fbpx

RaceTime: Vellykket generationsskifte på Stutteri Hjortebo.

RaceTime har besøgt Stutteri Hjortebo som derbyoptakt og for at kommentere det glidende generationsskifte, som stutteriet gennemfører. Grundlæggeren Søren Hjorth, der bliver 75 i år, kan se tilbage på mange flotte resultater. Bl.a. seks danske derbysejre. Og det kan blive til syv i år. Stutteri Hjortebo har fire avlshingste opstaldet, og de fremstiller 21 åringer på Scandinavian Open Yearling Sale den 23. september i år.

Fortalt af Klaus Bustrup


Hoppeåring efter Dream Ahead ud af Vadirima (Selkirk) omgivet af Søren Hjort og Iben Hjorth Buskop. De er på vej til at gennemføre et meget vellykket generationsskifte på Stutteri Hjortebo. Foto: Klaus Bustrup.

BUSINESS AS USUAL.

I august 2017, for knap fem år siden, besøgte RaceTime sidst Stutteri Hjortebo. Kort tid efter blev det annonceret, at Skandinaviens championstutteri ville gennemføre et glidende generationsskifte.

Datteren Iben ville opgive sin advokatkarriere og ”flytte hjem” sammen med sin mand Morten Buskop. Morten er ”bloodstock agent” og skandinavisk repræsentant for det franske auktionshus Arqana.

Iben udtalte dengang: ”Alt forbliver business as usual. Morten, Christian og jeg flytter til Bjerringbro, og vi får bopæl bare fem minutter fra stutteriet. Mine forældre fortsætter deres arbejde på helt samme måde som tidligere. Det bliver dermed en glidende overgang med Morten og mig som nye medejere”.

Da RaceTime besøgte Stutteri Hjortebo for fem år siden, skrev vi:  ”Stutteri Hjortebo oplever en fantastisk succes. En bemærkelsesværdig fagkundskab, en stor videnmasse, satsning på højt plan, flid og engagement samt et enestående familiesammenhold er nøgleord bag succesen.”

Nu, fem år senere, kunne vi konstatere, at intet er forandret. Iben havde ret. ”Alt forbliver business as usual”. Succesen fortsætter. Stutteri Hjortebo er i færd med at gennemføre et særdeles vellykket generationsskifte.


”Hjorth-familien” klar til Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri i fjor. Stutteri Hjortebo og York Stutteri var i mange år sammen om en af Danmarks bedste avlshingste gennem tiderne, Academy Award. Fra venstre til højre Martin Hjorth Jensen, Iben Hjorth Buskop med sønnen Christian, Morten Buskop og Jette og Søren Hjorth.

MEN TIDEN HAR IKKE STÅET STILLE.

De sidste fem år er der dog samtidig sket meget på Stutteri Hjortebo. Rigtig meget. Der har ingen ønsker været om at fremskynde generationsskiftet – intet hastværk – men om kort tid, når alle de juridiske papirer er på plads, overtager Iben Stutteri Hjortebo.

”Ja, det har været business as usual”, fortalte Iben. ”Og så alligevel. Det gælder om at følge med tiden. Der er brug for en konstant udvikling af stutteriet”.

” Den største forandring på Hjortebo de sidste fem år er nok det generationsskifte, der også finder sted på avlshingstesiden. I dag er der fire avlshingste opstaldet på Stutteri Hjortebo, og tre af dem er relativt nye”.



De fire avlshingste på Stutteri Hjortebo. Appel Au Maitre, der fik sine første føl på Stutteri Hjortebo i 2013. Giant Sandman, der startede som avlshingst på Stutteri Hjortebo i 2019. Moohaajim, der flyttede til Hjortebo i 2020, og hvis første 2-åringer debuterer i år. Og den sidst ankomne Red Cactus, der i 2022 har haft sit første år som avlshingst.


SKANDINAVIENS STØRSTE STUTTERI.

Stutteri Hjortebo er Skandinaviens største stutteri. De råder over ca. 83 ha. på de tre staldområder, hvor der er omkring 100 hestebokse. Da Per og jeg besøgte Hjortebo denne gang, var 91 af de godt 100 opstaldede heste ejet af Stutteri Hjortebo.


”Det er ikke pral”, mener Søren Hjorth. Stutteri Hjortebo har adresse på Bjerring Byvej nr.1.

Da bedækningsæsonen var på sit højdepunkt var der 167 heste på Stutteri Hjortebo. I marts måned blev der født 20 føl på 26 dage. På det tidspunkt gik Iben og Søren hver 25-30.000 skridt om dagen. Lige nu er det måske lidt mindre, men det mangler ikke på daglig motion.

I år blev der bedækket 97 hopper på Stutteri Hjortebo, og stutteriet tog imod 41 føl – alle velskabte. Det glæder især Iben, at der kom 41 hopper fra Sverige til bedækning.

På Stutteri Hjortebo er der otte folingsbokse med kameraer. Folingerne blev i år hjulpet af en folingsalarm – et føledetektionssystem – ”Easy Foal”, der er baseret på en analyse af hoppens adfærd før folingen går i gang. Folingsalarmen virker ved hjælp af en sensor, der placeres på hoppens hale.


PÅ VEJ MOD 100 MILLIONER.

Stutteri Hjortebo blev købt i 1970, da Søren Hjorth havde mødt Jette. Siden da er der forandret og tilbygget meget på stutteriet.

