fbpx

RaceTime: The sun is still shining.

Fredag den 27. januar 2023 blev en historisk dag for dansk galopsport. Det var første gang, at en dansk-ejet, -opdrættet og -trænet hest vandt på Meydan. Søren Jensen er nu vendt tilbage til dagligdagen efter en af sine største triumfer i sin 45-årige trænerkarriere. Det vælter ind med lykønskninger – og trods regnen, skinner solen på Enghavelyst. RaceTime har besøgt Søren Jensen.


Søren Jensen bliver interviewet på Meydan. Som det fremgår, var det en af de meget få dage, hvor det regnede i Dubai. Trods vejret udtalte Søren efter Good Fortunes sejr: ”I feel the sun is shining.”

HJEMME IGEN.

Allerede en time efter Good Fortunes historiske sejr i Dubai var Søren Jensen på vej ud til lufthavnen for at tage natflyet hjem til København. Alt var gået så hurtigt, at Søren knap opfattede det hele. Ligesom da Ascot gav Søren Jensen sin første derbysejr i 1977.

Men nu var Søren hjemme igen og kommet sig over den træthed, der umiddelbart meldte sig efter Dubai-eventyret. Og hans karakteristiske humor kom straks til orde, da jeg besøgte ham på Enghavelyst.

“Jeg havde selvfølgelig forventet – som Jonas Vingegaard og VM-håndboldherrerne – at blive modtaget på Rådhuset med rådhuspandekager, tiljubling på balkonen osv., men det må vente til næste gang”.

Da Good Fortune vandt på Meydan regnede det. Det gør det statistisk set to dage om året i Dubai, og det var dagen før og den fredag, hvor Good Fortune løb. Selvom banen ikke var blød, var det en fordel for Good Fortune, mener Søren.

Men det regnede som ind i helvedet, som Søren udtrykte det, og da han blev interviewet til TV efter sejren henviste intervieweren netop til det. Og så var det Søren kom med sin impulsive, geniale bemærkning “I feel the sun is shining”.

Hjemme igen i Danmark er alt, som det har været længe. Her regner det konstant. Men lykønskningerne er væltet ind til Søren, især på Facebook.  Søren er ikke selv på Facebook, men det er Sørens mor på 95. Hun følger med i de mange flotte gratulationer, som Søren modtager. Og på Enghavelyst smiler alle.

Søren er glad. På egne vegne, på hesteejernes vegne og på dansk galopsports vegne.

Omgivelserne er anderledes end på Meydan. Men det generer ikke Søren. Det er svært at få armene ned. The sun is still shining. Foto: Klaus Bustrup.

GOOD FORTUNE HÆVET TIL 94 I HANDICAP.

På forhånd troede Søren Jensen ikke på Good Fortunes chancer. “Han løb med næsthøjeste vægt, og han skulle forsvare et generalhandicap på 92. Good Fortune havde ikke løbet væddeløb siden oktober. Vejret i Danmark havde gjort det svært at træne hestene, og i Dubai havde der kun været godt fem uger til at bygge formen op”.

“Men han gjorde det”, sagde Søren stolt, og beskrev løbet således: “Han var pakket godt ned undervejs, men i opløbssvinget kom han ubesværet helt frem mellem de forreste. Og tidligt kom han i front. Jeg blev nervøs på det tidspunkt. Der var for langt hjem. Men han blev bare ved og ved”.

“Jeg var sikker på, at han havde vundet trods det tætte opløb, men jeg kom lidt i tvivl, da jeg så reprisen på skærmen. Og et kort øjeblik blev jeg urolig. En andenplads er ikke det samme. Heldigvis gik det, som jeg først troede”.

Med sejren blev Good Fortune hævet til 94 i handicap. “Det troede jeg ikke var muligt på dette tidspunkt”, nævnte Søren. “Nu er mit håb, at Good Fortune når op på 96 i 2023-sæsonen”.

Good Fortune slår Godolphins White Wolf i Zabeel Turf på Meydan. En enestående triumf for dansk galopsport. Good Fortune blev redet af Theo Bachelot, der som Søren Jensen var aktiv for første gang på Dubai World Cup Carnival. Foto: Dubai Racing Club.

FØRSTE DANSKE TRIUMF PÅ MEYDAN.

Good Fortune er den første hest, der er trænet i Danmark, som har vundet på Meydan. Tilbage i 2005 kom den første skandinaviske triumf i Dubai, da Eva Sundby-trænede Damachida vandt på den tidligere hovedbane Nad Al Sheba.

I 2014 og 2015 blev det til to norske trænersejre. I 2014 vandt Rune Haugen med Avon Pearl og året efter danskfødte Niels Petersen med Beat Baby, som var i træning på Øvrevoll. I 2015 blev Volatile den første skandinavisk-opdrættede hest til at vinde på Meydan. Volatile var i træning hos Jessica Long.

I 2019 vandt Susanne Berneklint med ligeledes svenskopdrættede I Kirk, og året efter blev det til skandinavisk dobbeltsejr på Meydan. Susanne Berneklint vandt igen – nu med Plata O Plomo, der slog Voter-rivalen Stricker, der var i træning hos Francisco Castro.

Plata O Plomo (Carlos Lopez) vinder på Meydan foran Stricker (Elione Chaves) Foto: Dubai Racing Club.

DANISH ALL OVER.

Det var ikke kun første gang, at en hest trænet i Danmark vandt på Meydan. Det var også første gang, at en danskopdrættet hest vandt. Good Fortune er opdrættet af Stutteri Outback i Nordjylland hos Majbritt og Karsten Østergaard, og moderen Eko Palace Bay (Siyouni) er også opdrættet i Danmark på Stutteri Hjortebo.

