fbpx

Da alle auktionsrekorder blev slået

Historiens største fuldblodsauktion i Danmark. Så let kan fredagens Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri sammenfattes. Og der ligger meget i ordet største.


Største omsætning. Højeste gennemsnitspris. Ny rekordpris for et køb. Og ikke mindst det største og mest professionelle setup med internationalt forbillede, som Alexander Elsass og resten af holdet bag York Stutteri bød indenfor til. Engelsk købelyst igennem træner Gay Kelleway. Rammerne sigtede mod skyerne og køberne kvitterede.


Facts

På den tilsvarende auktion på Roslövsholm i 2013 blev 45 åringer solgt til en gennemsnitspris på 48.356 svenske kroner. Fredag eftermiddag blev der solgt 61 åringer til en gennemsnitspris på 85.607 danske. Omsætningen slog alle tidligere rekorder og landede på over 5,2 millioner kroner. Det var en fordobling af tallet fra 2013 og næsten en tredobling af, hvad en dansk auktion har været vant til i nyere tid.


Tidernes budduel

16 åringer blev solgt for 100.000 kroner eller derover, og den hidsige købekraft kom flere gange til udtryk blandt en række af sportens mest prominente trænere og ejere.

Den danske væddeløbshistorie blev skrevet om, da lot 42 kom i ringen. Bassiano, en fuks hingst efter Alcohuaz’ far Mechant Of Venice (Storm Cat) og ud af Anabaa-datteren Hivernale, blev hovedrolleindehaver.

Halvbroderen til årets danske Derbyvinder, Davicii, blev i første omgang modtaget af bud fra Daviciis træner Niels Petersen, derefter Francisco Castros mangeårige støtte Paul Jarlsbo, og så ikke mindst Bent Olsen, der ved sin side havde svenske Lasse Sjönull. Manden bag pseudonymet Stall Cambre og heste som Dingle View, East Meets West og Hoku.


I minutterne efter hammerslaget skrev vi, at Bent Olsen endte med hammerslaget på 550.000 kroner i kamp med Nils Petter Gill. Den første halvdel var korrekt, men det var ikke Gill der var underbidder.

Gill ejer selv en part af Bassianos mor, og han var i første omgang kun ude på at sikre, at han ikke en gang til skulle slippe et afkom ud af Hivernale for de småpenge som Niels Petersen købte Davicii for to år tidligere.

Fodnoten til denne historie er, at Niels Petersen købte Davicii for 15.000 svenske kroner på auktionen af HorseNature KB og Nils Petter Gill, men da hesten som 2-årig begyndte at vise de rigtige takter måtte Gill til stålet og købe sin tidligere hest tilbage for langt større penge.

Nej, Gill stod af langt tidligere, og misforståelsen i minutterne efter hammerslaget beroede på, at nordmanden ved Bent Olsens eliminerende sidste bud på 550.000 bøjede hovedet og rystede det så guldhåret dækkede hele panden.

For hans vedkommende var det ikke en tabt budduel, men forståelsen af, at Bassiano i dette øjeblik fik skabt historie.

Underbidder var Paul Jarlsbo – manden bag mange af Francisco Castros “Godfather-heste”. Luca Brasi, Moe Green, Joey Zaza, Johnny Ola, Vito Corleone, Tom Hagen med flere.

Jarlsbo var flere gange ved at slukke Bent Olsens håb om at få hesten hjem i stalden, men auktionarius Andrew Nolan fik ihærdigt kæmpet flere penge op af lommen på Sjönhult, og da buddet til slut steg med 30.000 kroner på en gang, takkede Jarlsbo af med en stor stjerne hos Nils Petter Gill og HorseNatures Eva Isacsson Sjunnesson – for der skal som bekendt to til en duel, og uden Jarlsbo havde der ikke været auktionsrekord.


Kæmpe tilgang hos Olsen

Bent Olsen fik mere end en tiendedel af hestene i auktionskataloget i træning. Også det næstdyreste lot, nummer 78 efter Naaqoos endte i hans varetægt. Den franske moderlivsimport var fremstillet af Stutteri Hjortebo på vegne af Stald Seaside.

Stald Seaside købte på Francisco Castros opfordring allerede den mørkebrune hingst som føl på stutteriet, men det var hesten som Lone Kaj-Nielsen ligeledes forelskede sig i, og da chancen bød sig for at få fingre i ham, lod hun ikke beløbet få nogen grænse. Hingsten blev hendes for 350.000 kroner.

