fbpx

RaceTime: Lone Kaj-Nielsen, Klampenborgs ‘Grand Old Lady’

Lone Kaj-Nielsen (84) har haft sin gang på Klampenborg Galopbane fra barnsben af. Og når der er væddeløb på Klampenborg, indtager hun fortsat sin vante plads i logen på Den Kongelige Tribune. Lone har vundet alt. Derbyer og andre klassiske løb, Gruppe-3-løb, og syv af hendes heste har haft handicap på 90 eller mere. Lone har sat sit markante præg på dansk galopsport, og hun ejer en af derbyfavoritterne, Brigadier.


Lone Kaj Nielsen fotograferet i sin loge på Den Kongelige Tribune. Succes kommer ikke af sig selv. Få har som Lone Kaj-Nielsen investeret så meget i galopheste efter verdens mest udsøgte avlshingste. Foto: Klaus Bustrup.

STALDRUNDGANG.

Den 23. marts i år var der staldrundgang på Klampenborg. Blandt de trænere, der blev besøgt var Bent Olsen, Danmarks langt største galoptræner med knap 50 heste i træning. Lone Kaj-Nielsen har omkring 12 heste i fast træning hos Bent Olsen. Det går hele tiden lidt op og ned.

Og da jeg så Bent Olsens træningsliste, imponeredes jeg nok engang af niveauet på fædrene til Lone Kaj-Nielsens heste.

Her finder vi afkom efter verdens førende avlshingste. Cracksman, Frankel, Harry Angel, Churchill, Hard Spun, Justify, Night Of Thunder, Kingman, Dubawi, Holy Roman Emperor, War Front, Dark Angel, Mastercraftsman og Galileo samt Stutteri Hjortebos succesrige Moohaajim. Imponerende. Kun Sea The Stars, Galileos halvbror, mangler.

Patience er en 2-årig hoppe, som Lone købte på Arqanas August Yearling Sale i 2023. Hun er efter Frankel (Galileo) og ud af Tacitly (Dubawi). Så bliver det ikke bedre. Foto: Burt Seeger.

Lone Kaj-Nielsen studerer stamtavler som ingen anden. Katalogerne til de store europæiske fuldblodsauktioner bliver nøje gennemgået, og hvis Lone bliver optaget af et nummer, får Bent Olsen til opgave at undersøge alt om den pågældende hest.

RaceTime har meget ofte omtalt Lone Kaj-Nielsen, hendes heste og hendes mange sejre. Alt andet havde også været unaturligt. Men det er første gang, at RaceTime interviewer Lone, og det skete i stalden hos Bent Olsen.

Lone ved meget om heste og deres blodlinjer. Hun har en dejlig lun humor, og Lone elsker at fortælle om og genopfriske de mange oplevelser, som galopsporten har givet hende.

Heste har udgjort en stor del af hendes liv, og som Lone sagde under interviewet: ”Og i dag holder de mig i live”.

Lone Kaj-Nielsen og Bent Olsen i staldrummet Klampenborg. Diskussionen var god, interessant og spændende. Selvfølgelig. Når man mødes med to af dansk galopsports største notabiliteter. Og humøret højt. Foto: Klaus Bustrup.

STORLØBSVINDERE PÅ STRIBE.

Lone Kaj-Nielsen har ejet galopheste siden slutningen af 1980’erne, og det er blevet til utallige storløbssejre siden da.

Lone har vundet såvel Dansk som Svenskt Derby. Hun har ejet otte heste, der blev klassiske vindere, og Lone har vundet tre Gruppe-3-løb.

Syv af hendes heste har haft maximumhandicap på 90 eller mere.

Master Kid, Reventon, Jubilance, Falconet, Brownie, Learn By Heart og Red Cactus.

Lone Kaj-Nielsen fotograferet i 2008, hvor hun havde en pragtsæson. Master Kid vandt Dansk Derby, og Reventon gik ubesejret gennem sin toårssæson på Klampenborg, hvor Lone blev en overlegen ejerchampion.

FLERE GANGE AWARD-VINDER M.V.

Lone Kaj-Nielsen og hendes heste har gennem årene modtaget adskillige hædersbevisninger. Bl.a i 2008.

Da Klampenborg Awards skulle fordeles blev Reventon således Årets 2-årige Hest, Master Kid blev Årets 3-årige Hest  – ”og Reventon Årets Hest”, supplerede.

”Et rigtigt morsomt år”, erindrer Lone. ”Jeg levede i vindercirklen”. Det år blev Lone Kaj-Nielsen samtidig en overlegen ejerchampion på Klampenborg, og Bent Olsen trænerchampion – igen.

2016 var også et af de år, hvor Lone Kaj-Nielsen oplevede en fantastisk sæson. På Klampenborg vandt All Or Nothing Dansk 2000 Guineas før den senere derbyvinder Suspicious Mind. Falconet vandt Pokalløb (L). Cabanac vandt Jyllandsløbet, og på Øvrevoll sejrede Brownie i de to Gruppe-3-løb Polar Cup og Marit Sveaas Minneløp.

