fbpx

RaceTime: Frankel sætter sig på tronen.

For andet år i træk blev Frankel i 2022 Europas førende avlshingst. Efter en længere periode, hvor faderen, nu afdøde Galileo (Sadler’s Wells), konstant bar kronen. Til gengæld blev Galileo i fjor for tredje år i træk Europas førende morfar. Der er kun få afkom efter de bedste europæiske avlshingste i Skandinavien – men nogle er der.


Ubesejrede Frankel (Galileo) er opstaldet på Juddmonte til en bedækningspris på 275.000 pund. Foto: Juddmonte.

FØRENDE AVLSHINGSTE I EUROPA DE SIDSTE FEM ÅR EFTER PRÆMIEPENGE (MIO. EURO)

Kilde: Thoroughbred Stallion Guide. Kun én hest optræder på ovenstående tabel i alle fem år: Dubawi.

FAR TIL NI GRUPPE-1-VINDERE I 2022.

I fjor blev Frankel far til ni Gruppe-1-vindere, og i alt er han nu far til 26 Gruppe-1-vindere. Han er i avlen far til tre derbyvindere. Adayar, der vandt Epsom Derby (Gr.1) i fjor, og Hurricane Lane, der vandt Irish Derby (Gr.1) i fjor. Og igen i 2022 blev det til en irsk derbysejr, da Westover sejrede.

Den største sejr sidste år kom i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1), da Kirsten Rausings superhoppe Alpinista vandt foran den franske derbyvinder Vadeni (Churchill) og vinderen fra 2021, Torquator Tasso (Adlerflug). Alpinista er nu gået i avlen.

Alpinista (Luke Morris) vinder Prix de l’Arc de Triomphe 2022. Alpinista vandt 6 Gruppe-1-løb i træk, inden hun stoppede karrieren, og hun indtjente næsten 30 millioner kroner. Foto: Lanwades.

I Danmark er Frankel bedst kendt som far til Lone Kaj-Nielsens Learn by Heart, der vandt Stockholms Stora Pris (Gr.3) i 2019 før King David. Han var desuden anden i Oslo Cup (Gr.3) i såvel 2020 som 2021. Frankel er også far til Flemming Velins Frankel’s Kiss, der har vundet to gange på Klampenborg, siden han kom til Danmark i 2019.


Dubawi (Dubai Millennium). Foto: Darleyeurope.com
Dubawi fotograferet på Sheik Mohammeds Dalham Stud. Foto Darley.

BEDÆKNINGSPRIS 350.000 PUND.

Darleys Dubawi (Dubai Millennium) er en af de mest succesrige avlshingste i Europa gennem mange år, og hans bedækningspris i 2023 på 350.000 pund gør ham til kontinentets dyreste avlshingst.

I 2022 blev Dubawi bl.a. far til vinderen af det engelske 2000 Guineas (Gr.1) Coroebus, og til vinderen af Doncasters St. Leger, Eldar Eldarov.

Dubawi er far til New Bay, der i 2015 vandt Fransk Derby og samme år var tredje i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1). New Bay var i 2022 førende ”3rd Crop Sire” i Europa. Blandt hans vindere i fjor var Bay Bridge, der vandt Champion Stakes (Gr.1) på Ascot før Adayar. Bayside Boy, der vandt Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) – også på Ascot – og Saffon Beach, der vandt Prix Rothschild (Gr.1) i Deauville.

Nascetta vinder Sceptre Stakes 2022 før Go On Carlras. Bent Olsen træner Nascetta. Foto: Burt Seeger.

I Danmark er bl.a. Dubawi far til Lone Kaj-Nielsens Nascetta, der gjorde det særdeles flot i fjor med fem sejre, bl.a i Sceptre Stakes. Nascetta sluttede året med et generalhandicap på 89.

Dubawi er også far til Fire Blaze, der ejes af Joca Stable og Cat Racing og er opstaldet på York Stutteri. Hun er den dyreste avlshoppe, der er indkøbt til Skandinavien. Endelig er Dubawi far til Stutteri Hjortebos nu afdøde Tolerate, der blev mor til den danske derbyvinder i 2019, Queen Rouge (Lord Of England).

