fbpx

Dansk gennemslagskraft i Japan, Australien og USA

Den danske fuldblodsavl har aldrig været stor. Den har heller aldrig været en kæmpe industri, men alligevel sætter den sine spor på en række af verdens største væddeløbsscener. Fra Black Caviar i Australien tilAlbert Dock i Japan og videre tilRing Weekend i USA.


Black Caviar og Love Song

Historien om Black Caviars danske aner har vi fortalt flere gange. Den korte version er, at fantomhoppens direkte moderlinje igennem Helsinge, Scandinavia og Song Of Norway når tilbage til danske Love Song, der var opdrættet af Stutteri Nippon i Fredensborg og i 1979 vandt Dansk Oaks i hænderne på Ole Larsen. Love Song blev siden eksporteret til Australien, hvor hun bl.a. blev mor til Song Of Norway, Black Caviars tredjemor.


Forn Vell og Allwins

Så er der historien om Forn Vell. Hun var ikke opdrættet i Danmark, men blev importeret til landet af Bent Mikkelsen og sat i træning hos Franz Nutz. Forn Vell, der er fra 1983, gjorde det så godt i Nutz’ træning, at Bent Mikkelsen bestemte sig for også at erhverve hendes søster, Allwins, i England. Allwins blev aldrig lige så god som Forn Vell, men til gengæld er hun blevet den mest succesrige stammoder den danske avl har haft i nyere tid. Allwins blev nemlig mor til de to klassisk vindende helsøstre All Fair og All Right. Det er fra denne moderlinje, at navne som Mayfair, New York, Blue Mary, Lady Clementine, Sir Henry, Silvertown, Harbour Light og Manacor stammer.

Mens Allwins blev i Danmark, blev søsteren Forn Vell eksporteret til New Zealand, hvor hun bl.a. er mormor til Golan-sønnen Kibbutz. Kibbutz vandt i 2007 Victoria Derby (Gr.1) på Flemington for sin træner David Hayes.


Unusual Heat. Foto: Benoit Photo / UnusualHeat.com

Stutteri Elverdam, Rossard og Unusual Heat

Det var danske Stutteri Elverdam, der i midten af 90’erne overtog Allwins fra Bent Mikkelsen.

Og netop ægteparret Rita og Peter Mathiassen fra det tidligere danske topstutteri har om nogen været med til at sætte Danmark på verdenskortet avlsmæssigt.

De stod nemlig bag eminente Rossard (Glacial) fra 1980. Rita og Peter måtte slippe hoppen for blot 19.000 kroner på den danske åringsauktion i 1981 til svenske Mats Nordström, der satte hende i træning hos Mai og Hans Adielsson på Jägersro.

Rossard var helt i sin egen liga som 3-årig, hvor hun vandt både Dansk Derby, Svenskt Derby, Dansk Oaks, Mowerinaløb og Dansk St. Leger. Alligevel blev hun endnu bedre som 4-årig, hvor hun vandt Grade-1-løbet Flower Bowl Handicap i USA med ca. halvanden million kroner i førstepræmie.

Ikke overraskende kom Rossard aldrig tilbage til den danske avl.

Hun blev i USA, hvor hun bl.a. blev mor til Nureyev-sønnen Unusual Heat, der ikke alene blev flerdobbelt Stakes-vinder, men også en succesfuld avlshingst stateside.

Unusual Suspect.

Unusual Heats bedst kendte afkom er Grade-1-vinderen og avlshingsten Unusual Suspect. Men Unusual Suspect har også en helsøster ved navn Golden Doc A, der i 2008 vandt Grade-1-opgøret Las Virgenes Stakes over 1600 meter på Santa Anita.

Golden Doc A er sidenhen selv gået i avlen i Japan, hvor hun i 2012 fik hingsten Albert Dock efter Deep Impact.

Albert Dock sæsondebuterede i midten af marts med en Stakes-sejr over 2400 meter i Japan, efter en 2-årssæson hvor han vandt to gange i fire starter.


Pompøs og Ring Weekend

Før omtalte Stutteri Nippon, drevet af Gitte og Mogens Holm, stod ikke bare bag Black Caviars fjerdemor, Love Song. Det var også på Nippon, at Pompøs kom til verden i 1977.

En smart hoppe efter den fra Frankrig importerede avlshingst, Belmont, og ud af den fra England importerede Wilhemina. Pompøs var som 2-årig ejet af Brødrene Strecker og trænet af Søren Jensen.

Hun var suveræn i Danmark og førte til kort før målstregen i det franske Kriterium for hopper på Longchamp, hvorefter hun blev solgt for et privat beløb og aldrig kom med transporten hjem til Danmark.

Pompøs gik sidenhen i stutteriet i USA, hvor hun blev mor til topnavne som Three Generations og Glittering Dawn.

Lige nu er Pompøs dog mest i vælten som mormor til 4-årige Ring Weekend (Tapit), der i fjor var blandt Amerikas mest fremtrædende heste på den klassiske scene.

Han måtte springe Kentucky Derby over grundet en mindre skade, men kom siden tilbage i Preakness Stakes som femte bag California Chrome.

For små tre uger siden sæsondebuterede Pompøs’ barnebarn i Grade-1-opgøret Frank E. Kilroe Mile Stakes på Santa Anita.

Et løb Ring Weekend vandt med en længde og tjente et godt stykke over en million kroner, og han er nu en hest der skal regnes med i ypperste sammenhæng på de amerikanske væddeløbsbaner i resten af 2015.

Dét er noget, som dansk galopsport kan være stolt af at være en del af.


Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top