Columbianskfødte Mikkel Mortensen er lærling i England. Men vi ser ham stadig oftere på visit i Danmark, hvor han har stor succes. Og også i England rider han vindere. Han er ikke født ind i galopsporten som mange andre stjernejockeyer i Skandinavien. Han har sin baggrund i hestesporten i Mounted Games, hvor han i 2019 blev Junior Europamester. Mange spår ham en stor fremtid. RaceTime har interviewet Mikkel Mortensen.
TRE SEJRE PÅ ÅBNINGSDAGEN PÅ KLAMPENBORG.
Det startede med en sejr med Bent Olsen-trænede Troja (Hard Spun) på åbningsdagen i år. Og i løbet efter vandt Mikkel Mortensen med Søren Jensen-trænede Miss Lillibeth (Shalaa).
Senere på dagen blev det til endnu en sejr for Mikkel og igen for træner Bent Olsen med Miss Twenty (Appel Au Maitre).
Hvem er den lærling? spurgte flere. I løbet af foråret har mange noteret sig hans navn. Mikkel Mortensen. Han rider særdeles godt, og så har han tilmed lærlingelettelse.
Og indtil nu er det blevet til fire sejre mere på Klampenborg, i alt syv sejre, og en foreløbig plads som nummer fire på jockeychampionatlisten.
Særlig imponeret blev flere nok, da Oliver Wilson på Zarina (Appel Au Maitre) lignede en klar vinder i årets andet toårsløb på Klampenborg, men alligevel til sidst måtte bøje sig for en velridende Mikkel Mortensen i sadlen på I Can Do It (Hurricane Red).
Mikkel har også taget en sejr hjem i år på Jyllandsløbsdagen på Århus Væddeløbsbane, der fejrede 100 års-jubilæum.
”En sejr, som jeg var glad for”, nævnte Mikkel, da jeg interviewede ham i Espergærde hos sine forældre om formiddagen på den danske derbydag.
”Det var en særlig oplevelse at blive modtaget af de mange fremmødte ejere af andelshesten Sandie’s Dream (Belardo).
SEJRSPROCENT PÅ 21
I fjor blev det til fem starter på Klampenborg, hvor Mikkel fik sin første sejr i Danmark med Send Me Angel, der trænes af Bent Olsen.
I år har Mikkel Mortensen indtil videre haft 38 starter i Danmark, og det er blevet til otte sejre, hvilket giver en så høj sejrsprocent som 21.
I samlet præmiesum for de heste, som Mikkel har redet, er det blevet til 263.600 kroner. Det er ikke hverdagskost for en lærling.
ADOPTIVBARN.
Mikkel fortalte, at han kom til Danmark fra Columbia som adoptivbarn, da han var fem måneder gammel. Mikkels forældre bor i Espergærde i Nordsjælland. Moderen, Emilie, er sygeplejerske på Rigshospitalet, og faderen Lars er lærer på Øregaard gymnasium.
Mikkel har en storebror, Rasmus, der som Mikkel er født Colombianer og ligeledes adopteret af Emilie og Lars. Rasmus studerer på Copenhagen Business School.
MOUNTED GAMES.
”Som barn red jeg på ponyer”, fortalte Mikkel, ”og jeg blev tidligt interesseret i Mounted Games. Det er en elitesport, der udøves på ponyer og små heste”.
”Der dystes i forskellige lege, de såkaldte games. Efter flaget er gået ned, gælder det om at ride hurtigt ud – udføre en leg – og derefter komme hurtigst muligt hjem”, forklarede Mikkel.
Mikkel fik sin egen pony, Topaze, og han var rigtig dygtig til Mounted Games. Det blev hurtigt til deltagelse i turneringer i udlandet, og som Mikkels far sagde ”Vi har sovet på den ene mark efter den anden, når vi ledsagede Mikkel”.
Der kom et kort afbræk i karrieren, da Mikkel brækkede benet – det var ikke sidste gang – men i 2019 blev Mikkel Europajuniormester i Irland.
