fbpx

“Farvel til en gentleman”: Binary File er død, 25 år gammel

Den skandinaviske championvæddeløber og senere succesrige avlshingst, Nureyev-sønnen Binary File, er mæt af dage gået bort på York Stutteri. Han blev 25 år gammel og blev far til fire klassiske vindere – heriblandt den dobbelte Guineas- og tredobbelte Breeders’-triumfator The Kicker.


Binary File i folden i sit mangeårige hjem på York Stutteri. Foto: York Stutteri.

Binary File blev importeret til Danmark i 2004 med solide, internationale præstationer i bagagen. Han havde bl.a. vundet Strensall Stakes (L) i York og sluttede anden bag Dano-Mast i Prix Dollar (Gr.2) under Arc-weekenden på Longchamp.

Det var dog ikke skrevet i stjernerne, at han i Stald Milo og Light Valley Studs væddeløbsfarver skulle indtage Skandinaviens bedste miler-opgør på både græs og dirt track, da han for blot 18,000 guineas blev købt gennem Blandford Bloodstocks Tom Goff på Tattersalls December Sale.

Binary File med Nicholas Cordrey i sadlen på Klampenborg. Foto: US Photo.

Først i Søren Jensens og senere i Lars Kelps regi udmøntede løbskarrieren sig i triumfer i Swedish Open Mile (L), Pramms Memorial (L), Pokalløb (L) og størst af dem alle, Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) på den norske Derbydag i Oslo.

Desuden formåede hingsten at klare sig i den skarpe internationale konkurrence i både Tyskland og Dubai, og han var ikke langt fra at kvalificere sig til deltagelse på selve World Cup-dagen.

Binary File havde et helt eminent løbshoved og blev kendt for sin accelerationsevne – ‘turn of foot’ – og det var et stempel han viderebragte til sine afkom.

The Kicker og Lennart Hammer på vej mod sejren i Jockeyklubbens 2000 Guineas i 2012. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

På trods af meget begrænsede årgange nåede han at blive far til navne som førnævnte The Kicker, Norsk Jockeyklub Sprintløp (L)-vinderen Visiteur de Pom, Oaks-vinderen og Derby-2’eren Summertime, Kriteriums- og 2000 Guineas-vinderen Sømkongen Carlras, Sceptre Stakes- og Fawzia Stakes-vinderen Mylegend og 2000 Guineas-vinderen Princeton.

Binary File havde et unikt sind og teasede indtil det sidste hopperne med sin sædvanlige entusiasme. Han efterlader os med en udfordring i det daglige arbejde med avlshoppernes cyklus”, fortæller Alexander Elsass.

Binary File. Foto: Burt Seeger.
Alexander Elsass med en poserende Binary File under hingstevisning på York Stutteri i januar 2019. Foto: Burt Seeger.

Da Binary File gik i avlen på York Stutteri overtog han stafetten fra den mangedobbelte champion Richard Of York (Rainbow Quest), men han endte tilfældigvis også med at overtage “teasingen”, som ellers er forbeholdt “teaser-hingste” og normalt ikke er et virke for avlshingstene selv.

Bissen var en helt særlig hest, og jeg kommer til at savne min gamle kammerat. Der bliver nogle store sko at fylde ud”, slutter Alexander Elsass.

Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top