fbpx

Ride Your Way Out: Svaneborg skrev sig ud af depressionen

De fleste med tilknytning til skandinavisk galopsport kender Martin Svaneborg. Eller rettere: de ved hvem han er. For der er langt fra manden med den teatralske udstråling, som i flere år dokumenterede alt med sit kamera på de skandinaviske væddeløbsbaner, og til den person, som efterfølgende levede isoleret på et lille loftsværelse uden at kunne se sig selv i spejlet.

Men ud af depressionen og de personlige dæmoner, som i årene 2016 og 2017 var ved at få overtaget i Svaneborgs tilværelse, skabtes en dagbog. Dagbogen blev til en historie, som blev til en roman – og som nu er blevet til to romaner.

Den nyeste udkommer den 7. august på Klampenborgs Derbydag, og med titlen “Ride Your Way Out” er sløret løftet for en fortælling med galopsporten som omdrejningspunkt.


Martin Svaneborg.

“Som at tage kørekort i en Ferrari”

I det tidlige efterår 2013 fik Martin Svaneborg mulighed for at få opfyldt sin drengedrøm om at ride galopheste.

En drøm, der havde ligget dybt i ham siden han i juni 1985 var med sin far – den tidligere jockey John Svaneborg – i voldgiften på Klampenborgs Derbydag. Det var året hvor Russian og Ole Larsen besejrede Clarion King med Serge Vaché.

“Jeg var som 9-årig åbenlyst partisk fan af Clarion King, for han var trænet af Franz Nutz, som var en nær ven af min familie. Min far havde redet for Nutz og havde været anden i Dansk Derby i 1968 på Rasmus, slået med et mulehår af staldkammeraten Hard Top. Der lå en dybt begravet drengedrøm i mig om en dag at kunne gå i min fars fodspor og ride en hest som Clarion King”, fortæller Martin Svaneborg.

Der skulle gå mere end 28 år, før denne drengedrøm blev realiseret.

“Jeg havde prøvet at sidde på en pony, måske fem gange i hele mit liv, og jeg kunne ikke ride. Alligevel gav Bettina Andersen mig lov til at ride hendes hest Fortunens Boss efter træning”.

“Det var ligesom at tage kørekort i en Ferrari. Jeg skulle lære at sidde på hesten. Lære letridning. Lære at holde fast i tøjlerne og at holde balancen”.

“Kim Andersen tilbød sidenhen at ride ud sammen med mig, da jeg skulle på banen for første gang. Man kan sammenligne situationen som et barn af 80’erne der får lov at spille sin første fodboldkamp sammen med Preben Elkjær. Den første dag på sandbanen red Kim Fortunens Boss og jeg sad på en vældig flink 2-årig med navnet Yellowstone – som jeg tilfældigvis også skulle ende med at tage både licens på og senere ride i mit første løb for en anden træner og ejer”.


Publikumsfavoritten Clarion King ved én af sine mange sejre på Klampenborgs græstæppe. Foto: Burt Seeger.

På nytårsaftens dag, den 31. december 2013, fik Martin for første gang chancen for at træne på en løbsbane.

“Niels Petersen gav mig lov til at ride med ud i morgentræningen på Øvrevoll. Jeg var stadigvæk en håbløst uerfaren rytter, og samtidig havde jeg efter en omgang forkølelse ikke siddet på en hest i tre uger”, husker Martin.

“Jeg red den svenske Derby Consolation-vinder Namibian Desert. Mange har set videoen, der blev delt på de sociale medier – og det var til humoristisk skræk og advarsel for hvordan en fuldblodshest ikke skal rides”.


Ny base i Odense

De kommende år blev en rutsjebane af forskellige muligheder for at ride for mange forskellige trænere. Martin tog chancen når og hvor end den bød sig.

“Selvom de fleste trænere var meget støttende omkring mit projekt, så er det selvfølgelig ikke mange trænere der vil sætte så uerfaren en rytter på deres hest i den daglige træning”.

“Det blev således lidt af en nomadetilværelse indtil jeg fandt en base i Odense hos træner Marc Stott, der meget omfavnende forpligtede sig til at få mig i mål. Min mor bor også i Odense, så der var god grund til at lægge vejen forbi med jævne mellemrum”.

