fbpx

RaceTime: Ace Impact er favorit i Prix de l’Arc de Triomphe

På søndag rides Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris. Cracksman-sønnen, ubesejrede Ace Impact, er favorit. Ace Impact er femte generation i et galopdynasti uden sammenligning, hvis stammoder Urban Sea vandt Prix de l’Arc for tredive år siden. Næstfavoritten Hukum (Sea The Stars), og tre andre af de største favoritter, kommer fra samme dynasti.


Prix de l’Arc-vinderen fra 1993, Urban Sea, er en af de mest succesfulde avlshopper nogensinde som mor til Galileo (Sadler’s Wells) og Sea The Stars (Cape Cross). Hun er tipoldemor til dette års Prix de l’Arc-favorit Ace Impact. Herover ses hun med sit første føl, Melikah.

URBAN SEA ALL OVER.

Flere af de store favoritter til at vinde dette års Prix de l’Arc de Triomphe kan alle føre deres stamtavle tilbage til Urban Sea, der døde i 2009, 20 år gammel.

Urban Sea vandt Prix de l’Arc de Triomphe i 1993, men det er især som avlshoppe –  som mor til Galileo (Sadlers´ Wells) og Seas The Stars (Cape Cross) – at hun vil blive husket og har sikret sig en plads blandt de helt store navne gennem tiderne i galopsporten.

Galileo og Sea The Stars var begge fremragende væddeløbere, men deres karrierer som avlshingste overstråler alt.

Galileo og Sea The Stars, hvis afkom i den grad præger årets Prix de l’Arc de Triomphe. Fotos: Coolmore og Aga Khan Studs.

I dette års Prix de l’Arc er nu afdøde Galileo far til den irske oaksvinder og mulige deltager Savethelastdance.

Sea The Stars er far til den øjeblikkelige næstfavorit Hukum og til dette års vinder af Coronation Cup (Gr.1) på Epsom, Emily Upjohn.

Årets favorit Ace Impact er efter Cracksman (Frankel). Frankel er som bekendt søn af Galileo.

Cracksman blev betragtet som verdens bedste hest i 2018, og han vandt Champion Stakes (Gr.1) på Ascot i såvel 2017 som 2018. Han er siden 2019 opstaldet på Godolphins Dalham Stud, og Ace Impact er fra hans første årgang.

Den irske derbyvinder Westover, der er blandt årets store favoritter, er efter Frankel – verdens måske bedste hest nogensinde.


ACE IMPACT – FRANSK DERBYVINDER OG UBESEJRET.

Ace Impact er i træning hos den franske toptræner Jean-Claude Rouget, der seks gange har vundet Prix du Jockey Club (Gr.1), Fransk Derby.

I 2020 vandt Rouget Prix de l’Arc med Sottsass (Siyouni), der blev redet af Christian Demuro, som også har været Ace Impacts faste jockey.


Ace Impact var ustartet som 2-årig. I år har han vundet i alle sine fem starter. Den største triumf til dato kom, da han den 4. juni i år på Chantilly let vandt Prix du Jockey Club (Gr.1), Fransk Derby, efter en imponerende finish.

Senest vandt Ace Impact den 15. august i år i Deauville Prix Guillaume (Gr.2). Igen var han længe blandt de sidste, men i opløbet kom han flyvende og vandt.

Den sidste 3-åring, der har vundet Prix de l’Arc var Enable (Nathaniel), da hun første gang sejrede i Prix de l’Arc i 2017.

Hopper har vundet Prix de l’Arc seks gange de sidste 10 år. Ud over Enable, Treve (Motivator) to gange, Found (Galileo) og senest Alpinista (Frankel).

Enable ved sin sejr i Breeders’ Cup Turf. Hun sejrede også to gange Prix de l’Arc – i 2017 og 2018 – men i 2019 måtte hun se sig slået af Waldgeist (Galileo). Lanfranco Dettori var hendes faste partner, og han beskrev hende som en filmstjerne, da han fornylig red på Bro Park. Enable var i træning hos John Gosden. Foto: Kaz Ishida/Eclipse Sportswire/CSM /Breeders Cup.

HUKUM – HELBROR TIL BAAEED.

Sidste år på dette tidspunkt var Baaeed (Sea The Stars) på alles læber. Han var ubesejret i 10 starter, de sidste seks i Gruppe-1-løb. Sammenligningerne med Frankel var begyndt, men træerne vokser ikke ind i himlen. Baaeed mødte sit Waterloo den 5.oktober på Ascot i Champion Stakes (Gr.1)

Bay Bridge (New Bay), der er blandt årets mulige deltagere i Prix de l’Arc vandt. Baaeed var fjerde.

