fbpx

RaceTime: SLAVA UKRAINI

Slava Ukraini. Længe leve Ukraine og dets kamp for vestligt demokrati. Slava Ukraini. Længe leve derbyfavoritten, der på overbevisende måde netop har haft sin skandinaviske treårsdebut. Og længe leve den succesrige forretningsmand Jakob Dalhoff. Jakob er medejer af Slava Ukraini, og han driver forretning i Ukraine, hvor han bor sammen med sin ukrainske forlovede Maria. De gør en stor indsats for det krigshærgede land. RaceTime har interviewet Maria og Jakob.


Jakob Dalhoff fotograferet på Enghavelyst sammen med sin ukrainske forlovede Maria Stetsyk. Foto: Klaus Bustrup.

I sidste uge var Jakob Dalhoff hjemme fra Ukraine på ophold i Danmark sammen med Maria. Og de brugte den korte ferie til at pleje deres fælles interesse, galopsporten, med stald- og stutteribesøg.

Det blev naturligvis også til besøg på Klampenborg Galopbane, hvor Jakobs Derbykandidat Silver Wings startede. Og der blev ligeledes tid til et længere interview med RaceTime.


Lviv ligger tæt på grænsen til Polen.

ET ANDERLEDES LIV.

Jakobs liv adskiller sig fra de flestes. I 2016 flyttede han sin virksomhed til Ukraine, og fra 2018 har han haft bopæl i Lviv i det vestlige Ukraine, hvor han mødte Maria.

Den 24. februar i fjor ændrede deres liv sig med den russiske invasion af Ukraine. Frygten for at russerne ville komme til Lviv i krigens første uger var stor, og Lviv blev bombarderet.

Jakob følte sig magtesløs og deprimeret, men Maria og han valgte at blive i Ukraine. Marias mormor på 81 år har brug for løbende medicinsk hjælp.

I dag er situationen næsten normal i det vestlige Ukraine, medens krigen hærger i Østukraine. Og et stort humanitært arbejde gør, at Jakob igen “er kommet op på hesten”.

Jakobs virksomhed Matchoffce/Lokalebasen.dk, der repræsenterer 12.000 kontorhoteller med henblik på udlejning, klarer sig godt. Og den har haft en betydelig omsætningsfremgang i 1. kvartal i år.

Selvom Jakob flyttede bopæl til Ukraine, har han plejet sin interesse for galopheste. En interesse som Maria nu deler med stor entusiasme. Det startede med køb af Margrethe i 2017, og i dag er Jakob ejer af syv galopheste og medejer af seks.

To af dem er meget aktuelle i derbysammenhæng. Slava Ukraini og Silver Wings. Og Maria og Jakobs drøm er naturligvis, at en af de to vinder.

RaceTime har nærmere sat sig ind i Jakobs galopinteresser og med stor interesse lyttet til Jakobs fortælling om sin erhvervskarriere og forretningen i Ukraine samt ikke mindst om livet i det krigshærgede land og Jakobs store indsats på det humanitære område.


Jakob Dalhoff sammen med sin tophoppe, Sceptre Stakes-vinderen Margrethe, der blev trænet af Søren Jensen. Ved tøjlerne Dorte Müllertz og i sadlen Oliver Wilson efter sejren i Fabellaløb i 2020. Foto: Burt Seeger.

SUCCES FRA START.

Som ung besøgte Jakob nogle få gange Klampenborg Galopbane sammen med sine forældre. Faderen var journalist ved Danmarks Radio med speciale i Østeuropa.

Senere blev det sammen med to gode studiekammerater Klaus Schmidt og Carsten Zink til besøg på galopbanen, hver gang der var væddeløb. Og de var enige om, at de en dag skulle have en hest sammen.

For Jakob bød lejligheden sig, da han arvede nogle penge fra sin mor og syntes, at de skulle bruges til noget specielt. Så efter konsultation med Søren Jensen købte han Margrethe.

