fbpx

RaceTime: Lea Olsen – kursen er sat.

Den 29. juni er der Jyllandsløb (Jydsk Derby) på Jydsk Væddeløbsbane, der samtidig fejrer banens 100-års jubilæum. Det var her, at Danmarks legendariske amatørrytter, Lea Olsen (37), i 2021 startede som professionel træner med 13 heste i stalden. Siden da er det kun gået én vej – fremad. I dag har Lea 35 heste i træning. Blandt dem adskillige, der kan blande sig i de store skandinaviske treårsløb. Racetime har besøgt Lea forud for Jyllandsløbsdagen.


Lea Olsen fotograferet på Jydsk Væddeløbsbane. På godt tre år har hun allerede vundet næsten 100 løb som professionel træner, og hendes stald er fyldt med lovende og veltrukne heste. Hvad kan det ikke blive til? Men Lea er selv bevidst om, at det er kommet lidt hurtigt det hele. Foto: Isabelle Lagrange Bustrup.

”FIVETIMER” PÅ JYLLANDSLØBSDAGEN. 

Årets største galopdag i Provinsen har flere gange været domineret af Bent Olsen. Men sidste år var det datteren Lea, der som træner oplevede et af højdepunkterne i sin foreløbige karriere med fem sejre på hjemmebanen i Aarhus.

Ud over King Ferdinand var vinderne i fjor bl.a. debuterende Biot og New York Strip, der begge er opdrættet af Nina Falck og Gert Larsen (Stald Jupiter). De to er igen på startlisten i år.

Biot som en af favoritterne i Jyllandsløbet. Og den forsvarende vinder New York Strip i Jydsk Champion Stakes, hvor han bl.a skal møde staldkammeraten Sir Jeffrey.

Jyllandsløbsdagen i fjor var lidt af et vendepunkt for Lea nævnte hun, da RaceTime besøgte hende på Jydsk Væddeløbsbane.

”Starten på sidste sæson var miserabel”, fortalte Lea. ”Jeg kom dårligt fra start. Men det ændrede Jyllandsløbsdagen på. Og ikke mindst King Ferdinands sejr i Jyllandsløbet, som altid har været et af de løb, som jeg meget gerne ville vinde. Succesen den dag var meget kærkommen”.

Fotografi fra staldrummet fyldt med erindringer fra Leas sejre. Leas mor, Jytte, der er en uvurderlig hjælp for Lea, deltog en overgang livligt i interviewet og bidrog med hendes stor viden. Foto: Isabelle Lagrange Bustrup.

Bliver det til en ny ”fivetimer” i år, spurgte jeg Lea. ”Jeg kommer med mange gode heste, men det er selvfølgelig helt ekstraordinært at vinde fem løb på samme løbsdag”.

”Til Jyllandsløbet (Jydsk Derby) har jeg gode kort på hånden med tre heste til start. Giovanni Torkdahl, Biot og Lord Of Denmark. De har alle høj kvalitet”.

Giovanni Torkdahl er den højest handicappede af de tre, men det kan meget vel vise sig, at det bliver den, der får det rigtige løb, der har den bedste mulighed af mine kandidater for at vinde løbet”.

”I Petit Prix starter jeg Fallen Angel (Giant Sandman), som jeg har overtaget træningen af fra min far”, fortsatte Lea. “Hun er halvsøster til King Ferdinand“.

”Og i de 2-åriges Grand Prix stiller jeg op med årets første toårsvinder i Danmark, Samson Torkdahl (Kodi Bear)”.

”Endvidere deltager jeg med Flyvende Faduma (Go Go Gadget), der fik et uheldigt løb på Klampenborg i sin debut, samt med Stald Hopes Strauss (Go Go Gadget), der er helbror til Strada, der var anden i Dansk Kriterium i 2019.”

Derudover vil Lea på Jyllandsløbsdagen være repræsenteret med Let’s Go Filip (Mondialiste) i Elkær Stutteris Ærespræmie og i 100 Års Jubilæumssprinten med sin egen Sir Antonelli (Most Improved), fortalte hun.

