fbpx

RaceTime: Hvem vinder The Macallan Dansk Derby? – Hvis vi alene ser på fædrene.

Hvem betyder mest, når vi ser på derbyhestenes afstamning. Moderen eller faderen? Moderen, mener de fleste opdrættere.  Men nu har fædrene jo langt flere afkom end mødrene i galopsportens verden, så derfor har RaceTime set nærmere på, hvem der er far til deltagerne i Dansk Derby 2023 – og fædrenes meritter.


Stall Perlens Appel au Maitre, der er opstaldet på Stutteri Hjortebo, har to afkom, der har vundet Dansk Derby de sidste 10 år, og to af de startende i årets Derby er blandt favoritterne. Foto: Stutteri Hjortebo.

12 heste er klar til start i Dansk Derby 2023. Bad Investment (Wilshire Boulevard), Bud (Moohaajim), Bull’s Eye (Pistachio), Cotton Eye Joe (Appel Au Maitre), Gravity (Wilshire Boulevard), Lazy Susan (Swipe), Lucien (Hurricane Red), Nevermind (Zoffany), Silverflame (Binary File), Silver Wings (Appel Au Maitre), Sir Jeffrey (Hunter’s Light) og Slava Ukraini (Moohaajim).


HVEM ER FAR TIL DE SIDSTE 10 ÅRS DANSKE DERBYVINDERE?


Kun Appel Au Maitre er far til to derbyvindere de sidste 10 år. Suspicious Mind, der vandt Dansk derby i 2016 og Titannia, der vandt Dansk Derby sidste år.

Nevermind, der er efter Zoffany, er far til Sir Herman, der vandt Dansk Derby i 2017, og Lazy Susan er efter Swipe, der er far til Iron Butterfly, der vandt Dansk derby forrige år.


TO DERBYDELTAGERE ER EFTER UDENLANDSKE AVLSHINGSTE.

Afkom efter avlshingste opstaldet udenfor Skandinavien har vundet halvdelen af de danske derbyer de sidste 10 år.

I årets derbyfelt er Nevermind (Zoffany) og Sir Jeffrey (Hunter’s Light) efter avlshingste opstaldet udenfor Skandinavien.

Zoffany er i Skandinavien også far til den netop afdøde topvæddeløber, Gold Tyranny.

Ud over adskillige storløbssejre på Jägersro var Gold Tyranny også anden og tredje i Scandinavian Open (Gr.3) i 2019 og 2020. I sin karriere vandt han 11 løb og indtjente næsten 3,5 millioner svenske kroner.

Nevermind, der senest var tredje i Derby Trial Stakes kun slået med en længde af Silver Wings, er i træning hos Søren Jensen, der også trænede Sir Herman.

Nevermind ejes af Hoppe og co., der er relativt nye hesteejere. De har investeret i flere veltrukne heste, men indtil videre er det trods næsten 40 starter endnu ikke blevet til en sejr. Det vil der blive kompenseret rigeligt for, hvis Nevermind vinder Dansk Derby.

Der bliver et længe ventet gensyn med sidste års danske Derbyvinder, Sir Herman, i Dansk Breeders' Cup. Photo: Burt Seeger / US Photo.
Karin Sallings Sir Herman (Zoffany) med Nicolaj Stott i sadlen vinder knebent Dansk Derby i 2017 før Freestyler med lillebror Kevin Stott i sadlen. Der var tvivl om Sir Hermans distanceevner, men han stod distancen – på derbydagen. I år er Fru Salling repræsenteret i Dansk Derby med Sir Jeffrey. Foto: Burt Seeger.

Nu afdøde Zoffany var blandt Europas førende 2-åringer, og som 3-årig var han anden i St. James Palace Stakes (Gr.1) i 2011 kun slået med ¾ længde af Frankel.

Som avlshingst var han opstaldet på Coolmore Stud. Blandt hans bedste afkom er Mother Earth, der vandt 1000 Guineas (Gr.1) i Newmarket i 2021 og senere på året Prix Rothschild (Gr.1) i Deauville.

