fbpx

Optakt: 2000 Guineas Stakes og Kentucky Derby på lørdag

Den første lørdag i maj byder traditionen tro på et par af verdens mest berømte 3-årsløb på hver sin side af Atlanten. I Newmarket rides 2000 Guineas Stakes (Gr.1), og i Louisville er Churchill Downs vært for den 150. udgave af Kentucky Derby (G1).Vi starter i Newmarket, hvor starten til 2000 Guineas Stakes (Gr.1) går kl. 16:35 skandinavisk tid.

Aidan O’Brien er på jagt efter sin 11. sejr i sæsonens første britiske klassiker, men han har ikke sadlet en vinder af løbet siden Magna Grecia (Invincible Spirit) vandt i 2019.

Meget taler dog for, at ‘The Master of Ballydoyle’ trækker sig ud som vinder på lørdag. Der bliver nemlig sæsondebut til ubesejrede City Of Troy (Justify), som i fjor vandt sine tre starter på uovertruffen vis.

City Of Troy sluttede 2-årssæsonen af med at vinde Newmarkets Dewhurst Stakes (Gr.1) over 1400 meter, og alt taler for, at hingsten blot vil forbedre sig i takt med, at distancen øges.

Aidan udtalte i det tidlige forår, at planen for Justify-sønnen meget vel kan blive anderledes end nogen tidligere Ballydoyle-managering.

Den går nemlig ud på, at City Of Troy efter 2000 Guineas (Gr.1) og Epsom Derby (Gr.1) kan blive sendt til USA for at indlede en Breeders’ Cup Classic-kampagne, der højst sandsynligt indledes i Travers Stakes (G1) på Saratoga.


Lørdagens største konkurrent til City Of Troy er ifølge markedet Richard Hannons Blue Point-søn Rosallion, som afsluttede 2023 med at vinde Grand Criterium (Gr.1) Longchamp.

Hannon vandt den 18. april den vigtigste Guineas-optakt, Craven Stakes (Gr.3), med Haatem (Phoenix Of Spain), og han udtalte efterfølgende, at Rosallion bare er meget bedre.

William Buick sidder op på den umiddelbare tredjefavorit, Godolphins Notable Speech (Dubawi).Og så til Churchill Downs, hvor Kentucky Derby (G1) rides kl. 00:57 natten til søndag.

Coolmore-teamet har chancen for at få en historisk 2000 Guineas/Kentucky Derby-double med Chad Brown-trænede Sierra Leone (Gun Runner), som har indledt 2024 med to sejre på stribe.

Senest vandt Sierra Leone det 1800 meter lange Toyota Blue Grass Stakes (G1) i Keeneland, og han spås af mange en stor chance for at vinde i hænderne på Tyler Gaffalione.

Sierra Leone har også feltets næsthøjeste rating – kun overgået af Todd Pletchers overlegne Breeders’ Cup Juvenile (G1)-vinder Fierceness (City Of Light).


Fierceness fik en skidt indledning på 2024, idet han blev generet ud af startboksen og kun var tredje i Holy Bull Stakes (G3) på Gulfstream Park i starten af februar, men han var tilbage på alles læber efter en formidabel aopvisning i Florida Derby (G1) den 30. marts.

Hér vandt Fierceness afstoppet med 14 længders afstand til Catalytic (Catalina Cruiser), mens Hades (Awesome Slew), som slog ham gangen inden, kun rakte til en femteplads.

På lørdag starter Sierra Leone fra spor 2 og Fierceness fra spor 17. En klar fordel for førstnævnte, men spørgsmålet er selvfølgelig, om Fierceness bare er så god, at han alligevel kan få fronten og trække feltet i stykker på vejen.

Der kæmpes om en førstepræmie på ca. 21 millioner danske kroner i Kentucky Derby (G1), mens vinderen af Newmarkets 2000 Guineas Stakes (Gr.1) belønnes med ca. 2,5 millioner kroner.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top