Strauss (indvendigt) i træningsgalop, da RaceTime besøgte Lea, sammen med Online Torkdahl (Al Shemali). Foto: Isabelle Lagrange Bustrup.

MANGE LOVENDE 3-ÅRINGER. 

Lea Olsen har 13 treåringer i træning. Og af disse har fem 75 eller mere i handicap. Ganske imponerende. Giovanni Torkdahl (83), Biot (82), Garlic (78), Lord Of Denmark (77) og Soft Gallery (75).

Tre af de 15 heste, der p.t. er startberettigede til Dansk Derby 2024, er trænet af Lea Olsen. Biot, Garlic og Lord Of Denmark.

Ole Torkdahls Lope De Vega-søn Giovanni Torkdahl er importeret, og han er således ikke startberettiget i Dansk Derby. Hans største opgaver i år bliver derfor Jyllandsløbet og Svenskt Derby, der løbes den 14. juli. på Jägersro.

Giovanni Torkdahl (Per-Anders Gråberg) vinder i ensom majestæt Skånelandlöpning på Jägersro i sin sidste start som 2-årig. Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp. 

”Han har karisma, han er en stor personlighed”, mener Lea, og hun tilføjer ”og vi har ikke set det bedste af ham endnu”.

Faderen Lope De Vega (Shamardal) er indtil nu Europas førende avlshingst i år, og han er far til vinderen af dette års franske derby (Prix du Jockey Club), ubesejrede Look De Vega, og til sidste års norske derbyvinder Ami De Vega.

Giovanni Torkdahl har gode erfaringer på Jägersro, hvor han i fjor overlegent vandt Skånelandlöpning. Senest var Giovanni Torkdahl fjerde i Voterlöpning og viste, at han tilhører årgangens absolutte top.

Det samme gør Biot (City Light), der ejes af Dorte og Keld Moe Jacobsen.

Biot (Javob Johansen) vinder Dansk Kriterium 2023 før My Fortune og Brigadier. Året før vandt Lea Dansk Kriterium med King Ferdinand. Foto: Burt Seeger. 

I Dansk Kriterium slog Biot både My Fortune (Appel au Maitre) og Brigadier (Moohaajim), og det var de samme tre heste, der afgjorde Dansk 2000 Guineas i år mellem sig, da Brigadier efter kamp slog Biot og My Fortune.

Biot imponerede mig i Dansk 2000 Guineas”, nævnte Lea. ”Han er en ærlig og en smart hest. Han får også Jacob Johansen i sadlen i Jyllandsløbet.”

”Vi går efter at starte ham i Dansk Derby”.

Lord Of Denmark (Lord Of England) er ejet af fru Salling. Han er opdrættet af Stutteri Stork. Han har samme far som Queen Rouge, og hans mor er halvsøster til King David (Elusive City).

Lord Of Denmark sluttede sidste sæson med en 10 længders sejr på Jydsk Væddeløbsbane, og han startede denne sæson med en sejr på Klampenborg Galopbane. I sin seneste start i Dansk 2000 Guineas var han imidlertid langt efter de forreste, og han udgik i Svensk 2000 Guineas.

”Det er lidt op og ned med ham”, fortalte Lea. ”På de gode dage kan han rigtig meget. Lave blodværdier er årsagen til, at han løb dårligt i Dansk 2000 Guineas, og at han måtte udgå i Stockholm”.

Lord Of Denmark i stalden hos Lea på Jydsk Væddeløbsbane. Foto: Isabelle Lagrange Bustrup.

GARLIC ER UBESEJRET. 

Karin Salling er også ejer af Garlic (Outstrip), der er opdrættet på Stutteri Hjortebo. Han debuterede først på grønsværen i år, og han er ubesejret i sine to starter, senest i Derbyhåbet over 2200 meter på Klampenborg.

Faderen Outstrip (Exceed And Excel), der var ejet af Godolphin, vandt som 2-årig Breeders’ Cup Juvenile Turf. Han er far til Gold Trip, der i 2017 vandt Melbourne Cup. Outstrip er i dag avlshingst i Brasilien.

