fbpx

RaceTime: Sæsonoptakt. Slut med fysisk totalisatorspil på Klampenborg.

Endelig. Så er det igen tid til sæsonstart på Klampenborg Galopbane. Og modsat i fjor er det uden coronarestriktioner. RaceTime har talt med KG’s direktør Carsten Baagøe Schou. Den største nyhed er, at alt totalisatorspil nu skal foregå online. Totalisatorboderne er nedlagt. 

Hvad kan vi lære af åbningsdagen i fjor? Og, hvem bliver stjerner på Klampenborg i 2022? En ny spændende sæson er på vej.


“DET BLIVER ET BRAG AF EN SÆSON”.

Lørdag den 16. april slås portene op på Klampenborg Galopbane for en ny sæson. Og alt er ikke som i fjor – heldigvis. Åbningsdagen i fjor var uden tilskuere, og coronarestriktionerne fortsatte langt ind i sæsonen. Carsten Baagøe Schou ser nu frem til et brag af en sæson – især på publikumsiden.


Paddocken på Klampenborg Galopbane, hvor der nu igen bliver liv.

“Der er stor publikumsinteresse for åbningsdagen den 16. april, og allerede nu er der solgt 2500 billetter til årets derbydag den 7. august”, fortalte Baagøe Schou. “Der bliver 21 løbsdage i år – én mere end sidste år – og i alt seks løbsdage vil blive gennemført som Night Racing. To af aftenerne, den 10. juni og den 19. august, er målrettet firmafester, og den 10. juni er der allerede udsolgt”.

DET ER FORBI MED KONTANTER.

Den største nyhed i det nye galopår på Klampenborg er, at det ikke længere bliver muligt at spille på banen. Totalisatorboderne er væk, og fremover skal alt spil foregå online. “Det er en stor ændring”, påpegede Baagøe Schou.


At spille online med mobilen i hånden er allerede kendt verden over, og nu skal alt spil på Klampenborg også foregå online.

“Det er vigtigt, at vi ikke lader spillerne i stikken. Derfor vil der også være personale på banen, der har til opgave at hjælpe publikum med at oprette brugerprofil, hvis de ikke allerede har en, så de kan spille på mobilen hos Derby25 eller andre spilleselskaber. Så husk dit NemID eller Mit ID på åbningsdagen”, understregede Baagøe Schou. Heller ikke i Galopbanens restauranter vil der længere kunne betales med kontanter.


KG’s direktør Carsten Baagøe Schou med skiltet af Sunbeam, der vandt Dansk Derby i 1939. Foto: Klaus Bustrup.

DERBYSKILTENE ER BLEVET ISTANDSAT.

Opmærksomme tilskuere vil samtidig hæfte sig ved, at de første ca. 50 år af derbyskiltene på Den Kongelige Tribune er blevet istandsat.

Nostalgien bryder frem, når man ser på derbyskiltene på Den Kongelige Tribune. Da Pan vandt Dansk Derby i 1964 var det efter et forrygende væddeløb, hvor syv heste kom i mål indenfor en længde. Pan var trænet af Henning Højelse, der havde træningskvarter på Damgården, og han blev redet af A. Klimscha jr.

Derbyvinderen i 1970, Soames, var trænet af Benny Jensen, der har et løb opkaldt efter sig på Klampenborg, og han blev redet af den engelske topjockey Jack Egan. Den ”irske troldmand” William Heavey var opdrætter af Soames.


Istandsættelse var påkrævet. Skiltet med den danske derbyvinder i 1939, Sunbeam, er nu på plads. Snart bliver det Pan og Soames’ tur. Nogle af skiltene var i så dårlig stand, at man knap nok kunne læse, hvad der stod på dem, og farveikonet med derbyvindernes væddeløbsfarver var udvisket. Den opgave har Dansk Galops direktør Peter Knudsen løst. Foto: Klaus Bustrup.

