fbpx

”Før de andre får set sig om, har hun vundet 300.000”

Efter i næsten 10 år at have levet som ”bloodstock agent” er Lars Kelp tilbage som professionel træner. Han har slået sig ned med 10 minutters afstand til Bro Park og har tabt sig mere end 10 kilo siden den første hest kom ind i stalden.


Lars Kelp. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.
Lars Kelp. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.

”Jeg knokler jo”, siger Lars Kelp til GalopSport.

Da han i september 2008 sadlede Calrissian til sejr i Täby Open Sprint Championship (Gr.3) var han overbevist om, at det var hans sidste merit som professionel træner.

Drømmen om at blive bloodstock agent på den internationale scene skulle realiseres, og den ellers så succesrige trænervirksomhed med base på Klampenborg blev afsluttet.


”Jeg måtte arbejde mig op fra bunden”

”Fra at stå tidligt op hver morgen og køre i stalden, ændrede mit liv sig til at vågne op på et hotelværelse eller hos en bekendt man kunne overnatte hos i den pågældende by, hvorefter det enten drejede sig om at komme ud og se på 1000 heste eller finde en flyafgang til det næste auktionssted”.

Lars Kelp på Goffs. Foto: Goffs.com.
Lars Kelp spotter heste i paraderingen på Goffs. Foto: Goffs.com.

”Jeg ejede ingenting og brugte de penge jeg eventuelt tjente ved et køb til at finansiere den næste flybillet. Det var hårdt, men det var det jeg ønskede at kæmpe for på det tidspunkt. Jeg måtte arbejde mig op fra bunden”, fortæller Kelp.

Lars Kelp og Hubert Strecker med Libertarian.
Lars Kelp og Hubert Strecker med Libertarian.

Den efterfølgende historie er velkendt for de fleste. Danskeren fik en række succesrige år og handlede hvert eneste år klassiske vindere og øvrige storløbsvindere til sine skandinaviske kunder. Og så var kronen på værket naturligvis breeze-up-købet Libertarian, der som 3-årig vandt Dante Stakes (Gr.2) og var anden i Epsom Derby (Gr.1) for sin ejer, Hubert Strecker.


”Vi vil alle sammen gerne ende i vindercirklen”

Når Lars Kelp på trods af sin bestandige succes som international agent alligevel har søgt tilbage til trænerfaget, har det ikke at gøre med, at han var træt af at købe heste på auktion. Dét elsker han stadigvæk. Til gengæld har han savnet selv at føre en hest frem til vindercirkelen.

Lars Kelp. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.
Lars Kelp. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.

”Hver gang jeg har købt en hest til en kunde, har jeg valgt netop dén hest fordi det var en jeg godt selv kunne tænke mig at træne. Jeg har fulgt hver eneste af dem, hvad enten de er gået i træning i England, USA, Sydafrika eller et sted i Skandinavien. Jeg har glædet mig over deres sejre og ærgret mig når de har været uheldige i et storløb eller er blevet skadet. Vi vil alle sammen gerne ende i vindercirklen, og det er dét der for alvor driver værket for mig. Selv at træne mine heste hele vejen dertil”, siger Lars.

“Og jeg regner selvfølgelig med igen at tage rundt på de europæiske breeze-up-auktioner i foråret, med håbet om at finde nye fremtidige stjerner”.


Aase Marie Brown som lærling

Lars Kelp har lige nu 14 heste – heraf 11 2-årige – i træning på Täby. Ligesom de øvrige trænere på banen venter han med spænding på, at de nye faciliteter på Bro Park kan tages i brug, så hestene kan blive flyttet til deres nye hjem.

2-årig hingst v. Campanologist med Matt Hobbs på ryggen.
2-årig hingst v. Campanologist med Matt Hobbs på ryggen. Foto: Amie Karlsson / GalopSport

Han har engageret lærling Aase Marie Brown, som har vundet 64 løb og fortsat rider med to kilos lettelse. ”Hun arbejder hårdt og er en dygtig rytter der absolut har en fremtid for sig”, siger Kelp, der desuden drager god nytte af rutinerede arbejdsryttere som Lin Thomson, der kommer med mange års erfaring som arbejdsrytter for bl.a. Godolphin og Aidan O’Brien, og Matt Hobbs, der har været fremgangsrig forhindringsrytter i England.

Herunder præsenteres de heste som Lars Kelp gør comeback med som træner, og han giver selv en kort kommentar til hver enkelt af dem.


Bankette (Matt Hobbs) ses i midten med Aase Marie Brown til venstre på ryggen af hoppen efter Air Chief Marshal ud af Sil Sila og Lin Thomson til højre på en hoppe efter Helsinki ud af Dianella. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.
Bankette (Matt Hobbs) ses i midten med Aase Marie Brown til venstre på ryggen af hoppen efter Air Chief Marshal ud af Sil Sila og Lin Thomson til højre på en hoppe efter Helsinki ud af Dianella. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.