Sea The Stars står opstaldet på Aga Khans Gilltown Stud til 125.000 euro i bedækningstakst. Foto: Aga Khan Studs.
Sea The Stars (Cape Cross) er opstaldet på Aga Khans Gilltown Stud i Irland til en bedækningspris på 180.000 euro. Foto: Gilltown Stud.

HALVBRODEREN KAN OGSÅ.

Sea The Stars (Cape Cross) har altid stået lidt i skyggen af sin halvbror Galileo (Sadler’s Wells). Deres mor Urban Sea (Miswaki) vandt Prix de l’Arc i 1993, så deres meritter kommer ikke fra fremmede.

Sea The Stars’ løbskarriere overtrumfede dog Galileos. Sea The Stars vandt 2000 Guineas (Gr.1), Epsom Derby (Gr.1), Eclipse Stakes (Gr.1), Irish Champion Stakes (Gr1) og Prix de l’Arc (Gr.1), inden han gik i avlen efter sin treårssæson.

Og i avlen har han næsten kunne matche sin mere berømte halvbror, bl.a. som far til stayerkongen Stradivarius og til sidste års firedobbelte Gruppe-1-vinder Baaeed, der var på vej til at blive en legende på linje med Frankel, indtil han blev slået i sin sidste start. Nævnes kan også Epsom derbyvinderen Harzand.

I Skandinavien er Sea The Stars far til sidste års danske Oaksvinder, Stall Perlens Sea Lodge, der også var anden i Norsk Derby i fjor slået af Hard One To Please (Fast Company).

Sea The Moon (Sea The Stars) i sin fold på Lanwades Stud. Foto: Lanwades.com

Sea The Stars er også far til den tyske derbyvinder Sea The Moon, der er opstaldet som avlshingst på Lanwades Stud. Sea The Moon er i Skandinavien far til den norske derbyvinder Privilegiado, til den svenske Oaksvinder Nouvelle Lune og til vinderen af Oslo Cup, Quebello.


MORFAR TIL GOOD FORTUNE.

Siyouni (Pivotal), der er opstaldet på Aga Khans Haras de Bonneval i Normandiet til en bedækningspris på 150.000 euro, har haft stigende succes de senere år. Han er far til den franske derbyvinder Sottsass, der vandt Prix de l’Arc de Triomphe i 2020.

Han er også far til St Mark’s Basilica, der i 2021 af mange blev betragtet som verdens bedste hest. Han gik ubesejret gennem sin 3-års sæson med fire sejre – alle i Gruppe-1-løb – inden han sluttede karrieren. Han vandt fransk 2000 Guineas og Derby, Eclipse Stakes og Irish Champion Stakes.

Såvel Sottsass som St Mark’s Basilica er nu opstaldet som avlshingste på Coolmore.

I Danmark er Siyouni far til Eko Palace Bay, der er halvsøster til bl.a. Steinway og Brunello. Eko Palace Bay er mor til de to halvsøskende efter Appel Au Maitre, Aperola og Good Fortune. Sidstnævnte har vundet tre storløb på Bro Park: Breeders’ Trophy Mile, Breeders’ Trophy Classic og Jockeyklubbens Grand Prix.

Good Fortune (Oliver Wilson) vinder Breeders´ Trophy Classic 2021 før den danske derbyvinder Iron Butterfly. Foto: Elina Björklund /Svensk Galopp.

HAVANA GREY TOPPER LISTEN OVER 1ST CROP SIRES.

Havana Gold-sønnen, Gruppe-1-vinderen Havana Grey, havde sin første årgang på banen i fjor, og det blev til tre Gruppe-3-vindere og afkom, der i alt indtjente 1,5 millioner euro.

Havana Gold (Teofilo), er i Skandinavien kendt som far til Havana Red, der er ejet af The JC Organization.

