fbpx

RaceTime: De sidste 10 års Mowerinaløb

Vindere af Mowerinaløb de sidste 10 år.


MANACOR OG QUEEN ROUGE BLEV DERBYVINDERE.

Ser man på listen over vindere af Mowerinaløb de sidste 10 år, dukker der mange interessante navne op. Det er således værd at notere sig, at to af de sidste 10 års vindere af Mowerinaløb også vandt Dansk Derby.

Manacor, der vandt Mowerinaløb i 2015, var ud af Jolie Fleur (Richard Of York), hvis mor All Right vandt Mowerinaløb for 25 år siden. All Right er i avlen også mor til Jolie-Fleurs helsøster Lady Clementine, der i avlen bl.a. blev mor til derbyvinderen Sir Henry (Academy Award).

Nu afdøde Manacor (Primatico), der var opdrættet af Berner Olsen, var allerede toårsstjerne med sejre i bl.a. Opdrætningsløb og Dansk Kriterium. Efter sejren i Mowerinaløb før Chess Racings gode hoppe Ray blev det til endnu en sejr i Derby Trial Stakes. Og så kom Derbysejren til Manacor, der var trænet af Bent Olsen, i et af de mest spændende derbyer i nyere tid. Otte heste kom i mål indenfor 2 ½ længde. Derbysejren blev Manacors sidste sejr.


Manacor. Foto: Burt Seeger.
Manacor vandt Dansk Derby i 2015. Rafael De Oliviera red. Foto: Burt Seeger.

Queen Rouge (Lord Of England) hører til de bedste danskopdrættede hopper i nyere tid. Allerede som 2-årig viste hun lovende takter og efter en let sejr i Mowerinaløb vandt hun også Svenskt 1000 Guineas. Queen Rouge var tredje i Svenskt Derby efter Red Cactus og Privilegiado, der senere vandt Norsk Derby, inden hun vandt en uhyre overlegen sejr i Dansk Derby.

Hun var ubesejret i sine fem starter som 4-årig, hvor hun bl.a. vandt Dansk Breeders Cup, og inden karrieren sluttede, blev det også til to Listed-sejre.

Mme Fernandes Queen Rouge er nu gået i avlen. Hun er opstaldet på Stutteri Hjortebo, hvor hun blev opdrættet. Hun er i fol ved den tyske derbyvinder Sea The Moon (Sea The Stars), der er avlshingst på Lanwades Stud. Sea the Moon er i Skandinavien far til den norske derbyvinder Privilegiado og til Oaks-vinderen Nouvelle Lune.


Queen Rouge og Oliver Wilson vinder Kahyl Mowerinaløb foran Good Look/Maikel Narvaez. Foto: Burt Seeger.
Queen Rouge (Oliver Wilson) ved sejren i Mowerinaløb i 2019 før Good Look. Foto: Burt Seeger.

BENT OLSEN HAR VUNDET MOWERINALØB FEM GANGE DE SIDSTE 10 ÅR.

Bent Olsen har haft stor succes i Mowerinaløb. I 2012 blev det til sejr med Pastoral Pursuit-datteren Florence Craye. Og året inden Manacors sejr i 2015 vandt Bent Olsen-trænede Miss Tiffany, der som Queen Rouge er opdrættet af Stutteri Hjortebo.

Miss Tiffany (Academy Award) vandt som 2-årig Dansk Galops Auktionsløb før Nudetnok, og sejren i Mowerinaløb kom i hus efter tæt kamp med Transsylvania, Nudetnok og Harbour Light. De tre sidstnævnte er nu alle avlshopper.

Transsylvania er mor til Tassmania (Sir Percy), der vandt Mowerinaløb i 2020 og til Titannia (Appel Au Maitre), der er blandt frontfigurerne til dette års Mowerinaløb. Nudetnok er mor til sidste års St. Leger-vinder, Suspicious Boy (Appel Au Maitre), og til helbroderen Sir Chaplin, der vandt på premieredagen. Harbour Light, er mor til Guadeloupe, også efter Appel Au Maitre.

