fbpx

RaceTime: Tre europæiske klassikere på tre dage

Tre storløb på hver sin side af Kanalen er løbet af stablen de seneste dage. Fredag og lørdag var der først Oaks og senere Derby på Epsom. Og søndag Prix du Jockey Club, Fransk Derby, på Chantilly. Fælles for de tre løb var, at nu afdøde Galileo fortsat sætter sine spor.

Fortalt af Klaus Bustrup


TÆT OPLØB I EPSOM OAKS.

Coolmore-teamets Tuesday (Galileo) vandt fredag i sidste uge med Ryan Moore i sadlen Epsom Oaks. Efter et medrivende opløb slog hun John Gosden-trænede Emily Upjohn (Sea The Stars).

Emily Upjohn var favorit, men hun mistede mange længder i starten. Alligevel var hun til sidst meget tæt på at sikre Frankie Dettori en syvende Oaks-sejr. De to hopper kommer vi til at høre meget mere om. Muligvis også i Prix de l’Arc senere på året.

Tuesday trænes af Aidan O´Brien, der vandt Epsom Oaks for tiende gang.

Tuesday er helsøster til Minding, der vandt såvel Engelsk 1000 Guineas som -Oaks i 2006. Tuesday var selv tæt på at vinde 1000 Guineas to gange. Hun var tredje i Engelsk 1000 Guineas og anden i Irsk 1000 Guineas inden sin start på Epsom.

Toeren i Epsom Oaks Emily Upjohn er efter Sea The Stars, der er halvbror til Galileo. Treer i Epsom Oaks var Nashwa (Frankel). Frankel er efter Galileo. Og fjerdehesten Concert Hall (Dubawi) er ud af Was (Galileo).FAVORITSEJR I EPSOM DERBY.

Dagen efter vandt favoritten Desert Crown (Nathaniel) overlegent Epsom Derby. Nathaniel er efter Galileo, der selv efter sin død i den grad sætter sine spor i europæisk fuldblodsavl. I avlen er Nathaniel allerede far til den dobbelte Prix de l’Arc-vinder og vinder af Epsom Oaks Enable.

Ubesejrede Desert Crown var så overlegen på Epsom, at jockey Richard Kingscote flere gange så sig tilbage efter konkurrenterne. Overraskelsen Hoo Ya Mal (Territories) var anden og Juddmontes Westover (Frankel) var tredje.

Frankel er som Nathaniel efter Galileo, der nu også i sin grav kan smykke sig med at have været farfar til nummer et og tre i Epsom Oaks 2022.

Det var nu 76-årige Sir Michael Stoutes sjette derbysejr. Sidst han vandt, var i 2010 med Workforce.CHURCHILL FIK SIN FØRSTE DERBYVINDER.

Churchill vandt såvel Engelsk som Irsk 1000 guineas i 2017. I 2018 gik Churchill i avlen og søndag fik Churchill sin første derbyvinder i sin første årgang.

Prix du Jockey Club, Fransk Derby blev overlegent vundet af Vadeni (Churchill). Allerede langt fra mål begyndte Christophe Soumillon med knyttet hånd at juble. El Bodegon (Kodiac) var anden og favoritten Godolphins Modern Games (Dubawi), der havde vunder Fransk 2000 Guineas var tredje. Han fandt nok distancen for lang.


Vadeni kom fra en nem sejr på Chantilly i Prix de Guiche (Gr.3). Han er ud af Vederana (Monsun).

Det var den franske topjockey Christophe Soumillons fjerde sejr i Fransk Derby.

Vadenis far Churchill er efter Galileo. Churchill er opstaldet som avlshingst på Coolmore Stud. Til en bedækningspris på 25.000 euro.

I Danmark er Churchill far til Flemming Velins Unconquerable, som vi senest så i Scandinavian Open Championship (Gr.3) samt til en 1-årig hoppe ud af Categories (Mastercraftsman), der blev købt af Joca Stable (Jonna Andersen og Carsten Nørgaard) for 50.000 euro på Goffs November Sale i 2020.

Categories og hendes hoppeåring efter Churchill er opstaldet som avlshoppe på York Stutteri.NYE STJERNER PÅ TURFEN.

Tuesday, Emily Upjohn, Desert Crown og Vadeni viste alle fremragende præstationer. Ingen tvivl om, at de alle vil blande sig i de europæiske topopgør, der står for døren.


Churchill (Galileo) på Coolmore.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top