fbpx

RaceTime: Historien om Makybe Diva

Makybe Diva blev født 21. marts 1999 i Australien. Hun er den eneste hest, der har vundet tre udgaver af Melbourne Cup. Hun vandt løbet i 2003, 2004 og 2005, hvor det tilmed også blev til en triumf i Cox Plate. Makybe Diva var den mest vindende hest i australsk galopsport med en indtjening på 14 millioner australske dollars.


Makybe Diva og jockey Glen Boss ved én af de tre triumfer i Melbourne Cup. Foto: Australianracing.com.

Makybe Diva var efter den irske Derby og 2000 Guineas-vinder Desert King, og hendes mor, Tugela, producerede også de australske Stakes-vindere Musket og Valkyrie Diva. Hun var ejet af den australske tunfisker Tony Santic, der opkaldte sin stjernehest efter fem af sine ansatte: Mayreen, Kylie, Belinda, Diane og Vanessa!

Tony Santics agent John Foote købte Tugela i fol ved Desert King for 60,000 guineas Tattersalls December Sales i 1998. Tugela og hendes føl blev genfremstillet på 1999-udgaven af December Sales, men blev ikke solgt, og i stedet blev mor og datter sendt til Dick Fowlstons stutteri i Sommersted, inden turen gik videre til Australien.

Makybe Divas tidlige karriere var noget usædvanlig. Hun kunne ikke deltage i løb mod konkurrenter i hendes egen aldersgruppe, eksempelvis i VCR Oaks, fordi hun var født i England efter den nordlige halvkugles avlskalender.

Hun kom i træning hos David Hall og havde sin debut som treårig i et maidenløb på Benalla i Victoria, hvor hun blev fjerde. I sin næste start – som 4-årig – tog hun hul på en sejrsstime på seks triumfer, begyndende med en maidensejr på Wangaretta. Det kulminerede med Stakes-sejre tre måneder senere i Werribbe Cup over 2000 meter og Queen Elizabeth Stakes over 2500 meter.

Den sidste sejr betød samtidig, at hun kvalificerede sig til næste års Melbourne Cup. Det betød også, at hendes træner kunne give hende et forholdsvist roligt efterår, hvor hun kun startede på kortere distancer.

Makybe Diva genoptog karrieren i det følgende forår i et løb over 1400 meter, men hun viste hverken det store her eller i de følgende starter. Hun kom dog sandelig tilbage, da hun skulle starte i Gruppe-3-opgøret Stock Stakes. Her blev det til en fjerdeplads efter en flot afslutning, kun slået med lidt over to længder. Derefter startede hun som favorit i Gruppe-2-løbet Turnbull Stakes, hvor hun igen lå bagest i feltet fra start, men siden kom i en sen finish for at slutte fjerde slået med en længde.

Hun var derefter uplaceret i Caulfield Cup og fik skiftet jockey til Glen Boss, hvilket skulle vise sig at blive en succes. I det første løb med Boss i sadlen – over 2400 meter – kom parret bagfra i en fantastisk finish til en fjerdeplads.

Løbet efter var hendes første start i Melbourne Cup. Hun cantrede til start som næstfavorit. Fra start blev hun redet afventende tilbage i feltet indtil ind på opløbet, hvor Glen Boss efter et mesterligt ridt kunne passere feltet og vinde med halvanden længde.

 


I efteråret 2004 var hun tilbage over 1400 meter med en tredjeplads i i Gruppe-3-opgøret Carolyn Cup, hvor hun blev lukket inde. Men revanchen kom hurtigt derefter med en sejr i Australian Cup. Derefter gik turen til Sydney. Det begyndte med en tredjeplads i Ranvet Cup og The BMW Stakes, begge over 3200 meter. Det sidste af de tre løb i Sydney var Sydney Cup, hvilket skulle afslutte kampagnen til Sydney.

Hun blev spillet som næstfavorit – men vandt løbet med en halv længde og blev dermed den første hoppe nogensinde til at vinde både Melbourne Cup og Sydney Cup på en og samme sæson.

Efter 2003-2004 sæsonen rejste hendes træner, David Hall, til Hongkong for at blive træner dér. I stedet overtog Lee Freedman – der blev betragtet som en af Australiens bedste trænere – jobbet. Målet med hendes sjette sæson var at vinde Melbourne Cup for anden gang, og hun forekom at være bedre end nogensinde.