Miss Tiffany fortsatte efter Mowerina-sejren sin gode treårssæson med sejr i Breeders Prize Sprint på Øvrevoll. Miss Tiffany døde i 2016.


Queen Estoril på vej mod en sikker sejr i Dansk Hesteforsikring Mowerinaløb. Foto: Burt Seeger.
Queen Estoril (Elione Chaves) vandt Mowerinaløb i 2018 i et 14-heste stort felt foran staldveninden Monza. Foto: Burt Seeger.

I 2018 vandt Bent Olsen igen Mowerinaløb. Denne gang med Queen Estoril (Camacho). Som 2-årig vandt Queen Estoril Norsk Kriterium, og det er næsten ufatteligt at forestille sig, hvem hun slog. Skandinaviens højest handicappede hest i flere år, Square De Luynes. Den senere svenske derbyvinder Nordic Defense, Jet Pilot og King David, der senere blev Gruppe-3-vinder i Tyskland.

Men det skulle vise sig, at Queen Estoril heller ikke var hvem som helst. I løbet af vinteren blev det til placeringer i såvel 1000 Guineas som Oaks på Meydan, og tilbage i Skandinavien gik Queen Estoril ubesejret gennem treårssæsonen, og hun vandt helt imponerende alle de tre skandinaviske 1000 Guineas. Queen Estoril døde i 2018.

Endelig sejrede Bent Olsen i fjor i Mowerinaløb med Marshi (Adaay), der kom fra en maidensejr i sin første start som 3-årig. Marshi slog staldkammeraten My Vision (Al Shemali). På Bro Park godt en måned senere byttede de roller, da My Vision vandt Svenskt 1000 Guineas før Marshi. De to hopper kan møde hinanden igen i år i Dansk Breeders Cup. De skuffede begge i deres årsdebut, hvor de var sidst og næstsidst i Sceptre Stakes.


Marshi (Elione Chaves) vandt Mowerinaløb i fjor foran My Vision. De er begge trænet af Bent Olsen. My Jamil var tredje. Foto: Burt Seeger.

MISS VORDINGBORG SLOG SUPERHOPPERNE.

Mowerinaløb 2016 hører hjemme i Klampenborg Galopbanes historie. Det viste sig senere, at der var tale om et særdeles stærkt felt. Der måtte målfoto til for at afgøre, hvem der havde vundet. Og selv efter indløbsrækkefølgen blev bekendtgjort ville Nicolaj Stott, der red toeren Beaufort Twelve, stadig ikke acceptere, at han ikke havde vundet. Han løb op til voldgiften og måtte der konstatere, at den var god nok. Staldveninden Miss Vordingborg med Elione Chaves i sadlen var først over mål.

Elektra Art, der senere vandt såvel Dansk som Norsk Oaks samt Sceptre Stakes to gange var tredje i mål. Og den femdobbelte Listedvinder, mangemillionøsen Appelina, var fjerde.

Såvel Miss Vordingborg som Beaufort Twelve var i træning hos Søren Jensen på Enghavelyst. Miss Vordingborg kom til Mowerinaløb med sejre i tre af de seneste fire starter. Kriteriumsvinderen Beaufort Twelve havde vundet i sin eneste start som 3-årig. Hun var favorit og førstejockeyen Nicolaj Stotts foretrukne. Det lignede da også længe en sejr til favoritten, men hun blev fanget på stregen af Miss Vordingborg.

Layman-datteren Miss Vordingborg var opdrættet af Hilmer Petersen, som også ejede hoppen sammen med Birte Müllertz, der senere blev eneejer af Miss Vordingborg. I Mowerinaløb gik Miss Vordingborg sit livs løb. Det blev til gode placeringer senere i karrieren, men hun vandt aldrig igen.


Miss Vordingborg/Elione Chaves når akkurat forbi Beaufort Twelve/Nicolaj Stott i Carl Ras Mowerinaløb. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Den spektakulære opløbskamp i Mowerinaløb 2016 mellem indvendige Miss Vordingborg (Elione Chaves) og Beaufort Twelve (Nicolaj Stott) med den senere dobbelte Oaks-vinder Elektra Art (Marcos Robaldo) på tredjepladsen. Foto: Burt Seeger / US Photo.

