fbpx

RaceTime: Scandinavian Open Championship rummer mange gode historier.

Lester Piggott, Per-Anders Gråberg, Cathrine Erichsen, Niels Petersen, Albaran, Valley Chapel, Peas and Carrots, Bank Of Burden og Suspicious Mind har alle spillet hovedroller i Scandinavian Open Championship, der løbes for 29. gang den 28. maj på Klampenborg.

Fortalt af Klaus Bustrup


LESTER PIGGOTT VANDT DE FØRSTE TO ÅR.

Optakten til Scandinavian Open Championship (SOC) er beskrevet i RaceTime-artiklen: Historien om SOC. I de første to år, det blev løbet – inden SOC kom på en længere pause – stod der Lester Piggott på overskrifterne. I 1977 vandt han på ryggen af Trainer’s Seat, der var trænet af norske Terje Dahl. Den danske derbyvinder Long John gik et flot løb og blev anden.

Året efter vandt Lester Piggott igen, denne gang i sadlen på den engelske gæst Pollerton, der førte fra start til mål. Trainer’s Seat, der havde vundet året før blev nu redet af Chris Cordrey, og lignede en overgang en vinder, men han blev slået efter målfoto. Chris Cordrey har tidligere til RaceTime udtalt, at det er et af de løb, som det ærgrer ham mest, at han ikke vandt.


Federico (Kim Andersen) vandt Scandinavian Open Championship (SOC) i 1996. Federico var trænet af Søren Jensen og den første dansktrænede vinder af SOC. Kun fire gange, ud af de 29 SOC er løbet, har dansktrænede heste vundet. Foto: Burt Seeger.

Da Scandinavian Open blev genoptaget i 1996 fortsatte den danske derbyvinder Federico sin flotte karriere. Federico vandt foran adskillige topheste, der var trænet udenfor Skandinavien. Federico blev redet af Kim Andersen og var trænet af Søren Jensen. Der var 600.000 kroner til vinderen i 1996.PER-ANDERS GRÅBERG HAR VUNDET SOC FEM GANGE.

Ser man på rekorder, kan ingen måle sig med Per-Anders Gråberg. Han har vundet Scandinavian Open fem gange. Første gang var i 2007 med Equip Hill, der var både ejet og opdrættet af Katharina Jacobsson.


Bank Of Burden (Per-Anders Gråberg) vinder i 2013 for andet år i træk Scandinavian Open Championship. Niels Petersen trænede. Berling (Manuel Martinez) var anden. To år senere var Berling først i mål i Scandinavian Open. Foto: Burt Seeger.

Senere blev det til sejre for Per-Anders to gange to år i træk. Først i 2012 og 2013 med Bank Of Burden, der i den periode nærmest vandt, hvad der passede ham i Skandinavien Senere i 2020 og i fjor med 360 North Horse Racings Suspicious Mind, der er trænet af Nina Lensvik på Jägersro.


SUSPICIOUS MIND KAN SÆTTE REKORD.

Dette års SOC kan blive historisk. Per-Anders Gråberg kan vinde for sjette gang, og Appel-Au-Maitre- sønnenSuspicious Mind kan blive den første hest, der vinder løbet tre gange.

Nu 9-årige Suspicious Mind var slået i sin første start på Klampenborg i år, og måske begynder alderen at trykke. Men han gav vægt til alle i sin skandinaviensdebut i år, og han var ikke langt væk.

Ud over Suspicious Mind og Bank Of Burden har kun to andre heste vundet to gange. Albaran i 1998 og 99 og den tredobbelte skandinaviske derbyvinder Valley Chapel i 2001 og 02. Valley Chapel og Suspicious Mind vandt sammen med Federico, Halfsong, Peas And Carrots og Master Bloom også Dansk Derby.


Suspicious Mind og Per-Anders Gråberg sejrer i fjor som vinder af Scandinavian Open Championship for andet år i træk. Bliver det til sejr nummer tre i år skriver Suspicious Mind historie. Foto: Burt Seeger.

NY TRIUMF TIL CATHRINE ERICHSEN ELLER NIELS PETERSEN?

Master Bloom, der vandt i 2019 – året efter sin derbysejr – trænes af Cathrine Erichsen, der har vundet Scandinavian Open tre gange som træner. Det kan blive til en fjerde sejr, hvis Master Bloom, der sæsondebuterede den 17. maj på Øvrevoll med en andenplads i et handicapløb over 2160 meter, kommer til start i SOC. Master Bloom bar topvægt og var slået med 2 1/2 længde af Simply Minds, som han gav fem kilo.