Garlic er rigtig god”, mener Lea. ”Han er en stor, flot og langtgalopperende hest, der finder ro i løbene undervejs, og han er distancesikker. Men han har endnu ikke prøvet at være under pres i løb”.

Garlics næste start bliver i Derby Trial Stakes på Klampenborg, og så står Dansk Derby for døren.

Garlic på vej til træningsgalop og senere i fuld fart på Jydsk Væddeløbsbane med Kelvin C. Belcourt i sadlen. Fotos: Klaus Bustrup.

Lars Jakobsen og Chris L. Petersens Soft Gallery (Pistachio) er opdrættet af Bechmann Racing. Hun er helsøster til Silverstone, der vandt Vinterfavoritternes Ærespræmie i 2018 og året efter var tredje i Dansk Derby og sejrede i Dansk Oaks. I 2020 Vandt Silverstone Sceptre Stakes.

Soft Gallery viste gode takter i Vinterfavoritternes Ærespræmie i fjor, hvor hun var anden klart slået af My Fortune, men i mål før Kis og Biot. Hun er ustartet i år, hvor hun har døjet med virus, men hun er i bedring nu, og Lea forventer, at hun får en god sæson. Og kan være med i de store hoppeløb.

Marsk Torkdahl var langt væk sidst i Derbytesten den 15. juni på Klampenborg uden vi rigtig kan finde en forklaring. Han har et stort potentiale, og han har en flot afstamning”, understregede Lea.

Moohaajim-datteren Spot On aflagde sin maidentitel på Klampenborg i år. Hun er halvsøster til St. Leger vinderen Steinway og vinderen af Dansk Oaks Brunello, og Lea tror på, at hun vil gøre det godt på de længere distancer i år. Foto: Klaus Bustrup.

Make Believe (Makfi), der er far til Marsk Torkdahl er også far til Mishriff, der vandt over 100 millioner kroner i sin karriere med sejre i bl.a. Prix du Jockey Club, Saudi Cup, Dubai Sheema Classic og Juddmonte International Stakes, alle Gruppe-1-løb. Mishriff er nu gået i avlen.

Den veltrukne hoppe Askepot Torkdahl (Free Eagle) vandt senest på Aalborg Væddeløbsbane i sin kun anden start, og hun fik efter sejren tildelt et handicap på 72.

Lea fortalte, at planen nu er at starte hende over distance på Klampenborg for at se, om hun kan kvalificere sig til start i Dansk Derby.

Askepot Torkdahl er ud af Monjeu-datteren Sun City og dermed halvsøster til den ubesejrede Auktionsløbsvinder Zunzina (Zoffany)”, berettede Lea.

Askepot Torkdahl tænker med tilfredshed tilbage på sin seneste start. Foto: Klaus Bustrup.

ET STORT FAMILIEFORETAGENDE. 

Lea Olsen startede efter en periode som amatørtræner som professionel træner i Århus den 1. december 2020.

Og det var også her, at hendes far, Bent Olsen startede, da Lea kun var fem år gammel.

Lea er opvokset og omgivet af en familie, hvor galopheste betyder rigtig meget. Leas storebror, Rasmus er beslagsmed, og Leas anden bror, Mikkel, driver en hestetransportforretning.

Leas mand, Jimmi Risgaard, har en baggrund i travsporten i Skive. ”Han er mit faste holdepunkt, og der er ikke det, som Jimmi ikke hjælper til med”, nævnte Lea.

Familien Olsen samlet omkring Bent Olsen-trænede Sliceoflife efter Leas sejr i HKH Prinsesse Benedictes Ærespræmie i 2019. Foto: Burt Seeger.

”Jimmi møder hver morgen kl. 05.00 i stalden og begynder med at fodre hestene. Og senere på morgenen tager han på arbejde, hvor han er formand ved en entreprenør. Han er en uvurderlig støtte for mig”.

Sammen har de datteren Emma, der nu er syv år gammel. Emma har sin egen pony, så tredje generation Olsen er nok på vej.

Leas mor, Jytte, var gift med Bent Olsen i 26 år, da faderen havde bopæl Århus. Jytte følger tæt Leas karriere. Hun hjælper til med rigtig mange ting i stalden og også med regnskaberne.