Margrethe (Juniper Tree), der er opdrættet på Stutteri Hjortebo, blev opkaldt efter Jakobs mor, og hun var en drøm for en ny hestejer. “Eller måske en forbandelse”, som Jakob tilføjede med henvisning til, at flere hesteejere ikke får succes efter en god begyndelse. Sådan ser det dog ikke ud til at gå for Jakob.

Margrethe vandt i sin debut. I sin 4-årige løbskarriere var hun konstant fremme mellem de bedste. Hun havde en trioprocent på godt 50. Hun vandt storløb, og Margrethe nåede et maximumhandicap på 86 og indtjente næsten 1 million kroner.

“Og det kunne være blevet til endnu mere, hvis hun ikke var født i samme årgang som Queen Rouge“, tilføjede Jakob.

Nu har Jakob sendt Margrethe i avlen. Hun er opstaldet på York Stutteri, og hun vendte fornylig hjem fra Juddmonte Stud i fol ved Oasis Dream, der er far til 30 Gruppe-1-vindere.

Jakob har endnu en avlshoppe, Matchoffice, der er opstaldet på Stutteri Hjortebo, og i år har hun fået et hoppeføl efter Appel Au Maitre.


GODT AT DELE INTERESSEN MED ANDRE.

Siden 2017 er galopstalden øget, ofte ved køb af heste sammen med andre. “Deler man en oplevelse med andre, får man mere ud af det, end hvis man står alene med den”, mener Jakob.

Dark And Stormy (Pistachio), Waterlily (Wilshire Boulevard) og Queen Of Hearts (Pistachio) er blandt de heste, hvor der er flere ejere.

Charming Knights halvsøster Queen Of Hearts er en af de heste, som Jakob Dalhoff ejer sammen med andre, bl.a Stald Shaker (Jens Lauritzen). Hun vandt en sikker maidensejr som 2-årig, men hun har ikke siden levet op til forventningerne – endnu. Foto: Burt Seeger.

TO LOVENDE DERBYKANDIDATER.

Jakob er ejer eller medejer af fire 3-årige. Lokalebasen (Moohaajim), som Jakob kalder Danmarks mest uheldige hest, og One More Time (Giant Sandman), som han er medejer af.

One More Time var femte i Svenskt 2000 Guineas, kun slået med 4½ længde af Slava Ukraine, og han fik tildelt et handicap på 80 efter løbet. Om han går efter Dansk Derby eller vælger Larch Ærespræmie er usikkert.

Og endelig Silver Wings, som Jakob er eneejer af under pseudonymet Lokalebasen.dk, samt Slava Ukraine, som Jakob ejer sammen med Morten Buskop, Tom Glæsner Larsen og de to ungdomsvenner Klaus Schmidt og Carsten Zink under pseudonymet Stald Handshake.


Skimle Silver Wings fotograferet tv. sammen med ejerparret Maria og Jakob og træner Søren Jensen og th. legende i folden. Foto: Klaus Bustrup.

VELTRUKKEN, DYR SKIMMEL.

Silver Wings blev købt på Scandinavian Open Yearling Sale i 2021 for 360.000 kroner.

Silver Wings er ud af Listed-placerede Lana Jolie (Whipper), der kostede 11,500 guineas, da Pernilla Nilsson købte hende som avlshoppe på Tattersalls December Sale i 2015.

I Sverige er Lana Jolie mor til Falkor (Barocci), der var anden i Jockeyklubbens 2000 Guineas i 2021 samt til helsøsteren Blue Gem, der var anden i Stockholm Fillies & Mares Stakes (L) bag Havana Red.

Faderen, navnkundige Appel Au Maitre, er far til de fire første i mål i Dansk Derby i fjor. Det taler sit tydelige sprog.

Silver Wings påbegyndte først sin løbskarriere i år, hvor det er blevet til tre starter. I Derbyhåbet over 2200 meter vandt han sikkert før Lazy Susan.

Silver Wings og Oliver Wilson vinder Derbyhåbet foran Lazy Susan og Nevermind. Foto: Burt Seeger.

Senest i Derbytesten på Klampenborg i lørdags blev det til en andenplads slået med fire længder af den stærkt forbedrede Make Believe-søn Irish Fire, der synes at finde sig bedre tilpas på Klampenborgs græs end Jägersros dirt. Silver Wings gav Irish Fire to kilo.