Årene har budt på stor succes, og Iben kunne berette, at iflg. Svensk Galopp er man meget tæt på, at heste opdrættet på Stutteri Hjortebo har indløbet 100 millioner svenske kroner.

Suspicious Mind er Stutteri Hjortebos mest vindende afkom gennem tiderne efterfulgt af Appelina, Queen Rouge, Land’s End og Falconet.


Suspicious Mind (Appel au Maitre) – en levende legende i dansk galopsport – vinder med Per-Anders Gråberg i sadlen for tredje år i træk Scandinavian Open Championship (Gr.3) efter tæt kamp med Auenfürst og White Heart. Foto: Burt Seeger.

EN ILDSJÆL FYLDT MED ENGAGEMENT OG FLID.

Ejerskab og daglig drift af Stutteri Hjortebo er, som det er fremgået, noget af en opgave. Men ingen er bedre rustet end Iben til at overtage den udfordring. Hun er opvokset med heste. Hendes viden om hestes fysik, adfærd og stamtavler er imponerende. Hun er jurist, og hun og i stand til at håndtere alle de administrative byrder, der følger med, når man driver et stort stutteri. Endvidere er Iben i ledelsen af næsten alle de ledende organer indenfor dansk galopsport.

Men nok så vigtigt er Iben en ildsjæl. Og hun har arvet forældrenes engagement og flid. Per og jeg har fuld tillid til, at Iben kan styre Hjortebo godt hjulpet af den ballast som hendes forældre, Jette og Søren, hendes mand Morten og hendes bror Martin giver hende.

Iben har allerede boet i Bjerringbro i næsten fem år. Det er et nyt liv, men Iben er godt tilfreds med sin nye tilværelse.  Iben tager sig af alt det administrative (bøvl, som Iben kalder det), PR for Hjortebo og kundekontakt, som hun lægger afgørende vægt på.


Iben med den danske derbyvinder Queen Rouge, der nu er opstaldet på Hjortebo som avlshoppe. ”Hun er verdens sødeste hoppe, men hun styrer flokken, Hun er stadig Dronningen”, siger Iben. Foto: Klaus Bustrup.

Den daglige pasning af hestene er den største arbejdsbyrde. ”Det er vigtigt med happy horses. De er lettere at passe”, mener Iben. ”Som min far går jeg meget op i hestenes ve og vel. Faste rutiner giver hestene den nødvendige ro. Alligevel er der hver dag noget, der bryder arbejdsrytmen, så der er altid nok at se til. Men det har jeg det godt med.”

”Jeg vil dog gerne indrømme, at jeg til tider kan føle mig lidt stavnsbundet. Jeg kan ikke lige sige ja, hvis en veninde ringer og spørger, om vi skal gå ud sammen. Og f.eks. kræver det en betydelig planlægning, når vi skal til væddeløb på Klampenborg”.


DE STØRSTE UDFORDRINGER.

Der mangler aldrig udfordringer i livet. Det gælder også for Stutteri Hjortebo. De største er stigende omkostninger, ulig konkurrence med Sverige og ikke mindst problemer med at skaffe arbejdskraft.

Vi mærker alle til den stigende inflation, og for Stutteri Hjortebo er det især øgede foder- og energipriser, der tynger meget.

En anden udfordring, som Iben påpeger, er konkurrenceforvridning. Især når man sammenligner med de forhold, som svenske opdrættere har. De modtager 20 procent i opdrætterpræmier på alle skandinaviske baner, medens danske opdrættere må nøjes med opdrætterpræmier på 10 procent og hovedsageligt kun for væddeløb i Danmark.

 ”Det er utilstedeligt”, mener Iben. “ Vi må i Danmark prøve at finde en løsning herpå, så vi kan motivere til fortsat og mere opdræt også i Danmark. Hele Skandinavien har brug for at der avles flere heste, og at det er muligt at investere i forbedringer.”

På Hjortebo er der 2 fastansatte samt en ekstra fast medhjælper i højsæsonen. Derudover er der 3-4 piger, der løbende hjælper til. ”At skaffe kvalificeret arbejdskraft er et af vores allerstørste problemer”, udtrykte Iben under vores besøg. ”Og det gælder ikke kun os”, påpegede hun.


Iben i samtale med Signe, der er medarbejder på Stutteri Hjortebo. Sammen med sin kæreste er Stine medejer af Stald Siki, der har succesrige Ile De Circe og Flambeau Rouge i træning hos Tina Mortensen. Der er som regel 3-4 piger, der hjælper til på Hjortebo. Foto: Klaus Bustrup.

SØREN HJORTH BLIVER 75 I ÅR.

Jette og Søren etablerede sig på deres nuværende bopæl i 1970, da Søren kun var 23 år gammel. Den kloge læser – og det er alle, der læser RaceTime selvfølgelig – kan derfor regne ud, at Søren Hjorth kan fejre 75-års fødselsdag i år. Nærmere bestemt den 5. september.

Søren var i mange år medejer af Bjerringbro Kreaturslagteri. Så det var Jette, der måtte passe det daglige arbejde med hestene med lidt hjælp fra et par pensionerede landmænd. Senere hjalp børnene, Martin og Iben til.

Den første tid var ikke altid nem, men alligevel kom den første derbysejr allerede i 1990 med hoppen Algol, der var trænet af Frank Stewart og blev redet til sejr af Walter Buick. Han er far til den nuværende engelske topjockey hos Godolphin, William Buick.


