fbpx

RaceTime: Start på den klassiske sæson i Skandinavien og i England

Lørdag den 6. maj er der Mowerinaløb på Klampenborg Galopbane. Det indleder den klassiske sæson i Skandinavien. Samme dag løbes Newmarkets 2000 Guineas som det første klassiske løb i England. Og dagen efter er der på samme bane 1000 Guineas.

Coolmore har favoritterne til begge løb. I 2000 Guineas Deep Impact-sønnen Auguste Rodin, og i 1000 Guineas sidste års vinder af Breeders Cup Juvenile Fillies, Meditate, der deler favoritværdigheden med H.H. Aga Khans ubesejrede Siyouni-hoppe Tahiyra.BÅND TIL DANMARK.

Denne artikel fokuserer på Engelsk 1000 & 2000 Guineas. Men der en sammenhæng til Skandinavien. Det er der i dag næsten altid indenfor fuldblodssporten, der i stigende grad bliver globaliseret.

En af favoritterne til årets Mowerinaløb, Got A Lot, er efter Camelot, der i 2012 som favorit vandt 2000 Guineas på Newmarket. Camelot fulgte op med at vinde såvel Epsom Derby som Irish Derby.

Tre år senere i 2015 vandt Gleneagles 2000 Guineas i Newmarket. Han fulgte op med sejr i Irish 2000 Guineas. Gleneagles er far til sidste års danske vinterfavorit, Eagle Eye, der ligesom den svenske vinterfavorit, Got A Lot, er ejet af Airborne Racing (Jonna Andersen og Carsten Nørgaard).

Gleneagles er samtidig far til Royal Scotsman, der er en af favoritterne til at vinde Engelsk 2000 Guineas i år.


EN GUDDOMMELIG AFSTAMNING.

Favorit til dette års 2000 Guineas, der rides på lørdag – og p.t. også til Epsom Derby 2023 – er Coolmores Auguste Rodin (Deep Impact – Rhododendron/ Galileo). Han vandt i sine sidste tre starter som 2-årig. Kun i sin debut var han slået til en andenplads.

Auguste Rodin afsluttede toårssæsonen med en 3 ½ længdes sejr i Futurity Trophy Stakes (Gr.1) på Doncaster. Inden da vandt han Champions Juvenile Stakes (Gr.2) på Leopardstown. Han årsdebuterer direkte i 2000 Guineas i Newmarket.

August Rodin har en afstamning, der siger spar-to til alt. Han er efter den japanske Triple Crown-vinder og championbeskeler Deep Impact (Sunday Silence). Deep Impact, der betragtes som en af verdens mest dominerende avlshingste, døde den 30. juni 2019, og Auguste Rodin er derfor fra Deep Impacts sidste årgang som avlshingst.

Listen af storløbsvindere efter Deep Impact i Japan er uendelig, og han var førende avlshingst fra 2012 – 2019 i Japan, der producerer stadig bedre fuldblodsheste.

Men Deep Impact har også haft succes i Europa. Saxon Warrior vandt 2000 Guineas (Gr.1) i 2018. Snowfall vandt Epsom Oaks (Gr.1) Irish Oaks (Gr.1) og Yorkshire Oaks (Gr. 1) i 2021. Og Study Of Man vandt Fransk Derby, Prix du Jockey Club, (Gr.1) i 2018.

Study Of Man er opstaldet på Kirsten Rausings Lanwades Stud, og han er den eneste avlshingst i England efter Deep Impact.

Auguste Rodin er ud af Galileo-datteren Rhododendron. Hun blev Gruppe-1-vinder allerede som 2-årig. Som 3-årig var hun i 2017 anden i 1000 Guineas og senere i Epsom Oaks, hvor hun blev slået af Enable. Senere på året blev det til sejr i Prix de l’Opera (Gr.1).

Auguste Rodin har en OR på 118.

Deep Impact fotograferet på Shadai Stallion Station i Japan. Foto: Shadai Stallion Station.