Mikkel fik også senere en kontrakt som Mounted Games-rytter i England men Covid-19 betød, at han vendte tilbage til Danmark.
LÆRLING HOS SØREN JENSEN.
En overgang red Mikkel galopheste i Burre, hvor Helle Christensen havde nogle heste opstaldet, og hun sørgede for kontakten til Søren Jensen, der havde flere heste i træning.
Mikkel begyndte at ride ud for Søren Jensen på Enghavelyst. Først som hobbyrytter og senere som lærling.
Søren Jensen så straks talentet hos den unge mand. ”Han havde en fænomenal balance på hesten. Samtidig var han en frisk, skarp dreng med et positivt væsen. Til gengæld havde han absolut intet hestekendskab”.
”Intet begreb om væddeløb. Det var fjernt for ham”, sagde Søren, da jeg mødte ham på Enghavelyst for at orientere mig om Mikkel.
Søren fandt, at det var en ung mand, der fortjente en chance, Og skulle Mikkel videre, ville et ophold i England være det rigtige, så han kunne få hestekundskab og snuse til det internationale væddeløbsmiljø.
”Jeg var selv på ophold i England som lærling i en kortere periode i 1972-73”, fortalte Søren.
TIL ENGLAND SOM LÆRLING.
Mikkels forældre blev kontaktet. De var enige. ”Hvis det er det, som Mikkel vil, skal han selvfølgelig tage til England”. Og det kom Mikkel efter en prøveuge i England.
Søren havde kontaktet sin gode ven i England, Walter Buick,, der er tidligere mangedobbelt championjockey t i Norge og far til stjernejockeyen William Buick. Søren sagde god for Mikkel og bad Walter Buick om at finde en læreplads til Mikkel.
Og sådan endte Mikkel Mortensen i England i slutningen af 2020 hos Charlie Fellowes i Newmarket.
Men Mikkel brækkede benet igen. En stor del af første halvår 2021 blev tilbragt i Danmark – noget af tiden hos Søren Jensen. Efter en grundig lægeundersøgelse, der heldigvis viste, at anklen kunne holde, vendte Mikkel tilbage til England og til Charlie Fellowes på Bedford House.
Charlie Fellows fik trænerlicens i 2014, og i 2019 flyttede han til Newmarket.
Charlie Fellowes har flere sejre på Royal Ascot på sejrlisten, og i dag har han godt 60 heste i træning.
DAGLIGDAGEN I ENGLAND.
Mikkel har en kontrakt med Charlie Fellowes, og i dag bor han sammen med en ven i et lille hus kun fire minutter på cykel fra træningsanlægget Bedford House.
Mikkel har en hund, Nala, som han er godt tilfreds med, at vennen kan passe, når Mikkel rider væddeløb i England eller Skandinavien.
”Jeg møder i stalden hver morgen kl. 06.00, og i løbet af morgenen og formiddagen rider jeg 3-4 lots”, forklarede Mikkel.
”Kl. 16.00 møder jeg op i stalden på ny for at hjælpe med pasning og fodring af hestene”.
Mikkel fortalte, at han har været gennem et grundforløb på British Racing School, og i september 2021 var han på et 6 ugers kursus i hestens anatomi samme sted.
Han er nu i gang med et Level II-kursus, som han har et år til at gennemføre.
British Racing School i Suffolk, Newmarket blev etableret i 1983 og finansieres især af velgørende fonde og staten. Skolen har til formål at give uddannelse til unge mennesker, der arbejder med hestevæddeløb.
British Racing School har sin egen 1400 meter træningsbane og adskillige simulatorer, som Mikkel ofte benytter sig af.
På Bedford house har træner Charlie Fellowes et personale på omkring 40 personer til at passe de godt 60 heste, fortalte Mikkel. Det er mange efter skandinaviske forhold!
Personalet omfatter bl.a. en assistent-træner, en racing-manager, dyrlæger, smed, stald- og kontorpersonale og en gartner, berettede Mikkel.