Stutteri Hjortebos første derbyvinder Algol vinder Dansk Derby i 1990. Hverken før eller siden har Søren Hjorth været så overrasket. Mr. Loophole var storfavorit, men Algol vandt til 40 gange pengene. Jette og Søren så det på TV, og da Algol vandt røg lampeskærmen. Foto: Burt Seeger.

Der skulle gå 18 år, inden det blev til derbysejr igen. I 2008 vandt Lone Kaj-Nielsens Master Kid overlegent Dansk Derby. Bent Olsen trænede og Jacob Johansen red.

Og så gik det hurtigt. Sir Henry vandt i 2010, Suspicious Mind i 2016 og Sir Herman året efter. Stutteri Hjortebos seneste derbyvinder var Queen Rouge, der vandt i 2019. Hun er nu er opstaldet på Hjortebo som avlshoppe. Sir Henry, Sir Herman og Queen Rouge var alle ejet af Mme Fernande /Karin Salling og de to første var trænet af Søren Jensen.


”JEG HAR VÆRET HELDIG”.

Under den forrygende frokost, som Jette havde forberedt til Per og mig, gentog Søren Hjorth flere gange: ”Jeg har været heldig. Da jeg begyndte i galopsporten tænkte jeg: Bare jeg kan få en derbyvinder. Nu har Stutteri Hjortebo allerede opdrættet seks derbyvindere”.

Og som Jette tilføjede under frokosten, hvor snakken var meget livlig: ”Man skal være rigtig glad, når man får en derbyvinder. Der er så meget, der kan gå galt”.

Succes kommer sjældent af sig selv. Der er ingen tvivl om, at Stutteri Hjortebos mange sejre gennem tiden på de skandinaviske galopbaner især skyldes den flid, omhu og grundighed, der er kendetegnende for Jette og Søren Hjorth. Jette har således i nu 48 år med stor omhu taget sig af hestenes foder.


Løbssponsor Hjalte Kjems flankeret af kredsen bag Sir Herman: Opdrætterparret Jette og Søren Hjorth Jensen, ejer Karin Salling, jockey Nicolaj Stott og trænerparret Jane og Søren Jensen. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Kredsen bag vinderen af Dansk Derby 2017, Sir Herman. Opdrætterparret Jette og Søren Hjorth, derbysponsor Hjalte Kjems, ejeren Karin Salling, Christian Hjorth Buskop, jockeyen Nicolaj Stott og trænerparret Jane og Søren Jensen. Foto: Burt Seeger.

Når Søren tænker tilbage mindes han først og fremmest de mange dejlige mennesker – gode kunder og dygtige trænere – som han ellers aldrig ville have mødt.

Selvom Iben skal overtage Stutteri Hjortebo, vil det næppe ændre meget på Sørens hverdag. ”Jeg bliver ved. Jeg vil falde på slagmarken”, sagde Søren, der som altid vil møde op tidligt om morgenen og hjælpe til med pasning af hestene. Det er Jette glad for. ”Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal gøre af ham”.

Dialogen under frokosten mellem Jette og Søren og datteren Iben var fyldt med drillerier, humor og kærlighed. Et fantastisk familiesammenhold, der også fremover vil være grundstenen for Stutteri Hjortebos succeser.

Søren håber på at vinde Jyllandsløbet. Det er sjovt nok aldrig lykkedes. I år måtte Hjortebo nøjes med 2., 3. og 4.-pladsen.

Og Sørens drøm er, at Iben får samme succes eller mere – end han har haft som opdrætter. Det fortjener hun, synes Søren, og det tror Jette, at hun får: ”Iben ved mere, end Søren gør”. Det førte til et kritisk blik fra Søren.

Samtidig påpegede Iben, at hun under alle omstændigheder får god støtte af sin mand Morten Buskop. Han fordyber sig i hestenes afstamning. Han følger med. Han holder sig orienteret om udviklingen i især europæisk galopsport, og Morten har gode kontakter.


En lillesøster til en af derbykandidaterne, Lady Monroe (Appel Au Maitre). En fire dage gammel hoppe født 28. marts i år ud af Oaks- og Breeders’ Cup-vinderen Whistler og efter Moohaajim. Foto: Stutteri Hjortebo.

31 FØL PÅ STUTTERI HJORTEBO.

Medio juli er der 31 føl på Stutteri Hjortebo. 14 hingsteføl og 17 hoppeføl. Moohaajim er far til 13, Appel au Maitre til ni og Giant Sandman til 7.

Derudover er der et hingsteføl efter Zarak (Dubawi), der i 2017 vandt Grand Prix de Saint Cloud (Gr.1) og året før var anden i Fransk Derby (Gr.1). Zarak gik i avlen i 2018, og han er opstaldet på Haras de Bonneval til en bedækningspris på 25.000 euro. Han er p.t. nummer to på listen over ”Second Crop Sires”.

Apropos Grand Prix de Saint Cloud blev det i år vundet af Kirsten Rausings eget afkom Alpinista (Frankel), der har vundet fire Gruppe-1-sejre i træk. Hun manageres nu efter Prix de l’Arc de Triomphe. Og i fjor slog hun da også sidste års vinder af Prix de l’Arc, Torquator Tasso, i Preis von Berlin (Gr.1) på Hoppegarten.

