fbpx

RaceTime: Galopbaner i Frankrig

Frankrig er én af verdens førende væddeløbsnationer, og også ét af de lande med flest forskellige galopbaner. Hér fortælles historien om en række af de bedst kendte.


Bordeaux – Le Bouscat

I hjertet af det franske vindistrikt, bare seks kilometer fra Garonne, ligger Bordeaux le Bouscat, der består af en galopbane med en travbane indvendigt for sig.

Der afholdes omkring 30 løbsdage om året, og de største begivenheder er Derby du Midi og Grand Prix de Bordeaux. Begge begivenheder finder sted i slutningen af maj.

På sæsonplanen er også Prix André Baboin.


Cagnes-Sur-Mer

Cagnes-Sur-Mer ligger mellem Nice og Cannes på den franske riviera, og blev indviet i 1952. Det officielle navn er Hippodrome de la Vote d’Azur.

Alene navnet synes fuld af romantik, men virkeligheden er noget anderledes. Der er all-weather-løb og en lang række mindre betydende handicaps mellem december og februar.

Om sommeren er der travløb i banen igennem juli og august. Alligevel tiltrækker banen et stort, internationalt publikum gennem vinteren fra Tyskland, Spanien og England.

Banen har plads til ikke mindre end 6000 siddende tilskuere. I februar rides Prix Saonois, der er en forprøve til Lingfields All-Weather Final.


Chantilly

Chantilly ligger ca. 50 kilometer nord for Paris og er kendt som ‘smørhullet’ for træning af galopheste. Banen er højrevendt.

De første løb på Chantilly fandt sted den 15. maj 1834. De endnu eksisterende tribuner blev tilbygget i 1879 af den berømte arkitekt Prince de Condéonoré Daumet, som også stod for renovationen af det nærliggende slot Château de Chantilly. I 1886 donerede Duc d’Aumale banen til Institut de France.

I 1982 blev the Living Museum of the Horse opført som en del af de stalde, som var blevet åbnet for publikum, og i 2006 blev museet købt af The Foundation for the Safe-keeping of the Chantilly Domain, støttet af HH Aga Khan IV.

I den første uge af juni er Chantilly vært for Prix de Jockey Club – Fransk Derby – det tredje af de fem klassiske opgør i Frankrig.

Chantilly har også værte anvendt til galopscener i James Bond-filmen A View To Kill.

I 2016 og 2017 var Chantilly også vært for Prix de l’Arc de Triomphe, som normalt afholdes på Longchamp, men det var en nødvendighed, idet Longchamp gennemgik en omfattende renovering.


Compiegne

Væddeløbene i Compiegne strækker sig tilbage til 1872, hvor banen Oivor blev etableret et stykke nordøst for Paris.

Banen – Hippodrome du Patois – ligger i en skov ved floden Oise. Fladløbsbanen er en oval på 2200 meter med et langt opløb, passende til stayere. Banens beliggenhed tæt på Paris betyder, at man kan tilbyde gode opstaldningsmuligheder og virkelig gode forhold i det hele taget.

Hovedbegivenheden er Grand Prix de Compiegne.


Clairefontaine

Clairefontaine er skønt beliggende på Normandiets kyst og er navnlig et besøg værd om sommeren, hvor der rides galopløb på et meget højt plan.

Banen er højrevendt, og der er som på mange andre franske baner både flad- og forhindringsløb.

Det første Gruppe-1-løb, Prix de Palais, er blevet flyttet fra Longchamp til Clairefontaine den 28. maj.

Over sommeren rides tre Listed-opgør, heriblandt Grand Prix de Clairefontaine. Med Deauville så tæt på, tilbyder Clairefontaine opstaldning af heste på banen. Et tilbud som mange trænere har taget imod med glæde, heriblandt André Fabre og Jean-Claude Rouget. Sidstnævnte sendte den senere Derbyvinder Sottsass til Clairefontaine, hvor han vandt sit maidenløb.