Og med faderen Bent Olsen har Lea et stærkt sammenhold. ”Far har jeg i røret adskillige gange hver dag, og jeg påskønner meget at kunne få gode råd hos ham.”

Så, det hænger sammen det hele, som Lea udtrykte det.

Lea er cand. scient. pol. fra Aarhus Universitet, og hun var i en periode ansat hos VIA University College.


Lea blev i såvel 2018 som 2019 kåret til Årets Amatørrytter ved Hestesportens Galla. Måske overtager hun en dag titlen som Årets Træner, der adskillige gange har tilhørt faderen, Bent Olsen. Foto: Lasse Jespersen. 

LEGENDARISK AMATØRRYTTER. 

Som amatørrytter red Lea mere end 1200 væddeløb, og hun vandt 200 af dem. 15 gange blev Lea dansk champion som amatørrytter, og 12 gange blev hun skandinavisk champion.

Lea kan se tilbage på en karriere som amatørrytter, hvor hun har vundet alt en amatørrytter kan drømme om – bl.a. Skandinavisk Ladies Cup (Champagneløbet) fire gange.

Og hun har vundet adskillige royale trofæer. Tre gange har hun vundet H.M. Dronningens Ærespræmie, H.K.H. Prinsesse Benediktes Ærespræmie samt H.M. Dronning Ingrids Ærespræmie på Fyns Væddeløbsbane.

Det har betydet tre audienser hos Hendes Majestæt, Dronning Margrethe.

Lea holdt op med at ride væddeløb, da hun blev professionel træner. ”Og det har jeg aldrig fortrudt”, sagde Lea. ”Jeg havde en god tid som amatørrytter, men jeg valgte det rigtige tidspunkt at stoppe på.”

Lea rider dog stadig ud hver morgen, men ikke så meget som før. ”Nu har jeg jo en rolle som ”blæksprutte”. Mange forskellige opgaver, der skal udfyldes på en gang”.

Til at hjælpe sig har Lea Kelvin C. Belcourt, der er lærling, Rommy, der er arbejdsrytter, Nina Posthara, Didde Zimmermann, der er arbejdsryttere og to elever, Katrine og Carla. Endvidere er der en række frivillige, der hjælper til, når de har ledig tid.


NÆRMER SIG 100 SEJRE SOM PROFESSIONEL TRÆNER. 

Siden Lea blev professionel træner, har hun vundet 94 sejre, og hendes heste har indløbet over fem millioner kroner. Lea har en vinderprocent på knap 20, og det er højt. Leas vinderprocent på Klampenborg i år er på 42, og hendes pladsprocent 68, så Leas heste er værd at holde øje med, når der skal krydses på kuponerne.

”Og de tal er jeg stolt af”, udtrykte Lea. ” Det skal være seriøst, når man starter heste. Man skal hver gang tro på, at de kan være med fremme”.

2023 er Leas hidtil bedste sæson som træner med en samlet indtjening for stalden på godt 1,6 millioner kroner. Det gjorde Lea til Danmarks fjerdemest vindende træner efter faderen, Søren Jensen og Bettina Andersen.

King Ferdinand (Jacob Johansen) sammen med Karin Salling og Lea Olsen efter sejren i Champion Day Sprint på Klampenborg den 25. maj i år. King Ferdinand er opdrættet af Stutteri Hjortebo. Foto: Burt Seeger. 

KING FERDINAND HAR EN VINDERPROCENT PÅ 67. 

Starten som professionel træner var ikke helt nem for Lea. De fleste heste var handicappere. Der manglede 2-åringer. Og som Lea sagde, ”det er i to- og treårsløbene, at pengene ligger”.

”Det var fru Salling der tilbød mig opbakning, da jeg startede som træner. Hun satte fire heste i træning hos mig. Hende har jeg meget at takke for. Det trak andre til”.

King Ferdinand (Elusive City) har i Leas træning har vundet i otte af sine 12 starter. Som 2-årig blev det bl.a. til sejr i Goffs Futurity Stakes og Dansk Kriterium på Klampenborg, og i fjor vandt King Ferdinand Jyllandsløbet og Larch Ærespræmie.