På stutteri Hjortebo findes også et hoppeføl efter skimlen Reliable Man (Dalakhani), som vi i Danmark bl.a. kender som far til Sankt Peder. Den franske derbyvinder har som avlshingst vekslet mellem New Zealand og Gestüt Röttgen i Köln.

Tante Tove (Eishin Dunkirk) og Queen Rouge (Lord Of England), der har deres første sæson som avlshopper i år, er begge konstateret i fol. Tante Tove med den franske derbyvinder, Study Of Man (Deep Impact) og Queen Rouge med den tyske derbyvinder Sea The Moon (Sea The Stars), der er far til den norske derbyvinder Privilegiado.

Og Beaufort Twelve (Academy Award) der ejes af Stald Seaside, har fået sit første levende afkom, et hingsteføl efter Moohaajim.

Af andre føl, der lige nu nyder sommersolen på Hjortebo – ”solen skinner ofte på Hjortebo” – kan nævnes en halvsøster til Larch-vinderen Masseto (Appel au Maitre) ud af Noblesse Oblige og en helsøster til Oaksvinderen Allwaysonmymind (Appel Au Maitre – Mon Fleur).


Midt i billedet en halvsøster efter Giant Sandman til en af derbyfavoritterne Hear The Drums (Appel Au Maitre – Jungle Julia). Foto: Klaus Bustrup.

21 ÅRINGER FRA STUTTERI HJORTEBO ER P.T. ANMELDT TIL SCANDINAVIAN OPEN YEARLING SALE.

Oprindeligt var det 22, men en hingst efter Appel Au Maitre og ud af Neo Nebula er allerede solgt. Det er en halvbror til Sceptre Stakes-vinderen Margrethe (Juniper Tree) og til en af årets betroede derbykandidater Giant Fortune (Giant Sandman).

I 2020 solgte Hjortebo 12 heste for 1.520.000 kroner til en gennemsnitspris på 127.000 kroner, og i fjor otte heste for 1.115.000 kroner til en gennemsnitspris på 139.000 kroner. Typisk for Stutteri Hjortebo er, at mange af deres heste bliver solgt inden åringsauktionen på York, der i år afholdes fredag den 23. september.

Iben og Søren Hjorth er jævnt tilfreds med de priser, de har opnået de senere år. Markedet har været svært og snævert og bl.a. påvirket af Corona.

Hvert år inden Scandinavian Open Yearling Sale optager Hjortebo videoer af alle deres åringer, og i det hele taget lægger Iben ikke skjul på, at det er et kæmpearbejde at forberede åringerne til auktionen.

Ni af de fremstillede åringer er efter Moohaajim, fem efter Giant Sandman og tre efter Appel Au Maitre.


Åringerne er kåde og glade for ”værtsparret”. Til efteråret skal mange af dem præsenteres på Scandinavian Open Yearling Sale, hvor der i år for første gang bliver mulighed for at byde online, hvilket Iben har arbejdet meget for. Foto: Klaus Bustrup.

I FAMILIE MED DEN FRANSKE DERBYVINDER.

En af de åringer, som Stutteri Hjortebo fremstiller på Scandinavian Open Yearling Sale i år er en hoppeåring efter Dream Ahead (Diktat) og ud af Vadirima (Selkirk).

Vadirima blev købt på Arqanas December Breeding Sale i 2020 for 11.000 euro af Morten Buskop som en gave til konen, Iben, der havde vist stor interesse for hoppen. Vadirimas mor er halvsøster til Vadawina (Unfuwain) der er mormor til årets franske derbyvinder Vadeni (Churchill).

I sin sidste start vandt Vadeni Eclipse Stakes (Gr.1) på Sandown før sidste års vinder af Saudi Cup Mishriff (Make Believe) og dette års vinder af Irsk 2000 Guineas (Gr.1) Native Trail (Oasis Dream).


H.H. Aga Khans Vadeni vinder Eclipse Stakes (Gr.1) før Mishriff og Native Trail. Vadeni er p.t. bookmakernes næstfavorit til at vinde Prix de l’Arc de Triomphe senere på året. Foto: H.H. Aga Khan Studs.

Hoppeåringen er efter den femdobbelte Gruppe-1-vinder Dream Ahead, der i sin sidste start som 3-årig, inden han gik i avlen, slog den 14-dobbelte Gruppe-1-vinder Goldikova. I avlen er Dream Ahead far til fire Gruppe-1-vindere.


Vadirima med sit føl, en hoppe fra i år efter Appel Au Maitre. ”Den nye Queen Rouge”, tror Iben. Foto: Klaus Bustrup.

QUEENS ER HALVSØSTER TIL IRON BUTTERFLY.

På Scandinavian Open Yearling Sale i år præsenterer Stutteri Hjortebo også en hingsteåring efter Moohaajim ud af Queens (Philomatheia).


Steinway/Martin Rodriguez vinder Dansk Breeders' Cup foran Queens/Rafael Schistl og Sir Herman/Elione Chaves. Foto: Burt Seeger.
Steinway/Martin Rodriguez vinder Dansk Breeders’ Cup foran Queens/Rafael Schistl og Sir Herman/Elione Chaves. Foto: Burt Seeger.

Det er første levende afkom ud af Queens, der havde en flot løbskarriere. Bl.a. var hun på Klampenborg anden i Dansk Breeders Cup 2018 efter Steinway men før derbyvinderen Sir Herman – begge opdrættet af Stutteri Hjortebo.