Baaeeds lillebror, nu 6-årige Hukum (Sea The Stars) har ikke påkaldt sig samme interesse, selvom han i fjor vandt Dubai City of Gold (Gr.2) på Meydan og senere på året Coronation Cup (Gr.1) på Ascot. Efter sejren i Coronation Cup kom han til skade og måtte opereres, og stort set alle havde opgivet hans videre løbskarriere. Men Hukum kom sig.

Og i år er han ubesejret i sine to starter. I maj slog han i et Gruppe-3-løb sidste års Epsom Derbyvinder, Desert Crown. Og i sin sidste start vandt Hukum King George VI & Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) på Ascot efter kamp før sidste års irske derbyvinder Westover (Frankel).

Hukum er i træning hos Owen Burrows, og Jim Crowley er hans faste partner i sadlen. Ingen 6-årig har tidligere vundet Prix de l’Arc.


WESTOVER KAN SIKRE FRANKEL SIN ANDEN PRIX DE L’ARC VINDER I TRÆK.

Ubesejrede Frankel (Galileo) er opstaldet på Juddmonte til en bedækningspris på 275.000 pund. Han gik i avlen i 2013, og nu 10 år senere er han i Prix de l’Arc repræsenteret med sønnen Westover og sønnesønnen Ace Impact (Cracksman).

Frankel var Europas førende avlshingst i 2021 og 2022, og alt tyder på, at det bliver han igen i 2023. Han har sat sig på den trone, der i mange år tilhørte faderen Galileo. Frankel er nu far til 31 Gruppe-1-vindere.

Og Frankel er allerede far til tre europæiske derbyvindere. Adayar, der vandt Epsom Derby i 2021 og Hurricane Lane og Westover, der vandt Irsk Derby i hhv. 2021 0g 2022. Og i fjor vandt Frankel-datteren, Kirsten Rausings eget opdræt, Alpinista, Prix de l’Arc.

Foto: Lanwades.

Juddmontes irske derbyvinder Westover har løbet meget stabilt og flot i år. Det er blevet til tre andenpladser og en sejr – og hver gang i Gruppe-1-løb.

Før det knebne nederlag til Hukum i King George VI & Queen Elizabeth Stakes vandt han Grand Prix de Saint Cloud (Gr.1).

Inden da havde Westover været anden til verdens måske bedste hest p.t. japanske Equinox (Kitasan Black) på Meydan i Sheema Classic (Gr.1).

Og senere på året anden i Coronation Cup (Gr.1) på Epsom til Emily Upjohn (Sea The Stars), der også er blandt de mulige deltager i dette års Prix de l’Arc.

Westover kan ikke lide, hvis banen bliver for blød. Det var den i fjor, da Westover måtte nøjes med en sjetteplads i Prix de l’Arc.

Men hvis det ikke er tilfældet i år, er der en god mulighed for, at Westover igen er med helt fremme.


Frankel. Europas førende avlshingst er allerede far til 31 Gruppe-1-vindere. Vinder Westover bliver det hans anden Prix de l’Arc vinder i træk. Foto: Juddmonte.

EMILY UPJOHN – BLIVER HUN FRANKIE DETTORIS SIDSTE PRIX DE L’ARC RIDT?

John & Thady Gosden-trænede Emily Upjohn (Sea The Stars) var anden i Epsom Oaks i fjor. I år er hun som allerede nævnt vinder af Coronation Cup (Gr.1) på Epsom før Westover, og hun var anden i Eclipse Stakes på Sandown efter Paddington (Siyouni), der næppe kommer til start i Prix de l’Arc.

Senest havde Emily Upjohn en offday i King George VI & Queen Elizabeth Stakes, hvor hun var syvende langt bag vindende Hukum. Alligevel er hun fortsat blandt favoritterne til dette års Prix de l’Arc. Hendes far Sea The Stars vandt Prix de l’Arc i 2009.

I langt de fleste af hendes starter er Emily Upjohn blevet redet af Frankie Dettori, der kan blive hendes partner i hans sidste Prix de l’Arc.

Dettori har vundet Prix de l’Arc seks gange. For snart tredive år siden i 1995 med Lamtarra. I 2001 med Sakhee. I 2002 med Marienbard. I 2015 med Golden Horn og i 2017 og 2018 med Enable. Det har ingen andre præsteret.

Frankie Dettori i sit karakteristiske “flying dismount”, da han vandt Lanwades Stud Stakes (L) med Takeko på Bro Park. Får vi et nyt flying dismount fra Dettori på Longchamp den 1. oktober? Foto: Steven Cargill.

HVEM DELTAGER I PRIX DE L’ARC FRA BALLYDOYLE?

Intet storløb uden deltagelse fra Coolmore og Aidan O’Brien. Igen i år har de sat sig på adskillige europæiske topløb, især med de to treårsstjerner Auguste Rodin og Paddington.

