fbpx

”Håbløs hestepolitik i Norge” lukker Meridian Stutteri

Efter at have drevet fuldblodsstutteri i Norge i 18 år, lukker Einar Nagell-Erichsen det hæderkronede Meridian Stutteri ned for opdræt af fuldblodsheste, men det er ikke på grund af manglende gejst.


Meridian Stuteri. Foto: Elisabeth Riksen.

“Den direkte årsag er den håbløse hestepolitik i Norge”, siger han.

“Alt er simpelthen for dyrt i Norge, og mine kunder kan ikke fratrække momsen. Indtil for få år siden bedækkede vores hingste mellem 40-50 hopper om året, og nu er vi så nede på mellem 10 og 15”.

“Både personalet og de som har heste opstaldet her, er sagt op. Alle mine avlsdyr skal sælges på December Sales i Newmarket, og de avlshopper som vi måske ikke får solgt, bedækker jeg så i 2016 og indregistrerer føllene i Sverige”, oplyser Einar Nagell-Erichsen.

“Mine føl fra i år kommer på de skandinaviske auktioner i 2016, ligesom vi er repræsenteret på to auktioner i år. Med en åring på York og med to åringer i Norge”.

“Jeg fortsætter med at holde løbsheste i professionel træning, og uændret med Niels Petersen som min træner”, beretter den mangeårige, succesfulde ven af galopsporten.

Selve jorden på Meridian er ikke til salg.”Nej da, jeg skal lave anden næringsvirksomhed. Der vil blandt andet blive opført over 50 lejligheder, så det ser jeg frem til”, oplyser nordmanden.

Einar Nagell-Erichsen kom i fjor med i bestyrelsen på Klampenborg Galopbane, og det har han ikke fortrudt, men der skal til at ske noget, hvis sporten skal udvikle sig.

“Målsætningen må være at få et fælles skandinavisk spilleselskab, og også et fælles skandinavisk løbssekretariat. Der ligger både besparelser og samtidig muligheden for mere effektivitet, hvis man sidder under samme tag. Præmiesummerne til hesteejere og opdrættere, og spillets tilbagebetalingsgrad lider kraftigt under for store administrationsomkostninger, og derfor bør Skandinavien omstille sig for at finde en fælles god løsning for alle nu. I dag betaler hesteejere og opdrættere en alt for stor del af sporten, og de får for lidt igen”.

“Endelig må nyindkøbte heste i realiteten også afskrives 100% den dag de sælges, fordi der ikke er organiseret en auktion over heste i træning”, slutter Nagell-Erichsen, der kom ind i galopsporten i 90’erne som medejer af superhoppen Kill The Crab.

Siden har Nagell-Erichsen vundet det meste som hesteejer i Skandinavien, og så sent som i fjor vandt hans Duke Derby det svenske Derby på Jägersro.

Det var Nagell-Erichsens tredje svenske Derbytriumf ovenpå tidligere sejre med Kill The Crabs lillesøster, Final Care, og Organizer, som begge også var opdrættet på Meridian Stutteri.

Desuden har Meridian Stutteri opdrættet den danske Derbyvinder, Mission Possible, mens den norske Derby- og Gruppe-3-vinder, Theatrical Award, ligeledes er vokset op på stutteriet i Horten.

Picture of Carsten Bundgaard

Carsten Bundgaard

Fokus: Skandinavien. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top