fbpx

Neuroth: “I stedet for at have to Derbydeltagere, forsøger vi at vinde både Derby og Hurricane”

Stall Perlens egenopdrættede Amason er én af Derbyfeltets tre deltagere, som endnu aldrig har vundet. Men Appel Au Maitre-sønnen har både afstamningen og profilen til, at give sin træner Jan-Erik Neuroth karrierens første danske Derbysejr – og Stall Perlens første Derbysejr på Klampenborg siden Valley Chapel for 25 år siden.


Amason (i midten) slutter anden til Garlic (th) De 5 Stjerner Derby Trial Stakes, mens længe førende Brigadier tog tredjepladsen. Foto: Burt Seeger.

“Han ankommer til Klampenborg mellem kl. 17 og 19 fredag aften, og er rejst derned sammen med Annike Bye Hansens sprinter Aphelios“, beretter Jan-Erik Neuroth til GalopSport.

Efter sejren i Svenskt Derby med Schamyl (Appel Au Maitre), havde mange nok regnet med, at Bet25 Dansk Derby ville blive næste opgave på programmet.

Jan-Erik Neuroth valgte dog at springe dagen over, og i stedet dyster Schamyl et døgn senere i det sidste ben af Jägersros Triple Crown, Hurricanelöpning.

Schamyl har aldrig været på Klampenborg tidligere, og samtidig har han gået fantastisk godt på Jägersro, så jeg vurderede, at Hurricanelöpning ville være den sikreste vej for en hest med så stor en aktion som ham”, forklarer Øvrevoll-træneren, hvorefter han slår over i sin aktuelle Derbydeltager:

Amason er sparsomt startet og har gået rigtig godt på Klampenborg i sine to seneste starter. Han er uden tvivl en stayertype og har let ved at stå 2400 meter. Samtidig synes jeg ikke, at der er nogen i feltet som har vist at de virkelig er meget bedre end ham”.

“Så i stedet for at sende to heste fra samme stald til start i Dansk Derby, forsøger vi at vinde både Derby og Hurricanelöpning i weekenden”.

Herunder kan du gense mødet mellem lørdagens Derbydeltagere Garlic, Amason, Brigadier, Lord Of Karthago og Trickstar i Derby Trial Stakes den 12. juli:


Nu har Amason og Garlic mødt hinanden to gange i træk, og Garlic har vundet dem begge. Hvad taler i dine øjne for, at Amason kan vende formen denne gang?

“Jeg tænker først og fremmest at det er godt, at løbet er 200 meter længere, for jeg ved at Amason kommer til at stå hjem og blive stærkere hele vejen”.

“Der har ikke været så meget tempo på de to tidligere løb, men nu er der 12 heste til start, og der kommer altid højt tempo på et Derby. Amason har nu fået to gode erfaringer på Klampenborg, han kender oplægget, er vokset med opgaverne og er også blevet stærkere psykemæssigt”, svarer Jan-Erik.


Som 2-årig var Amason tredje bag Schamyl og Chelsea Morning i Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer på den norske Derbydag. Foto: Hesteguiden.com.

Klampenborg ser ud til at få en let, hurtig om man vil, bane i morgen – det er en fordel eller ulempe for Amason?

“Det er helt okay med en let bane. Det føler jeg også den var sidst, og det samme da han var på besøg i maj, så det er et underlag han kender til”.

“Jeg red hans storesøster Amanda, da hun var tredje i Dansk Derby for et par år siden, og hun vandt sidenhen også Svenskt St. Leger i en blød bane. Så jeg ved selvfølgelig ikke, om han ville være endnu bedre på en blød bane, men jeg kan sige, at han med sikkerhed klarer forholdene i morgen”.

Amason er i øvrigt ikke nogen kopi af Amanda. De har samme far og mor, men derudover er de meget forskellige. Amason er en mindre, men stærkere hest, og han er bygget helt anderledes end sin søster”.


Amie Rouge (Born To Sea) med sit hoppeføl fra 14. marts efter Appel Au Maitre. Foto: Stutteri Hjortebo.
Herover ses Stall Perlens Amie Rouge (Born To Sea) sit første føl i 2019. Hoppeføllet blev navngivet Amanda, og hun blev sidenhen tredje i Dansk Derby, vinder af Dansk St. Leger samt storesøster til Amason. Foto: Stutteri Hjortebo.

Amason er opdrættet i Sverige og ud af Born To Sea-datteren Amie Rouge, som Stall Perlen erhvervede som åring i England. Hun startede fem gange på de skandinaviske baner uden at vinde, men har til gengæld fået en fornem start på sin avlskarriere.

Hendes første afkom er netop føromtalte Amanda, som i 2022 løb ‘dead heat’ om tredjepladsen i Dansk Derby bag Titannia og Hear The Drums.

Dét Derby, hvor Stall Perlens egen avlshingst Appel Au Maitre (Starborough) var far til de fire første heste gennem mål.

Amason løber altså i der præcis samme væddeløbsfarver som både sin mor og far gjorde det, og begge hans forældre havde ofte Jan-Erik Neuroth selv i bøjlerne – både i løb og træning.

Hvilken (ny) triumf det kan blive for familierne Neuroth og Jordanger, hvis Amason viser sig stærkest lørdag eftermiddag.

Jan-Erik Neuroth. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top