Bankette (IRE)

2-årig hoppe v. Helmet – Bankeress (Barathea)
Købt for 10.000€ på Goffs Sportsman’s Sale 2015.
Ejer: Easy KB.
Opdrætter: Michael Morrissey

Hun er den ene af kun to 2-årige importer i stalden. En meget stor hoppe med en enorm aktion, som jeg forventer bliver startklar ud på sensommeren. Jeg forventer især, at hun kommer til at passe godt til Bro Park, hvor hun kan udnytte sin lange aktion.


Garnett på åringsauktionen i Stockholm i fjor.
Garnett på åringsauktionen i Stockholm i fjor.

Garnett (ger)

2-årig hingst v. Eishin Dunkirk – Goldinova v. Touch Gold
Købt tilbage for 105.000 SEK på SÅEFs auktion i Stockholm.
Ejer: Stall Fellowship Racing – Easy
Opdrætter: Fellowship Racing AB

Han var meget lille da han kom i træning. Han udvikler sig godt lige nu, men han har fortsat en del at nå og jeg har endnu ikke en rigtig indikation om, hvornår han bliver startaktuel.


Hodor (SWE)

2-årig hingst v. Merchant Of Venice – Will Be
Ejer: Karin Hammarling
Opdrætter: Karin Hammarling

Han er en rigtig flot hingst med en god afstamning. Moderen var blandt de bedste skandinaviske hopper og har produceret to vindere ud af to mulige. Hodor er højst sandsynligt den bedste hun endnu har bragt. En rigtig Derbyhest, der kommer til start ud på efteråret og satser på de sene storløb for de 2-årige.


Millian (SWE)

2-årig hoppe v. Tertullian – Ask Don’t Tell v. Indian Rocket
Ejer: Kerstin og Christer Norin
Opdrætter: Bengt Morberg

En spændende svenskfødt hoppe. Jeg regner med, at vi har hende klar ud på sommeren og  vi sigter på de større løb hen på efteråret.


Mrs Adele (SWE)

2-årig hoppe v. Center Divider – Irish Dolly v. Docksider
Ejer: Ljungstorps Gård AB
Opdrætter: Ljungstorps Gård AB

Hun er halvsøster til Mrs Loreen og en stor, sen hoppe. Hun ligner en hest til næste års klassiske løb over distancen og er umiddelbart ikke noget større emne til 2-årssæsonen. Det er dog ikke umuligt, at hun bliver klar til storløb Svenskt Kriterium og auktionsløbet på Bro Park.


Hoppe v. Helsinki - Dianella med Lin Thomson på ryggen.
Hoppe v. Helsinki – Dianella med Lin Thomson på ryggen. Foto: Amie Karlsson / GalopSport

NN (SWE)

2-årig hoppe v. Helsinki – Dianella v. Bin Ajwaad
Ejer: Scanstar Farm AB
Opdrætter: Lars Kelp og Ole Jensen

Hende har jeg selv været med til at opdrætte og hun har lige siden fødslen set godt ud. En meget flot hoppe med en fremragende afstamning og tætte relationer til bl.a. Kentucky Derby-vinderen Animal Kingdom. Hun bliver klar midt på sommeren og sigter imod alle storløb som 2-årig.


NN (SWE)

2-årig hoppe v. Helsinki – Casal Velino v. Presidium
Ejer: Scanstar Farm AB
Opdrætter: Lars Kelp og Ole Jensen

Hun er en hurtig 2-årig dame, der bliver tidligt klar til start. Hende har jeg også selv været med til at opdrætte, og moderen var selv anden i Amacitalöpning i sin debut og er søster til en Gruppeløbsvinder. Hun er til salg inden for stalden. Dog ikke for enhver pris, for der er virkelig mange penge at hente for en skarp 2-årig tidligt på sæsonen, og før de andre får set sig om, har hun vundet 300.000.


Aase Marie Brown på ryggen af hoppen v. Air Chief Marshall - Sil Sila og Lin Thomson på hoppen v. Helsinki - Dianella. Foto: Amie Karlsson / Svensk Galopp.
Aase Marie Brown på ryggen af hoppen v. Air Chief Marshall – Sil Sila og Lin Thomson på hoppen v. Helsinki – Dianella. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.

NN (FR)

2-årig hoppe v. Air Chief Marshal – Sil Sila v. Marju
Købt for 180.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale.
Ejer: Guld i Vällingby, Pettersson Eva m fl.
Opdrætter: LAC International CL

Jeg købte hende som føl i Deauville og solgte hende til Eva Pettersson. Eva fremstillede hende på auktionen i Danmark, hvor jeg købte hende tilbage – men overtalte efterfølgende Eva til at beholde en part og hun ejes nu af et blandet syndikat. Hun ser virkelig godt ud, er forholdsvis tidlig og en hest jeg virkelig ser frem til at starte.