Søren Jensen vandt også Mowerinaløb i 2013 med Annaboda (Duke Of Marmalade), der var importeret fra Irland. Koo Koo Sint, der også var trænet af Søren Jensen, var anden. Stald Seelands Annaboda var som 2-årig anden i Vinterfavoritternes Pris på Täby, og efter sejren i Mowerinaløb blev det til en sejr i Norsk Oaks og en andenplads i Dansk Oaks. Annaboda er nu i avlen og opstaldet på York Stutteri.


Annaboda med sit hoppeføl fra i år efter Oasis Dream, der er far til den dobbelt Gruppe-1-vinder, Native Trail. Efter fem sejre i træk måtte Native Trail ”nøjes” med en andenplads i lørdags i Engelsk 2000 Guineas i Newmarket. Vinderen, Godolphins Coroebus, er efter Dubawi ligesom sidste lørdags vinder af Sceptre Stakes på Klampenborg, Lone Kaj-Nielsens Nascetta.

FYNSK TRIUMF TIL ELLEVE GANGE PENGENE.

Det blev fynsk triumf i 2017-udgaven af Danmarks 1000 Guineas, Mowerinaløb, da Sarah Langholm Hornstrups Intensity, som hun selv trænede, formåede at føre hele vejen under Jan-Erik Neuroth. Mingun-datteren sejrede med det mindst mulige før Brooklyn Carlras og Mylegend i et medrivende Mowerinaløb.

Det var Jan-Erik Neuroths første klassiske sejr i Danmark og ligeledes den første klassiske sejr for den nu tidligere danske avlshingst Mingun (A.P.Indy). Intensity var opdrættet på York Stutteri af Stald Rainbow og Joca stable, som også ejede hende indtil Sarah Langholm Hornstrup slog til og købte hende ved udgangen af 2016. Intensity vandt ikke efter Mowerinaløb. Hun er nu i avlen, og hun fik i 2021 et hingsteføl efter Baltic Rock (Rock Of Gibraltar).


Intensity og Jan-Erik Neuroth med træner/ejer Sarah Langholm Hornstrup. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Intensity og Jan-Erik Neuroth med træner/ejer Sarah Langholm Hornstrup. Det vilde ansigtsudtryk herover var dog på grund af at Intensity kom til at træde Sarah over foden på vej ind i vindercirklen. Foto: Burt Seeger / US Photo.

TASSMANIA – DOBBELT GUINEAS-VINDER.

I 2017 fik Mowerinaløbstoeren Transsylvania sit første afkom, et hoppeføl efter Epsomderbyvinderen Sir Percy, der er opstaldet som avlshingst på Lanwades Stud. Tassmania, som hun blev døbt, blev sat til salg på Åringsauktionen på York Stutteri i 2018, men ejeren Dean P. Olsen var ikke tilfreds med tilbuddene og købte hende tilbage for 140.000 kroner. Det viste sig at være en god beslutning.

Tassmania forblev i Dean og hustruen Mette Olsens eje, og i 2020 takkede hun for tilliden ved at blive dobbelt Guineas-vinder. Først vandt hun Dansk 1000 Guineas, og kronen på værket kom med sejren i Dansk 2000 Guineas foran den senere danske derbyvinder Ready Teddy.

Tassmania blev trænet af Poul Fitzsimmons og i begge løb redet af Malin Holmberg. Tassmania er nu gået i avlen, og hun er i år blevet bedækket af Gruppe-3-vinderen Evasive, der har været opstaldet på Haras de Grandcamp i Frankrig, men nu tjener som avlshingst hos Knut O. Arnesen i Norge.


Tassmania (Malin Holmberg) vandt Mowerinaløb i 2020 foran Victoria Placa. Foto: Burt Seeger.

OLIVER WILSON OG ELIONE CHAVES HAR VUNDET MOWERINALØB TRE GANGE DE SIDSTE 10 ÅR.