OGSÅ RESTAURANTERNE SKAL ISTANDSÆTTES

Under interviewet oplyste Baagøe Schou, at det kontinuerligt søges at vedligeholde og opgradere bygningerne. Paddockrestauranten er i løbet af vinteren blevet malet indvendigt, og udvendig maling venter, når vejret tillader det. Når det gælder restauranten i Den Kongelige Tribune, vil der være mere plads til rådighed, nu da totalisatorboderne ikke længere optager plads. Derfor vil restauranten gennemgå en ombygning efter sæsonen, så der bliver plads til flere gæster.

“Hesteejerpavillonen har absolut også kendt sin bedste tid, og der er igangsat et projekt, som formodentlig vil medføre, at ‘Racing Club’, som den hedder i disse tider, nedrives. Den smukke, gamle bygning vil dog blive genopført i en sammenlignelig udgave. Tidsplanen er dog usikker, da det skal passe med diverse tilladelser og gennemførelse af væddeløbssæsonen”, tilføjede Baagøe Schou.


Sådan så det ud for et år siden. Forhåbentlig er tiden med coronaafspærringer og -restriktioner forbi. Foto: Klaus Bustrup.

HELSKINDET GENNEM CORONA.

“Hvis vi undgår flere coronarestriktioner, er KG kommet helskindet igennem coronakrisen”, fortalte Baagøe Schou. “Men det er naturligvis en forudsætning, at Erhvervsstyrelsen endeligt godkender de kompensationer, som vi har modtaget”.

“Nu er det tid til at tage fat igen, og bl.a renoveringen af restauranter er et led i den proces. Men der er på Galopbanen en uendelig mængde af vedligeholdelse, der skal gennemføres. Derfor må vi hele tiden prioritere”.

“Eventvirksomheden går godt, og det er også den, der skal være med til at sikre den fortsatte udvikling af Galopbanen. Allerede sidste efterår steg aktiviteten, og udsigterne tegner godt for i år”.


Flere præmiepenge i de ordinære løb vil støtte bredden i dansk galopsport. På billedet Fyntræneren Sarah Langholm Hornstrup efter en sejr med Custommade (Annie Nilsson-Lindahl) i et klasse 3-handicap på Klampenborg i fjor den 20. august, hvor der var Night Racing. Foto: Burt Seeger.

PRÆMIESUMMERNE FORHØJES.

I 2022 forhøjes præmiesummerne i hovedparten af de ordinære løb med gennemsnitlig tre procent, hvilket imødekommer et ønske fra mange hesteejere. Det sker, selvom KG vil modtage et uændret præmiebudget fra DHV (Dansk Hestevæddeløb) og driftstilskuddet reduceres med fem procent.

“Det er derfor, det er så vigtigt med andre aktiviteter, hvis vi skal styrke galopsporten”, understregede Baagøe Schou.

UÆNDRET ANTAL HESTE I TRÆNING PÅ KLAMPENBORG.

Der er 224 heste i træning på Klampenborg. Det samme antal som i fjor. Til gengæld er antallet af heste på provinsbanerne faldet med 20 pct. Baagøe Schou nævnte, at provinsbanerne på mange måder er fødekæde til Klampenborg, og han er usikker på, i hvilket omfang det vil påvirke startfelterne på Klampenborg.

Omvendt så vi i fjor en fortsat stor mængde startheste fra Sydsverige på Klampenborg, og det forventer Baagøe Schou vil fortsætte. Adskillige trænere i Sydsverige foretrækker at sende deres heste til Klampenborg fremfor Bro Park.


Den mangeårige championtræner Bent Olsen er den træner på Klampenborg med flest heste i stalden. Foto: Burt Seeger.

NYE HESTEEJERE ER EN FORUDSÆTNING FOR GALOPSPORTENS FREMTID.

Baagøe Schou glæder sig over, at stadig flere besøger Klampenborg Galopbane. “Vi har mange unge, købestærke gæster på banen, og det er vigtigt, at de føler sig velkommen. Det er også påkrævet, at de på forskellig måde informeres om mulighederne for og bliver interesseret i at erhverve galopheste, så vi kan få tilgang af nye hesteejere på Klampenborg”.

“Helt generelt skal der tænkes nyt og anderledes, end der er gjort før”, nævnte Baagøe Schou. “Dette er en opgave, som Dansk Galop må engagere sig i. Det er jo ikke kun på Klampenborg, at der skal fostres nye hesteejere. Nedgangen i provinsen viser, at en indsats her er en nødvendighed for sportens overlevelse udenfor Klampenborg”.