På Klampenborg vandt King Ferdinand sidst på året i fjor over 1200 meter, og igen i år har han vundet over 1200 meter på Klampenborg og vist sig som en fremragende sprinter.

”Og fra nu af bliver han på de korte distancer, max. 1400 meter”, sagde Lea. ”Og vi tager ham forsigtigt. Han er trods alt kun fire år gammel. Han kommer til start på Derby Trial-dagen på Klampenborg, og på selve derbydagen skal han starte i Zawavi Sprint Cup.

Lea i stalden med sin topscorer King Ferdinand, der har betydet rigtig meget for hende. Han er ingen nem hest, nævnte Lea, så de har haft mange ”snakke” undervejs, og de ser ud til at være blevet rigtig gode venner. Foto: Klaus Bustrup.

NEW YORK STRIP SEJREDE I DANSK ST. LEGER. 

Leas første klassiske sejr kom i hus, da hun i 2022 vandt Dansk St. Leger med New York Strip (Appel Au Maitre).

New York Strip var tidligere på året blevet tredje i Dansk Derby efter Titannia (Appel au Maitre) og Hear the Drums (Appel au Maitre).

New York Strip vandt som allerede nævnt Jydsk Champion Stakes på Jyllandsløbsdagen i fjor og han indledte sæsonen i år med sejr i Grand Cup på Jydsk Væddeløbsbane.

Stor glæde i kredsen omkring New York Strip efter sejren i Dansk St. Leger 2022, hvor han blev redet af Oliver Wilson. New York Strip ejes af Simon Neve Jakobsen og Lars Jakobsen, og han er opdrættet af Stald Jupiter. Foto: Burt Seeger. 

”HØJT TIL HEST”. 

Karin Sallings Sir Jeffrey (Hunter’s Light – Edallora) er opdrættet på Stutteri Stork. Han er halvbror til Kong Salomon, der var spået en stor karriere og blev landskendt i TV2-udsendelsen ”Højt til Hest”. Det samme blev Lea. Desværre måtte Kong Salomon stoppe på grund af en gentagende seneskede.

Lea var glad for at medvirke i ”Højt Til Hest”. Det gav galopsporten en god omtale, og det var en god reklame for sporten.

4-årige Sir Jeffrey afsluttede sidste sæson flot med en 15 længders sejr på Jydsk Væddeløbsbane, og han debuterede med sejr i år i Tuborg Åbningsløb på Klampenborg, hvor han slog Sandtastic (Footstepsinthesand).

Sir Jeffrey (Kevin C. Belcourt) vinder Tuborg Åbningsløb før Sandtastic (Per-Anders Gråberg). Foto: Burt Seeger. 

Sir Jeffrey var en god fjerde i Copenhagen Golden Mile efter et uheldigt løb slået af King David (Elusive City), Good Fortune (Appel Au Maitre) og Unconquerable (Churchill).

Sidst vi så Sir Jeffrey var på Klampenborg den 15. juni, hvor han på sit yndlingsunderlag, blød bane, blev anden til velgaloperende Irish Fire i Severin Partners Trophy. Sir Jeffrey er nu oppe på et generalhandicap på 86.

”En af hovedopgaverne for Sir Jeffrey i år bliver Pokalløbet på den danske derbydag”, oplyste Lea.


LET’S GO FILIP BEGYNDER AT BLOMSTRE. 

I februar i år fik Lea andelshesten, Stald KTAS’ Let’s Go Filip (Mondialiste) i træning.

Der var stillet store forventninger til ham, men dem har Let’s Go Filip ikke kunnet indfri. Men han gav den store ejerkreds en god oplevelse, da han i tidligere i år vandt med 15 længder.

”Jeg har lidt fidus til ham”, nævnte Lea. Han trives særdeles godt nu”. Let’s Go Filip starter som nævnt i Elkær Stutteris Ærespræmie på Jyllandsdagen.

Let’s Go Filip nyder livet i folden hos Lea. Fotos: Isabelle Lagrange (tv) og Klaus Bustrup (th).