Ud over med Master Bloom vandt Cathrine Erichsen med Albaran såvel i 1998 og 1999, begge gange redet af Janos Tandari. I 1999 fulgte Albaran op med en sejr i Stockholm Cup International (Gr.3) og påny var Janos Tandari i sadlen.

Ud over Cathrine Erichsen har kun Niels Petersen vundet SOC tre gange. To gange med Bank Of Burden og i 2014 med Without Fear.  Niels Petersens White Heart, der ejes af Karin Salling, imponerede med sin sejr i Forårs Cup på Klampenborg. selvom han fik en del vægt af Suspicious Mind og Gold Tyranny, der var anden.

Camelot-sønnen var runner-up i Norsk Derby i fjor til Stroxx Carlras, som vi desværre ikke får at se i SOC. White Heart er sparsomt startet. Han kan vise stor forbedring og give Niels Petersen sin fjerde sejr i Scandinavian Open.


White Heart (Oliver Wilson) vinder Forårs Cup før Gold Tyranny, Suspicious Mind, der ikke ses på billedet, og Havana Red. Foto: Burt Seeger.

FEM VINDERE AF SOC, DER VAR EJET OG TRÆNET UDENFOR SKANDINAVIEN.

Det er 11 år siden en hest trænet udenfor Skandinavien har vundet Scandinavian Open Championship. Det var i 2011, da det blev til tysk triumf. Dr. Andreas Bolte-trænede Ovambo Queen med franske Gaetan Masure vandt sikkert foran Peas And Carrots og Bank Of Burden, der løb dødt løb om andenpladsen. Peas and Carrots havde vundet SOC to år tidligere, og Bank Of Burden vandt de følgende to år, så der var virkelig tale om et klasseløb.

Ovambo Queen er da også den måske bedste hest, der har vundet Scandinavian Open. Hun var allerede Gruppe-3-vinder, da hun som 4-årig startede i SOC.  Som 5-årig vandt hun et Gruppe-2-løb. Men mest bemærkelsesværdigt løb Ovambo Queen også som 5-årig anden i Grosser Preis von Baden (Gr.1), hvor hun blev kort slået af en anden superhoppe Danedream, der året før havde vundet Prix de l`Arc de Triomphe.

De øvrige fire vindere ”udefra” var Pollerton i 1978, Harbour Dues i 1997, Montalban i 2000 og Crocodille Dundee i 2004.

Ovambo Queen, der vandt Scandinavian Open i 2011, er måske den bedste af alle, der har vundet løbet. Året efter som 5-årig var hun anden to gange kun kort slået af Prix de l´Arc-vinderen Danedream. Foto: Burt Seeger.

KUN ÉN 3-ÅRIG HAR VUNDET SCANDINAVIAN OPEN.

Engelskfødte Crocodille Dundee er indtil videre den eneste 3-åring, der har vundet SOC. Han blev redet af John Egan og var trænet af Jamie Poulton. Flemming Velins 3-årige Churchill-søn Unconquerable kan blive den næste i rækken, hvis han kommer til start i SOC. Han har forudsætningerne.

Unconquerable løb op med de allerbedste 2-åringer i fjor i England og Frankrig, bl.a. vinderen af dette års 2000 Guineas i Newmarket Coroebus (Dubawi).

Unconquerable debuterede med en overlegen syv længders sejr på Klampenborg i år, hvor han slog RedHunting Hawk, der kom fra en sejr i 3-års Drømmen på Klampenborgs åbningsdag. Unconquerable skulle vinde det løb, og det siger ikke eksakt noget om, hvor god, han er. Men man kan ikke andet end vinde.


Unconquerable (Per-Anders Gråberg) vinder legende let i sin treårsdebut på Klampenborg før Red Hunting Hawk. Foto: Burt Seeger.

TO HOPPER HAR VUNDET SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP.

Ud over Ovambo Queen er Halfsong den eneste hoppe, der har vundet Scandinavian Open. Halfsongs popularitet på Klampenborg var stor. Hun var opdrættet, ejet og trænet af svensk/danske Karl Peter Andersen. Halfsong vandt 12 gange og indløb over 2 ½ million kroner i sin løbskarriere.

Hun vandt Svenskt Oaks, Dansk Oaks og Dansk Breeders Cup, men hun vil især blive husket for sine sejre i Dansk Derby i 2003 og i Scandinavian Open i 2006. Begge gange overraskede hun nemlig spillerne og vandt til høje odds. I Dansk Derby til næsten 18 gange pengene og til 13 gange pengene i SOC, hvor hun slog den svenske derbyvinder Zenato.