ANDEN, MEN UDEN RYTTER.

Næstfavorit i årets 2000 Guineas sammen med Little Big Bear er Frankel-sønnen Chaldean, der ejes af Juddmonte.

Han varmede op til 2000 Guineas den 22. april på Newbury i Greenham Stakes (Gr.3), men det gik ikke som forventet. I starten smed han Frankie Dettori af. Men Chaldean gennemførte løbet – uden rytter – og kom i mål som nummer to bag Isaac Shelby! Såvel hest som rytter kom godt fra begivenheden.

Som 2-årig vandt Chaldean de sidste fire af sine fem starter. Han afsluttede sæsonen med sejr i Dewhurst Stakes (Gr.1) på Newmarket, hvor han slog Royal Scotsman med hoved. Inden da vandt Chaldean Gruppe-2-løbet Coral Champagne Stakes på Doncaster.

Chaldean er ud af den ustartede Dutch Art-datter Suelita. Chaldean har en OR på 119.


COOLMORE STÅR STÆRKT.

Coolmore har to af favoritterne til årets 2000 Guineas. Ud over Auguste Rodin er det Little Big Bear, der med et OR på 124 (Svarende til et skandinavisk generalhandicap på 102) var Europas højst handicappede 2-åring. Han blev kåret til Europas Champion Juvenile 2022.

Little Big Bear vandt i sine fire sidste starter som 2-årig, og han imponerede stort i sin sidste start den 4. august på The Curragh, hvor han vandt Phoenix Stakes (Gr.1) med syv længder. Han sæsondebuterer i 2000 Guineas.

Little Big Bear er efter No Nay Never, der også er far til favoritten i 1000 Guineas Meditate. Efter Galileos død er No Nay Never den dyreste avlshingst, der er opstaldet på Coolmore, med en bedækningspris på 175.000 euro.

Little Big Bear er ud af Adventure Seeker (Bering), der er Listed-vinder på Longchamp.


Blandt de øvrige forventede deltagere i årets 2000 Guineas tales der bl.a. om Sakheer, der vandt i 2 af sine tre starter som 2-årig og afsluttede sæsonen med en 3 ½ længdes sejr i Mill Reef Stakes (Gr.2) på Newbury.

Han er efter Zoffany og ud af Shortmilelady (Arcano), der er mor til Gruppe-2-vinderen Lemista. Sakheer har en OR på 114.

Blandt favoritterne er også Gleneagles-sønnen Royal Scotsman, der som allerede nævnt kun var slået med kort hoved af Chaldean i Dewhurst Stakes (Gr.1) på Newmarket. Tidligere på året vandt han Richmond Stakes (Gr.2) på Goodwood. Royal Scotsman har en OR på 118.

Sidst men ikke mindst vil der være stor opmærksomhed om, hvorvidt Kong Charles og Queen Consorts ubesejrede Slipoftehpen kommer til start.

Han er med en OR på 98 ikke blandt favoritterne, men Slipofthepen vandt den 10 april en nem sejr på Kempton.

En sejr til Slipofthepen vil være en fin gave til Kong Charles III på sin kroningsdag.

I fjor blev det til dobbelttriumf for Godolphin i 2000 Guineas, da Coroebus (Dubawi) vandt før Native Trail(Oasis Dream) og med Coolmores Luxembourg (Camelot) på tredjepladsen.

De gjorde det alle godt senere på sæsonen. Coroebus vandt St- James Palace Stakes (Gr.1) på Ascot. Native Trail Irsk 2000 Guineas (Gr.1) og Luxembourg Irish Champion Stakes (Gr.1).MEDITATE OG TAHIYRA FAVORITTER I 1000 GUINEAS.

Coolmores No Nay Never-datter Meditate løb hele syv gange som 2-årig, og det blev til fem sejre.

Hun var anden i Moyglare Stud Stakes (Gr.1) 2 ¼ længde efter Tahiyra, og i Juddmonte Cheveley Park Stakes (Gr.1) på Newmarket blev hun slået af Lezoo.