16 LOVENDE 2-ÅRINGER. 

Næsten halvdelen af hestene i stalden hos Lea Olsen er i dag 2-åringer. Lea har fået sit ønske opfyldt om mange 2-åringer. Og flere af dem har meget flotte stamtavler.

Der er fire 2-åringer efter den norske derbyvinder, Stald Thorskovgaards Go Go Gadget (Areion), der er far til to vindere af Jyllandsløbet. Speedman, der vandt i 2020 og Smooth N Royal, der vandt i 2021.

Moohaajim-sønnen Petit Piao er ud af Victoria Dream. Han er halvbror til den femdobbelte vinder Nokengang (Center Divider), Goffs Futurity Stakes-vinderen Radiant Carlras (Center Divider) og 2000 Guineas-toeren King’s Son (Mingun).

Petit Piao ejes af Chris L. Petersen og Lars Jakobsen, og han er opdrættet på Stutteri Hjortebo.

Den tidligere ”travmand” Ole Torkdahl, der nu har engageret sig stærkt i galopsporten, er ejer af den importerede Kodi Bear-søn Samson Torkdahl, der debuterede på Klampenborg i årets første toårsløb den 15. juli.

Samson Torkdahl vandt med Maikel Narvaez Bravo sadlen, og det var tredje år i træk, at Lea trænede vinderen af årets første toårsløb på Klampenborg. I 2022 vandt King Ferdinand og i fjor Giovanni Torkdahl.

Lea Olsen og Ole Torkdahl med 2-årsvinderen Samson Torkdahl. Foto: Burt Seeger.

I dag har Ole Tobrkdahl ni heste i træning hos Lea, og det gør ham til hendes største hesteejer p.t. Fru Salling har seks heste i træning hos Lea.

”Ole Torkdahl har investeret rigtig meget, og han har indkøbt mange heste på auktioner i udlandet”, nævnte Lea.

Der er selvfølgelig også en Dalila. Reliable Man-datteren Dalila Torkdahl, som er opdrættet af Stutteri Stork og helsøster til Handyman Carlras.

En anden import, der er ejet af Ole Torkdahl, er Dark Angel-hoppen Rusalka Torkdahl.

Mystique (Moohaajim), der er ejet af Karina V. Friborg & Jens Bentzen er halvsøster til en af de heste, som der tales meget om i derbysammenhæng, ubesejrede Garlic. Hun er som Garlic opdrættet af Jenny Katrine Boye på Stutteri Hjortebo.

Karin Sallings Zarina er efter Appel Au Maitre og ud af Vadirima (Selkirk). Hun er halvsøster til Rosalina (Dream Ahead), der er vinder på Øvrevoll og senest var fjerde i Guineas Consolation på Bro Park.

Vadirimas mor er halvsøster til Vadawina (Unfuwain) der er mormor til den franske derbyvinder Vadeni (Churchill).

En ny hestejer hos Lea er Stutteri Lindegården/ Flemming Victor Andersen. Han bor i England, og han har redet polo og opdrættet heste til poloridning.

Stutteri Lindegården har tre heste i træning hos Lea. 3-årige Lindegardendarling (Postphoned), der har løbet en enkelt gang i år. Og to 2-åringer, en skimmel hingst, Shabby Chic, efter den franske derbyvinder The Grey Gatsby (Mastercraftsman) og Plan B (Scalo). Begge er importer.

”Jeg er glad for mine 2-åringer, som jeg tror vil gøre det godt”, mener Lea.

Lea er i hvert fald kommet godt i gang med Samson Torkdahls sejr i årets første toårsløb.

Lea Olsen og artiklens forfatter Klaus Bustrup følger intenst de to 2-åringer Strauss og Online Torkdahls træningsgalop under RaceTimes besøg hos Lea på Jydsk Væddeløbsbane. Foto: Isabelle Lagrange Bustrup.

IMPONERENDE START SOM TRÆNER. 

Lea brænder for galopsporten og galopheste, der altid har været en del af hendes liv. Det er stort set det eneste, hun går op i.

Og Lea er godt tilfreds med udviklingen, siden hun blev professionel træner. Men hun ved, at det hurtigt kan gå den anden vej.