Der var ni længder ned til tredje- og fjerdehestene Harlekin og Longchamp. En præstation, der er lidt svær at bedømme. Men handicapper Nicholas Cordrey hævede Silver Wings i handicap til 81, hvilket placerer ham på en delt fjerdeplads i den aktuelle derbyranking.

Næste start for Silver Wings forventes at blive i Derby Trial Stakes, og der vil vi få et bedre fingerpeg om, hvor god han er. Under alle omstændigheder er derbykvalifikationen sikret.

Silver Wings er i træning hos Søren Jensen, der også trænede Margrethe, der var fjerde i Dansk Derby i 2019, som Queen Rouge vandt.


GIK TILBAGE FOR 45.000 KRONER.

Slava Ukraini opnåede ikke salg på Scandinavian Open Yearling Sale i 2021, hvor han gik tilbage for 45.000 kroner. Dengang hed han Quetzal. Senere solgte opdrætteren Lars Chr. Nielsen ham til Morten Buskop.

Jakob fortalte, at på Klampenborg Galopbanes championatsfest senere på året blev der givet håndslag på en udvidelse af ejerkredsen med ham selv og hans to studiekammerater Klaus Schmidt og Carsten Zink samt Tom Glæsner Larsen. Deraf navnet Stald Handshake.

Quetzal fik nyt navn, men det blev ikke sidste gang. Da Jakob senere foreslog, at han skulle hedde Slava Ukraini, var der enighed i ejerkredsen.

Og Moohaajim-sønnen Slava Ukraini har indtil videre imponeret stort. Først i fjor med sine sejre i Dansk Galops Auktionsløb og i Basnæsløb, som han vandt med 11 længder.

Senere i vinterens løb, hvor han på årsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar, løb fjerde i Jumeirah Derby på Meydan. “Det var noget, der gav omtale i den internationale presse, der har fulgt Slava Ukraini. Og i Ukraine”, nævnte Jakob.

Slava Ukraini (Pat Cosgrave) bliver fjerde i Jumeirah Derby kun slået med 1 ½ længde af Sharar.

FLOT SKANDINAVIENSDEBUT I ÅR.

Senest imponerede Slava Ukraini i sin skandinaviske årsdebut i Jockeyklubbens 2000 Guineas, hvor han med en flot finish til sidst let vandt foran Maxmartin og Cotton Eye Joe, en anden af topfavoritterne til Dansk – og Svenskt Derby i år.

Slava Ukraini synes bare at blive bedre og bedre, som tiden går.

Slava Ukraini er ud af Rayna (Songline), der i 2012 var anden i Dansk Breeders’ Cup efter Cantenac og samme år vandt Sceptre Stakes over 2200 meter på Klampenborg før Madame Esprit.


Slava Ukraini (Carlos Lopez) vinder Svenskt 2000 Guineas i sin skandinaviske treårsdebut. Han ligner en derbyvinder med ørene fremme, muskuløs og i flot galop. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

FEM HESTE ER EFTER MOOHAAJIM.

Slava Ukraini er efter Moohaajim, der er opstaldet som avlshingst på Stutteri Hjortebo. Det gælder også de tre 2-åringer, som Jakob er engageret i. Balerion, Meleys og Saint Javelin, en helsøster til Slava Ukraini, som Jakob ejer sammen med opdrætteren Lars Chr. Nielsen.

Saint Javelin er opkaldt efter et håndbåren, meget effektivt panserværnsmissil, Javelin, der bruges i krigen i Ukraine.

I alt er Jakob ejer eller medejer af fem heste efter Moohaajim, hvilket han har god grund til at glæde sig over.

Moohaajim og Iben Hjorth Buskop fotograferet på Stutteri Hjortebo af Ibens mand Morten Buskop, der er en af medejerne af Slava Ukraini.

Moohaajim har haft en enestående succes med sin første årgang i Skandinavien. To klassiske vindere – indtil videre. Bud (Dansk 2000 Guineas) og Slava Ukraini (Svenskt 2000 Guineas). Og foreløbig er det er blevet til 7 vindere, der i alt har vundet 13 sejre og indtjent 1,5 million danske kroner.

