fbpx

RaceTime: Sirlad – en myte i italiensk galopsport

Sirlad blev født i 1974 i Italien. Han var efter Bold Lad ud af Soragna, og han var måske mere populær end både Ribot og Nearco. En fantastisk flot fuldblodshest, der med sin aktion kombinerede stil med styrke og skønhed.


Sirlad med sin træner, Gaetano Benetti.

Sirlad blev trænet af Gaetano Benetti og løb i La Tesa Breeds væddeløbsfarver. Han indledte sin væddeløbskarriere som 2-årig i 1976. I Gran Criterium kom han dårligt fra start og var omkring 150 meter bag feltet undervejs.

Da hans jockey Gianfranco Dettori (far til Frankie) mindede om opgaven, kunne publikum måbende se Sirlad komme nærmere og nærmere den førende Cabo Bon, for til sidst at sætte hovedet først på målstregen. Bifaldet var enormt.

Sirlad var en ny stjerne i italiensk galopsport. I Derby Italiano var der på forhånd en lidt nervøs stemning, idet Sirlad havde rejst dårligt til Rom. Igen lå hesten sidst, et godt stykke bag de øvrige, ind på opløbsstrækningen, men herefter passerede han hver og en og vandt til slut med ni længder.

Sirlad vinder Derby Italiano i 1977.

Senere kom det til at gælde diverse storløb udenfor Italien. I den første store, internationale opgave, skulle han møde franske Infra Green. Det blev et uforglemmeligt væddeløb foran et rekordstort publikum, hvor Sirlad endte som vinder med trekvart længdes afstand til Infra Green, hvorefter der var yderligere 10 længder til Rue de la Paix på tredjepladsen.

Efter sejren foran Infra Green besluttede Gaetano Benetti sig for, at Sirlads evner skulle testes i England. Desværre blev turen aldrig til noget, for Sirlad nægtede at gå ombord på flyet, og han pådrog sig en skade under det højre knæ.

Sirlad forsøges læsset om bord på flyet mod Ascot.

Senere blev Sirlad også diagnosticeret med en nervesygdom.

I 1978 vendte hesten tilbage, og på en fyldt væddeløbsbane i Milano vandt han en let sejr i Milano Grand Prix. Endda i ny banerekord over 1800 meter.

Siden gjaldt det Prix Ganay Frankrig, hvor han endte tredje bag Trillion og Monseigneur.

En morgen senere på året ankom to amerikanere til Gaetano Benettis stald. Efter en hurtig undersøgelse af Sirlad, efterfulgt af en prisdiskussion, blev man enige. Sirlad blev handlet til Mr Abram S. Hewitt.

Efter en grundig undersøgelse ved ankomsten til Amerika, blev Sirlad sendt i træning, men det var først efter en luftvejsoperation, at han atter så en væddeløbsbane.

Sirlad ved sin overlegne sejr i Premio E. Filiberto.

I sin allerførste start i USA vandt han Hollywood Gold Cup på Hollywood Park.

Året efter blev han sendt i stutteriet som avlshingst. Derefter kom den kryptiske meddelelse om, at Sirlad af ukendte årsager var gået bort.

I Italien ventede alle på nyt fra Amerika, men man hørte aldrig noget yderligere, og Sirlad blev nærmest en myte blandt de hjemlige væddeløbsfans. Blandt mange blev han endog mere savnet end legenderne Nearco og Ribot.

Sirlad.
Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top