fbpx

Bustrup Blogger: “Forskellen er til at få øje på”

Der var engang en markant personlighed indenfor dansk galopsport. Det var journalisten Per Lassen. Han var en visionær mand, der talte varmt for “Ørestadsprojektet”, der skulle forene svensk og dansk galopsport på Saltholm.

Desværre blev det aldrig til mere end snakken. Men den overordnede ide om at smelte de to landes galopsport sammen, blev sat på dagsordenen – og har været det siden med større eller mindre bølgeskvulp.


Galopbane i “nybyggerkommunen”

På et tidspunkt, da udviklingen af Høje Taastrup gik lidt langsomt, barslede visionære kommunalfolk om etablering af en galopbane på et område i “nybyggerkommunen”. Det blev endog indtegnet i byplanen og man var villig til kvit og frit at forære grunden til en interesseret (læs: Klampenborg Galopbane).

Det blev modtaget endog særdeles køligt fra Klampenborg Galopselskabs side. Banen skulle blive liggende, hvor den havde ligget siden 1910. Det var jo et naturskønt område. Rigtigt! Ser man ud over banen og de mageløse farvesymfonier af Dyrehavens træer efter de skiftende årstider, kan billedet næsten tage pusten fra en. Men man kommer lynhurtigt ned på jorden igen, når man vender sig 180 grader og ser på – kønne og maleriske bygninger, ja – men bygninger, som nærmest skriger på total fornyelse eller et lift op til nutidens krav og standarder.


Forskel på 120 mio. kr.

Og så kunne man for nyligt her på galopsport.dk læse, at svensk galopsport for 2012 får bevilget ca. 130 mio danske kroner. Det beløb er tilsvarende 10 mio. danske kroner for dansk galops vedkommende bevilget af Hestesportens Finansieringsfond. Det er da en forskel, der er til at få øje på, og som klart indikerer, at Sverige nu ganske aldeles suverænt kan bestemme, hvem, hvad og hvornår for skandinavisk galopsport. På nær et punkt. Det danske opdræt er absolut førende i Skandinavien.

Det skyldes antagelig bla. Danmarks gode jordbundsforhold, men sandelig også en lang række entusiastiske og særdeles dygtige opdrættere – vi har noget svenskerne misunder os – vi leverer meget af “råvaren” til det svenske marked!

Hertil skal så lægges, at Stockholm om få år slår portene op for hovedstadens nye galopbane, der uden tvivl vil komme til at sige spar to til alt, hvad der hidtil er set på den front i Skandinavien og som vil være medvirkende til endnu større afstand svensk og dansk galopsport imellem.


Der er ingen sammenligning

Hvor efterlader alt det så dansk galop og landets eneste rene galopbane i Klampenborg? Jamen ingen steder i forhold til vores svenske naboer. Afstanden vil blive så stor, at der ikke mere er noget at sammenligne. Her skal det så også erindres, at navnlig Klampenborg Galopbane er dybt afhængig af startende svenske heste og selvom mange svenske trænere, professionelle som amatører, udtaler sig særdeles positivt om Klampenborg Galopbane, så kan afstanden blive så stor, at de i stigende omgang vil foretrække at starte hjemme. Den tendens så vi allerede sidste år og med et udvidet løbsprogram på galopbanen i Göteborg i år har Klampenborg allerede skåret ned på antallet af løb i 2012.


Lunch-dagene skæres ned fra syv til fire

At Sverige sidder for bordenden ses også med al ønskelig tydelighed af den kendsgerning, at de i fjor så succesrige “Søndagslunch dage” med fællesspil, hvor man på Klampenborg opnåede omsætninger på den rigtige side af tre mio. kroner er skåret ned fra syv til fire dage.

Det skyldes, at man fra svensk side ønsker disse løbsdage selv, og så må Klampenborg Galopbage tage til takke med ordinære lørdagsløb. For mig at se er det en mindre katastrofe, såvel omsætningsmæssigt som i forsøget på at skabe mere positiv opmærksomhed omkring dansk galopsport. At man fortsætter med “Saturday Night Racing” er vel naturligt, men kan alene slet ikke kompensere tabet af Lunch dagene.


Opretningsarbejder på banelegemet

I iøjeblikket foregår der opretningsarbejder på banen i Ordrup Mose på arealet fra 1600 meter starten ned til 1800 meter. Et område, hvor banen i efteråret ganske enkelt sank så meget, at det var uforsvarligt at løbe på det. Nu er der bevilget 900.000 kroner fra Hestesportens Finansieringsfond til at udbedre skaden – men hvad bliver det næste, der skal bevilges ekstraordinære midler til? Midler, der skulle være brugt til fornyelser – ikke til reparationer.


Katastrofal nedskæring hos de 2-årige

Det er desværre også blevet oplyst, at præmiebudgettet fra Hestesportens Finansieringsfond er blevet beskåret for 2012 – en meget stor drejning i den forkerte retning. Nedskæringen vil gå stærkt ud over de yngste, hvor HFF af uransagelige grunde har besluttet helt at skære den satsning væk, der blev lanceret i fjor både på storløbssiden som i de ordinære 2-års løb.

Præmiesummerne i de andre løb fortsætter uændret. Jamen, det er den gale vej for både de yngste og de ældste. Niveauet var i forvejen slet ikke bare i nærheden af svenske tilstande.


Vi skal ikke give op!

Skal dansk galop så bare smide håndklædet i ringen? Nej, men der skal sandelig ske noget radikalt indenfor de næste år, hvis der stadig skal være galopsport på et acceptabelt niveau, når vi når 2020. Og nu er det, at man bliver nødt til at tænke i helt nye baner. Man burde sikkert igen på kort sigt tage op til overvejelse, om ikke ni kombinerede trav- og galopbaner er for mange i Danmark set ud fra forskellige kriterier, bla det væsentlige økonomiske kriterie.


Det er ikke sjovt at se på fra sidelinien

Kunne det tænkes, at den samlede danske galopsport blev lagt ind under svenske ATG? Det har været seriøst overvejet på et tidligere tidspunkt. Det kunne vel betyde, at der kunne skaffes den nødvendige kapital til enten at opgrade Klampenborg Galopbane eller til anlæggelse af en helt ny bane. Svensk galop tordner frem i disse år. Ville det ikke være dejligt at være en del af successen i stedet for at stå og se misundeligt til på sidelinien?

Man støder altid på mange positive mennesker blandt galopfolk. Men der skal nok mere til nu end bare at være positive, hvis dansk galopsport skal bestå på et niveau, som er interessant nok til at drage nye mennesker til løbene og så sandelig også til, at unge vil søge indenfor galopsporten. Her er vi desværre også milevidt fra svenske tilstande.

Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top