fbpx

Fysiologiske test til præstations-optimering og trænings-effektivisering

“Arbejdskravene for en jockey er mange. Høj kondition (iltoptagelse), høj anaerob kapacitet og styrke er alt afgørende for, at man som jockey kan præstere både under træning og under løb. Er din fysiske form ikke optimal, vil dette blandt andet påvirke både koordination, styrke og koncentration”.


Oliver Wilson har gennemgået testprotokollen for selv at udforske sine styrker og forbedringsmuligheder.

Det fortæller Rikke Laumann, som er bachelor i Idræt og kanditat i Human Fysiologi / Sportsfysiologi.

“En jockeys fysiske form påvirker i høj grad hestens præstation, men også hestens og rytterens egen holdbarhed. En ting er, at man som jockey er fysisk stærk, men koordination og balance har ligeledes enorm betydning for den samlede ekvipages præstation”.

”Yderligere kræver god præstation, at jockeyens vejrtrækning fungerer optimalt under løb for at undgå eller udsætte udmattelses-symptomer”.

Rikke Laumann driver SportsLAB, hvor ryttere kan få et indblik i deres egen fysiologi gennem en specifik testprotokol, hvor styrker og begrænsninger kortlægges, og efterfølgende fremgang kan måles.

“Danmarks championjockey, Oliver Wilson, har været igennem forløbet, og det har været til at finde styrker, men også udviklingspotentialer for at han kan præstere endnu bedre”, siger Rikke, der er voltigør med guld til EM, NM og DM samt sølv til flere Verdensmesterskaber. Hun har selv redet det meste af sit liv.


Testprotokollen indeholder måling af:

  • Maksimal iltoptagelse (VO2max test).
  • Lunge kapacitet, funktion og styrke.
  • Anaerob kapacitet – 40 sek. “sprint” test i ben-pres maskine inkl. forskel mellem højre og venstre ben.
  • Ben-styrke test udført i ben-pres maskine inkl. forskel mellem højre og venstre ben.
  • Rytter analyse i forhold til balance og højre-venstre side forskel.
  • Kropsscanning.

“Hvis man som jockey er nysgerrig på sin fysiologi, vil vide om ens nuværende træning virker og måske lære at træne mere målrettet, så har jeg mulighed for at hjælpe med det”, afslutter Rikke Laumann, som også er fysisk træner på Sjælland for de danske springryttere på U21 og U25 bruttolandsholdet.

Du kan læse mere om SportsLAB//Cycling power på www.cyclingpower.dk

Oliver Wilson under sin fysiologiske test.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top