Havana Red blev Listed-vinder, da hun vandt Stockholm Fillies & Mares Stakes. Som 3-årig vandt hun Norsk Oaks, og Havana Red har to gange vundet Fabellaløb på Klampenborg.

Ejerparret Alice og John Weiste Christensen efter Havanas sejr i Fabellaløb i 2021. Jacob Johansen red og Lennart Reuterskiöld J:r. trænede Havana Red. Foto: Burt Seeger.

CHURCHILL (GALILEO) HAR FÅET EN FANTASTISK START SOM AVLSHINGST.

Vinderen af såvel Engelsk som Irsk 2000 Guineas, Churchill, der er opstaldet som avlshingst på Coolmore, har fået en flot start på avlskarrieren, og han er førende 2nd crop sire i Europa.

Han er far til nu 3-årige Blue Rose, der vandt Criterium des Pouliches på Longchamp i fjor og ikke mindst til den franske derbyvinder fra i fjor, Vadeni, der afsluttede sæsonen som anden i Prix de l’Arc de Triomphe efter Alpinista.

På Scandinavian Open Yearling Sale i fjor blev en hoppe efter Churchill og ud af Joca Stables’ Categories (Mastercraftsman) solgt for 300.000 kroner til Lone Kaj-Nielsen. Hun er senere blevet døbt Krystle, og hun er i træning hos Bent Olsen.

Churchill fotograferet på Coolmore, hvor han er opstaldet til en bedækningspris på 30.000 euro. Foto: Coolmore.

GALILEO GÅR IGEN.

På listen over førende avlshingste i Europa i 2022 var nu afdøde Galileo nummer seks. Det blev til 4 nye individuelle Gruppe-1-vindere i 2022. Galileo er nu oppe på 97 Gruppe-1-vindere og tæt på den magiske grænse på 100.

Fra 2022-sæsonen kan bl.a. nævnes Galileo-datteren Tuesday, der vandt Epsom Oaks (Gr.1) og senere på året Breeders’ Cup Filly & Mare Turf (Gr.1) på Kensington.

Som nævnt i indledningen topper Galileo for tredje år i træk listen over mest vindende morfædre i Europa, og det bliver næppe sidste gang.

Afkom efter Galileo præger også i stadig større grad listen over Europas bedste avlshingste. På top-50-listen i 2022 finder man syv avlshingste efter Galileo: Frankel, Churchill, Nathaniel, Australia, Gleneagles, Intello og Teofilo.

Giuseppe Piazzi/Oliver Wilson sejrer i Firm Management Scandinavian Open Championship (Gr.3). Foto: Burt Seeger / US Photo.
Galileo-sønnen Giuseppe Piazzi (Oliver Wilson) sejrede bl.a. i Firm Management Scandinavian Open Championship (Gr.3). Foto: Burt Seeger / US Photo.

I Danmark er Galileo far til avlshingstene Kahyl og Juniper Tree. Sidstnævnte er opstaldet på York Stutteri og en af de mest benyttede avlshingste i Skandinavien. Hans bedste afkom til dato er hoppen Ascot Brass, der har vundet 10 gange, heraf ni storløb, og indtjent over 3 millioner kroner.

Flemming Velin har importeret adskillige heste efter Galileo. Bl.a. den lovende Mekong River, der desværre kom til skade under Scandinavian Open Championship i 2015 og senere måtte aflives.

Den største succes har Flemming Velin haft med Giuseppe Piazzi, der vandt alle sine tre løb i 2017 – bl.a. Oslo Cup (Gr.3) og Scandinavian Open Championship (Gr.3) – og sluttede året med et generalhandicap på 95.

I 2010 vandt Lone Kaj-Nielsens Galileo-søn Boxing Day Jyllandsløbet, og Stall Perlen har også haft glæde af en rigtig god Galileo-søn i form af Nobileo, som i 2006 vandt Svenskt St. Leger og var anden i både Svenskt og Norsk Derby, samt tredje i Rhein-Ruhr Derby Trial (L) i Tyskland.

Galileo. Tæt på 100 Gruppe-1-vindere. Foto: Coolmore.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top