fbpx

RaceTime: Den næstældste Turf Club i verden

Champ de Mars er en galopbane i Port Louis på Mauritius. Galopbanen blev åbnet 25. juni 1812 af The Mauritius Turf Club, der var blevet stiftet det samme år af Edward A. Draper – en særdeles initiativrig person med mange jern i ilden. Han var både politichef, kolonisekretær, civilingeniør med mere.The Mauritius Turf Club er den ældste på den sydlige halvkugle og den næstældste i hele verden. Selve galopbanen er relativt lille med en omkreds på 1298 meter, mens bredden varierer mellem 12 og 14 meter. Mod målet går banen lidt opad og opløbet er på blot 225 meter.

Da Mauritius blev selvstændig den 12. marts 1968 blev begivenheden med flagrejsningen afholdt på galopbanen.

Før 1810 blev området anvendt af det franske militær som øvelsesområde. Grundlæggerne af Mauritius Turf Club var af den overbevisning, at anlæggelsen af en galopbane på området ville gavne forholdet mellem englændere og franskmænd, der var bosat i Mauritius.

De to nationer havde tidligere bekæmpet hinanden i det Indiske Ocean.

Den nye guvernør, Sir Robert Farquhar og hans hustru, der var af fransk oprindelse, Marie Latour, støttede ivrigt galopsporten. Marie Latour udsatte således den første Gold Cup.

Da Colonel Edward Draper kom til Mauritius støttede han entusiastisk galopsporten på Champ de Mars gennem mere end 20 år. Han havde selv galopheste og ofte red han dem også selv i løb. Han fik også tilnavnet ”Father” af the Mauritius Turf Club.


Hovedvejen op til vædeløbsbanen er kendt blandt galopentusiaster som ”Rue Governement”. Banen ligget naturskønt på foden af nogle smukke bakker. Ved indgangen bliver man mødt af en statue af King Edward VII.

I det 19. århundrede var de eneste permanente siddepladser på Champ de Mars dem der var reserveret til guvernøren, borgmesteren af Port Luis og få officials.

Midlertidige bokse blev bygget, så de kunne udlejes på løbsdage, og senere kom de permanente stalde til.

I 1906 købte Mauritius Turf Club et ældre træhus på Hennesey Road 26 i Port Louis, og dette blev anvendt som kontor for klubbens ansatte i omkring 40 år.


Permanente tribuner kom til i 1909 og blev renoveret i 1927, 1939 og 1954. Gennem de seneste år er der kommet adskillige nye bygninger til – men altid med respekt for det kolonianske image.

Det største tilskuerantal på banen var i 1984 med over 100.000 tilskuere. Begivenheden var The Maiden Cup, det mest prestigefyldte gennem året. Løbet blev vundet af Nippy Regen med Adrian Walkinshaw i sadlen.

Begivenheden havde Dronning Elizabeth og resten af den kongelige familie som entusiastiske tilskuere.

Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top