Halfsong med David P. Sanchez vinder Dansk Derby i 2003 med fyldte tribuner. Tre år senere vandt Halfsong Scandinavian Open Championship, denne gang med Sara Sloth i sadlen. Foto: Burt Seeger.

INAYA VAR TÆT PÅ.

Superhoppen Inaya, der på Klampenborg bl.a. vandt såvel Dansk Oaks som Dansk St. Leger, var tæt på også at vinde Scandinavian Open Championship i 2016 og sikre Chess Racing sejr to år i træk. Berling vandt i 2015.


Quarterback afslutter stærktest yderst i banen og fanger Inaya. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Quarterback vinder Scandinavian Open 2016 før Inaya. Foto: Burt Seeger.

Akkurat på målstregen blev Inaya dog fanget af den norske derbyvinder Quarterback med Jan-Erik Neuroth på ryggen. Og inden for 2 ½ længde fulgte i rækkefølge nogle af de bedste heste i nyere skandinavisk galophistorie. Bank Of Burden, Giuseppe Piazzi, Hurricane Red, Matauri, Fields Of Athenry og Jubilance. Og lidt efter Berling, der havde vundet året før. Bank Of Burden havde vundet i 2012 og 2013, og Giuseppe Piazzi vandt Scandinavian Open året efter.

Scandinavian Open 2016 på Klampenborg skal også huskes for en anden ting. Lige efter løbet fandt en romantisk seance sted, da den vindende rytter Jan-Erik Neuroth friede til sin kæreste i vindercirklen. Det er ikke hverdagskost.


Foto: Burt Seeger / US Photo.
Frieri på Klampenborg Galopbane. Foto: Burt Seeger.

DRAMATISK SOC.

Scandinavian Open Championship 2015 står klart i erindringen på grund af et frygteligt styrt rundt tribunesvinget. Tre af løbets heste, Mekong River/ Oliver Wilson, Bank Of Burden/ Per-Anders Gråberg, der var storfavorit, og Moe Green/ Rafael Schistl mistede deres ryttere.

Flemming Velins Galileo-søn Mekong River kom sig aldrig ovenpå det frygtelige styrt og måtte senere aflives. Oliver Wilson, der fik en stor del af feltet henover sig, blev kørt på hospitalet, men de tre jockeyer slap efter omstændighederne usædvanligt billigt fra uheldet.

Berling førte løbet fra start til slut og vandt foran den norske derbyvinder Probably og Without Fear, der som 3-årig vandt såvel Svenskt som Norsk Derby og året før havde vundet SOC.


Berling i vindercirklen efter sejren i Scandinavian Open i 2015. Tv. Dina Danekilde, der red Berling og træneren Jessica Long. Foto: Burt Seeger.

GIGANTERNES MØDER.

I 1999 vandt Valley Chapel Dansk Derby før Dano-Mast. Det skulle vise sig, at der var tale om to helt ekstraordinære heste, og de satte deres præg på Scandinavian Open de kommende år.

I SOC i 2000 var det kun Valley Chapel, der startede. Dano-Mast var forkølet. Valley Chapel blev tredje slået af den tyske hingst Montalban, der var trænet af Andrea Löve og blev redet af den danske jockey Lennart Hammer Hansen. Det blev Valley Chapels eneste nederlag på Klampenborg.

I 2001 vandt Valley Chapel SOC før Sagitarrius og Dano Mast, og året efter vandt Valley Chapel igen, denne gang før Dano Mast. I 2003 deltog Valley Chapel ikke, og så kom sejren i SOC endelig til Dano-Mast, der vandt før den tidligere danske og norske derbyvinder Parthe. I det slagne felt var bl.a. Alpino Chileno, der vandt SOC 2 år senere og Albaran, der havde vundet Scandinavian Open i 1998 og 99.

Den tredobbelte derbyvinder Valley Chapel var som regel bedst i de indbyrdes opgør med Dano-Mast, der dog vandt Stockholm Cup International Gr.3) i 2002 før Harrier og Valley Chapel.


Valley Chapel (Frederik Johansson) vinder Dansk Derby i 1999 før Dano-Mast. De to skandinavisk-trænede heste satte i den grad deres spor på skandinavisk galopsport de kommende år og markerede sig også internationalt. Dano-Mast med en Gruppe-2-sejr i Frankrig. Foto: Burt Seeger.

PEAS AND CARROTS STARTEDE SEKS GANGE I SOC, OG HAN VAR ALDRIG UPLACERET.

