fbpx

Tom Christensen tilbage på Fyn

Tom Christensen er opvokset på H.P. Simonsens Allé. Et stenkast fra Fyens Væddeløbsbane, hvor han som dreng sprang over hegnet på løbsdage for at følge hestene på ovalen i den sydvestlige del af Odense.


I 1992 blev han headhuntet som sportschef på Klampenborg og har de seneste 22 år boet og arbejdet i Nordsjælland, men 1. februar vender han tilbage til sin barndomsby – som daglig leder af Fyens Væddeløbsbane. En stilling han selv betegner som sin største udfordring i sine 30 professionelle år i sporten.

Tom Christensen. Foto: Burt Seeger.
Tom Christensen. Foto: Burt Seeger.

”Jeg har det som om, at ringen er sluttet. På trods af mine mange år på Sjælland, har mit hjerte altid banket for den fynske væddeløbssport”, fortæller Tom, som i sin nye stilling bliver ansvarlig for driften af både trav- og galopsporten. Trav har han ikke beskæftiget sig med længe, men det var rent faktisk med travhestene det hele begyndte.

”Min interesse for hestene blev allerede vakt da jeg var 10 år gammel. Jeg boede kun 500 meter fra væddeløbsbanen, og i 1963 plankede jeg den over hegnet for første gang”, griner Tom. ”Jeg blev selvfølgelig opdaget og hevet med ind på driftslederens kontor, hvor jeg fik en ordentlig omgang skældud – men fik alligevel lov til at blive og se løbene”, mindes han.

”Jeg fik mit første job med at trække heste for travtræner Erik Madsen, og siden har jeg ejet/lejet seks travheste. Nu er det dog første gang, at jeg også skal beskæftige mig professionelt med dem”.


”Opgaven er stor; men ikke uoverkommelig”

Stillingen som driftsleder rummer ikke sportslige faktorer som propositioner, præmiebudget og starterklæringer, da denne del for længst er outsourcet i Dansk Hestevæddeløbs regi. Til gengæld er der et stort koordinerende arbejde, lige fra leverandører og sponsorer til de mange frivillige organisationer, udviklingen af børne- og ungdomsarbejdet samt kontakten til både Dansk Hestevæddeløb og Hestesportens Finansieringsfond.

Først og fremmest gælder det dog om, at bringe Fyn tilbage i ”det gode selskab” blandt landets væddeløbsbaner.

Familiedag på Fyens Væddeløbsbane. Foto: fvb-odense.dk/
Familiedag på Fyens Væddeløbsbane. Foto: fvb-odense.dk/

”Vi skal sammen med de mange frivillige foreninger og en stærkt engageret bestyrelse bevise, at beslutningen om at fratage Fyens Væddeløbsbane enhver form for driftstilskud, både var og er en eklatant fejltagelse”.

“Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor, at det er tre baner, der alene skal bære hele læsset. Nu skal vi animere hovedorganisationerne til at revurdere beslutningen. Opgaven er stor; men ikke uoverkommelig”, forklarer Tom med henvisning til de godt 2½ millioner kroner som Fyens Væddeløbsbane har fået fjernet i direkte driftstilskud. Et hul der skal dækkes igennem øgede indtægter og større besparelser.


Fyens Væddeløbsbanes hovedindgang. Foto: fvb-odense.dk/
Fyens Væddeløbsbanes hovedindgang. Foto: fvb-odense.dk/

”Meget anderledes end Klampenborg”

Det bliver med andre ord også en anden tilværelse end den Tom var vant til på Klampenborg. For godt nok blev der kæmpet for hver en krone, men der var også langt flere hænder i administrationen.

”I praksis bliver det nye job meget anderledes end min rolle på Klampenborg, for med undtagelse af anlægsforvalteren, er jeg i bogstavelig forstand alene på banen, og i praksis kommer jeg til at gøre alting selv. Heldigvis er der også en række frivillige organisationer, som alle leverer et kæmpe stykke arbejde”, siger han.

Én af organisationerne er Fyns Galopklub, hvis to frontfigurer Per Meyn og Gert Larsen også sidder i bestyrelsen for Fyens Væddeløbsbane.

”Og det er en ekstremt aktiv bestyrelse på syv medlemmer. De leverer hver især et gigantisk stykke lobbyarbejde i bl.a. Odense Kommune, og der hersker ingen tvivl om, at de alle sammen vil kæmpe indædt for, at det skal lykkes at bevare væddeløbsbanen”, siger Tom, der selv har en fortid som både formand for Fyns Galopklub og bestyrelsesmedlem på Fyens Væddeløbsbane fra midten af 80’erne indtil han flyttede til Klampenborg i 1992.


Bag kulisserne. Foto: fvb-odense.dk/
Bag kulisserne. Foto: fvb-odense.dk/

Positiv udvikling og Provinsens største banespil

Ved ansættelsen af Tom Christensen som ny driftsleder i Odense har bestyrelsen især lagt vægt på de resultater den tidligere Klampenborg-direktør har med i bagagen fra hovedstadsbanens turbulente år i starten af det nye millennium.

”Vi er stærkt tilfredse med, at kunne ansætte en person med så stor erfaring i drift af en væddeløbsbane og både tror, håber og regner med, at Tom kan medvirke til fortsættelsen af den flotte publikums- og banespils-fremgang, som Fyens Væddeløbsbane har præsteret i de seneste tre til fire år”, skriver Fyens Væddeløbsbanes formand, Jørn Borch, blandt andet i en pressemeddelelse der blev offentliggjort mandag.

Klampenborg Galopbane har i dag både Danmarks største publikum og banespil, og det kan ingen tage æren mere for end Tom Christensen, for det var under hans administration, at de mange magre og lukningstruede år blev vendt til sorte tal på bundlinjen.

Og det er dén sans for besparelser – der uden at det gør alt for ondt –  kan blive den afgørende faktor for Fyens Væddeløbsbane i fremtiden.

Restauranten på Fyens Væddeløbsbane. Foto: fvb-odense.dk/
Restauranten på Fyens Væddeløbsbane. Foto: fvb-odense.dk/

”Odense har rent faktisk Provinsens største banespil. På de nordiske løbsdage har den samlede omsætning ligget på over to millioner kroner, hvoraf der på nogle dage er spillet for over en kvart million på banen. Det er store tal i provinsen”, siger Tom og fortsætter:

”Fyens Væddeløbsbane ligger midt på Fyn, i Danmarks tredjestørste by, og den har 10% af hele Danmarks befolkning inden for en radius af 40 kilometer. Jeg sætter mig ikke i stolen for at se på vores begrænsninger, men for at dyrke det fantastiske potentiale vi har for fremtiden”.


Har savnet Fyn – og Molly

At Tom efter mere end 20 år på Sjælland vender tilbage til barndomskvarteret er ikke helt uventet.

Han har længe haft et brændende ønske om at vende hjem, og det er heller ikke jobbet som driftsleder på Fyens Væddeløbsbane, der alene har været tungen på vægtskålen.

”Det har både været en personlig og arbejdsmæssig drøm. Jeg har jo en lille efternøler på ni år, som jeg har savnet helt enormt, og det kan ikke beskrives hvor meget det betyder for mig, at få hende tæt på igen. Meget tæt endda, for hun går i skole lidt længere nede af Væddeløbsvej…”

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top