fbpx

RaceTime: Historien om Hoppegarten

17. maj 1868 var en mærkedag for tysk galopsport. Den prøjsiske Kong Vilhelm 1 – grundlæggeren af det tyske kejserdømme og med titel af kejser, var væddeløbsfan og stod for åbningen af ”Hoppegarten” sammen med sine ministre, der blandt andet også omfattede Otto von Bismarck.


Den drivende kraft bag etableringen af organiseret galopsport i Tyskland var Union-Klub – en jockeyklub, der var blevet stiftet i 1867 af en række betydende og velhavende galopentusiaster.

Klubben rådede over et område på 600 hektar i nærheden af Berlin. Det var købt af Klubben for 296.000 prøjsiske taler. Navnet ”Hoppegarten” stammer fra ordet ”have på dansk”.

Relativt hurtigt søgte engelske trænere til Hoppegarten. Og meget hurtigt opnåede Hoppegarten en stor succes, der varede indtil udbruddet af 1. Verdenskrig.

Den første engelske træner, der så mulighederne ved at oprette en filial på Hoppegarten ankom i 1871. Det var Ch. Hayhohe, der vandt Deutsches Derby ikke mindre end fem gange! Mange andre fulgte efter ham: Richard Waugh og Reginald Day på Royal Stud of Graditz.

I slutningen af 18-tallet og begyndelsen af det 20.århundrede ankom James Cooter, der trænede heste for King of Wuertemberg og George Arnull, var træner på det berømte Schlenderhan Stud.

I 1910 udråbte Kejser Wilhelm II sig af ren og skær entusiasme som ”Protector of the Union Club”. Det betød bl.a. et stort ombygningsarbejde af Hoppegarten til det udseende det har den dag i dag.

Hoppegarten er i dag en af de få store væddeløbsbaner, der stadig har bevaret dets oprindelige udseende gennem mere end 80 år. De absolut bedste år for banen var helt sikkert i årene mellem 1925 og frem til krigsudbruddet i 1939.

I den periode var der mere end 1200 heste i træning på og omkring Hoppegarten. Det 775 hektar store område omfattede bl.a. seks træningsbaner, 29 kilometer græsbaner og 16 kilometer sandbaner!

Topheste fra England, Frankrig og Italien rejste til Hoppegarten for at deltage i løbene. Førende europæiske opdrættere som Marcel Boussac, HH the Aga Khan og Federico Tesio var alle ofte blandt gæsterne.

Men det hele blev stoppet i 1945, da russerne overtog og lukkede Tysklands ældste Jockeyklub, fordi den var for aristokratisk. Takket være mange entusiastiske galopelskere, lykkedes det dog at bevare Hoppegarten intakt.

En af de mest bemærkelsesværdige datoer i Hoppegartens historie var 31.marts 1990. Banen – der lå i Østtyskland siden krigen, åbnede igen med mere end 40.000 tilskuere på tribunerne. Og bare seks måneder senere faldt Jerntæppet!

For første gang i mere end 30 år kunne galopfans, ejere, trænere og jockeys mødes igen. Legendariske jockeys som Lester Piggott, Frankie Dettori, Willie Carson, Steve Cauthen og mange andre red på Hoppegarden. Alle udtalte:” En fantastisk galopbane – meget bedre end vi havde forestillet os.”

Efterfølgende blev Hoppegarden besøgt af berømtheder som HRH Prinsesse Anne, HH Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, George Augustus og mange flere. Skønt the Union-Klub igen var tilbage og organiserede væddeløbene på Hoppegarden, skulle der gå mere end elleve år før at man kunne overtage ejerskabet ved en aftale med Regeringen, der garanterede en 99 års leasing af den ejendom, de havde købt i 1874.

I dag er Hoppegarden skueplads for tre internationale væddeløb: Grosser Preis von Deutschland, der løbes 11. juli som et Gruppe-2-løb, Grosser Preis von Berlin er på propgrammet 8. august som et Gruppe-3-løb og endelig Volkswagen-Preis der Deutschen Einheit, der løbes 3. oktober som et Gruppe-3-løb. Desuden løbes der en lang række listed-opgør.

Hoppegarten er i dag et virkelig godt sted træningssted. Faciliteterne er second-to-none. Banen ligger kun 25 kilometer fra Berlins centrum og Hoppegartens egen station ligger fem minutters gang fra indgangen.

Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top