Ud over Bent Olsen er der ikke mange gengangere i Mowerinaløb. Men af aktive jockeyer i Skandinavien har Oliver Wilson vundet Mowerinaløb tre gange. I 2013, 2014 og senest i 2019 med henholdsvis Annaboda, Miss Tiffany og Queen Rouge.

Elione Chaves, der i år er flyttet til Florida som jockey for Rafael Schistl på Tampa Bay Downs, har ligesom Oliver vundet tre gange – med Miss Vordingborg, Queen Estoril og senest i fjor med Marshi.

Og netop Rafael Schistl vandt for nøjagtig 10 år siden Mowerinaløb med Florence Craye.

Stutteri Hjortebo har vundet Mowerinaløb to gange. I 2014 og i 2019 med Miss Tiffany og Queen Rouge.

Så kan man i Mowerinaløb 2022 finde en hest, der er trænet af Bent Olsen, rides af Oliver Wilson og er opdrættet af Stutteri Hjortebo skulle chancerne være gode. Det bliver dog nok svært. Men den kombination sikrede i 2014 Miss Tiffany sejren.

Miss Tiffany/Oliver Wilson. Foto: Burt Seeger.
Miss Tiffany og Oliver Wilson ved sejren i Mowerinaløb 2014 foran Transsylvania, Nudetnok, Harbour Light og Contiki. Foto: Burt Seeger.

ENGELSK 1000 GUINEAS.

Newmarket var i weekenden skueplads for såvel engelsk 2000 som 1000 Guineas. Søndagens 1000 Guineas endte med en mindre overraskelse, da George Boughy-trænede Cachet vandt med James Doyle i sadlen til 16 gange pengene. Overraskelsen burde måske ikke have været så stor, da Cachet vandt Gruppe-3-løbet Lanwades Stud Nell Gwyn Stakes på Newmarket i april måned i år.

Cachet er efter Gruppe-1-vinderen Aclaim (Acclamation), der gik i avlen i 2018 og her fik sin første Gruppe-1-vinder. Prosperous Voyage (Zoffany), der løb med op i flere storløb som 2-årig, var anden og Coolmore-teamets Tuesday (Galileo), der er trænet af Aidan O’Brien og blev redet af Frankie Dettori – og var blandt favoritterne – blev tredje. Sejren i 1000 Guineas indbragte Cachet 2,5 millioner danske kroner.

De mest betroede til at vinde 1000 Guineas var før sæsonens start de to ubesejrede Gruppe-1-vindere Inspiral og Coolmores Tenebrism. Træner John Gosden besluttede i ugen før 1000 Guineas, at Frankel-datteren Inspiral ikke var klar til at starte. Tenebrism startede som favorit i søndags, men endte i det slagne felt.I videoen herover ses Cachet (Aclaim) vinde Engelsk 1000 Guineas 2022 i Newmarket før Prosperous Voyage (Zoffany). I sadlen James Doyle, der dagen før red Charlie Appleby-trænede Coroebus til sejr i 2000 Guineas. Sikke en weekend for James Doyle.


Læs også: Historien om Mowerinaløb

RaceTime

RaceTime

Bag RaceTime står brødrene Per og Klaus Bustrup. Familien Bustrup har været fast inventar på Klampenborg Galopbane siden midten af 1950'erne. Per har været marketingchef på Klampenborg Galopbane, hvor han introducerede banens program ”Galoppen”, og han var én af iværksætterne bag Scandinavian Open Championship. Han var medkommentator på DR-TV ved større galopbegivenheder. I 1986 stiftede han sit eget reklamebureau. Per har udgivet bogen ”150 år med fuldblod, fest og farver” sammen med Hans Erik Westerberg samt ”Bagerlærlingen, der blev ”championjockey”. Han har været medejer af bl.a. Blue Mary og Stradivarius. Klaus var i mange år adm. direktør for Landbrugsraadet. Han har været formand for Danidas Styrelse og for bestyrelsen i FødevareBanken.

Seneste artikler

Scroll til toppen