Som professionel træner er hun hurtigt blevet blandt de allerstørste i Danmark. Lea er Provinsens langt største træner, og Lea er på rekordtid blevet Danmarks næststørste træner skarpt fulgt af Rikke Rohbach Bonde. Kun faderen har flere heste i træning.

Siden Lea startede som træner, har hun allerede vundet næsten 100 sejre. Det får en til at tænke på to af Danmarks største trænerkoryfæer gennem tiden, Søren Jensen og Bent Olsen, hendes far, der begge startede deres karrierer i provinsen.

Leas stald er fyldt med flere ældre klasseheste, 3-åringer, der allerede har vist sig som kandidater til årets store treårsløb. Samt et hold af veltrukne, spændende 2-åringer.

Lea har allerede en klassisk sejr i bagagen, og det kan blive til flere i år.

Lea er kommet rigtig godt i gang, og hun har en interessant sammensætning af hesteejere, der bakker hende op.

Karin Salling og Lea tager imod King Ferdinand og Oliver Wilson efter sejren i Jyllandsløbet (Jydsk Derby) i fjor. Foto: Ole Hindby.

”Hvorfor går det dig så godt”, spurgte jeg Lea.

”Som allerede nævnt, er jeg taknemlig for den store opbakning jeg får fra min ejerkreds. Det betyder meget i den her branche”.

”Jeg har rigtig gode forhold her på Jydsk Væddeløbsbane. Gode stalde, walker, folde, hvor hestene kan slappe af samt træningsbaner, der bliver plejet, lige udenfor døren”.

”Jeg har et godt personale. Vi hygger os sammen. Vi har et godt socialt samvær”.

Det bliver en stor dag på Jydsk Væddeløbsbane lørdag den 29. juni. Alle sejl er sat til.

”Og jeg har gode hesteejere, som jeg gør mig umage med at tage godt imod og pleje. De elsker galopsporten, de er engagerede, og de er videbegærlige. Det er vigtigt at ”fange” ejerne. Løbende at orientere dem om, hvad der foregår”.

”Men det kommer ikke af sig selv. Jeg arbejder rigtig meget. Jeg skal levere. Jeg kan være hård ved mig selv, hvis noget kikser. Hvis jeg kunne have gjort noget anderledes – bedre.”

”Derfor er jeg så ambitiøs. Jeg vil også selv se resultater. Ellers er det ikke det hele værd.”

”Det stod for mig som en drøm at vinde Jyllandsløbet. Det gjorde jeg i fjor, og jeg håber at kunne gentage succesen i år. Men nu er en sejr i Dansk Derby også kommet meget højt på ønskelisten”, nævnte Lea.

Bent Olsen var på plads til de to trials i Aarhus. Foto: Ole Hindby.
Bent Olsen. Leas far og rådgiver. Danmarks største galoptræner og championtræner på Klampenborg og i Danmark utallige gange. Foto: Ole Hindby.

ÅRHUS ELLER KLAMPENBORG? 

Til sidst i interviewet stillede jeg det spørgsmål, som ikke kun jeg, men nok også mange andre har lyst til at stille Lea. ”Bliver du på Jydsk Væddeløbsbane, eller skal du en dag afløse din far Bent Olsen som træner på Klampenborg Galopbane?”

”Min far har nævnt for mig, at han en dag gerne ser en eller anden form for overdragelse til mig af hans stald på Klampenborg. I første omgang er jeg stolt af selv at have bygget noget op her i Århus”, svarede Lea.

”Jeg kan godt se nogle fordele ved at være træner på Klampenborg, men jeg er meget tilfreds med at være her på Jydsk Væddeløbsbane. Jeg kan godt lide livet og forholdene her”.

”Det ærlige svar er: Jeg ved det ikke. Det må fremtiden vise.”

Lea ved alt om heste. Hun er vokset op med heste. Hun er veluddannet. Hun har prøvet at arbejde i en anden verden. Hun er ambitiøs. Hun er dedikeret. Hun er beslutsom. Hun er et konkurrencemenneske.

Det er ikke dårlige egenskaber, hvis man vil være championtræner.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top