Zoffany har i mange år været blandt Europas bedre avlshingste, og i år er han nr. 17 på listen over Europas førende avlshingste.

Sir Jeffrey vandt sidste år Købmand Herman Sallings Mindeløb – Vinterfavoritten på Jydsk væddeløbsbane.

Han vendte efter en længere skadespause tilbage i Last Call 3-årsløb, hvor han var femte kun slået med fire længder.

Silver Wings vinder i et tæt opløb Derby Trial Stakes før Lazy Susan, Nevermind, Bronx Carlras og Sir Jeffrey. Kun Bronx Carlras er ikke blandt de startende i The Macallan Dansk Derby. Foto: Burt Seeger.

Godolphins Dubawi-søn Hunter’s Light, der er far til Sir Jeffrey, vandt hele fem gange på Meydan i Dubai, og han afsluttede sin karriere med tre sejre i træk på Meydan i 2015, sidst med sejr i Jebel Hatta (Gr.1) over 1800 meter.

Som avlshingst er han opstaldet på Haras du Lion i Frankrig.

Hunter’s Light. Foto: Darley Europe.

DE FIRE FØRSTE I DANSK DERBY I FJOR VAR EFTER APPEL AU MAITRE.

Appel au Maitre er far til to af topkandidaterne til at vinde Dansk Derby i år. Silver Wings, der vandt Derby Trial Stakes. Desuden til Cotton Eye Joe, der senest var anden i Svenskt Derby. Cotton Eye Joe er helbror til derbytoeren fra i fjor Hear the Drums.

I Dansk Derby i fjor var Appel Au Maitre far til de første fire i mål. Titannia, Hear The Drums, New York Strip og Amanda. Det er aldrig sket før, og det sker næppe igen.

Appel au Maitre vandt selv såvel Svenskt som Norsk Derby samt utallige andre storløb. I avlen er han udover derbyvinderne Suspicious Mind og Titannia bl.a. far til Appelina, Good Fortune og Steinway.

Med Slava Ukraini og Cotton Eye Joe har træner Niels Petersen de to højest handicappede i Dansk Derby i år.

Cotton Eye Joe (Appel Au Maitre) på billedet er i træning hos Niels Petersen på Øvrevoll og ejes af Stall Trick Or Treat. Denne duo vandt Dansk Derby for 10 år siden med Quite A Mission. Foto: Hesteguiden. com.

FÅR MOOHAAJIM EN DERBYVINDER MED SIN FØRSTE ÅRGANG I SKANDINAVIEN?

Moohaajim er far til to af derbyfeltets højest handicappede heste. Slava Ukraini, der er den med det højeste handicap i Dansk Derby, og Bud, der står tredjehøjest.

Moohaajim, der er opstaldet som avlshingst på Stutteri Hjortebo, har haft stor succes med sin første årgang i Skandinavien, og succesen ser ud til at fortsætte med hans anden årgang.

Det er allerede blevet til to klassiske vindere i år. Bud vandt Dansk 2000 Guineas og Slava Ukraini tog sig af den svenske pendant. Og det kan blive til flere klassiske sejre i år.

Og Moohaajims seneste årgang på turfen ser også ud til at blive noget særligt. Kis er ubesejret i sine første to starter, og hun vandt senest let Produce Stakes.

Slava Ukraini (Moohaajim) med Carlos Lopez i sadlen vinder Svenskt 2000 Guineas i sin Skandinaviensdebut som 3-årig. Maxmartin var anden. Cotton Eye Joe var tredje og Bud, der som Slava Ukraine er efter Moohaajim, var fjerde. Carlos Lopez vandt Dansk Derby i 2018 med Master Bloom og i 2021 med Iron Butterfly. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Vi har endnu ikke set skandinaviskfødte afkom efter Moohaajim på de længere distancer. Medens han var opstaldet som avlshingst i Irland, blev han bl.a far til Hard Taskmaster, der er vinder på Meydan over 2400 meter.