Auguste Rodin (Deep Impact) er i år vinder af såvel Epsom Derby (Gr.1) som Irsk Derby (Gr1) og senest vandt han Irish Champion Stakes foran staldkammeraten, sidste års vinder Luxembourg.

Det er samtidig blevet til to totale smuttere i årets løb. I Engelsk 2000 Guineas (Gr.1) og i King George VI & Queen Elizabeth Stakes, hvor han begge gange var helt væk.

Auguste Rodin starter næppe i hverken Prix de l’Arc eller Champion Stakes (Gr.1) senere i oktober af frygt for blød bane. Til gengæld er han sandsynlig deltager i Breeders´ Cup Classic (Grade 1) på Santa Anita i Californien den 4. november.


Paddington (Siyouni) har vundet fire Gruppe-1-løb i år. Irish 2000 Guineas, St. James’s Palace Stakes på Ascot, Eclipse Stakes på Sandown og Sussex Stakes på Goodwood. Senest var han tredje i Juddmonte International Stakes på York.

Der kan stilles spørgsmålstegn ved Paddingtons distanceevner, hvorfor han næppe kommer til start i Prix de l’Arc, men i stedet vælger Queen Elizabeth II Stakes (Gr.1) eller British Champion Stakes (Gr.1), der begge løbes på Ascot den 21. oktober over hhv. 1600 og 2000 meter.

Luxembourg (Camelot) har tidligere i år vundet Tattersall Gold Cup (Gr.1) på The Curragh før Bay Bridge. Han er meldt i Prix de l’Arc, hvor han skuffede sidste år med en syvendeplads.

Coolmore og dets træner Aidan O’Brien har som altid flere kort at spille med.

Et af dem er Galileo-datteren Savethelastdance, der i år er vinder af Irish Oaks (Gr.1). Hun påkaldte sig interesse allerede i maj måned, da hun vandt Cheshire Oaks (L) i Chester med 22 længder. Siden blev det til en andenplads i Epsom Oaks efter Soul Sister (Frankel).

Found og Ryan Moore vinder Prix de l'Arc de Triomphe (Gr.1). Foto: Amie Karlsson / GalopSport.
Found vinder Prix de l’Arc de Triomphe i 2016 før Highland Reef og Order Of St. George. De var alle efter Galileo, alle tre ejet af Coolmore og alle trænet af Aidan O´Brien. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.

Efter sejren i Irsk Oaks (Gr.1) blev det senest til en lidt skuffende tredjeplads i Yorkshire Oaks slået af staldkammeraten Warm Heart (Galileo) og Free Wind (Galileo). Triple til Galileo, der døde den 10 juli 2021.

John og Thady Gosden-trænede Free Wind opretholder sit engagement i Prix de l’Arc, hvor hun kan få selskab af staldveninden Emily Upjohn.

Når det gælder Prix de l’Arc, Coolmore og Aidan O’Brien, samler interessen sig dog lige nu om Continuous (Heart’s Cry), der vandt St. Leger på Doncaster den 16. september. Alt tyder p.t. på, at han bliver efteranmeldt til Prix de l’Arc.

Continuous vandt i sine to starter som 2-årig. Han var uplaceret i Fransk Derby, som Ace Impact vandt.

Men han vendte stærkt tilbage med en andenplads i Gruppe-2-opgøret King Edward VII Stakes på Ascot, hvor han blev anden til Epsom Derby-toeren King Of Steel, der som i derbyet blev redet af Kevin Stott.

Og efter en sejr på York i et Gruppe-2-løb kom så sejren i St. Leger. Continuous forventes som nævnt efteranmeldt til Prix de l’Arc, og lige nu er Continuous bookmakernes tredjefavorit til at vinde Prix de l’Arc i år, hvor King Of Steel også er en mulig deltager.

Der tales endog om, at Continuous kan blive Aidan O’Briens eneste deltager.


SPÆNDENDE OUTSIDERE.

Umiddelbart efter de aktuelle favoritter står en række spændende heste klar til at overraske, hvis favoritterne svigter.

3-årige Feed The Flame (Kingman) debuterede først i år. Efter sejr i sine to første starter, var han fjerde i Prix du Jockey Club (Gr.1), Fransk Derby.

Siden er det blevet til sejr i Grand Prix De Paris (Gr.1) på Longchamp, inden Feed The Flame var anden i Prix Niel (Gr.2) igen på Longchamp slået af årets tyske derbyvinder Fantastic Moon efter Sea The Moon (Sea The Stars).

I kølvandet på Prix Niel har ejerne af Fantastic Moon modtaget meget høje købstilbud, men de har besluttet sig for ikke at sælge og ikke at starte ham i Prix de l’Arc, men i stedet at starte ham i enten USA eller Japan.