“Og det er ikke kun hesteejere, der er behov for, men i særdeleshed også trænere og jockeys. Nye aktive kan kun skabes på banerne, såfremt der ikke er tale om tilflyttere fra udlandet”, nævnte Baagøe Schou.

Der opstiller tre nye kandidater til Dansk Galops bestyrelse i år. Dette ser Baagøe Schou som en kærkommen mulighed for at skabe fornyelse i sportens forening og for at få sat den rigtige dagsorden med de rette prioriteter.

“Og vi skal være opmærksomme på dyrevelfærd, som er et fokusområde også for mange unge. Og vi skal ikke lægge travsporten for had. Vi skal samarbejde med travsporten om fælles varetagelse af interesserne for dansk hestevæddeløb”.


Barnaby, her med Liam Doran i sadlen, vandt årets første løb i fjor, ligesom han vandt årets sidste løb i 2020. Foto: Burt Seeger.

HVAD SKETE DER I FJOR PÅ ÅBNINGSDAGEN?

Alan Thelix’s Barnaby blev af RaceTime kåret som Årets slider i 2020, hvor han afsluttede året med to sejre. Og på åbningsdagen i fjor fortsatte han sejrsrækken.

Sanary, der er i træning hos Nina Lensvik på Jägersro og ejes af 360 North Horse Racing, vandt Åbningsløbet. Sanary havde en god sæson i fjor, hvor han senere på året vandt Benny Jensen Memorial på Klampenborg før Sandtastic.

I år har nu 7-årige Sanary været i Dubai, hvor han i sine tre løb med stærkt besatte felter aldrig var slået med mere end 6 ½ længde. Samtidig blev det til godt 70.000 kroner i præmiepenge.


Sanary med Per-Anders Gråberg i sadlen vinder let Tuborg Åbningsløb 2021 før Nascetta. Foto: Burt Seeger.

MAIDENSEJR PÅ ÅBNINGSDAGEN BLEV FULGT OP MED SEJR I MOWERINALØB.

Bent Olsen-trænede Marshi aflagde sin maidentitel på åbningsdagen, og i hendes næste start blev det til sejr i årets første klassiske løb, Mowerinaløb, før staldkammeraten My Vision og My Jamil.

My Vision vandt senere Svenskt 1000 Guineas før Marshi og den senere danske derbyvinder Iron Butterfly.Og My Jamil vandt Dansk 2000 Guineas. Det skal blive spændende at følge de tre i 2022.

Endelig afsluttede Tears In Heaven åbningsdagen i fjor med en sejr til over 20 gange pengene i totalisatoren. “Det er ofte svært at gennemskue hestene på første løbsdag”, mener Baagøe Schou, “og derfor er odds tilsvarende gode”.


Marshi med Elione Chaves i sadlen vinder Mowerinaløb i fjor. Den ubesejrede Zoffany-datter Zunzina, der er i træning hos Lennart Reuterskiöld jr. på Jägersro, er favorit til at vinde dette års Mowerinaløb. Foto: Burt Seeger.

HVEM BLIVER STJERNER PÅ KLAMPENBORG I 2022?

Niels Petersen, der siden i fjor er etableret med stald på Klampenborg Galopbane, scorede en måske uslåelig rekord på sidste års derbydag med sin “super seven”. Iron Butterfly vandt Dansk Derby, og det blev også til sejr senere på året i hoppernes derby for Niels Petersen med Brunello.


Og hvem bliver Årets Hest 2022? Foto: Klaus Bustrup.

Niels Petersen har nu 24 heste i træning på Klampenborg, og 43 heste på Øvrevoll, og et nyt Klampenborg-championat venter måske lige om hjørnet. Men, men. Klampenborgs mangeårige championtræner, Bent Olsen, har mange spændende heste i stalden, og han skal nok blande sig i kampen.


Iron Butterfly med Carlos Lopez i sadlen vinder Dansk Derby 2021. Hende ser vi frem til at se mere på Klampenborg i år. Første gang kan blive i Sceptre Stakes den 30. april. Foto: Burt Seeger.

