fbpx

Memory Lane: Da familien Bechmann vandt Dansk, Svenskt og Norsk Derby samme år

Den seneste opdrætter som vandt alle tre Derbyopgør i Skandinavien er franske Haras de Bourgeauville, der stod bag Valley Chappels trippel i 1999. Den seneste skandinaviske opdrætter er Bechmann Stud, som opnåede den eminente bedrift otte år tidligere.


Bechmann Racing-farverne under storhedstiden i 90'erne. Foto: Burt Seeger.
Bechmann Racing-farverne under storhedstiden i 90’erne. Med den grønne huefarve ses Bechmanns førstejockey Ole Larsen. Foto: Burt Seeger.

I slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 90’erne var familien Bechmann altdominerende i skandinavisk galopsport.

Imperiet blev startet af Willy Bechmann med købet af Waresley Park Stud i England og stutteriet Skovmosegård i Nordsjælland.

Indledningsvis stod der 30 avlshopper i Danmark og 14 i England, og inden længe var tallet steget til mere end 60.

Willy Bechmanns søn, Jens, drev sammen med svigerdatteren Hanne den danske afdeling, mens Hannes bror – Søren Jensen – stod for driften i England.

Bechmanns oprindelige tanke var, at træne løbshestene i England for så at sende dem til Skandinavien for at løbe, men senere erhvervede familien også landstedet Duemosegård og oprettede et træningscenter dér.

Undervejs i satsningen nåede Bechmann Stud og Bechmann Racing op på ca. 175 heste og beskæftigede 80 medarbejdere.

Willy Bechmann fortsatte op igennem 80’erne sin omfattende satsning på avlen i Danmark, og det skete bl.a. gennem importen af avlshingstene Viking og Starry Night – begge efter Northern Dancer (Nearctic), og Green Dancer-sønnen Mas Media.

Familiens første Derbysejr blev vundet i 1988 med La Isleta (Alias Smith), som sejrede på Øvrevoll med Edward Guest på ryggen. Hoppen vandt sidenhen også Norsk Oaks.

Skal man vælge ét år ud af dem alle for at beskrive den succes og dominans, som Bechmann-dynastiet opnåede i galopsporten, så er det 1991.

Det startede med en double i Dansk 2000 Guineas på Klampenborg, hvor Glen Flight (Glenstal) med Terry Hellier slog Chief Inspector (Mas Media) med Ole Larsen.

Bechmann Racings Tao vandt millionderbyet på Klampenborg i 1991. Foto: Burt Seeger.
Tao vandt sammen med Terry Hellier millionderbyet på Klampenborg i 1991. Siden vandt han også Svenskt Derby. Foto: Burt Seeger.

Derefter blev det en ny dobbelt-sejr i Dansk Derby, da Andreas Wöhler-trænede Tao (Gorytus) besejrede Hanne Bechmanns Icecolt (Mas Media).

Både Tao og Icecolt var opdrættet på stutteriet i Danmark, og deres dobbelttriumf i Dansk Derby blev siden fulgt op med, at Tao – denne gang med Lester Piggott i sadlen – sejrede uhyre overlegent i Svenskt Derby, hvorefter Ole Larsen red Icecolt først over stregen i Norsk Derby.

Familien Bechmann havde nu haft de to første gennem mål i både Dansk 2000 Guineas og Dansk Derby, samt vundet Svenskt og Norsk Derby.

Endnu en klassisk triumf blev det til i Dansk St. Leger med Inner Mas (Mas Media), og desuden vandt familiens 4-årige Spanish Run (Commanche Run) både Dansk Jockey Club og Pokalløb. Spanish Run, som året forinden også havde sejret i Dansk St. Leger.

Bechmann Racings facit for 1991 blev 43 besøg i vindercirklen og alene i Danmark mere end 2,5 millioner kroner i pengepræmier.

Når præmierne fra bl.a. sejrene i Svenskt og Norsk Derby blev tillagt, betød det, at Bechmann Racing sluttede som nummer 10 over hesteejere i hele Europa.

Hanne og Jens Bechmann med jockey Nicolaj Stott og Monte Carlo. Foto: Burt Seeger.
Hanne og Jens Bechmann i Klampenborgs vindercirkel sammen med deres egenopdrættede Monte Carlo, som i Bechmann-farverne netop havde vundet Copenhagen Golden Mile under Nicolaj Stott i 2018. Foto: Burt Seeger.

Siden Tao og Icecolt delte Dansk, Svenskt og Norsk Derby mellem sig for 33 år siden, er det ikke lykkedes et skandinavisk stutteri at vinde tre opgør indenfor én og samme sæson.

Det har ikke engang været tæt på.

Men søndag den 25. august kan det lykkes for Stutteri Hjortebo, hvis Jan-Erik Neuroth-trænede Schamyl emulerer sin far Appel Au Maitre, som både vandt Svenskt og Norsk Derby i 2007.

Schamyl på vej forbi Mendel’s Rock i Svenskt Derby på Jägersro. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Hvis det lykkes for Schamyl at vinde i morgen, vil han sammen med den danske Derbyvinder Brigadier (Moohaajim) sikre Hjortebo en helt særlig plads i væddeløbshistorien.

Ved siden af Bechmann Racing og de få stutterier, som gennem tiden har formået at opdrætte en vinder af alle tre skandinaviske Derbies:

  • 1950, Far West (DEN), Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme (Seinhuus Stutteri)
  • 1954, Sisu (DEN), Fru C. Willer Petersen
  • 1958, Flying Friendship (SWE), Lars & Elsa von Stockenström
  • 1962, Tinto (DEN), Alfred Petersen
  • 1999, Valley Chapel (FR), Haras de Bourgeauville
  • Kilde: Dorte Sørensen
Stall Perlens Valley Chapel er den seneste hest der vandt alle tre skandinaviske Derbies, og dermed også sikrede franske Haras de Bourgeauville opdrættersejr i samtlige opgør. Fredrik Johansson var i bøjlerne på Valley Chapel hver gang. Foto: Burt Seeger.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top