Meditates største sejr til dato kom, da hun i november i fjor vandt Breeders Cup Juvenile Fillies Turf (Grade1) på Keeneland (USA) med Ryan Moore i sadlen. Det bragte hendes præmiesum op på 5,7 millioner kroner.

Meditate trænes af Aidan O´Brien, der har vundet 1000 Guineas fem gange de sidste syv år. Og når vi er ved statistikken, så har Coolmore vundet 1000 Guineas 6 gange de sidste otte år.

Meditate har en OR på 114.


Tahiyra (Siyoni) er ubesejret i sine to starter som 2-årig og slog som beskrevet Meditate, da de to mødtes i Moyglare Stud Stakes (Gr.1). Tahiyra har en OR på 118.

Tahiyra er ud af Listed-vinderen Tarana (Cape Cross), og hun er halvsøster til Tarnawa (Shamardal), en af de bedste hopper i nyere tid. Hun indtjente næsten 30 millioner kroner.

Tarnawa er som Tahiyra ejet af H.H. Aga Khan, i hvis farver den som 4-årig vandt Prix Vermeille (Gr.1) og Prix de l’Opera (Gr.1), begge på Longchamp. Så gik turen gik til USA, hvor hun slog Magical (Galileo) i Breeders Cup Turf (Grade 1).

Som 5-årig var Tarnawa i 2021 anden i Prix de l’Arc de Triomphe slået af Torquator Tasso. (Adlerflug).HOPPER MED FORM FRA I ÅR KAN BLIVE FARLIGE MODSTANDERE.

Meditate og Tahiyra årsdebuter begge i 1000 Guineas. Flere af deres konkurrenter har form fra i år.

Det drejer sig bl.a. om de to ”Dubaifarere” Majw og Dream Of Love.  Godolphins Majw (Exceed And Excel) vandt to meget overlegne sejre på Meydan i vinter. Det fulgte flere galopinteresserede nok på TV. Majw har en OR på 110.

Først sejrede hun med 12 længder før Dream Of Love (Shamardal) i Jumeirah Fillies Classic og senere blev det til en 8 længders sejr i Jumeirah Fillies Guineas.

I hendes sidste start i fjor i England var hun tredje i Juddmonte Cheveley Park Stakes (Gr.1) slået af Lezoo og Meditate.

Lezoo (Zoustar) er vinder af fire af sine fem starter i fjor. Hendes eneste nederlag var i et Gruppe-2-løb i juli, hvor hun var anden ½ længde efter Majw. Lezoo har en OR på 114.

To heste har europæisk form fra i år. Mammas Girl og Never Ending Story.

Mammas Girl (Havana Grey) er ubesejret i 2 starter, og hun vandt den 19. april i år Nell Gwyn Stakes (Gr.3) i Newmarket før Fairy Cross (Dubawi), der var anden til Majw på Meydan i Jumeirah Fillies Guineas. Mammas Girl har en OR på 111.


Coolmores Never Ending Story (Dubawi) vandt den 2. april i år 1000 Guineas Trial (Gr.3) på Leopardstown. Hun er ud af Athena (Camelot), der i 2018 vandt Oaks Invitational stakes (Grade 1) på Belmont Stakes i USA. Never Ending Story har en OR på 105.

I fjor vandt Cachet (Aclaim) 1000 Guineas før Prosperous Voyage (Zoffany) og Tuesday (Galileo).

Cachet fulgte op med en andenplads i Fransk Oaks (Gr.1) – Poule d’Essai des Pouliches. Prosperous Voyage vandt Tattersalls Falmouth Stakes (Gr.1) på Newmarket, og Tuesday Epsom Oaks (Gr.1) og Breeders’ Cup Filly & Mare Turf (Grade 1) på Keeneland i USA.

Så det er værd at holde øje med hvem der i weekenden er med fremme i 2000 og 1000 Guineas på Newmarket.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top