fbpx

Shergar: Kidnappet af IRA, Gaddafi, eller…?

Tilbageblik: Det er måske kun i Irland, en lille nation hvor størstedelen af befolkningen elsker heste, at kidnapningen af en fuldblodshest med dertil hørende krav om løsepenge kan finde sted. I Italien og Tyskland blev der i 1970’erne og 80’erne foretaget kidnapninger af højtstående finansmænd og rige industrialister – men ikke af berømte heste.


Shergar og Walter Swinburn vinder Epsom Derby i 1983.
Shergar og Walter Swinburn vinder Epsom Derby i 1981.

Men i Irland var målet en 5-årig fuldblodshingst. En hingst, der allerede inden sin bortførelse, havde opnået legendarisk status.

En legende, der en mørk aften i februar 1983 blev stjålet fra et af landets mest berømte stutterier – og aldrig blev set igen.

Shergar blev født i 1978. Han var en veltrukket søn af Great Nephew og ud af hoppen Sharmeen (Val De Loir).

Han blev født på Aga Khans Sheshoon Stud i County Kildare, som er hjertet i Irlands fuldblodsindustri. Sheshoon Stud, der ligger omkring 40 kilometer fra Dublin, grænser samtidig op til landets mest berømte galopbane, The Curragh.

Shergar blev som 2-årig sendt i træning hos Sir Michael Stoute på Beech Hurst Stable i Newmarket.

Dengang havde Sir Michael Stoute en stor del af Aga Khans heste i træning, og i begyndelsen var Shergar bestemt ikke den mest opsigtsvækkende hest i den store stald.

Det mest opsigtsvækkende ved ham var hans aftegninger, som inkluderede fire hvide sokker og en bred blis.


Overlegen Derbyvinder

Efter en række fabelagtige præstationer, især i starten af 3-årssæsonen, var Shergar storfavorit til Epsom Derby den 3. juni 1981 – og favoritværdigheden blev endnu større da Beldale Flutter – som hidtil var den eneste der havde vundet over Shergar – blev skadet og taget ud af løbet.

Under nyligt afdøde Walter Swinburn, der var den yngste jockey som nogensinde havde siddet på en Derby-favorit i Epsom, overtog Shergar fronten rundt Tattenham Corner og forsvandt væk fra konkurrenterne til en knusende overlegen sejr på 10 længder, hvilket var den største sejrsmarginal i Derbyets 202 år lange historie.

Great Nephew-sønnen var på alles læber over hele væddeløbskloden.

Sejren blev fulgt op med en ligeledes overlegen triumf i The Irish Derby under Lester Piggot, og da karrieren sluttede fik Aga Khan flere prægtige tilbud på hesten fra amerikanske stutterier, men i stedet valgte han selv at syndikere hesten for 18,3 millioner dollars og beholdt ham i Irland.

En andel i syndikatet kostede $450.000, og Aga Khan beholdt selv 15% af hingsten.

De øvrige medlemmer i syndikatet inkluderede store navne som Lord Derby, Robert Sangster, Stavros Niarchos, Sheikh Mohammed og amerikanske E.P. Taylor.


Kidnapningen

I det første år på Ballymany Stud bedækkede Shergar 44 hopper, hvoraf de 42 fik føl – en exceptionel høj potensrate.

Imellem føllene fandtes blandt andre Authaal, som blev solgt for den rekordstore sum af 3,1 millioner irske pund i 1984 og to år senere strøg til tops i Irish St. Leger.

Men det skulle dog vise sig at blive Shergars eneste årgang.

Natten til tirsdag den 8. februar 1983 stod Shergar i sin boks på Ballymany Stud i County Kildare, kun få dage fra at begynde sin anden bedækningssæson med 55 ventende avlshopper.

Omkring kl. 20.30 havde Ballymanys 55-årige staldmester Jim Fitzgerald spist middag med sin familie i hjemmet på stutteriet.

Pludselig blev hoveddøren sparket ind af fem maskerede mænd, som tvang Fitzgerald, hans hustru og fem børn ned på gulvet.

Fitzgerald var overbevist om, at de var blevet angrebet af medlemmer af the Irish Republican Army (IRA).

Staldmesteren blev holdt op med en pistol ved sin tinding, mens hustruen og børnene blev låst inde i et andet rum.

Han blev truet med drab, hvis ikke han efterkom mændenes krav om at føre dem til Shergar og læsse den 5-årige hingst op i en hestetransport.

Da Fitzgerald havde udført handlingen blev han beordret til at lægge sig med ansigtet ned i gulvet på en anden varevogn de havde taget med.

Sikkerheden på Ballymany var minimal dengang. De tre vogne kunne upåagtet køre direkte ud på Dublin Limerick Road og forsvinde væk.


En forside fra Daily Mail i 1985.
En forside fra Daily Mail i 1985.

Anonymt krav om løsepenge

Shergar havde udsigt til at indtjene fem millioner dollars i 1983, og da bortførelsen var sket få dage inden han skulle bedække sin første hoppe, var meget få i tvivl om motivet til kidnapningen.

Det var derfor ikke nogen overraskelse, at Ghislain Drion den efterfølgende dag modtog et anonymt krav om 3 millioner dollars i løsepenge for Shergar.

En massiv efterforskning blev sat i gang under ledelse af den tidligere officer James Murphy, der fra starten var imod nogen som helst form for udbetaling af løsepenge.

Han mente, at hvis bortførernes ønske blev efterkommet i denne sag, ville hele væddeløbsindustrien være i fare for at blive udsat for de samme hændelser i fremtiden.