I rankingen til Dansk Derby 2023 har Moohaajim tre blandt de 12 bedste. Ud over Slava Ukraini og Bud er det Jessica Long-trænede Keep On Dancing. Hun var kun en hals fra at blive klassisk vinder i Mowerinaløb, men hun måtte se sig slået af Bad Investment. Men Keep On Dancing løb dødt løb med den senere 1000 Guineas-vinder Angel Field og slog Got A Lot.

Moohaajim er også far til importerede Let’s Go Crazy, der siden han kom til Skandinavien har løbet otte gange. Det er blevet til fire sejre og fire andenpladser og mere end 300.000 kroner i indtjening. Let’s Go Crazy er nu oppe i et generalhandicap på 89.


Tina Mortensen fotograferet sammen med Per-Anders Gråberg efter Victoria Nguyens triumf i Dansk Oaks. I fjor blev det til 46 starter og 10 sejre med en samlet indtjening på godt 400.000 kroner for stalden. Foto: Burt Seeger.

SEKS HESTE I TRÆNING HOS TINA MORTENSEN

Tina Mortensen har været vidt omkring i sin karriere, og i begyndelsen af 2020 valgte hun efter tre års pause at begynde igen som professionel galoptræner i Nordjylland. Her har hun bl.a. et samarbejde med en landmand, der har træningsbaner.

Jakob har seks heste i træning hos Tina Mortensen, som han har stor tillid tid. “Hun er en meget dedikeret og passioneret person, hvis træningsfilosofi og -analyser, jeg godt kan lide”, udtrykte Jakob.

“Hestene får al hendes opmærksomhed, og jeg får usødede tilbagemeldinger. Jeg kan godt lide, at hun selv rider ud, og så går hestene på fold, hvilket jeg finder naturligt og tror øger hestenes livskvalitet”.

Jakob påpegede samtidig, at da han alligevel ikke bor i Danmark, betyder det ikke så meget for ham, hvor hestene er opstaldet rent fysisk, samt at det heller ikke bør glemmes, at træningspriserne i provinsen er meget mindre, end på Klampenborg.

Jakob understregede også, at det kan være godt at sprede interesserne. “Forskellige trænere passer bedst til forskellige heste”. Jakob stoler 100 procent de trænere, som han har. Ud over Tina er det Søren Jensen og Niels Petersen, og han mener, at de alle super dygtige.


Et billede af en lidt yngre Jakob Dalhoff, CEO og stifter af Lokalebasen.dk og Matchoffice. Privatfoto.

FLOT ERHVERVSKARRIERE.

Jakob Dalhoff har beskæftiget sig med ejendomsbranchen hele sit voksne liv. Han startede sin karriere som forretningsmand i en tidlig alder, da han som 14-årig brugte sin børneopsparing til at spekulere i værdipapirer.

Da han sidenhen studerede på Copenhagen Business School, og skrev speciale om investering i udlejningsejendomme, uddannede han sig sideløbende til ejendomsmægler.

Efter at have arbejdet som ejendomsmægler et par år, valgte han at realisere sin iværksætterdrøm. Det resulterede i stiftelsen af DN Erhverv A/S, hvor han arbejdede som erhvervsejendomsmægler i godt 10 år.

Jakobs iværksætterånd førte senere til stiftelsen af en række virksomheder. I 2004 var han med til at stifte MatchOffice, der formidler kontorhoteller i mere end 100 lande.  Et Airbnb for lejere af kontorhoteller, hvor Matchoffice i dag repræsenterer 12.000 kontorhoteller.

Sidenhen i 2008 stiftede Jakob LokaleBasen.dk, der også beskæftiger sig med erhvervsudlejning i Danmark.

Matchoffice og Lokalebasen.dk er i dag fusioneret med Jakob som eneejer. Lokalebasen.dk anvendes som navn i Danmark, og Matchoffice er det internationalt anvendte navn.


Jakob Dalhoff (øverst oppe i midten) sammen med en række medarbejdere på Matchoffice i Lviv. Privatfoto.