4-årige Simca Mille (Tamayuz) vandt Prix Niel i fjor. I år er han vinder i sine sidste to starter. Grand Prix de Chantilly (Gr.2) og Grosser Preis von Berlin (Gr.1), hvor han slog den tyske derbyvinder fra 2021 Sisfahan (Isfahan).

Place Du Carroussel (Lope De Vega), er også fire år gammel. Han er senest vinder af Prix Foy (Gr.2) på Longchamp.  I 2019 vandt Waldgeist (Galileo) Prix Foy, inden han slog Enable (Nathaniel) i Prix de l’Arc og forhindrede dennes tredje sejr i træk i løbet.

Zagrey (Zarak) vandt i starten af september i år Grosser Preis von Baden (Gr.1). Inden da var han anden i Grand Prix de Saint Cloud (Gr.1) slået af Westover.

I marts i år var han tredje på Meydan i Dubai Sheema Classic (Gr.1) bag Equinox og Westover.

Japanske Equinox – verdens måske bedste hest p.t. – vinder Dubai Sheema Classic (Gr.1) i banerekord. Desværre er han ikke blandt deltagerne i dette års Prix de l’Arc. Foto: Dubai Racing Club.

PRIX DE L’ARC ER NOGET SÆRLIGT.

For mig har årets højdepunkt i den europæiske galopsæson altid været Prix de l’Arc. Mange af vinderne har indskrevet sig i historien som værende blandt de allerbedste heste i verden, og mange af vinderne har senere fulgt op med en fremragende karriere i avlen.

Lad mig nævne nogle få.

Ribot (Tenerani) vandt Prix de l’Arc i såvel 1955 som 1956. Han var ubesejret i 16 starter på distancer fra 1000 – 3000 meter i tre forskellige lande og på flere forskellige baneunderlag.

I avlen blev han bl.a. fra til to vindere af Prix de l’Arc. Molvedo i 1961 og Prince Royal i 1964.

Sea Bird (Dan Cupid) vandt Prix de l’Arc i 1965. Han vandt i syv af sine otte starter og som 3-årig såvel Epsom Derby som Prix de l’Arc.

Hans Timeform rating på 145 er den næsthøjeste nogensinde kun overgået af Frankel (147). I sin meget korte avlskarriere i Frankrig blev han far til Allez France, der vandt Prix de l’Arc i 1974.

Mill Reef (Never Bend) vandt Prix de l’Arc i 1971. Han vandt i 14 af sin 16 starter. To gange var han anden. Som 3-årig vandt han Epsom Derby (Gr.1), Eclipse Stakes (Gr.1), King George VI & Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) og Prix de l’Arc.

I avlen blev han bl.a. far til vinderen af Epsom Derby og Irsk Derby i 1978 Shirley Heights.

Montjeu (Sadler’s Wells) vandt som 3-årig i 1999 Fransk Derby (Gr1) Irsk Derby (Gr.1) og Prix de l’Arc. Han er en af Europas bedste avlshingste i nyere tid. Han er far til Hurricane Run, der vandt Prix de l’Arc i 2005. Hurricane Run er i Skandinavien kendt som far til Hurricane Red, der nu er opstaldet som avlshingst på York Stutteri.

Han er far til fire vindere af Epsom Derby. Motivator (2005). Motivator er far til den dobbelte Prix de l’Arc-vinder Treve. Authorized (2007), Pour Moi (2011) og Camelot (2012).

Prix de l’Arc vinderen Montjeu (Sadler’s Wells). I Danmark er han bl.a. far til Aqualina Beauty, der er opstaldet på Stutteri Hjortebo, og mor til bl.a. Brunello, Steinway og Garcon. Foto: Coolmore. com

Sea The Stars (Cape Cross) vandt Prix de l’Arc i 2009. Han var kun slået i sit første løb. Som 3-årig vandt han 2000 Guineas (Gr.1), Epsom Derby (Gr.1), Eclipse Stakes (Gr.1), Juddmonte International Stakes (Gr.1), Irish Champion Stakes (Gr.1) og som rosinen i pølseenden Prix de l’Arc.

Sea The Stars, Galileos halvbror, har haft en imponerende karriere som avlshingst som far til bl.a den engelske og irske derbyvinder Harzand (Far til Go On Carlras), Stradivarius (syvdobbelt Gruppe-1-vinder) og Baaeed. Og han er far til en af dette års store favoritter til at vinde Prix de l’Arc, Hukum.

Den 1. oktober i år skal vi se, om vi får en ny legendarisk vinder af Prix de l’Arc de Triomphe.


OBS: Denne artikel er forfattet inden efteranmeldelser og starterklæring, så der kan være sket ændringer efter deadline.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top