fbpx

Marc Stott stopper – søger udenlands

Marc Stott har opsagt sin stilling som træner i Horse Training Community ApS og forlader den 30. november stalden på Jydsk Væddeløbsbane. I stedet vil han søge en karriere i udlandet.


”Beslutningen er taget, og den er definitiv. Jeg har ikke tænkt mig, at dedikere de næste 10-15 år af mit liv hér”, siger Marc, der på nuværende tidspunkt er førende træner på Klampenborg og kæmper en indædt national championatsstrid med Bettina Andersen og Bent Olsen.

”Jeg har haft en kort, men intensiv tid som professionel træner, og set fra den positive vinkel har kvaliteten af heste der er blevet indkøbt til stalden været støt opadgående”.

”Jeg har haft et rigtig godt samarbejde med mine kunder, og vigtigst af alt har resultaterne været der. Jeg kan ikke være andet end dybt taknemlig for, at der har stået folk bag mig, som har gjort det muligt at skabe store resultater igennem meget kort tid”

Marc Stott efter sin første klassiske triumf på Øvrevoll med Ginmann i Norsk 2000 Guineas. Foto: Hesteguiden.com

Marc Stott var for et år siden tæt på at rykke teltpælene op og flytte stalden til Jägersro, men han valgte til slut at blive i Aarhus. Denne gang er det ikke isoleret set Aarhus han søger væk fra, men Skandinavien som helhed.

”Jeg føler simpelthen bare, at jeg træder vande. Jeg får bedre og bedre heste i træning, men jeg synes ikke, at træningsmulighederne bliver forbedret, og jeg føler, at alle trænere i hele Skandinavien fortjener bedre behandling”, siger han og uddyber:

”I fjor blev planerne om at flytte til Jägersro droppet efter, at jeg indså, at det at flytte hestene til en anden bane i Skandinavien ikke ville gøre livet lettere for mig. Træningsfaciliteterne over hele Skandinavien er nødt til at blive bedre – der er brug for et kæmpe løft, såfremt unge mennesker der gerne vil frem i sporten skal kunne gøre sig gældende”.

Nipozzano/Oliver Wilson besejrer Irish Trilogy/Manuel Martinez og Amon Ra/Elione Chaves i Voterlöpning. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Nipozzano/Oliver Wilson besejrer Irish Trilogy/Manuel Martinez og Amon Ra/Elione Chaves i Voterlöpning 2019. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

”Jeg ønsker inderligt, at det en dag kan lade sig gøre for skandinavisk galopsport at få de samme gode træningsbetingelser på banerne som mange steder i udlandet. Selv vores allerbedste heste kunne blive endnu bedre, hvis bare forholdene var til det”.

”Banepersonalet skal være uddannet i at præparere banerne, så både mig og mine kollegaer kan tillade os at bede kunderne om at investere i dyre heste. Vi er nødt til at kunne træne dem lige så godt hér, som vores konkurrenter i andre lande – ellers har vi ingen chance for at konkurrere mod dem”.

King David og Oliver Wilson sejrer overlegent i Sjællands Vindues- og Dørcenter Det 119. Pokalløb (L). Foto: Burt Seeger.

Marc Stott er i dag 34 år. Inden han blev professional træner havde han en forholdsvis fremgangsrig jockeykarriere, som dog blev spoleret af den hårde kamp mod vægten.

”Som teenager havde jeg håb og drømme om en international jockeykarriere, og jeg var bl.a. i lære i England, men rejste hjem igen da jeg følte, at det var mere sikkert hér”.

”Min lillebror Kevin valgte i modsætning til mig at kæmpe stenhårdt for sin jockeykarriere i udlandet, og at det nu er lykkedes for ham at slå igennem på højeste niveau er en kæmpe inspiration for mig”.

Makkerparret Marc Stott og Oliver Wilson efter Derbysejren med Queen Rouge i 2019. Foto: Burt Seeger.

”Jeg er trods alt kun 34 år gammel og må betegnes som en ganske ung træner. Samtidig har jeg resultaterne med mig lige nu og kan bruge de seneste 2-3 sæsoner som et springbræt ud i verden”.

”Tidligere på året gik jeg personligt konkurs med min trænervirksomhed, men jeg er godt i gang med at afvikle gælden, og det er planen, at jeg om tre år er gældfri og så kan starte forfra”.

”Indtil da er mine tanker, at jeg i første omgang skal finde mig et arbejde i Europa, USA eller måske Australien, hvor jeg yderligere kan dygtiggøre mig. Det første umiddelbare mål er, at blive assisterende træner for en velfungerende stald, og langsomt bygge et helt nyt netværk op”.

Queen Rouge og Oliver Wilson vinder Breeders’ Trophy Mile på Bro Park. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Kan du så slet ikke se dig selv om træner i Skandinavien igen engang i fremtiden?

”Jeg vil ikke smække med nogen døre – men som tingene står lige nu, ser jeg ikke en fremtid som træner i hverken Danmark, Sverige eller Norge”.

”Det skulle i så fald kun være i eget mit drømmescenarie om, at jeg sammen med mine kunder selv kunne bygge et træningscenter med egne træningsbaner og tilhørende faciliteter et sted i Skandinavien”.

Alwaysonmymind og Oliver Wilson vinder Svenskt Oaks 2020. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

“Et træningscenter ville kunne finansieres gennem almindelig boksleje, og der er helt sikkert andre trænere end mig der kunne tænke sig at stå et sådan sted med mulighed for etablering af walkere, folde, svømmefaciliteter og forskellige typer af træningsbaner”.

“Havde man fx 100 heste stående dér til en boksleje på 2000 kroner om måneden, ville investorerne få en god forretning, samtidig med at træningsforholdene blev boostet til et internationalt niveau”.

”Dér ville jeg for alvor føle, at jeg kunne gøre en forskel”.

Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste nyheder