”Jeg har en jockey-coach, Michael Hills, knyttet til mig, og med ham er jeg altid i kontakt før og efter mine ridt i England”, nævnte Mikkel”
”Endvidere har jeg en agent, Simon Doods”, der hjælper mig med at skaffe ridt i England”, supplerede Mikkel.
Når det gælder ridt i Skandinavien sker det oftest ved, at skandinaviske trænere, ofte Søren Jensen, henvender sig til Mikkel forud for kommende løbsdage.
Fra december 2022 og et stykke ind i 2023 var Mikkel på træningsophold hos brødrene Freedman i Australien.
Familien Freedman har været en del af australsk galophstorie i fire generationer, og de har vundet Melbourne Cup otte gange.
”Charlie Fellowes ville gerne have, at jeg fik noget mere erfaring og lærte noget om pace. Jeg red ikke væddeløb i Australien, men ”Trials” – uofficielle løb”, forklarede Mikkel.
MIKKEL ER IKKE FØDT IND I DET.
Indtil videre har Mikkel redet 19 vindere. Ni i Danmark og 10 i England, hvor det foreløbig er blevet til tre sejre i år.
Mikkel Mortensen kom til England, har Søren Jensen fulgt ham tæt.
”Mikkel er et stort talent”, mener Søren, ”men han skal arbejde sig op fra bunden. ”Han er ikke født ind i sporten”.
I den sammenhæng nævnte Søren en række eksempler på topjockeyer, der er vokset op i galopmiljøet. Nicholas Cordrey, Oliver Wilson, Jacob Johansen, brødrene Stott, Mark Larsen, Lars Kelp, Thore Hammer Hansen og William Buick.
Søren mener, at Mikkel har udviklet sig godt. ”Mikkels væddeløbsforstand er blevet god. Han rider med omtanke, og han placerer sig godt i væddeløbene.”
Og Søren fortsatte: ”Han har gå-på-mod, og han er blevet stadig stærkere i finishridningen. Desuden er han god til at samle op – give informationer – efter løbene”.
FREMTIDEN ER UKLAR.
Til vinter skal Mikkel af sted igen. ”Om det bliver til Australien, USA eller Dubai, evt. Qatar, må tiden vise”, nævnte Mikkel.
”Men jeg vender tilbage til England til næste sæson.”
”Hvad der sker på længere sigt er uklart. Måske viser der sig noget spændende i udlandet, måske vender jeg en dag tilbage til Danmark. Jeg er glad for det liv, som jeg har nu”.
Mikkel beskriver sig selv som stærk og meget fit. ”Jeg er i god fysisk form. Jeg bruger meget tid i fitnesscentre”.
Og lidt presset peger Mikkel på nogle yderligere fordele, som han har som jockey.
”Jeg er dedikeret, jeg kan finde et gear hos hestene, som andre ikke kan, og jeg har altid en plan B eller C, hvis løbet går anderledes fra start, end forventet, og jeg ikke kan følge trænerens anvisninger”.
”Min største ulempe er, at jeg ikke er vokset op i sporten. At jeg kun har været kort tid i sporten. Derfor har jeg brug for mange ridt”.
Mikkels forældre er glade for, når Mikkel har ridt i Danmark. Så henter de ham i lufthavnen.
Han overnatter hos dem i Espergærde, de kører ham til væddeløb på Klampenborg, de bliver og ser løbene, og så kører de ham tilbage til lufthavnen.
På den måde får de tid sammen med Mikkel.
Mikkel er en meget høflig og umiddelbart beskeden person, som jeg oplever ham. Glad og positiv, sympatisk. En person, som alle kan lide.
Men jeg fornemmer også en person, som ved, hvad han vil. Som forfølger sin drøm. En stålsat person, som Mikkels far gjorde opmærksom på. Den livsbane, som Mikkel har valgt er en udfordring, der kræver sin mand.
Det bliver spændende at følge Mikkel i årene, der kommer.