Queens, der er opdrættet på Rävdansens Stuteri, er ud af Flip Flopping Fly. Queens er bl.a. halvsøster til sidste års derbyvinder Iron Butterfly (Swipe) og vinderen af Erik O Steens Memorial i år, Careless Whisper (Barocci).

Blandt øvrige afkom, der må forventes at påkalde sig interesse, kan nævnes en hoppeåring ud af Jungle Julia. Hun er efter Giant Sandman og halvsøster til Hear The Drums (Appel Au Maitre). Hun er også halvsøster til Hear The Drums’ helbror, Stald Trick Or Treats ustartede 2-åring Cotton Eye Joe, der er i træning hos Niels Petersen, som taler meget varmt om ham.

På auktionen fremstiller Stutteri Hjortebo også en helsøster til Miga Horses’ svenske Oaksvinder Alwaysonmymind.


Jeppe Eisners billeder af Lady Clementine og La Sall, der hænger på væggen i spisestuen hos Jette og Søren Hjorth på Hjortebo. De har haft enorm betydning for dansk galopsport. I efteråret 2020 måtte Stutteri Hjortebo sige farvel til dem begge, men de lever gennem deres afkom videre på stutteriet.

LEGENDARISKE AVLSHOPPER.

Stutteri Hjortebo har gennem årene været hjem for mange fremragende hopper. De måske mest fremtrædende og kendte er de nu afdøde Lady Clementine og La Sall.

De blev født samme år, i 2001. De konkurrerede. De var årgangens klart bedste 2-åringer. Og de blev begge mødre til danske derbyvindere. Lady Clementine til Sir Henry og La Sall til Sir Herman.

Lady Clementine er kendt for sine døtre, og de fleste blev storløbsvindere. Beaufort Twelve, Harbour Light, Baltic Exchange og Naabsa, samt nu afdøde Silvertown og hendes datter Silver Seas. I dag er de alle opstaldet på Stutteri Hjortebo som avlshopper, og det skal blive spændende at se i hvilket omfang, de kan producere topheste i fremtiden.

For længst afdøde Stolga (Baillamont), der bl.a. var far til derbyvinderen Master Kid bør også nævnes, ligesom Wings Of A Dove (Hernando). Hun er mor til Appelina (Appel Au Maitre), Whistler (Academy Award) og Appelé Amour (Appel au Maitre). De to sidstnævnte er nu avlshopper ejet af Stutteri Hjortebo.

Appelina med sin træner Wido Neuroth, ejer Bente Jordanger og jockey Jan-Erik Neuroth. Appelina var Appel Au Maitres første Listed-vinder. Foto: Øvrevoll.

Af nulevende hopper på Stutteri Hjortebo, der har leveret succesrige afkom, bør især fremhæves Fleur En Fleur (Hernando) og Acqualina Beauty (Montjeu).

Fleur En Fleur er mor til Suspicious Mind (Appel Au Maitre), Wishformore (Center Divider), der vandt Oslo Cup (Gr.3) og den danske St. Leger-vinder Call Of Duty (Academy Award).

Fleur En Fleur er ikke en smuk hoppe. Det er Søren og Iben enige om. Da hun var på auktion i Frankrig, blev hun ikke solgt. Men ejeren ringede og spurgte, om de ville købe hende. Det gjorde de så, selvom Jette strengt havde påpeget hjemmefra, at de højst måtte købe to heste – og det havde de allerede gjort.


Call Of Duty vinder Dansk St. Leger 2013 for Rafael Schistl. Foto: Burt Seeger.

Gode råd var dyre. Ibens mand Morten blev bedt om at ringe til svigermor og fortælle sandheden. Jette anede straks uråd. Men Fleur En Fleur fik lov til at komme til Hjortebo som avlshoppe. Og det har ingen fortrudt.

Nu 19-årige Acqualina Beauty er mor til vinderen af Dansk Breeders’ Cup, Dansk St. Leger og Skandinavisk Grand Prix, Steinway. Til vinderen af Fyensløbet Garcon og til vinderen af Dansk Oaks Brunello. De er alle efter Appel Au Maitre.

Acqualina Beauty er også mor til ustartede Eko Palace Bay (Siyouni), der i avlen er mor til vinderen af Breeders’ Trophy Classic, Good Fortune og til Aperola, begge efter Appel Au Maitre. Acqualina Beauty har en hoppeåring efter Moohaajim, og det er Ibens håb, at Moohaajim kan give den speed til hoppen, som Steinway, Garcon og til en vis grad Brunello mangler.


FIRE AVLSHINGSTE PÅ HJORTEBO – RED CACTUS ER DEN SIDST ANKOMNE.

Appel Au Maitre.

I år vandt Suspicious Mind for tredje gang i træk Scandinavian Open Championship og indskrev sig i skandinavisk galophistorie. Suspicious Mind ud af Fleur En Fleur er fra Appel Au Maitres første årgang, og han er den mest vindende hidtil af Appel au Maitres afkom med over 4,5 millioner kroner. Den danske derbyvinder fra 2016 har en vinderprocent på næsten 50.


Iben i samtale med Appel Au Maitre. ”Du må gerne slappe af nu. Bedækningsæsonen er forbi, og du har gjort det flot”. Appel Au Maitre har bedækket 42 hopper i år, og 40 er i fol. Foto: Klaus Bustrup.

Appel Au Maitre (Starborough) havde en enestående løbskarriere, og i avlen har han år efter år produceret nogle af de bedste heste i Skandinavien. Blandt hans afkom er fem blevet millionærer.