Slava Ukraines meget overlegne sejr i fjor i Basnæsløb – Klampenborgs længste toårsløb – i blød bane, tyder også på, at Slava Ukraini ikke skulle få problemer med distancen.


SIDSTE CHANCE FOR EN DERBYVINDER.

Det er sidste chance for at få en derbyvinder som afkom for fire af de avlshingste, der har heste med i Dansk Derby.  Ud over allerede omtalte Zoffany, der døde i starten af 2021, er der tale om Wilshire Boulevard, der døde i 2020, Pistachio, der ligeledes døde i 2020 samt Binary File, der døde i år.

Som et kuriosum kan nævnes, at den engelske og irske derbyvinder i år, Auguste Rodin, er fra den meget succesrige japanske avlshingst Deep Impacts sidste årgang.

Wilshire Boulevard. Foto: ScanVet Stallions.
Afdøde Wilshire Boulevard er far til to af derbydeltagerne. Mowerinaløbsvinderen Bad Investment og Gravity, der fortsat er maiden. Foto: ScanVet Stallions.

Flemming Velins Wilshire Boulevard (Holy Roman Emperor), der er halvbror til Zoffany (Dansili) var Gruppe-3-vinder på the Curragh og løb op med de bedste i sin årgang, inden han kom til Danmark.

I 2015 blev Wilshire Boulevard opstaldet som avlshingst på York Stutteri, men desværre blev hans avlskarriere alt for kort.

Ud over de to derbydeltagere, Mowerinløbsvinderen Bad Investment og Gravity, der er ud af den Danske Oaksvinder Elektra Art, er Wilshire Boulevard bl.a. far til sidste års vinder af Skandinavisk Grand Prix Hollywood Boulevard og til sidste års toer i Dansk Galops Auktionsløb Alakay, der starter på derbydagen i Larch Ærespræmie.


Bull’s Eye fotograferet kort efter fødslen. Foto: Bechmann Racing.


Bull’s Eye, der senest overlegent vandt Last Call 3-ÅRS LØB, er helbror til den dobbelte Oaksvinder Silverstone, der var tredje i Dansk Derby i 2019, der blev vundet af Queen Rouge.

Faderen Pistachio, der var opstaldet som avlshingst hos Bechmann Racing, var en fremragende sprinter. I 2002 vandt han Täby Open Sprint Championship (Gr.3).

Men Pistachio kunne også klare sig over distance. Det viste han, da han i Norsk Derby i 1999 blev anden slået af den tredobbelte derbyvinder Valley Chapel, men var foran Dano Mast, der blev fjerde.

Silverflame (Binary File) var senest anden i Jyllandsløbet, hvor han til sidst kom stærkt, men han måtte se sig besejret af King Ferdinand.

King Ferdinand vinder Jyllandsløb før Silverflame og Lucien. De to sidstnævnte starter i The Macallan Dansk Derby, medens King Ferdinand starter i Larch Ærespræmie, hvor han nok bliver favorit. Foto: Ole Hindby.

Silverflame er nu afdøde Binary Files sidste afkom. Som væddeløber vandt Binary File i 2006 såvel Pramms Memorial (L) på Jägersro som Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) på Øvrevoll.

I avlen er Binary File bl.a. far til Stald Shakers uforglemmelige The Kicker, der vandt 2,5 millioner kroner i sin karriere og på Klampenborg bl.a. sejrede i Dansk 2000 Guineas og Dansk Breeders’ Cup.

Desuden til Summertime, der var anden i Dansk Derby i 2012 kun slået med kort hoved af Darcy.


SVENSK ISLÆT.

Lucien er fra den legendariske, svensktrænede (Lennart Reuterskiöld jr.) Hurricane Reds første årgang.

Hurricane Red, der nu er opstaldet som avlshingst på York Stutteri, var i en årrække blandt eller den bedste væddeløber i Skandinavien.

Som 3-årig vandt han Svenskt Derby, og som ældre hest vandt han fem Gruppeløb og flere Listedsejre. I sin 7-årige løbskarriere sejrede han 18 gange, og han indløb næsten otte millioner svenske kroner.