“Yellowstone var også endt i Odense, og han blev min faste træningsmakker. I efteråret 2015 bestod jeg licensprøven som amatørrytter på ryggen af ham, og han blev også mit første ridt i november 2015 på finaledagen i Aarhus”.


Martin Svaneborg i bøjlerne på Frank The Tank på Klampenborgs græs. Foto: Niels Rosenkjær.

Ved Klampenborgs sæsonpremiere i 2016 nåede Martin kulminationen af sin drengedrøm.

“Jeg skulle ride løb på Klampenborg Galopbane, på Jette Moses Frank The Tank. En fuks vallak med stor blis, akkurat som Clarion King”.

“Clarion Kings nu afdøde ejer, Hans Erik Westerberg, havde foræret mig den originale jockeydragt, som Serge Vaché red Clarion King i på Derbydagen i 1984. Det var dén jeg red med første løb i den dag på Klampenborg, hvor jeg gjorde mit bedste for at følge med, mens ‘Frank’ løb til en tredjeplads”.


Ned ad bakke

Efter opfyldelsen af den store drengedrøm opstod der pludselig et tomrum i Martin Svaneborgs tilværelse.

“Det gik ned ad bakke derfra. Der skete en del ting indenfor en kort periode. Flere ting i mit eget liv fungerede slet ikke, og jeg havde nogle personlige dæmoner, som blev ved med at jagte mig”.

“Man kan nok sige, at jeg gik ned med en lettere depression. Ikke sådan, at jeg ikke kunne komme op om morgenen, men jeg kunne ikke længere se mig selv i spejlet. Jeg havde en fortid der skulle tages op til revurdering, og jeg måtte finde ud af hvilket menneske jeg gerne ville være”.

“Jeg røg psykologisk set ned i et hul, som jeg ikke magtede at komme op af uden hjælp, og den hjælp kom i form af en venlig kvinde ved navn Karen Nielsen”.


I 2017 trak Martin sig fra stort set alt det, der hidtil havde dannet ramme om hele hans voksne tilværelse.

“Jeg trak mig fra galoppen og fra mit teatervirke. Jeg flyttede væk fra København og ind på et otte kvadratmeter loftværelse over stalden hos Karen. Og dér levede jeg isoleret fra omverdenen i tre måneder, hvor jeg prøvede at få styr på mig selv og mit liv”.

“Jeg stod op om morgenen, fodrede og mugede ud, lukkede hestene på fold, red en tur og sad ellers bare på mit loftsværelse”.

“Og så begyndte jeg at skrive. Mest som en form for terapi. Da jeg endelig kom ned fra loftet – eller op af hullet – havde jeg skrevet en halv bog. Det tog dog yderligere fem år før bogen så dagens lys”.



Teologistudiet og Søren Kirkegaard

I sin kamp for finde lidt lys og nyt indhold i livet, startede Martin i 2018 på teologistudiet, og det ledte til, at teologien blev hans vej – ikke til at blive præst, men til en tilværelse som skønlitterær forfatter.

Han flyttede ind i et lille hus på Vestsjælland og fokuserede udelukkende på at skrive.

“Under teologistudiet blev jeg dybt fascineret af Søren Kierkegaard. Alle kender jo H.C. Andersens eventyr, men jeg kender meget få, der på trods af at navnet Søren Kierkegaard klinger bekendt, rent faktisk kan citere ham eller bare nævne ét af hans mange værker. Og stort set ingen kender til hans historie”.

“Min første roman, A Moment Of Faith, udkom på engelsk hos Kingsley Publishers den 25. marts i år. Det er en historisk thriller om Søren Kierkegaards tumultariske forhold til kærlighed og tro”.

Og den 7. august 2022 udkommer ‘Ride Your Way Out’. Fiktion baseret på mange ægte historier fra Svaneborgs tilværelse og opvækst. En roman der egentlig startede som en halv dagbog skrevet på det otte kvadratmeter store loftsværelse, og som nu er endt som efterfølger til ‘A Moment Of Faith’.

Og udgivelsen er naturligvis timet til Klampenborgs Derbydag. Dagen og stedet hvor Martin Svaneborgs drøm startede for 37 år siden.


‘Ride Your Way Out’ kan forudbestilles som e-book hos Amazon hér, og Svaneborg vil desuden sælge et begrænset antal fysiske eksemplarer af romanen fra en stand på Klampenborg den 7. august.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top