Der blev lagt ud med en en tæt andenplads i John F Freehan Stakes over 1600 meter på Moonee Valley, hvor man kunne se, at de kortere distancer nok ikke længere lige var hende. I Caufield Cup havde hun trukket startspor 18. Hun blev placeret tilbage feltet og blev slået med kort hoved af Elvstroem, der vandt efter føring fra start til mål.

Så var vi fremme ved Melbourne Cup igen. Hun cantrede til start som storfavorit og vandt i drivende regnvejr. Bag sig havde hun heste som den irske St. Leger-vinder Vinnie Roe, Caufield Cup-vindere som Elvstroem og Mamool, samt 2002-vinderen af Melbourne Cup, Media Puzzle.

I februar blev det til tætte opløbskampe med rivalen Elvstroem i såvel C F Orr Stakes og St George Staks på Caulfield. 12. marts vandt hun Australian Cup over 2000 meter. Ved den lejlighed brød hun den hidtidige banerekord over 2000 meter græs.

Makybe Diva blev valgt som Australian Racehorse of the Year for 2004/05 sæsonen. Foruden det, blev hun også kåret som Australian Champion Stayer og Australian Champion.

En trekvart-bror til Makybe Diva blev solgt for 2,5 millioner australske dollars i august 2006. Han fik navnet Canterbury.


I 2005 vandt Makybe Diva Gruppe-2-opgøret Shannon Stakes på Rosehill, og derefter blev det også til sejr i Mamsie Stakes (Gr.2) på Caulfield. I oktober vandt hun Turnbull Stakes over 2000 meter på Flemington.

Hun føjede endnu en stykke til sin popularitet, da hun på trods af at være langt væk fra feltet ind på lige bane, alligevel rundede hele feltet og vandt Cox Plate.

Forud for the Melbourne Cup var det ikke helt sikkert, at Makybe Diva ville komme til start. Det skyldtes, at banen var for hård for hende, og det var først efter arrangørernes beslutning om at vande banen, at hun blev starterklæret.

Den 1. november 2005 skrev hun historie ved at vinde sit tredje Melbourne Cup. Da starten gik var hun bagest i feltet, men så begyndte hun at passere den ene konkurrent efter den anden til en sikker sejr!

Alligevel blev der en del diskussioner efter løbet. En del – inklusiv nogle af de andre trænere mente at det var for dårligt at man have givet Makybe Diva en fordel ved at vande banen inden løbet.

Banens beskaffenhed blev ændret til god umiddelbart efter løbets afslutning. Ejeren af Makybe Diva udtalte efter løbet, ”at hun nu ville slutte karrieren”.

Ved slutningen af sæsonen 2005-06, blev hun kåret som Australian Champion Horse of the Year for anden gang. Hun blev også kåret som Australian Champion Stayer, hvilket var tredie år i træk.

Og endelig blev hun også Australian Champion Middle Distance Racehorse.


10. august 2006 blev det offentliggjort at Makybe Diva skulle bedækkes af Epsom Derby-vinderen Galileo på Coolmore Stud. Om morgenen 17. august 2007 blev det meddelt, at hun havde fået et hingstføl, der blev navngivet Rockstardom.

Rockstardom blev solgt for 1.5 millioner australske dollars i 2009 men indløb blot 26.115 australske dollars over tre sæsoner, og desværre døde han tidligt på grund af en skade i sin boks den 26. juli 2013.

Makybe Diva nyder sit otium og fik mange chancer i stutteriet – desværre uden at levere en ny stjerne. Foto: Makybe.com.au

Makybe Diva blev sidenhen bedækket ved champions som Fusaichi Pegasus, Encosta De Lago, High Chaparral og More Than Ready, men hun kom aldrig til at reproducere sine egne eminente væddeløbskvaliteter som avlshoppe.

Ved en ceremoni i Melbourne 5. september 2010, der blev afholdt i forbindelse med uddelingen af Australian Horse of the Year Awards, blev Makybe Diva officelt introduceret i Australian Racing Hall of Fame.

Hun er nu blevet 23 år gammel og er også pensioneret fra avlstilværelsen, men hun lever fortsat i bedste velgående.

Statue af Makybe Diva i Australien.

Vil du lære endnu mere om fantastiske Makybe Diva? Så kan nedenstående reportage varmt anbefales:

Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top