fbpx

RaceTime: Exterminator – legenden om ‘Old Bones’

I foråret 1918 var USAs øjne rettet mod Sun Briar. Han var 2-årschampion og favorit til Kentucky Derby på Churchill Downs. Sun Briar havde hidtil gjort alt, hvad der var blevet forlangt af ham, men forud for den klassiske sæsons begyndelse såede hans træner tvivl om, hvor meget hesten egentlig havde udviklet sig over vinteren.


Henry McDannie besluttede derfor sammen med Sun Briars ejer Willis Sharpe, at købe den jævnaldrene vallak Exterminator, som i en lidt anynom 2-årssæson havde vundet to af sine fire starter for J.C. Milam.

Og Exterminator henrykkede sine nye forbindelser, da han i træning viste sig bedre end Sun Briar, og det betød, at sidstnævnte til alles store overraskelse blev slettet af Derbyet, mens Exterminator blev efteranmeldt i stedet. Og så indledtes et seks år langt eventyr.

Uden at have startet i næsten 10 måneder, chokerede Exterminator nemlig hele den galopinteresserede verden ved at vinde Kentucky Derby på en krævende våd bane. Han tog føringen fra start og forsvarede sig forbilledligt til en sensationel sejr med en længde til andenhesten.


Og det var ikke nogen enlig svale. Resten af 3-årssæsonen bød på fire sejre, blandt andet i Pimlico Autumn Handicap, og siden udviklede Exterminator sig til en stjerne af store dimensioner.

Han kom tilbage som 4-årig i 1919 og startede ikke mindre end 21 gange på 10 forskellige baner i fire forskellige delstater. Tidligt på sæsonen vandt han Ben Ali Handicap, i august slog han til i Saratoga Cup, og sidst på sæsonen sejrede han over 3600 meter på Pimlico.

Alligevel var det ikke nok til, at blive Champion Horse of the Year i USA. Den hæder blev til gengæld delt mellem Capable Bud og Sun Briar, der var vendt tilbage til sin gode 2-årsform.

Men Exterminator beviste, blandt andet ved at slå stort set alle andre amerikanske stjerner inklusiv Triple Crown-vinderen Sir Barton, at han nok måtte betragtes som den bedste.

De fleste Derbyvindere har for længst stoppet karrieren når de bliver fem år, men Exterminator var vallak, og kunne derfor fortsætte løbskarrieren. Og som en god vin blev han bare bedre med alderen.

Exterminator efter sejren i Kentucky Derby 1918.

Som 5-årig lagde han stille ud med at vinde et par mindre løb, og han blev også besejret i ny og næ. Men i august gik turen til Canada, hvor han vandt Windsor Jockey Club Handicap foran gode Wildair.

Exterminator viste også sit “jernhelbred” den 31. august i Saratoga, hvor han med seks længder slog championhoppen Cleopatra i Saratoga Cup. Og bare to uger senere blev det med topvægt en ny triumf i Autumn Gold Cup på Belmont Park foran Damask.

10 dage senere – og tilbage i Canada – slog han med kort hoved My Dear i Toronto Autumn Cup, og det var hestens sjette sejr på stribe.

Efter et efterhånden sjældent nederlag i Bowie Handicap, sluttede Exterminator 1920 af med at vinde Pimlico Cup Handicap, og denne gang kunne han ikke overses som Champion Horse of the Year i USA. I alt vandt han 10 gange, heraf ni gange i Stakes-sammenhæng.


Hidtil var Exterminator bare blevet bedre år for år, og alligevel ventede det bedste stadigvæk på ham.

Han var nu blevet seks år gammel og fik først sæsondebut i august, hvor han slog det nye talent Mad Hatter med en længde. I Merchants & Citizens Handicap på Saratoger blev det en ren walkover, idet ingen konkurrenter blev stillet op imod ham. Derefter vandt han Autumn Gold Cup med topvægt, og senere den tredje sejr på stribe i Pimlico Cup Handicap.

Fire år var nu gået siden sejren i Kentucky Derby, og Exterminator forsatte bare med at henrykke den hastigt voksende fanskare.

I 1922 indledte han sin 7-årssæson med sejr over topsprinteren Billy Kelly i Harford Handicap. To starter senere vandt han Pimlico Spring Handicap og fulgte op med overlegne sejre i Clark Handicap og Kentucky Handicap.

Efter yderligere to lette sejre ventede der noget ganske andet. Denne gang skulle Exterminator op imod den måske hårdeste konkurrent nogensinde, Grey Lag.

Grey Lag var på det tidspunkt noteret for 10 sejre i 14 starter, heriblandt Belmont Stakes, og han havde besejret Exterminator i Brooklyn Handicap. Det havde også betydet, at havde havde ‘stjålet’ Horse of the Year-titlen fra Exterminator.

Grey Lag var favorit til at vinde dette års Brooklyn Handicap, og han startede med betydligt mindre vægt end sin ældre konkurrent, som med tiden havde fået kælenavnet “Old Bones”.

Old Bones var ikke klar til at give op, og efter at have skygget Grey Lag hele vejen ind på opløbsstrækningen, fløj Exterminator forbi og tog skalpen på den yngre konkurrent.

Exterminator løb til og med sin 9-årssæson og vandt 50 af de 99 løb han deltog i. Han blev pensiononeret i 1924 og nød derefter resten af sine dage på store græsfolde sammen med forskellige pony-kammerater, som alle blev navngivet Peanuts.

Han gik bort den 26. september 1945 – 30 år gammel.

Exterminator og Peanuts.
Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top