Og det skal også i år blive interessant at følge de nye fremadstormende, yngre trænere Rikke Bonde, Lea Olsen og Jägersro-træneren Nina Lensvik. De udgør sammen med den mere erfarne Bettina Andersen en meget spændende kvindelig kvartet.

CHARMING KNIGHT ER DERBYFAVORIT.

Hvem vinder Dansk Derby 2022? Maria Westmans Decorated Knight-søn Charming Knight, der vandt Vinterfavoriternes Ærespræmie, er på nuværende tidspunkt et rigtigt godt bud, og på Klampenborg HesteEjerForenings staldrundgang præsenterede han sig flot. Det vil glæde mange, hvis Brian Wilson, der nu er tilbage efter lang tids sygdom, kan tilføje endnu en derbysejr til en glorværdig karriere.


Opdrætter Hanne Bechmann og ejer Maria Westman med Charming Knight og Oliver Wilson efter sejren I Vinterfavoritternes Ærespræmie 2021. Foto: Burt Seeger.

Brian Wilsons sidste derbysejr på Klampenborg kom helt tilbage i begyndelsen af 1990’erne, hvor han vandt med Mongolian Knight. Den sidste vinterfavorit, der vandt Dansk Derby året efter var Suspicious Mind i 2015.

Sønnen – og TV-stjernen Oliver Wilson – kan hjemtage sit ottende Klampenborgchampionat. En af de tidligere konkurrenter Elione Chaves er nu væk og i USA, hvor han rider væddeløb.

Men der er mange andre store jockeynavne, der fortsat er i fin form: Per-Anders Gråberg, Rafael De Olivera, Nicolaj Stott, Jacob Johansen og Carlos Lopez. Og måske dukker der nye talenter op. Det forlyder således, at Andreas Tapia Dahlbark skal ride for Niels Petersens Klampenborg-filial.


”TV 2´s udsendelser om dansk galop var en fantastisk god reklame for sporten”, mener Baagøe Schou. ”Flot, at TV2 ofrer så megen tid på vores sportsgren”. Her nogle af udsendelsernes hovedpersoner. I midten Karin Salling omgivet af Nicolaj Stott og Oliver Wilson.

FÅR VI STROXX CARLRAS AT SE PÅ KLAMPENBORG?

Appel Au Maitre-sønnen, nu 9-årige Suspicious Mind, der er opdrættet på Stutteri Hjortebo, har de sidste to år vundet Scandinavian Open Championship (Gr.3). Får han sin tredje triumf, eller begynder alderen at trykke Suspicious Mind, der har været i Dubai i vinter?

“Det vil være glædeligt med lidt fornyelse til toppen af den ældre elite over distance”, mener Baagøe Schou, der gerne ser nogle af sidste års rigtig gode 3-åringer indtræde i den skandinaviske elite for ældre heste.

Den dobbelte derbyvinder fra i fjor, Stroxx Carlras, er det oplagte bud. Det ser heldigvis ud til på anmeldelseslisterne, at vi snart får ham at se på Klampenborg. Det vil også være glædeligt med et gensyn med vinderen af Dansk Derby og Dansk St. Leger 2020, Ready Teddy, hvis han er klar efter et års pause fra væddeløb.


Stal Ras’ Stroxx Carlras efter derbysejren i Norsk Derby 2021. Nicolaj Stott red og Rikke Bonde træner sidste års dobbelte derbyvinder, der er anmeldt til flere storløb på Klampenborg i år. Foto: Hesteguiden.com.

DANSK JOCKEY CLUB CUP (L) OG POKALLØB (L) TEGNER LOVENDE.

Stroxx Carlras’ første start på Klampenborg siden sin debut i 2-årssæsonen kan komme allerede den 30. april i Dansk Jockey Club Cup (L), hvor der måske venter til et brag af et væddeløb med tre heste på et handicap med 93 eller mere.