I en længere årrække var en af de bedste danskopdrættede heste i dette århundrede Peas And Carrots fast inventar i Scandinavian Open Championship, og han var som regel mellem favoritterne.

 Den danske derbyvinder startede i alt seks gange i SOC. Det blev til en femteplads, da han som 4-årig debuterede i løbet det år, hvor Equip Hill vandt. De følgende fem år var Peas And Carrots en gang tredje, tre gange anden, og i 2009 vandt han Scandinavian Open.

I 2008 måtte han bøje sig for Kingmambo-sønnen Chinese Mandarin, der var blevet købt ud af Aidan O´Briens Ballydoyle stald. Peas And Carrots var favorit efter Appel Au Maitre havde meldt afbud, men i afgørelsen stund strøg Chines Mandarin med Nicholas Cordrey i sadlen efter en prægtig afslutning forbi favoritten og vandt med 3/4 længde.

Året efter byttede de plads, og Peas And Carrots med Fredrik Johansons i sadlen sejrede med ½ længde før Chinese Mandarin. Den danske derbyvinder Lone Kaj-Nielsens Master Kid var tredje. Chinese Mandarin blev senere i avlen far til Stradivarius.


Peas And Carrots (Manuel Santos) vinder Dansk Derby i 2006 foran Django (Mark Larsen). Fire år senere fik Django revanche, da han vandt Scandinavian Open før Peas And Carrots. Peas And Carrots var trænet af Lars Kelp, da han vandt Dansk Derby, men fra 4-årig af blev han trænet af Lennart Reuterskiöld jr. Han var ejet af Omar Zawawi.

I 2010 måtte Peas And Carrots bøje sig for Chess Racings Django, der med Lennart Hammer slog Peas And Carrots med ½ længde. Django vandt som 3-årig Dansk St. Leger, og han var i en årrække balndt de bedste heste i Skandinavien. Året efter måtte Peas And Carrots se sig slået af den tidligere omtale superhoppe, Ovambo Queen, der vandt med 1 ½ længde.

Sidste gang vi så Peas And Carrots i Scandinavian Open var i 2012, hvor han var slået af Bank Of Burden og den norske derbyvinder og vinder af Stockholm Open International (Gr.3) Touch Of Hawk, men foranWithout Fear, der vandt SOC to år senere.


Thomas og Flemming Velin med Giuseppe Piazzi. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Flemming Velin og sønnen Thomas Velin efter sejren med Giuseppe Piazzi i Scandinavian Open i 2017. Oliver Wilson red og Flemming Velin trænede selv Giuseppe Piazzi.

I 2017 vandt Galileo-sønnen Giuseppe Piazzi SOC foran den norske derbyvinder Eye In The Sky. En lille trøst for tabet af Mekong River, der forulykkede i Scandinavian Open to år tidligere.


EFESOS FRA START TIL MÅL.

SOC 2018 bød på en mindre overraskelse, da Odessa Racing Clubs Efesos vandt Scandinavian Open før Captain Morgan. Bent Olsen, der næsten har vundet alt i Skandinavien, fik her sin første vinder af SOC.

15 tidligere var Efesos´ far Royal Experiment tredje i Scandinavian Open efter Dano-Mast og Parthe. Det blev sidste gang Efesos gennemførte et væddeløb. Han kom slet til skade senere på året i Fynsløbet. I dag er Efesos opstaldet i Nordjylland som avlshingst hos Mette Fruergård, hvor også faderen Royal Experiment tilbragte sine sidste år i avlen.


Efesos, Manuel Martinez og Bent Oslen efter sejren i Boutique Bolou Scandinavian Open Championship (Gr.3). Foto: Burt Seeger.
Efesos, Manuel Martinez og Bent Olsen efter sejren i Scandinavian Open Championship i 2018. Foto: Burt Seeger.

SUSPICIOUS MIND, MASTER BLOOM OG GOLD TYRANNY HAR SAT SIG PÅ SOC.

Ser man på de sidste tre års resultater i SOC vandt Master Bloom i 2019 før Gold Tyranny og Suspicious Mind. I 2020 vandt Suspicious Mind før Master Bloom og Gold Tyranny, og i fjor gentog Suspicious Mindsejren, denne gang før Giuseppe Piazzi og Master Bloom. Gold Tyranny var femte.

Måske ser vi dem alle tre igen i år, og måske kommer de igen til at spille hovedrollerne. Det skal i givet fald være dem velundt, men lidt nyt på rollelisten vil også være forfriskende.


Suspicious Mind vinder Scandinavian Open 2020 før Master Bloom og Gold Tyranny. Foto: Burt Seeger.
Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top