Det var også første gang, at en danskejet hest vandt i Dubai. Good Fortune ejes af Stald Shaker (Marianne & Jens Lauritzen) og Thomas Havemann.

Og Good Fortunes far Appel Au Maitre er opstaldet på Stutteri Hjortebo i Danmark.

Appel Au Maitre er som avlshingst mest kendt for sine afkom fra sin første årgang: Suspicious Mind, der flere gange har løbet godt på Meydan, og Appelina. Men han fortsætter med at producere fremragende afkom. Blandt andre Derbyvinderen Titannia og nu på internationalt plan også Good Fortune.

Stall Perlens nu 19-årige Appel Au Maitre er opstaldet på Stutteri Hjortebo og fik med Good Fortune sin første vinder på Meydan. Foto: Stutteri Hjortebo.

DUBAI ER GULD VÆRD.

Jeg spurgte Søren Jensen, hvorfor han nu for første gang sendte heste til Dubai. “Jeg har selvfølgelig bemærket, at adskillige heste, der gennem årene har været på Dubaiophold, har klaret sig særdeles godt efterfølgende på væddeløbsbanerne i Skandinavien. Bank Of Burden, Queen Estoril, I Kirk, Plata O Plomo, Suspicious Mind og King David for blot at nævne nogle eksempler”.

“Så efter samråd med mine hestejere – og det er helt afgørende, da der er udgifter forbundet med at sende heste til Dubai – anmodede jeg om at blive nomineret med to de heste Got A Lot og Good Fortune, og de blev accepteret. De kom til at udgøre det skandinaviske hold sammen med seks heste fra Niels Petersen. Bent Olsen havde fået accept af Nascetta, men den kom desværre til skade omkring afrejsen”.

“Bent havde hyret Liam Doran til at passe Nascetta i Dubai. Ham kendte jeg, og vi var enige om et samarbejde. Men som nævnt kom Nascetta aldrig til Dubai, og derfor kom Liam Doran alene til at passe mine to heste, og det har han jo gjort til UG indtil videre”.

“Selv tilbragte jeg godt et par uger på Meydan efter hestenes ankomst, og forholdene er ideelle. Niels Petersen og jeg har et stort staldområde for os selv. Vejret er jo perfekt i stedet for det kolde skandinaviske vintervejr, og der er ingen tvivl om, at hestene kommer hjem i en forbedret udgave. Så jeg vender tilbage, hvis jeg også de kommende år har heste, der kan blive nomineret, og hvis det giver mening”.

Liam Doran i Dubai på ryggen af Got A Lot. Søren Jensens anden Dubaideltager. Samme dag som Good Fortune vandt, løb Got A Lot sit første løb på Meydan. Foto: Dubai Racing Club.

10-TALLET BORGER FOR SUCCES.

Søren fortalte videre, at ved ankomsten til Meydan får alle heste tildelt et nummerdækken med hestens navn og et nummer, så man kan identificere dem, når de træner.

Sørens heste kom tidligt til Dubai, så Good Fortune fik nummer 10, og det var Søren godt tilfreds med. For Søren er nr. 10 et nummer, der er forbundet med succes. Netop afdøde Pelé spillede med nummer 10, og det gør multifodboldkunstneren Messi også.

Det tegnede lovende. Det er et nummer, der forpligter, mener Søren.  Og før jul var Messi på det argentinske landshold, der vandt VM, og Good Fortune indfriede forventningerne og sejrede på Meydan.

Nummer 10 Messi jubler. Argentina blev verdensmester i fodbold med Messi som den helt dominerende figur. Good Fortune, der havde nummer 10 som træningsdækken, vandt på Meydan. Ikke VM, men alligevel.

EN AF DE HELT STORE SEJRE.

Som træner har Søren Jensen vundet næsten alt, der er værd at tale om. Det er blevet til adskillige Derbysejre, og også internationalt har Søren Jensen nået store resultater.

Den største triumf kom, da Brdr. Streckers Pompøs i 1979 blev anden i Criterium des Pouliches (Gr.1) på Prix de l’Arc-dagen på Longchamp.

Men det er også blevet til storløbssejre i udlandet før, bl.a. to Gruppeløbssejre i Tyskland med Village Storm og Eyeq.

Alligevel betragter Søren Jensen sejren i Dubai som en af de helt store. På Meydan kommer der heste fra hele Verden, og i hvert løb er der konkurrence fra Godolphin-heste.


THE SUN IS STILL SHINING.

I mange år var Søren Jensen altid champion på Klampenborg. Den rolle overtog Bent Olsen i mange år, men Søren Jensen fortsatte med at få storsejre.

De senere år har været lidt grå. Der har været rigtig gode heste, Steinway, Good Fortune selvfølgelig og senest Got A Lot. Men for få stjerner og bredden har manglet.

Good Fortunes sejr i Dubai giver Søren Jensen ny  inspiration til at gå videre efter et par stille år. Søren Jensen har 19 heste i stalden, når Good Fortune og Got A Lot kommer tilbage, og han mener selv, at han har et rigtigt godt hold af 2- og 3-åringer. Så solen vil uden tvivl komme tilbage og skinne på Enghavelyst.

Søren Jensen. Foto: Burt Seeger.
Søren Jensen. Good Fortunes sejr i Dubai var endnu en milepæl i en imponerende trænerkarriere, der strækker sig over 45 år. Foto: Burt Seeger.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top