Elkær Stutteris Kick On (94) kan her få sin Klampenborgdebut. Kick On har vundet seks af sine ni starter i Skandinavien, bl.a. Marit Sveaas Minnelöp (Gr.3), og han kommer fra en meriterende femteplads i Gruppe-2-løbet Singspiel Stakes på Meydan.

Blandt de tilmeldte er også en anden Dubaifarer, Klampenborgfavoritten King David. Og blandt andre af Skandinaviens bedste på milerdistancerne, der er anmeldt, kan nævnes sidste års vinder Match Maker (94).

Efter sejren i Dansk Jockey Club Cup 2021 vendte Match Maker i fjor tilbage på Klampenborg, hvor han vandt Copenhagen Golden Mile og igen før King David. Får King David revanche i år?


Match Maker (Per-Anders Gråberg) vinder sidste års Dansk Jockey Club Cup (L) før King David. De er begge anmeldt til årets udgave. Foto: Burt Seeger.

SPINDEKAMPEN.

Sidste år var kendetegnet ved flere gode væddeløb mellem de bedre skandinaviske hopper: Ascot Brass, Havana Red, Careless Whisper, Margrethe og Malekha.

I år får de konkurrence af flere hopper, der gjorde det flot i derbysæsonen i fjor. Den danske derbyvinder Iron Butterfly, Derbytoeren Go On Carlras og vinderen af Dansk Oaks Brunello. De mødes sandsynligvis i Dansk Breeders’ Cup den 4. juni på Klampenborg.

“Men allerede den 30. april er der Sceptre Stakes, hvor flere af de ovennævnte kan støde sammen i et på papiret særdeles flot felt. Det ser jeg meget frem til”, nævnte Baagøe Schou. Ascot Brass ydede den måske flotteste skandinaviske præstation i Dubai i år, og det vil være spændende at se hende igen på Klampenborg.

Og måske tager hopperne kampen op mod hingstene i Scandinavian Open Championship, der løbes den 28. maj i år. Havana Red, der tager en sæson mere, inden hun skal i avlen, vandt fire gange i fjor, og på Klampenborg vandt hun Fabellaløb med topvægt over 2200 meter. Havana Red sluttede året med et handicap på 89, og hun er blevet anmeldt til Scandinavian Open Championship.


Ascot Brass (Juniper Tree) med Pat Cosgrave i sadlen bliver anden i Cape Verdi (Gr.2) på Meydan i januar i år kort slået af Pevensey Bay. I fjor vandt Ascot Brass Fawzia Stakes på Klampenborg. Foto: Dhric/AK.

2-ÅRINGERNE.

Endelig er der naturligvis 2-åringerne, der i løbet af sæsonen vil påkalde sig stigende opmærksomhed. Den 23. juli får vi den første prøve mellem de hurtigt startklare og bedre 2-åringer, når der er Produce Stakes.

Søren Jensen har tradition for et stærkt toårshold, og det er også tilfældet i år. I stalden er blandt mange andre meget veltrukne 2-åringer en halvsøster til vinderen af sidste års Breeders’ Trophy Classic, Good Fortune (Appel Au Maitre) – Juniper Bay (Juniper Tree). En halvsøster til den øjeblikkelige derbyfavorit Charming Knight (Decorated Knight), Queen Of Hearts (Pistaschio), og en Camelot-datter, Got A Lot. Den dobbelte derbyvinder Camelot er far til ubesejrede Luxembourg, der er øjeblikkets favorit til at vinde Epsom Derby, som faderen gjorde det.

I stalden er også legendariske Lady Clementines sidste afkom, Queen Clementine, der, som Lady Clementine var som løbshest, er ejet af Karin Salling.


Jeppe Eisners portræt af Lady Clementine. En fantastisk løbshest og en fantastisk avlshoppe. Byder 2022 på en ny ”Lady Clementine”?

Og når talen er om 2-åringer, er der sikkert mange, der ser frem til at se Lone Kaj-Nielsens 2-årige Kingman-søn, der blev købt på Goffs Dubai Breeze Up Sale på Meydan i marts i år for 1,6 million kroner.

Den 16. april er der væddeløb på Klampenborg igen. Jeg glæder mig, og jeg tror, som Carsten Baagøe Schou gør det, at vi får et brag af en sæson.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top