Deauville

Banen hvor de kendte mødes for at overvære både fantastiske væddeløb og åringsauktion om sommeren.

Der er tale om en måneds topsport og en åringsauktion, hvor der omsættes millioner og atter millioner.

Gruppe-1-opgøret Prix Jacques le Marois afvikles lige ud og får altid publikum til at juble højt, når feltet nærmer sig målstregen.

I dag arrangerer banen også væddeløb om vinteren, hvilket tog sin begyndelse i 2003 med en all-weather-bane indenfor græsset.


Dieppe

Mange englændere tager turen til Dieppe på fire timer fra Newhaven. Det tager kun 10 minutter fra bymidten at komme til Dieppe-Rouxmenil, som har løb 17 gange om året – bestående af både fladløb, forhindringsløb og travløb.

Her afvikles også cross-country springning med utallige spring af forskellig højde og bredde.

De største begivenheder sæsonen igennem er Grand Steeplechase Cross Country i juli og Grand Steeplechase de Dieppe sent i august.


La Teste de Buch

På denne bane afvikles der primært fladløb. Banen ligger omkring en times kørsel sydvest for Bordeaux på Acheron-kysten.

Banen er højrevendt og der afholdes fire Listed-opgør om året: Prix Millkom og Prix Occitanie, der er for 3-årige hingste og hopper. Begge løb er på programmet 4. september.

Der er endvidere et træningscenter med 20 trænere og mere end 500 opstaldede heste.


Longchamp

Longchamp – eller ParisLongchamp – er en 57 ha stor væddløbsbane beliggendde på Route des Tribunes i Bois de Boulogne.

Der afholdes fladløb og Longchamp er bl.a. kendt for de mange forskellige baner, hvoraf en del indeholder stigninger. Banernes længde varierer fra 1000 til 4000 meter med 46 forskellige startpositioner.

Longchamp er skueplads for halvdelen af Frankrigs Gruppe-1-løb og der er plads til 55.000 besøgende.

Det ubetingede højdepunkt på sæsonen er Prix de l’Arc de Triomphe, som altid rides den første søndag i oktober.

Prix de l’Arc blev redet for første gang den 27. april 1857. På fløjen så man ingen ringere end Napoleon III og hans kone Eugénie, som havde sejlet op ad Seinen på deres private yacht for at overvære begivenheden. Mange andre parisere kom til banen i større både og lignende befordringsmidler.

De kongelige – eller kejserlige – var ledsaget af Jérôme Bonaparte og hans søn Prins Napoleon og opholdt sig i den kongelige loge sammen med Prinsen af Nassau, Prins Murat af Morny – en ivrig galopentusiast.

En række kendte kunstnere som Éduard Manet og Edgar Degas har begge malet billeder fra Longchamp. Under 2. Verdenskrig så man mange tyske officerer på tribunerne.

For nogle år siden gennemgik Longchamp en kæmpe renovering.

Stald KTAS arrangerer i år en rejse til Longchamps Prix de l’Arc-weekend, så har du et besøg til gode, kan det varmt anbefales.


Saint-Cloud

Hippodrome de Saint-Cloud har en flot græsbane, der blev anlagt i 1901 på Rue du Camp Canadien i Saint-Cloud i Paris. Under 1. Verdenskrig blev banen anvendt af Canadian Army Medical Corporation.

Efter krigen var det hesteejer og opdrætter Edmond Blanc der stod bag genopbygningen af galopbanen. I dag afholdes et Prix Edmond Blanc, der kom på terminslisten i 1921 for at ære hans indsats for franske galopsport.

Hippodrome de Saint-Cloud er vært for en række betydende væddeløb sæsonen igennem. Det drejer sig bl.a. om Gruppe-1-løbet Grand Prix de Saint-Cloud og de 2-årige Criterium de Saint-Cloud.

Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top