Hurricane Red vinder Svenskt Derby 2013 med Elione Chaves i sadlen. På lørdag er Elione Chaves i Dansk Derby i sadlen på Bent Olsen-trænede Bull’s Eye. Succesrige Elione Chaves har aldrig vundet Dansk Derby, men det sker måske i år?. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Træner Bent Olsen har længe bekymret sig over, om Lazy Susan ville blive kvalificeret til Dansk Derby. Men der blev plads til alle, og på lørdag får vi at se, hvordan Lazy Susan klarer sig.

Lazy Susan er efter Swipe, der er opstaldet på Rävdansen Stutteri i Sverige.

Swipe kom til Sverige i 2017 efter en meget flot løbskarriere i USA. I 2015 var han anden i Breeders´ Cup Juvenile efter den evige konkurrent Nyquist, der senere vandt Kentucky Derby (Gr.1).

Swipe er far til vinderen af Dansk Derby i 2021 Iron Butterfly.

Iron Butterfly (Swipe) vinder Dansk Derby 2021 før Go On Carlras og Good Fortune. Forhåbentlig viser denne årgang sig lige så stærk, som 2018-årgangen efterfølgende har vist sig. Foto: Burt Seeger.

HVEM VINDER SÅ DANSK DERBY – hvis vi alene ser på fædrene?

De fire højst placerede derbydeltagere i generalhandicappet er alle efter fædre opstaldet på Stutteri Hjortebo, der har stolte derbytraditioner. Slava Ukraini og Bud er efter Moohaajim, og Cotton Eye Joe og Silver Wings er efter Appel au Maitre.

Kun en af de fire er opdrættet på Stutteri Hjortebo. Cotton Eye Joe.

Cotton Eye Joe er efter en dobbelt derbyvinder, Appel Au Maitre, der allerede er far til to derbyvindere, Suspicious Mind og Titannia. Og sidste år var Appel Au Maitre far til de første fire i Dansk Derby. Cotton Eye Joe er trænet af Niels Petersen med mange danske derbytriumfer.

Og Cotton Eye Joe er helbror til Hear The Drums, der var anden i Dansk derby i fjor, og han kommer fra en andenplads i Svenskt Derby efter Ayani, der desværre ikke kommer til start i Dansk Derby. Ser vi alene på derbydeltagernes fædre, bliver Cotton Eye Joe min derbyfavorit.

Men, men. Der er rigtig mange derbykandidater med spændende fædre. Måske får Moohaajim sit totale gennembrud i Dansk Derby. På vist form er det svært at se, hvem der skal slå Slava Ukraini.

Og for Hurricane Red vil det være et gennembrud som avlshingst, hvis Lucien vinder eller er helt med oppe.

Nevermind og Lazy Susan vil være overraskende derbyvindere, men de er efter fædre, der tidligere har givet danske derbyvindere.

Binary File. Foto: York Stutteri.

For Binary File, Wilshire Boulevard, Pistachio og Zoffany er det sidste udkald, hvis de vil have en derbyvinder. Deep Impact blev i sin sidste årgang far til dette års engelske og irske derbyvinder Auguste Rodin.

Måske vinder en hest efter en avlshingst opstaldet udenfor Skandinavien, som det har været tilfældet i halvdelen af derbysejrene i Danmark i de sidste 10 år. I givet fald vinder Nevermind eller Sir Jeffrey Dansk Derby.

Vi får se. Det vil være en overraskelse. Men i 2020 vandt Jessica Longs Ready Teddy Dansk Derby til 24 gange pengene. Han vandt senere det år Dansk St. Leger og havde været kort slået til andenpladsen af Tassmania i Dansk 2000 Guineas. I Dansk Derby i år er Jessica Long repræsenteret med Bud (Moohaajim), der vandt Dansk 2000 Guineas.

Bud (Jacob Johansen) vinder Dansk 2000 Guineas før Lucien og King Ferdinand. I Dansk Derby er Jacob Johansen igen i sadlen på Bud. Foto: Burt Seeger.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top