Foruden Suspicious Mind, Appelina (3,8 millioner kroner) ud af Wings Of A Dove. Good Fortune (1,6 million kroner) ud af Eko Palace Bay, Marta (1,2 millioner kroner) ud af Seattle Speight og Steinway (1 million kroner) ud af Acqualina Beauty. Og den dobbelte St. Leger vinder Seneschal ud af Silmaris er efter sin sejr for nylig i Kapplöpningsellskabets Stora Pris meget tæt på.

Appel Au Maitre var Skandinaviens førende avlshingst i fjor.

Søren Hjort forestillede sig aldrig, at han ville få en bedre avlshingst end Academy Award, men det fik han med Stall Perlens Appel Au Maitre. Oprindeligt troede Søren ikke på Appel Au Maitre. Han var for stayerbetonet. Men erfaringen viser, at han kan producere alt. Sprintere, milere, stayere og heste, der kan løbe på såvel græs som dirt.

Det er bemærkelsesværdigt, at Appel Au Maitre i skrivende stund er far til omkring halvdelen, af de heste, der står øverst i derbyrankingen til Dansk Derby 2022.  Og tre af dem er blandt de absolutte favoritter. Hear The Drums, Titannia og Amanda.

Appel Au Maitre er 18 år gammel nu, men han holder sig godt, mener Iben. ”Han er klog, han har humor. Han griner, og han driller nye medarbejdere.” I lørdags var de tre første i Stutteri Hjortebo Produce Stakes efter Appel Au Maitre. Endnu et bevis på, at han er ”still going strong”.


Giant Sandman. En stolt herre. Hvis Giant Fortune vinder Dansk Derby bliver han endnu mere stolt. Foto: Klaus Bustrup.

Giant Sandman.

Sandmann Stables’ Gruppe-2-vinder, Giant Sandman, er opstaldet som avlshingst på Stutteri Hjortebo. Han er efter den ubesejrede, engelske 2000 Guineas-vinder Footstepsinthesand, som vi i Skandinavien bl.a. kender som far til to af øjeblikkets stjerner, den dobbelte derbyvinder Stroxx Carlras, og Sandtastic, der bliver ved med at imponere.

Giant Sandmans mor, Sharamana (Darshaan), er Gruppe-3-vinder og halvsøster til Aga Khans legendariske Derbyvinder Shergar (Great Nephew).

Giant Sandman havde fem vindere i fjor i sin første ”Hjortebo-producerede- årgang”. Desværre er den måske umiddelbart mest lovende Tordenskiold, ud af Marigold, nu død.  Tordenskiold årsdebuterede i Dansk 2000 Guineas med en flot andenplads efter Charming Knight, men før 1000 Guineas -vinderen og Jyllandsløbsvinderen Titannia. Efter sin start i Svensk 2000 Guineas måtte Tordenskiold desværre aflives.

Giant Sandman-hoppen Giant Fortune, der er i træning hos Bettina Andersen, viste allerede som 2-årig lovende takter. Hun er ud af Neo Nebula og halvsøster til Sceptre Stakes-vinderen Margrethe (Juniper Tree), der var fjerde i Dansk Derby i 2019.

 I Jyllandsløbet den 3. juli viste Giant Fortune storform, da hun kun var kort slået kort af Mowerinaløbsvinderen Titannia og efterfølgende blev hævet til 79 i handicap.

Giant Sandman er også far til Rachini ud af den danske Oaksvinder Mai Pen Rai. Rachini var anden i Svenskt Derby Consolation, og hende ser vi måske på derbydag. Og den 19. juli vandt Giant Sandman-datteren Daniella ud af Amacita-triumfatoren Danila legende let i sin debut.


”Moohaajim laver korrekte heste med et vidunderligt temperament”, mener Iben. I år ser vi de første afkom avlet i Skandinavien efter Moohaajim. Foto: Morten Buskop.

Moohaajim.

Den 12 år gamle Moohaajim ejes af Rathberry Stud, der i begyndelsen af 2019 indgik en leasing-aftale med Stutteri Hjortebo. Og allerede i 2019 var Moohaajim den avlshingst i Danmark, der fik tilført flest hopper, 38 i alt. Moohaajim er efter Cape Cross, der også er far til Sea The Stars, der i flere år har været en af Europas absolut førende avlshingste. Moohaajim er ud af den dobbeltvindende Kingmambo-datter Thiella.

Moohaajim havde en imponerende 2-årssæson med bl.a. sejr i Mill Reef Stakes (Gr.2) og en andenplads i et af Englands største toårsløb, Middle Park Stakes (Gr.1) på Newmarket, inden han kom til skade som 3-årig i Engelsk 2000 Guineas.

I 2016 fik Moohaajim sine første afkom i Irland, og det blev til seks individuelle vindere af 10 løb i 2018. I alt er Moohaajim far til 26 vindere, inden han kom til Danmark. Moohaajim har afkom mange steder i verden, bl.a. i Hongkong, Dubai og Italien.

Ibens mand, Morten Buskop, tror meget på Moohaajim.

Moohaajim-sønnen Let’s Go Crazy kom til Skandinavien i år og er i træning hos Niels Petersen. Han blev i sin første start i Skandinavien anden til Hotline Bling i Norsk 2000 Guineas. Let’s Go Crazy vandt i sin næste start, og han var senest anden til den i Skandinavien ubesejrede Ile De Circe.