ETABLERING I UKRAINE.

Fra 2016 flyttede Jakob størstedelen af sin virksomhed til Ukraine. I dag er der ansat 42 medarbejdere i Ukraine og tre i Danmark.

Jakob var blevet træt af at ansætte danske programmører. De skulle altid have 10 procent mere i løn, end hvor de kom fra. Og lønnen var allerede høj.

Og så lagde de megen vægt på, om f.eks. virksomheden havde en madordning med Meyers Køkken. Jakob følte det som om, at det var ham, der var til samtale.

Nok var der allerede på det tidspunkt krig i flere regioner i Ukraine på grænsen til Rusland, men det bekymrede ikke Jakob.

“De ukrainske medarbejdere er dygtige, og de har en god arbejdsmoral”, mener Jakob. “De er omhyggelige, de har en god “teamspirit”, og de tager det ikke som en selvfølge, at de skal have det bedre, end deres forældre havde det”.

Ud over at drive forretning i Ukraine får Jakob også tid til at undervise som professor ved Lvivs polytekniske universitet.


ØGET TRANSPORTTID.

I 2018 tog Jakob bopæl i Lviv. Det var nemt og billigt at komme frem og tilbage dengang. Der var et direkte fly til Lviv, og det kostede 50 euro. I dag er det anderledes.

Der er udgangsforbud i Lviv mellem midnat og klokken fem om morgenen. Så når Jakob skal til Danmark – ofte ledsaget af Maria – tager de afsted klokken fem om morgenen.

Så er der ca. en times tids kørsel til grænsen, og på det tidspunkt om morgenen kan man som regel klare grænseovergangen på 1-2 timer. Senere på dagen er ventetiden længere.

Derpå går turen til Krakow og derfra videre med fly til Warszawa og slutteligt igen med fly til København. En tung dagsrejse, da det samtidig er svært at beregne rejsetiden. Især på grund af usikkerhed om, hvor lang tid grænseovergangen tager.


MARIA.

I Lviv mødte Jakob Maria, der arbejdede i samme kontorbygning som ham. De flyttede sammen, og de bor i en lejlighed i udkanten af Lviv. De er endnu ikke blevet gift, og det er der en god forklaring på. Brylluppet skal holdes i Ukraine med gæster fra Danmark, men det har forholdene indtil videre umuliggjort.

Først kom Corona og senere kom krigen.

Maria deltager levende i Jakobs interesse for galopheste, og hendes viden om galopheste og især deres stamtavler overgår langt Jakobs. En viden, som Maria bl.a. har tillært sig ved at studere britiske racingmagasiner.

Det er også Maria, der har designet Slava Ukrainis jockeydragt.

Maria elsker galopheste. Her er Silver Wings så heldig at få et kys i stalden på Enghavelyst. Foto: Klaus Bustrup.

UNDER VOLDSOMT PRES.

Jakob troede ikke på en russisk invasion af Ukraine. Men den kom, og den satte Jakob under et voldsomt pres i krigens start. Ingen vidste, hvordan krigen ville udvikle sig. Om russerne ville komme til Lviv. Aldrig i sit liv har han været så presset /deprimeret. Han følte sig truet på sin eksistens.

90 procent af udlændingene i Ukraine besluttede at forlade landet, men Maria og Jakob valgte som bekendt at blive.

Ved krigens start var der bombardementer af Lviv, og Maria og Jakob blev ustandselig vækket om natten af luftalarmer og måtte søge tilflugt i kælderens beskyttelsesrum. Ofte faldt temperaturen i kælderen til 5 grader i vinterhalvåret.

De fik ingen søvn. Jakob følte sig magtesløs.

Samtidig skulle han tage sig af virksomheden og dens mange medarbejdere. Der var forberedt nød- og evakueringsplaner. “Men man kan ikke lige slå op i en bog og læse om, hvordan man skal forholde sig i sådanne tilfælde”, påpegede Jakob.

“Og medarbejdernes sikkerhed havde førsteprioritet”.