”Og på Øvrevolls årlige championatsfest det år blev Brownie fejret som ”Årets Gjest” og jeg blev hyldet som Årets Hesteejer”, erindrer Lone.

I 2019 blev Red Cactus svensk derbyvinder, og Learn By Heart vandt Stockholms Stora Pris (Gr.3). Og Lone Kaj-Nielsen blev svensk ejerchampion før Stall Perlen.

Red Cactus (Hard Spun) efter sejren i Svenskt Derby 2019 omgivet af jockey Eddie Pedroza, træner Bent Olsen og Lone Kaj-Nielsen. Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp.

FØDT IND I GALOPSPORTEN.

Lone Kaj-Nielsen er opvokset på Krathusvej lige overfor Klampenborg Galopbane, og hendes mor, Enid Ingemann, havde væddeløbsheste. Bl.a. vandt hun Dansk 2000 Guineas med Fairytale.

Et løb som Lone også har vundet og tilmed hele fire gange. Med Kronhjort i 2007, Cantenac i 2011, Falconet i 2013 og All Or Nothing i 2016.

”Og min mor red også selv væddeløb”, berettede Lone. ”Hun vandt Ladies Cup to gange i 1930’erne, i Klampenborg og på Fyn”.

Enid Ingemanns far, Lones morfar, Julius A. Christensen, dannede i 1922 De Forenede Kulimportører A/S, der havde hovedsæde på Holmens Kanal og filialer flere steder i Danmark.

”Jeg stiftede hurtigt bekendtskab med galopsporten”, fortalte Lone. ”Jeg blev trillet over i barnevogn til Galopbanen”.

“Fra 4-årig lærte jeg at ride på Mattssons rideskole ved indgangen til Dyrehaven. Og som 15-årig fik jeg min egen hest efter en anerkendt fuldblodshingst, Heath Tax, og ud af en god jysk hoppe”.

”Senere red jeg galopheste i træning om morgenen og springkonkurrencer og military på Ordrupdal. Jeg hadede at gå i skole. Fandt på undskyldninger. Jeg ville meget hellere ride”.

Som 24-årig blev Lone Ingemann gift med Kaj Nielsen. Og det var hendes mand, der foreslog, at hun skulle hedde Lone Kaj-Nielsen.

Sammen red de masser af konkurrencejagter. ”Kaj var en forrygende god rytter”, nævnte Lone. Og i en periode var der ikke tid til galopsporten. Kaj Nielsen døde i 1991.

Det var Lone Kaj-Nielsens fætter, ”Klampenborgs stemme” Henrik Leth og hans ægtefælle Lise, der medvirkede til at få Lone tilbage til galopsporten.

På åringsauktionen i 1987 købte Lone to heste, og de kom i træning i Dominostalden hos Gert Hansen og Inge Mette Dejgaard, ”Sisse”, der siden har trænet heste for Lone.

”Sisse og Gert har været meget vigtige for min opdragelse i galopsporten, og dem skylder jeg megen tak. Bl.a. for, at jeg genoptog min interesse for galopheste”, påpegede Lone.

Lone Kaj-Nielsens Anthony (Final Appearance) var i træning hos Inge Mette Dejgaard, da han i 2009 vandt Dansk St. Leger. Ligesom Anthonys moder, Antoinette (Mas Media), der vandt Larch Ærespræmie i 2006.

Siden begyndelsen af 2000-tallet er det dog hos Bent Olsen, at Lone har haft langt de fleste heste i træning.


Den mangeårige trænerchampion, Bent Olsen, modtager en af sine utallige hædersbevisninger. Bent Olsen har i over 20 år været træner og rådgiver for Lone Kaj-Nielsen. Foto: Burt Seeger.

LONE KAJ-NIELSEN / BENT OLSEN – ET UVURDERLIGT SAMARBEJDE OG VENSKAB.

Bent Olsen blev træner for Lone Kaj-Nielsen, da Inge Mette Dejgaard i begyndelsen af dette århundrede opgav den ustyrlige Pomerol (Valanour). Bent fik skik på Pomerol, og i hans træning vandt han fire gange. Så samarbejdet forsatte, og det er løbende blevet udbygget.

Lone og Bent har det virkelig godt og sjovt sammen. Det fornemmer man straks, og det understregede de selv flere gange under interviewet.

”Vi er gode venner, vi nyder at rejse sammen, og vi er gode til at fejre sammen, når vi har vundet”, fortalte Lone.

Lone Kaj-Nielsen og Bent Olsen med flere på vej til løb på Meydan. Foto: GalopSport.

De tænker begge med stor glæde tilbage på deres mange, skønne udlandsrejser. Til skandinaviske væddeløbsbaner, til Dubai, der står stærkt i deres erindring, og til fuldblodsauktioner på det europæiske kontinent og i Storbritannien, hvor de har stiftet bekendtskab med verdens bedste heste.

”En af de helt store oplevelser var”, nævnte Lone, ”da Bent og jeg af Goffs var inviteret til Orangeriet på Kensington Palace”.

”Men vi taler selvfølgelig også alvorligt sammen af og til”, understregede Lone. ”Bent skal jo vise resultater – og det har han også levet op til”.