Den svenske derbyvinder Red Cactus startede sin karriere som avlshingst på Stutteri Hjortebo i år. Han har bedækket 21 hopper, og de er alle i fol. Foto: Stutteri Hjortebo.

Red Cactus.

Fra 2022 er Lone Kaj-Nielsens svenske derbyvinder, fukse Red Cactus opstaldet som avlshingst på Stutteri Hjortebo. Red Cactus vandt i 2019 ikke kun Svensk Derby, men også det meget velbetalte Hurricanelöpning.

Red Cactus er også blandt de skandinaviske heste, der har gjort det godt på Meydan i Dubai. Det blev således til en tredjeplads i UAE 2000 Guineas (Gr.3), og Red Cactus var anden og kun kort slået i Strata Trophy over 1800 meter på græs af Art Du Val.

Red Cactus er ud af Strut The Canary, der er vinder af fem løb i USA og ud over Red Cactus bl.a. også mor til The Zip Zip Man, der er vinder af seks løb og over en million kroner i USA.

Faderen Hard Spun var bl.a. anden i Kentucky Derby (Grade 1) og i Breeders Cup Classic (Grade 1), og han indløb næsten 20 millioner kroner i sin løbskarriere.

Hard Spun er opstaldet som avlshingst på Darley i USA til en bedækningspris på 35.000 dollars, og han er far til 15 Gruppe-1-vindere. Søren Hjorth har fået stigende tiltro til Red Cactus. ”Han overrasker positivt, efter vi har arbejdet med ham. Og han er meget frugtbar”.


KOMMER DERBYSEJR NR. SYV I ÅR?

Stutteri Hjortebo står stærkt forud for Dansk Derby 2022. GalopSports seneste derbyranking viser, at Stutteri Hjortebo, hvis vi medregner Martin Hjorth Jensens opdræt, har fire/ måske fem heste, der vil være startberettigede til derbyet.

Hear The Drums, Giant Fortune, Sir Chaplin, Lady Monroe og Sir Camelot. De tre sidste er ejet af Karin Salling, der allerede har vundet Dansk Derby tre gange de sidste 12 år med Sir Henry, Sir Herman og Queen Rouge – alle opdrættet af Stutteri Hjortebo.


Hear The Drums og Antonio Fresu besejrer I Rest My Case med Jacob Johansen i Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer. Foto: Roger Svalsrød / Hesteguiden.com.

Hear The Drums.

Stall Trick Or Treats Hear The Drums, der er i træning hos Niels Petersen på Øvrevoll, er med et generalhandicap på 84 umiddelbart Stutteri Hjortebos bedste chance for at hjemtage deres syvende sejr i Dansk Derby som opdrættere.

Efter Charming Knights skuffende indsats i Derby Trial Stakes er det også tænkeligt, at Hear the Drums bliver totalisatorfavorit. Men som Jette rigtigt siger: ”Der kan ske så meget”.

En ny konkurrent er nu Stall Perlens meget veltrukne hoppe, Derby Trial-vinderen Amanda, der som Hear The Drums er efter Appel Au Maitre, som Stall Perlen ejer. Amanda er født og opvokset på Stutteri Hjortebo, og hun er i træning hos Jessica Long, der vandt Dansk Derby for to år siden med Ready Teddy.

Hear The Drums er efter Appel Au Maitre og ud af Jungle Julia (Gio Ponti), der kun løb fire gange. Hun sluttede sin karriere med en sejr i Göteborg over 2400 meter, så Hear The Drums burde være helt sikker på distancen.

Som 2-årig vandt Hear The Drums Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer på Øvrevoll og i sin sidste start som 2-årig Svenskt Kriterium på Jägersro før Tin Win, Röde Baronen, Scarlett og Titannia, der alle har vist god form senere.

Og Svenskt Kriterium er ofte en god rettesnor for næste års top 3-åringer. I løbet af vinteren opnåede Hear The Drums to placeringer i Dubai, og i år er han vinder af Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park og senest Skandinavisk Mesterskab for 3-åringer.

Sejrene har været snævre, men nu kommer Hear The Drums ud på længere distance, og det vil helt sikkert passe ham bedre. Det eneste, der bekymrer Søren Hjorth er, at han i Dansk Kriterium i fjor løb dårligt på Klampenborg og sluttede som nummer otte. Iben på sin side havde gerne set Hear The Drums i Svenskt Derby.

Hear The Drums er opdrættet af Stutteri Hjortebo, ejet af Stall Trick Or Treat og trænet af Niels Petersen.

Stutteri Hjortebo har vundet Dansk Derby seks gange. Stall Trick Or Treat vandt Dansk Derby i 2005 med Mission Possible og i 2013 med Quite A Mission, som Niels Petersen trænede. Niels Petersen vandt også året efter med Davicii. I 2016 trænede Niels Petersen derbyvinderen Suspicious Mind og i fjor vandt han med Iron Butterfly. Den blev redet af Carlos Lopez, der også vandt Dansk Derby i 2018 med Master Bloom.

Så det skorter i hvert fald ikke på derbyerfaring, og -succes.


Titannia vinder Jyllandsløbet foran Giant Fortune og Lady Monroe. Foto: Ole Hindby.

Giant Fortune.

