgte ham, hvordan han troede, at sæsonen ville forløbe for ham. Han påpegede, at flere af hans heste nok ville have størst chancer på de svenske baner.

Det fik han ret i. Bent Olsen vandt mange storløb i Sverige i 2023, men samtidig blev han igen trænerchampion i Danmark og tilmed med en betydelig afstand ned til sidste års danske trænerchampion Niels Petersen.

Træner Bent Olsen, ejer Frank Hansen og jockey Elione Chaves efter King Of Tens sejr i Svealandlöpning. Foto: Elina Björklund/ Svensk Galopp. 

Niels Petersen blev norsk trænerchampion og endnu engang Skandinaviens mest vindende træner, medens Lennart Reuterskiöld jr. blev svensk trænerchampion.

Medvirkende til Niels Petersens skandinaviske trænerchampionat var, ud over Slava Ukraini, et stærkt hold af 2-åringer.

Bl.a. Lord Mountbatten, der vandt Goffs Futurity Stakes på Klampenborg, Chelsea Morning (Mustajeeb), der var anden i Svensk Kriterium, og Rockoftehemountain (U.S Navy flag), der vandt Manoustielöpning.

3-årigerne Cotton Eye Joe og Miss Wintown, der vandt tre storløb på Jägersro.

Og de ældre stjernehopper Iron Butterfly og Ascot Brass samt Chianti og Elkær Stutteris nu 7-årige Kick On, der vandt Arnfinn Lunds Minnelöp (L).


Juniper Tree-datteren American Zodiac besejrer Hurricane Reds Déjà Vu i Svenskt Oaks. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Lennart Reuterskiöld Jr’s topscorer var den svenske Oaksvinder American Zodiac (Juniper Tree) der udkæmpede mange kampe med to af staldens andre treårshopper Canadian Kylie (Hallucinate) og Déjà Vu (Hurricane Red).

Blandt de ældre heste i stalden vandt Plantstepsdream to Listed- løb, bl.a. Peas and Carrots Mile på Jägersro, og Irish Action sejrede i Zawawi Cup på Klampenborg.

Bent Olsen havde en flot sæson i 2023 med næsten fire millioner kroner i indtjening til staldens heste. Det bedste resultat siden 2019, hvor især Red Cactus (Hard Spun) tog godt for sig af retterne med en indtjening på 1,9 millioner kroner.

Kis (Martin Rodriguez) vinder Stutteri Hjortebo Produce Stakes før den senere Vinterfavorit My Fortune (Oliver Wilson). 

De fire 2-åringer, Brigadier (Moohaajim), King Of Ten (Ten Sovereigns), Kis (Moohaajim) og Troja (Hard Spun) vandt tilsammen 1,2 millioner kroner, og det kan nemt blive til meget mere næste år.

Troja vandt Stig Holms Pokal på Jägersro, og Kis vandt to storløb for 2-åringer. Produce Stakes på Klampenborg og Tommy Gustafsson Memorial (Breeders’ Trophy Juvenile) på Bro Park.


Angel Field og Elione Chaves efter triumfen i Svenskt 1000 Guineas. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Det blev til to klassiske sejre for Bent Olsen i det forgangne år. Nuevo Estrella (Kodiac) vandt Norsk 2000 Guineas og Angel Field (Harry Angel) Svenskt 1000 Guineas.

Blandt de ældre heste viste Nascetta (Dubawi) igen i 2023 stor formåen med tre sejre på Klampenborg, senest i Familien Trocks Ærespræmie på 1200 meter.

Lea Olsen i samtale med Jan-Erik Neuroth forud for The Macallan Dansk Derby. Foto: Burt Seeger.

Også Bent Olsens datter, Lea Olsen, provinsens største galoptræner, gør det rigtig godt. 2023 bliver hendes bedste sæson som træner med en samlet indtjening for stalden i 2023 på godt 1,6 millioner kroner.

Det gør Lea til Danmarks fjerdemest vindende træner efter faderen, Søren Jensen og Bettina Andersen.

Flere af Lea Olsens 2-åringer har gjort det særdeles flot. Giovanni Torkdahl vandt overlegent Skånelandlöpning på Jägersro.

Giovanni Torkdahl og Per-Anders Gråberg vinder Skånelandlöpning. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Karin Sallings Lord Of Denmark (Lord Of England) vandt på årets sidste væddeløbsdag i Danmark Købmand Hermann Sallings Mindeløb – den jyske vinterfavorit – med 10 længder.

Soft Gallery (Pistachio), der var anden i Vinterfavoritternes Ærespræmie på Klampenborg, var også anden her.