Hendes mor vandt det franske Oaks (Gr.1), men har ikke helt levet op til sine egne præstationer i avlen. Dog har hun bragt en Listed-vinder i USA, så mulighederne findes. Gad vide hvor mange 2-årige heste der nogensinde har stået i træning i Stockholm med en fransk Oaks-vinder som mor.


Hingst v. Dylan Thomas - One Zero (Theatrical).
Hingst v. Dylan Thomas – One Zero (Theatrical).

NN (IRE)

2-årig hingst v. Dylan Thomas – One Zero v. Theatrical
Købt for 25.000€ på Goffs Orby Sale.
Ejer: Mr Ascot
Opdrætter: Tony Doyle

Han har en skøn Juddmonte-moderlinje, og hans mor er søster til én af de bedste heste jeg har trænet, Binary File. Han er en hest til Svenskt Derby i 2017, men dermed ikke sagt at han er sen. Han viser gode takter i træning og kommer til start forholdsvis tidligt. I år er løb som Vinterfavoriternas Pris og Skånelandlöpning hans primære opgaver.


2-årig hingst v. Campanologist med Matt Hobbs på ryggen.
2-årig hingst v. Campanologist med Matt Hobbs på ryggen. Foto: Amie Karlsson / GalopSport

Sir Hill (SWE)

2-årig hingst v. Campanologist – Star Ballet v. Ballet Prince
Ejer: Hubert Strecker
Opdrætter: Katarina Jacobson

Han blev købt efter auktionen på York og er én af staldens tre gode hingste der kan løbe i Dansk, Svenskt og Norsk Derby. En flot, stor hest der træner rigtig godt, og jeg forventer, at han er klar til at debutere midt på sommeren.


Soldier Blue.
Soldier Blue v. Soldier Hollow – Isabel Grace (Orpen).

Soldier Blue (SWE)

2-årig hingst v. Soldier Hollow – Isabel Grace v. Orpen
Købt for 180.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale
Ejer: Stall HaDiJa
Opdrætter: Eva CS Pettersson

Han er en god skandinaviskfødt hest efter Tysklands måske bedste avlshingst. Han ser godt ud, arbejder godt og bliver ikke sent klar. Matches imod de større 2-årsløb ud på efteråret og de tre skandinaviske Derbies i 2017.


Blue Hen Legacy (USA)

4-årig vallak v. Perfect Soul – Aaroness v. Distorted Humor
Ejer: Kelp Bloodstock International SA
Opdrætter: Charles Fipke

Jeg ejer ham selv og havde ham i træning hos Marc Stott på Fyn. Hidtil har han været en stor skuffelse, men måske har han bare ikke været helt klar og er nu ca. 172 centimeter høj. Han kan vinde nogle handicaps og vil derefter blive sprunget ind for at forsøge sig over forhindringerne.


La Fierita (ARG)

5-årig hoppe v. Manipulator – La Fiera v. El Sembrador
Ejer: Stall Poulard HB og Guld i Vällingby AB
Opdrætter: Haras El Tala

Hun er en pragtfuld, stor hoppe, som vandt sin eneste start i Argentina som 3-årig, inden hun blev importeret til Sverige med 80 i handicap. Hun gik ikke et skridt i sine seks starter i fjor, men jeg håber at kunne få vendt bøtten og hun begynder året fire kilo lavere end da hun kom hertil.


Varlo og Lin Thomson. Foto: Alex Cairns. https://www.instagram.com/the_winning_post/
Varlo og Lin Thomson. Foto: Alex Cairns. https://www.instagram.com/the_winning_post/

Varlo (SAF)

5-årig hingst v. Var – I’m Like Hello v. Dominion Royale
Ejer: Easy KB
Opdrætter: Favour Stud

Varlo er mit sydafrikanske projekt. Jeg købte ham på Breeze Up i Capetown som 2-årig og han leverede nogle rigtig gode præstationer i starten af karrieren. Han blandede sig med de bedste i Cape Town, og vi regnede på et tidspunkt med, at han skulle kunne levere i Gruppe-sammenhæng.

Vi bestemte os for at tage ham hjem, da der er mangel på gode heste i Skandinavien. Han kom til Sverige i november og ejes af et syndikat af svenskere og danskere. Han har vundet to løb i karrieren og står 87 i handicap, men han gik uden problemer op til 90 i begyndelsen af 3-årssæsonen og har så meget kapacitet, at jeg regner med at han kan blive et emne til de store skandinaviske sprintopgør.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top