Giant Sandman-hoppen Giant Fortune, der er i træning hos Bettina Andersen, viste allerede som 2-årig lovende takter. Hun er ud af Neo Nebula og halvsøster til Sceptre Stakes-vinderen Margrethe (Juniper Tree), der var fjerde i Dansk Derby i 2019, samt til Lucy Liu (Myboycharlie), der var tredje i Dansk Derby i 2017.

I Jyllandsløbet den 3. juli viste Giant Fortune storform, da hun kun var kort slået kort af Mowerinløbsvinderen Titannia og efterfølgende blev hævet til 79 i handicap.


Sir Chaplin.

Karin Sallings Sir Chaplin (Appel Au Maitre – Nudetnok) er opdrættet af Martin Hjorth Jensen på Hjortebo og trænes af Lea Olsen i Århus. Sir Chaplin er helbror til sidste års danske St. Leger-vinder Suspicious Boy.

Sir Chaplin debuterede først som 3-årig med en nem sejr på Klampenborg, men han skuffede fælt i 3-års distancetesten. Det viste sig senere, at han var lukket i halsen og tabte en sko under løbet. Sir Chaplin var fjerde i Jyllandsløbet. Ingen tvivl om, at han vil finde sig bedre tilpas på længere distancer og på Klampenborgs lange opløb.


Lady Monroe.

Appel Au Maitre-datteren Lady Monroe er ud af Whistler (Academy Award), der vandt såvel Svenskt Oaks som Dansk Breeders Cup, og hun er halvsøster til Appelina.

Som 2-årig var Lady Monroe tredje i Dansk Kriterium og anden i Basnæsløb.  Lady Monroe var tredje i Jyllandsløbet slået med 2 ½ længde af Titannia. Senest skuffede Lady Monroe i Novis løb. Hun burde være sikker på derbydistancen, og afstamningen er i orden.

Lady Monroe er ejet af Karin Salling, i træning hos Søren Jensen og opdrættet af Stutteri Hjortebo. En konstellation, der har gode erfaringer i derbysammenhæng.

”Lady Monroe kan godt være en lidt vanskelig dame”, sagde Iben under vores besøg. ”Nu får vi se”. Søren påpegede, at Lady Monroe vandt sidste år på derbydag.


Queen Rouge og Oliver Wilson modtages af Karin Salling, Marc Stott og Djanna Nielsen. Foto: Burt Seeger.
Karin Salling med sin daværende træner Marc Stott og den danske derbyvinder fra 2019 Queen Rouge med Oliver Wilson i sadlen. Mme Fernande/Karin Salling har allerede vundet tre derbyer, og i år har hun flere chancer for at vinde sit fjerde danske derby. Bag hendes derbysucces står i alle tilfælde heste opdrættet på Stutteri Hjortebo, og Karin Salling er da også en flittig gæst på stutteriet Foto: Burt Seeger.

Sir Camelot.

Karin Salling er også ejer af Sir Camelot, der er i træning hos Rikke Rohbach Bonde. Sir Camelot er efter Appel Au Maitre og er nu afdøde La Salls sidste afkom. La Sall havde en fremragende løbskarriere, og i avlen er hun bl.a. mor til Sir Randolph (Academy Award), der vandt Dansk 2000 Guineas og Dansk Breeders Cup samt til den danske derbyvinder i 2017 Sir Herman (Zoffany).

Som 2-årig løb Sir Camelot kun en enkelt gang, hvor han var tredje bag bl.a. vindende Lady Monroe. Han årsdebuterede i Dansk 2000 Guineas, hvor han var langt væk, men Sir Camelot løb pænt i JAMO Sikring Cup, hvor han var anden over 1400 meter slået af den i Skandinavien ubesejrede Ile De Circe.

Sir Camelot vil nok foretrække mere distance, men om han er 100 pct. sikker på derbydistancen er måske tvivlsomt. Sir Randolph (Academy Award) stod ikke derbydistancen. Det gjorde til gengæld Sir Herman (Zoffany). På derbydagen! Det er muligt, at Sir Camelot vælger Larch Ærespræmie fremfor derbyet.


STORT BEHOV FOR SKANDINAVISK SAMARBEJDE.

Næsten på vej ud af døren spurgte vi Iben, om hun har noget på hjerte. Det har hun. ”Galop er en lille sportsgren. Derfor er det vigtigt, at vi alle spiller med. Der er ikke råd eller tid til kiv og kævl. Især er der brug for et skandinavisk samarbejde. Ét racingkontor og ét opdrætterkontor”.


Prisuddeler Karin Salling flankeret af Iben Hjorth Buskop, Morten Buskop og Søren Hjorth Jensen. Foto: Lasse Jespersen.
Stutteri Hjortebo er blevet kåret som ”Årets Opdrætter” utallige gange. Her ved prisuddelingen i 2018. Søren Hjorth og Iben og Morten omgiver prisuddeleren Karin Salling. Foto: Lasse Jespersen.

DEJLIGT BESØG.

Det er en fornøjelse at besøge Stutteri Hjortebo. De næsten seks timer, hvor Per og jeg var på stutteriet fløj afsted. Der er så meget at se på og diskutere. Og vi følte os meget velkomne og blev flot beværtet. Tak til Jette, Iben og Søren, samt til Iben og Mortens 10-årige søn Christian, der spiste frokost med os, men var mest optaget af Tour De France.

Og med god grund. Tænk hvis danskopdrættede heste en dag kunne gøre det lige så godt på de europæiske væddeløbsbaner, som danske cykelryttere gør det på de europæiske landeveje.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top