“Det sker i livet, at man kommer ud, hvor man ikke kan bunde. Så skal det vise sig, om man kan svømme eller ej”.


HUMANITÆRT ARBEJDE FIK IGEN LIV I JAKOB.

Jakob var nød til at finde noget, der gav mening med livet. Og det var humanitært arbejde, der bragte ham på fode igen. Her kunne han bruge sin iværksættertrang og i flere tilfælde være bindeled mellem Ukraine og Danmark.

Og det er blevet til adskillige projekter. Et af dem er mobile klinikker. Der er allerede fremstillet 20, og målet er at nå 100 inden årets udgang. Nedenstående præsentationsvideo på knap to minutter forklarer klart og tydeligt alt om projektet.


Et andet eksempel er levering til militæret af 25.000 såkaldte thermopats, der holder varmen.

Jakob har også medvirket til i samarbejde med bl.a. Thomas Havemann – medejer af Good Fortune – at yde støtte til forladte boliger, der sættes i stand, så de kan benyttes af de mest udsatte flygtninge, der har mistet alt.

Jakob nævnte i den forbindelse, at han har rakt hånden ud til alle venner og bekendte for at få hjælp til de mange projekter, som han har engageret sig i. Og det er kredsen i galopverdenen, der i den sammenhæng er dem, der har bidraget mest. Det er Jakob meget taknemlig for.

Børn og unge har været i centrum for mange initiativer. Allerede før krigen støttede Matchoffice børnehjem, og den støtte er forøget efter krigen brød ud. Et helt særligt arrangement er bingospil. Modsat i Danmark spiller man til alle har fået en fuld plade. Så er alle børnene sikre på at gå hjem med en gave.

Jakob har også hjulpet til med at få ukrainske børn på sommerlejr. Det blev til 117 i fjor, og det bliver til knap 40 i år.


Humanitære aktiviteter, ofte med børn i centrum, var medvirkende til at give Jakob livslysten tilbage. Privatfotos.

SITUATIONEN I DAG I LVIV ER NÆSTEN NORMAL.

Såvel Maria som Jakob kunne berette, at situationen i Lviv i dag er næsten normal. Mennesker tilpasser sig. Alt bliver hverdag. “Det er udfordrende”, sagde Maria. “Men vi brokker os ikke. Omvendt tænker vi rigtig meget på de mennesker, der lever i Østukraine”.

Jakob er 100 procent sikker på, at Ukraine vinder krigen og får sendt russerne ud af landet. “En befolkning, der har den nødvendige styrke kan holdes nede, men den kan ikke besejres”. Men hvor længe krigen skal vare, tør han ikke spå om.


LYTTER TIL RÅDGIVERE.

Til sidst blev snakken om Ukraine igen for en kort stund afløst af galopsnak. Jeg ville vide noget om, hvor meget Jakob ved om heste, og hvilke drømme han har på væddeløbsområdet.

Og Jakob svarede. “Jeg kan da godt se, om en hest er flot, men jeg er en novice, når det gælder avl. Jeg kunne aldrig drømme om at købe en hest uden at lytte til andre”. Blandt dem, som Jakob lytter til er ægteparrene Alexander og Karina Elsaas og Iben Hjorth Buskop og Morten Buskop.

Og så fik jeg det klare indtryk, at Jakob ikke vil drømme om at tage beslutninger om køb og salg af heste uden at rådføre sig med Maria.

“Og hvad er drømmen?”, spurgte jeg. “At Silver Wings eller Slava Ukraini vinder Dansk Derby”, svarede Jakob. ”Så har Maria og jeg fået opfyldt vores drøm. Men så opfinder man jo nye drømme. F.eks. at opdrætte en hest, der vinder Derby”.

Jeg synes Maria og Jakob godt kunne fortjene en derbysejr. Og bliver det med Slava Ukraini kan de dele den med deres medejere og med mange andre i Danmark, Ukraine og andre lande, der vil føle, at sejren er symbolsk.

Slava Ukrainis væddeløbsfarver – designet af Maria og allerede båret i Danmark, Sverige og De Forenede Arabiske Emirater. Foto/Copyright: Erika Rasmussen.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top