Og Biot (City Light), der er opdrættet af Stutteri Jupiter, slog hele toårseliten: My Fortune, Brigadier og Kis i Dansk Kriterium.

Blandt de ældre heste var King Ferdinand (Elusive City) dominerende med fire sejre i 2023, bl.a. i Jyllandsløbet og Larch Ærespræmie.

RaceTime interviewede Lea Olsen i februar 2021, da hun netop var startet op som professionel træner. 

Opdrætterparret Nina Falck og Gert Larsen (Stald Jupiter), træner Lea Olsen, og ejer Kjeld Moe Jacobsen sammen med Karin Salling, der overrakte ærespræmier, efter Biot sejr i Hermann Sallings Dansk Kriterium. Foto: Burt Seeger. 

TILHØRER EN ANDEN VERDEN – OG DOG. 

Med et generalhandicap på 97 var Stall Comos, Cathrine Erichsen-trænede Duca Di Como, Skandinaviens højsthandicappede hest i 2023.

Duca Di Como (Clodovil) er noget helt for sig selv i Skandinavien, hvor han vandt i sine to starter i 2023.

Pramms Memorial (L) på Jägersro med 11 længder. Det var Duca Di Comos tredje sejr i Pramms. Og Tattersalls Nickes Minneslöpning (L) på Bro Park for femte gang i træk – og denne gang med 5 længder.

Duca Di Como (Elione Chaves) vinder i ensom majestæt overlegent Pramms Memorial 2023. Den flotte 8-årige skimmel har nu i mange år været kongen på milerdistancerne i Skandinavien, og han har vundet i 22 af sine 36 starter og indtjent næsten syv millioner svenske kroner. Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp. 

I juni måned blev Duca Di Como prøvet internationalt i Wokingham Stakes, et handicap på Ascot. Duca Di Como endte som nummer 26 blandt de 27 startende, slået med 16 ½ længde.

Men 1200 meter på græs i et felt på 27 var nok heller ikke lige Duca Di Comos kop te.

Hard One To Please var også i England, hvor det blev til en sjetteplads i King’s Plate Glorious Stakes (Gr.3) på Goodwood, slået med 19 længder.

Og Good Fortune søgte efter sin Dubaitriumf igen til fremmede himmelstrøg i oktober og deltog i Prix du Conseil de Paris på Longchamp (Gr.2).

Good Fortune gjorde det udmærket. Han blev nummer syv af de ni startende, slået med otte længder af Iresine (Manduro), der tidligere på året havde vundet Gruppe-1-løbet Prix Ganay på Longchamp. De 2100 meter var måske i overkanten for Good Fortune.

Men det understreger, at de skandinavisktrænede heste har det svært, når de møder den europæiske elite.

Dansk Galops nye chef Henrik Villadsen. Foto: Burt Seeger.

I et interview med RaceTime i september i år understregede Dansk Galops dengang netop tiltrådte direktør, Henrik Villadsen, at når skandinaviske heste kan have det svært ved at nå helt til tops internationalt, er en af årsagerne helt sikkert meget forskellige træningsforhold.

Klampenborg Galopbane havde en flot sæson med over 2000 besøgende i gennemsnit pr. løbsdag.


Stald Ras’ Go On Carlras (Harzand) med Nicolaj Stott i sadlen vinder Scandinavian Open (Gr.3) med det mindst mulige før Karin Sallings nu afdøde White Heart (Camelot), der blev redet af Oliver Wilson. Foto: Burt Seeger. 

KVINDELIGE TRÆNERE VANDT ALLE DE FIRE SKANDINAVISKE GRUPPE-3-LØB. 

Som nævnt flere gange i RaceTime de senere år, er Skandinavien fyldt med succesrige kvindelige trænere.

Årets første Gruppe-3-løb i Skandinavien, Scandinavian Open Championship, blev vundet af Rikke Rohbach Bonde-trænede Go On Carlras, der endelig fik sin storsejr på Klampenborg.

Jacob Johansen og Admiral De Vega. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Det næste Gruppe-3-løb i Skandinavien var Stockholms Stora Pris på Bro Park, som Admiral De Vega vandt før Good Fortune.

Admiral De Vega (Lope De Vega) trænes af norske Annike Bye Hansen og blev redet til sejr af Jacob Johansen.

Senere på året blev det til endnu en Gruppe-3-sejr for Annike Bye Hansen, da hun vandt Marit Sveaas Minneløp på Øvrevoll med Hard One To Please med Sandro De Paiva i sadlen.

