fbpx

Føltid: Red Cactus-søn fører stolte traditioner videre på Vasaholm

Hos Nathalie, Lisa og Leif Johnsson på det hæderkronede Vasaholm Stuteri i Skåne nedkom den vindende Pastorius-datter Fancy Legend den 12. marts med sit første føl. En fuks hingst efter den svenske Derbyvinder Red Cactus.


Hingstføllet fra 12. marts efter Red Cactus ud af Fancy Legend (Pastorius) på Vasaholms Stuteri. Foto: Nathalie Johnsson.

“Vi købte Fancy Legend af Sofia Presits, som skulle have satset videre på hende som løbshest, men hun fik desværre en skade”, fortæller Nathalie Johnsson om datteren af den flerfoldige skandinaviske championhoppe Funny Legend (Funambule).

Fancy Legend nåede at starte syv gange for Susanne Berneklint og Hästgruppen i Lund AB, og hun vandt en enkelt gang over 1600 meter på Jägersro.

Fancy Legend vinder på Jägersro som 3-årig. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Familien Johnsson på Vasaholm har med købet af Fancy Legend sikret sig én af de traditionsrige blodlinjer, der igennem næsten 40 år har været synonym med succes på de skandinaviske væddeløbsbaner.

Stammen blev grundlagt af Gitte og Mogens Holm på Stutteri Nippon i Nordsjælland.

Hér folede stutteriets engelskfødte Living Legend den 11. april 1985 den mørkebrune hoppe Chief Legend. Faderen var Nippons egen tyskfødte avlshingst Honduras.

Stutteri Nippon solgte Chief Legend til Norge, hvor hoppen sejrede tre gange og var den fjerdehøjestratede 2-årige hoppe i 1987.

Det var dog ikke som væddeløber Chief Legend slog igennem, men derimod i stutteriet.

Hendes andet afkom Blue Chief (Blue Alert) udviklede sig til én af Skandinaviens bedste milere i 90’erne, hvor han sejrede 12 gange, heriblandt i Pramms Memorial (L) samt to triumfer i Swedish Open Mile (L).

Dernæst producede Chief Legend Mas Media-datteren Media Legend, der i 1995 var Champion 2-årshoppe i hele Skandinavien med sejre i både Norsk Kriterium, Skandinavisk Mesterskap for 2-årige, Norsk Auktionsløp og Norsk Opdrettsløp.

Som 3-årig blev Media Legend ligeledes klassisk vinder da hun slog Pickabo Street og Working Girl i Dianalöpning.

Også i avlen førte Media Legend de stolte familietraditioner videre, idet hendes første afkom Longueville Legend (Cajun Cadet) foruden at vinde på Cork også var fjerde i det irske Gruppe-1-løb Phoenix Stakes bag Minardi og Superstar Leo.

Ét af Chief Legends måske mest talentfulde afkom var Diaghlyphard-sønnen Lyphard Chief, der kun nåede at starte to gange inden en skade desværre kostede ham livet.

Lyphard Chief debuterede som 2-årig ved at vinde Norsk Rikstoto Opdrettsløp let med tre længder, og 3-årssæsonen blev indledt 12. juni med en overlegen syv længders sejr i Brukseier E. Lyches Minneløp.

Lyphard Chief var på dette tidspunkt den helt store danske Derby-favorit, men skaden som kostede ham livet kostede ham naturligvis også Derbystarten.

Lyphard Chiefs et år yngre halvbror Big Chief (Bigstone) sejrede samme år som Lyphard Chief blev aflivet i Norsk Auksjonsløb og holdt derved fortsat liv i den fantastiske families storløbsresultater.

En hoppe, der ligesom sin halvbror Lyphard Chief ikke nåede at starte meget, var Petorius-datteren Leap Day Legend fra 1996. Hun blev bragt til start tre gange som 2-årig, hvoraf det blev til en enkelt sejr.

Med familiens fremragende meritter in mente var det ikke underligt at Stall E og F valgte at satse på Leap Day Legend i avlen, og det kom nu afdøde Terje Finnbråten aldrig til at fortryde.

Leap Day Legend blev sendt til den svenske avlshingst Funambule, og resultatet blev Funny Legend, der i sin helt eminente væddeløbskarriere indløb over fem millioner norske kroner og stort set vandt alt hvad der kunne vindes af storløb omkring milen på græs i Skandinavien – heriblandt både Stockholms Stora Pris (Gr.3) og Marit Sveaas Minneløp (Gr.3).

Funny Legend og Fredrik Johansson i Stall E & F’s væddeløbsfarver. Superhoppen vandt både Mowerinaløb og Dansk Breeders’ Cup på Klampenborgs græs, inden hun gik videre til langt større ting. Foto Burt Seeger.

Samtidig med Funny Legends store fremgange på den klassiske scene dukkede hendes halvsøster Creole Legend (Cajun Cadet) op blandt den yngste årgang, og det blev bl.a. til en andenplads i Norsk Mesterskap for 2-årige, inden hun knusende overlegent aflagde sin maidentitel og siden også vandt Norsk Rikstoto Grand Prix.

Norskopdrættede Creole Legend gik efter løbskarrieren i avlen på Stutteri Hjortebo, hvor hun bl.a. blev mor til vinderne Kid Creole og Aventador (begge efter Academy Award) og ikke mindst til den dobbelte Fawzia Stakes-vinder Mylegend (Binary File).

Funinthesand ses herover besejre Hurricane Red i Peas And Carrots Mile. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Tilbage Funny Legend, der i stutteriet hos Eva Isacsson-Sjunnesson – men fortsat i Stall E & F’s eje – blev mor til fem vindere, hvoraf de tre skabte masser af overskrifter.

Listed-vinderen Funinthesand (Footstepsinthesand) var den bedste med 92 i handicap, men også Funny’s Chap (High Chaparral) og Rock The Legend (Rock Of Gibraltar) var stjerner med henholdsvis 89 og 86 i handicap.

Sidstnævnte var sågar blot et kort hoved fra at vinde Dansk Derby i 2013 bag Quite A Mission (Eishin Dunkirk).

Fancy Legend blev Funny Legends næstsidste afkom, inden hoppen i en alder af 19 år gik bort i 2020.

”Vi er virkelig taknemlige over at have fået chancen med så fin en hoppe på stutteriet, og så er hun tilmed en helt fantastisk mor. Hun skal tilbage til Hjortebo i år, men denne gang for at besøge Moohaajim”, beretter Nathalie, hvis far Leif Johnsson var ansat på Vasaholm i Margareta Wettermarks imperiedage hvor avlshingstene Jimmy Reppin og Hornbeam var opstaldet på gården.

Fancy Legend med sin søn efter Red Cactus på Vasaholm. Foto: Nathalie Johnsson.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top