I flere dage modtog James Murphy opkald fra personer over hele Irland, samt engelske clairvoyanter, med rygter omkring Shergar – såsom at hestens hoved var blevet skåret af, at han var blevet kørt til Nordirland, eller at hingsten var blevet set løbe løs over markerne i den sydlige del af landet.

Andre opkald proklamerede, at Shergar var blevet fløjet ud af landet med fragtfly, eller at han var blevet set blive bragt om bord på et skib ved den irske kyst.

Shergars værdi for tyvene så primært ud til at være løsepenge, for han ville praktisk talt være umulig at sælge og meget svær at holde skjult.

Selv om tyvene ville gå så langt som til at farve hans pels og karismatiske hvide aftegn, så havde Shergar en meget sjælden mængde hvid farve i sit venstre øje – og som en journalist på the Irish Independent skrev:

Mindst en tredjedel af nationen ville kunne genkende hesten blot ved at se den i øjnene”.


Kraftfuld efterforskning

James Murphy beordrede en kraftfuld efterforskning. Alle stutterier i Irland blev gennemsøgt af politistyrker i dagene efter Shergars bortførelse.

De irske landmænd blev beordret til at undersøge hver en kvadratmeter af deres ejendomme for spor efter hingsten.

Der var ikke blot national stolthed på spil grundet at det var den første bortførelse af en berømt galophest i Irlands historie – det var ligeledes en trussel mod den irske avlsindustri, som hvert år bragte 135 millioner dollars til hele landets samlede økonomi.

Efterforskningen fortsatte, og om mandagen kunne politiet for første gang bekendtgøre beskrivelser af to af kidnapperne som Jim Fitzgerald havde nået at se.

Den ene var bygget som en jockey, og den anden talte med nordirsk accent.

James Murphy lavede nu en offentlig appel til bortførerne:

”Der er stærke indikationer på at Shergar er død. Jeg beder nu de ansvarlige om beviser på det modsatte.”

Intet skete, og med den klare overbevisning om, at Shergar var død, stoppede politiet efterforskningen i maj 1983.

Det tætteste man har været på at finde Shergar siden var i april 1994, da man fandt skelettet af en hest i County Donegal – men igen var der ingen konkrete beviser for, at det var ham.


Shergar med sin ejer HH Aga Khan efter Derbysejren.
Shergar med sin ejer HH Aga Khan efter Derbysejren.

Hvem stjal Shergar?

Og hvad skete der med ham? Selv om beviserne har været få, så har rygterne og teorierne været mange igennem de sidste 20 år.

I sin bog ’In Search Of Shergar’ fra 1984, skrev Colin Turner, at det mest sandsynlige var, at hesten var udsat for en bortførelse som gik galt.

Ifølge denne version skulle kidnapperne have taget hesten med intentioner om at forlange løsepenge, men Shergar havde skadet sig selv og blev derfor bragt af dage.

Dertil har der været teorier om, at Shergar simpelthen var blevet stjålet, hvilket der kunne være flere grunde til. Blandt andet, at tyvene havde et ben i siden på Aga Khan, som var en mand med mange fjender.

I denne henseende blev både den libyske leder Muammar el-Quaddaffi og den amerikanske opdrætter og agent Wayne Murty nævnt.

Oberst Gaddafi (Quaddaffi) var under meget alvorlig mistanke, idet han havde de påkrævede ressourcer samt et stort had til Aga Khan. Gaddafis folk havde udført terrorhandlinger i store dele af verden og lederen havde gode forbindelser til IRA.

Et andet muligt motiv til Shergars bortførelse kunne være til direkte vinding for tyvene.

Der gik rygter om, at Shergar var blevet sendt til Mellemøsten for at producere en helt ny type ’master-horses’, eller at hans sæd blev solgt over hele verden til hemmelig insemination.

Den sidstnævnte mulighed er de fleste romantikeres favoritteori.

Væddeløbsfolk elskede ideen om, at en helt ukendt hingst med en upåagtet afstamning, men med en anelse for meget hvidt i det ene øje, pludselig kom tordnende rundt Tattenham Corner og vandt Derbyet på Epsom til 100 gange pengene.


IRA-medlem gik til bekendelse

Næsten 10 år efter Shergars bortførelse, bragte the London Sunday Times en sensationshistorie – et interview med et tidligere prominent IRA-medlem.

Sean O’Callaghan, der sad inde på livstid med to mord på samvittigheden, fortalte til avisen, at Shergar kun var i live få timer efter han var blevet stjålet.

O’Callaghan indikerede i interviewet, at han var en del af et ni mand stort hold – et hold som også inkluderede en erfaren hestemand.

Han fortalte, at Shergar blev uregerlig og at han var blevet skudt og begravet i en skov ca. 100 kilometer fra Ballymany Stud.

IRA’s plan var, ifølge Callaghan, at skaffe penge til nye og mere sofistikerede våben. Dog havde organisationen ikke tænkt på hvor ustyrlig en fuldblodshingst kan blive, når han bliver taget fra sine familiære omgivelser.

Selv om Sean O’Callaghans udtalelser om, at IRA stod bag kidnapningen af Shergar har overbevist mange irere om, at den republikanske hær stod bag iscenesættelsen, er der fortsat ikke nogen konkrete beviser for hvad der skete den aften i februar 1983.

Motivet, hvem der stod bag og hvad der i virkeligheden skete med Shergar vil altid være en af galopsportens – og hele den irske krimininalhistories – store gåder.


Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top