Lars Kelp Bloodstock handlede på vegne af Zawawi Racing lot 44, en datter af Helsinki ud af Gone West-hoppen Gone Fast. Hoppen blev fremstillet af Eva C S Pettersson og kostede 340.000 kroner.

300.000 kroner nåede buddet også op på ved lot 85, en helsøster til topnavne som Reventon og Cantenac. Academy Award-datteren blev fremstillet af Stutteri Hjortebo for Alexander Elsass og Martin Hjorth Jensen og solgt til Stald Ras.

Seeland International betalte 280.000 kroner for en hingsteåring efter Mingun ud af Fawzia Stakes-vinderen Härkila. Sælger var Joca Stable, som senere gik direkte i markedet med en reinvestering og købte lot 91, igen en datter af Mingun ud af Majhud. Her blev sælger Stald Ras 220.000 kroner rigere.

Ann og Bernt Dahls Light Valley Stud havde igen i år en flot auktion, og to af deres fremstillede åringer blev solgt for 205.000 kroner. En Tiger Hill-halvsøster til Royal Legend og Hells Angel blev solgt til Stald Hongkong og et importeret pinhook efter Rock Of Gibraltar blev købt af Stutteri Skovmarken ApS.

Auktionens anden import, en hoppe efter Excellent Art, blev købt af Bent Olsens hesteejer Jens Haugaard for 165.000.

Den engelske træner, Gay Kelleway, der for nylig gæstede Täby på Stockholm Cup-dagen, var på plads på York Stutteri og købte to åringer. Lot 16 fra Stutteri Hjortebo for 75.000 kroner og lot 49 fra Olle Matsson for 15.000 kroner.


Bonus-succes

Muligheden for at deltage i iKeyVet Auktionsløb og tilkøbet af en “bonus-billet” til de 3 x 50.000 kroner der i 2015 kommer på højkant på Klampenborg Galopbane, var ligeledes et populært indslag med internationalt forbillede.

En lang række af de tilmeldte åringer på auktionen var allerede tilmeldt af deres sælgere, men også efter auktionen strømmede tilmeldingerne ind til bonussystemet. Til næste år vil de tre første maidenvindere af 2-årsløb på Klampenborg modtage en bonus på 50.000 kroner oveni den ordinære præmiesum.

At bonusordningen er kommet i stand igennem en dansk sponsor, iKeyVet, og at den kommer til udbetaling via løb på Klampenborg har selvfølgelig at gøre med, at Danmark har brug for at give køberne yderligere et incitament til at købe dansk. Danmark har ikke de samme beskyttede systemer som i Norge og Sverige.

“Men hvorfor er en skandinaviskopdrættet fuldblodshest ikke ‘skandinavisk’? Hvorfor er den enten dansk, svensk eller norsk? Er du klar over hvilken magtfaktor Skandinavien kan blive, hvis vi i stedet for individuelle ordninger begynder at arbejde mere sammen?”.

Spørgsmålet er Nils Petter Gills. Svaret er op til organisationerne i de tre lande, men at Scandinavian Open Yearling Sale fuldstændigt slog benene væk under alle øvrige auktioner i et skandinavisk land nogensinde er om noget et klart bevis på hvor Skandinavien bør være på vej hen.


Post script

Ifølge oplægget til det fælles skandinaviske auktionsarbejde skal åringsauktionen i 2015 afholdes i Sverige.

Men hvem har lyst til at forsøge at overgå det stykke arbejde og den investering York Stutteri lagde i årets salg?

Opvarmet lounge med champagne, livestream på tv-skærm, smykke-gaver fra Boutique Bolou til alle købere, parade-ring udenfor auktionshallen.

Held og lykke med det!

Nej, det er selvfølgelig klart, at Scandinavian Open Yearling Sale-brandet er kommet for at blive på York Stutteri.

Spørg bare enhver der var til stede. Og det skriver jeg ikke fordi, at jeg er dansk. Jeg skriver det fordi, at jeg er skandinavisk.

Filip Zwicky.

Ovenstående facts og tal er baseret på det preliminære auktionsresultat udgivet af Dansk Galop. Der tages ikke ansvar for senere rettelser til resultatet. Auktionsresultatet kan ses her.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top