Det var Hard On To Pleases femte storsejr i 12 starter, og han har allerede indtjent næsten fire millioner svenske kroner.

Hard One To Please og Sandro De Paiva vinder Marit Sveaas Minneløp (Gr.3). Foto: Hesteguiden.com.

For god ordens skyld skal nævnes, at Annike Bye Hansen også vandt to Listed-løb i 2023. SFK Jubileumslöpning på Jägersro med Hard One To Please.

Og Lanwades Stud Stakes på Bro Park med Takeko (Mehmas), der blev redet af Frankie Dettori, der her fik lidt revanche for sit dårlige ridt tidligere på dagen med Hard One To Please.

Det er særdeles “godt gået” af Annike Bye Hansen med en relativt lille stald.

Frankie Dettori udfører sit Flying Dismount efter sejren med Takeko i Lanwades Stud Stakes på Bro Park. Dettori er nu ophørt med at ride galopløb i Europa, men han fortsætter sin enestående jockeykarriere i USA. Foto: Steven Cargill. 

Årets sidste Gruppe-3-løb i Skandinavien, Stockholm International Open, blev som tidligere omtalt vundet af Esben Hill, der trænes af og blev redet af Madeleine Smith.

Og apropos kvindelige træner skal også nævnes Jessica Long, der havde en fantastisk sæson med mere end 5 millioner svenske kroner i indtjening.

På Klampenborg blev det til tre klassiske triumfer.

Bud (Moohaajim) lagde ud med en sejr i Dansk 2000 Guineas, hvor han slog Lucien (Hurricane Red) og King Ferdinand (Elusive City).

Senere blev det til sejr i Dansk Oaks med Keep On Dancing (Moohaajim), der vandt før Good To Go (Zoffany).

Glæde efter Keep On Dancings Oaks-triumf. Foto: Burt Seeger.

Og året sluttede for Jessica Long på Klampenborg med en overlegen sejr til Ray’s Moon (Sea The Moon) foran Bettina Andersen-trænede Lucien, der konstant var med fremme i flere af de store skandinaviske treårsløb, uden at vinde.

Og så er Jessica Long selvfølgelig træner af Ayani (Starspangledbanner), der på Jägersro vandt Voterlöpning, Svenskt Derby og Hurricanelöpning.

Ham ser vi gerne i 2024 på Klampenborg, hvor moderen Inaya fejrede så mange triumfer.

Ray’s Moon og Jacob Johansen på vej til en 10 længders sejr i Dansk St. Leger. Foto: Burt Seeger.

ÅRETS SLIDER.

Det er naturligt at skrive om stjernerne i det forløbne år, men det er væsentligt ikke at glemme de adskillige heste, der gennem mange starter på de skandinaviske væddeløbsbaner, holder galopsporten i gang.

I en artikel i januar 2021 kårede RaceTime året slider 2020 – Allan Thelix eget opdræt Barnaby (Special Quest).

Den idé vil vi gerne gentage i år. Miss Twenty var nomineret som Årets Handicapper, men den titel løb Casivo (Casamento), der vandt fem løb på Klampenborg i 2023, meget fortjent med.

Men så skal 5-årige Miss Twenty (Appel Au Maitre) have titlen som Årets Slider.

Hun ejes af Gunnar Ferdinand og Gitte Friis. Hun er opdrættet af Stutteri Outback (samme opdrætter som Good Fortune), og hun er i træning hos Bent Olsen.

Miss Twenty startede 17 gange i 2023. (Det var blevet til 18, hvis ikke sæsonafslutningen var blevet aflyst.) Alle gange på Klampenborg.

Tre gange vandt hun. 13 gange var Miss Twenty blandt de fem første i mål, og hun indløb 144.765 kroner i sæsonen 2023. BRAVO.

Miss Twenty og Elione Chaves med ejer Gitte Friis. Foto: Burt Seeger.

FARVEL TIL BRIAN. 

2023 blev også året, hvor en af Klampenborgs koryfæer, Brian Wilson, valgte at slutte sin mangeårige karriere, først som jockey og senere som træner.

Højdepunktet kom tilbage i 1993, da han vandt Dansk Derby både som træner og jockey med Mongolian Knight.

Også fra RaceTimes side skal der lyde en tak til den dygtige, altid venlige, høflige og elskværdige Brian, hvis sønner Oliver og Patrick, ligesom ægtefællen Maria Westman, stadig er meget aktive i galopsporten.

Wilson-trekløveret, Patrick, Brian og Oliver samt Alexandra med Saint George. Foto; Burt Seeger.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top