Og Bent Olsen tilføjede. ”Lone er baggrunden for min succes. Det er ingen hemmelighed”.

Lone Kaj-Nielsen og Bent Olsen fotograferet sammen på Jägersro. Foto: GalopSport.

STOLGA – VEJEN TIL SUCCES.

De første mange år i galopsporten var ikke den helt store succes for Lone, men Bodfari Street (Dolphin Street), som hun købte i Newmarket, vandt i perioden fra 1999-2004 seks løb på Klampenborg og Jägersro og indtjente over en halv million kroner”.

Succesen tog dog først for alvor fat med Lone Kaj-Nielsens køb af heste fra ”Stolga-linjen”.

Stolga (Baillamont) blev købt i Deauville i 1994 for 44.000 franske francs af Stutteri Hjortebo. Hendes moderlinje fik senere stor succes i Frankrig. Og Stolga fik en enestående succes i Danmark som avlshoppe.

Det var Lise Leth, der foreslog Lone Kaj-Nielsen at lægge vejen forbi Stutteri Hjortebo. Her blev hun særdeles godt behandlet, og det blev starten på et vellykket samarbejde og rigtig godt venskab med Jette og Søren Hjorth. Og siden da har Lone købt adskillige heste af Stutteri Hjortebo.

Master Kid (Academy Award – Stolga) ved derbysejren i 2008. Jacob Johansen ser sig tilbage. ”Hvor bliver de af?” Foto: Burt Seeger.

På Stutteri Hjortebo så Lone første gang den noget hysteriske Stolga med sit føl, Raadyr.

Stolgas første afkom i Danmark var moderlivsimporten Eko Negresco (Akarad), der vandt Svenskt St. Leger på Täby i 1998. I 2000 blev hun mor til Raadyr (Cajun Cadet), der vandt Breeders’ Trophy Juvenile i 2002 på Täby.

”Og jeg købte Raadyrs helbror Kronhjort”, fortalte Lone, ”og Kronhjort gav mig min første klassiske sejr, da han vandt Dansk 2000 Guineas i 2007”. Senere købte Lone også Master Kid af Stutteri Hjortebo.

Master Kid vandt Dansk Derby i 2008 i helt overlegen stil. Og sejren var ikke var nogen tilfældighed. Det viste Master Kid, da han de efterfølgende tre år på Derbydag vandt på derbydistancens 2400 meter.

Master Kid (Jacob Johansen) omgivet af Lone Kaj-Nielsen og Bent Olsen efter sejren på derbydag i 2011. Foto: Burt Seeger.

Master Kids derbysejr er den største oplevelse, som jeg har haft”, mener Lone. ”Dansk Derby har altid stået for mig som noget helt særligt. Et løb, som jeg troede, det ville være umuligt at vinde”.

”Min mor var anden og tredje i Dansk Derby med sine heste, men hun vandt det ikke. Da jeg stod i vindercirklen med Master Kid følte jeg mig helt alene og tænkte ”Tak mor. Jeg ville ønske, du kunne have set mig nu”.


HELBRØDRENE REVENTON OG CANTENAC.

Da Raadyr, Master Kids halvsøster, sluttede sin løbskarriere blev hun købt af Martin Hjorth og Alexander Elsass som avlshoppe, og i avlen blev hun mor til helbrødrene Reventon og Cantenac.

Deres far Academy Award (Danehill) var dengang Skandinaviens absolut førende avlshingst og ejet af Stutteri Hjortebo og York Stutteri i forening.

Med Reventon og Cantenac fik Lone Kaj-Nielsen storløbstriumfer på stribe.

Tv. i billedet Reventon efter sejren i Dansk Kriterium i 2008. Nicolaj Stott red. Th. Cantenac efter sejren i Dansk 2000 Guineas i 2011. Jacob Johansen red. På begge billeder en tilfreds træner Bent Olsen og ejer Lone Kaj-Nielsen med blomster. Fotos: Burt Seeger.

Reventon var ubesejret på Klampenborg i sin toårssæson med sejre i bl.a. Skandinavisk Opdrætningsløb, Dansk Galops Auktionsløb og Dansk Kriterium.

Og han var den mest vindende hest på Klampenborg i 2008 med 460.000 kroner, 10.000 kr. mere i indtjening end derbyvinderen Master Kid.

Men Derbydistancen var for lang for Reventon. Han blev femte. Året efter viste han dog sin store kapacitet med sejre i Klampenborg Galopbanes 100 Års-jubilæumsmile og i Copenhagen Golden Mile (L).

Cantenac sikrede Lones anden sejr i Dansk 2000 Guineas i 2011, og han blev gjort til Derbyfavorit. Cantenac blev  tredje. Tigress Eleven (Academy Award) vandt derbyet.  Året efter sejrede Cantenac i Dansk Breeders Cup, hvor han slog Rayna, Slava Ukrainis mor, og derbyvinderen Tigress Eleven.

Cantenac (Jacob Johansen) vinder Dansk Breeders Cup 2012 før Rayna og Tigress Eleven. Foto: Burt Seeger.

FALCONET – ENHVER HESTEEJERS DRØM.

Den næste hest i Lone Kaj-Nielsens stjerneparade var den på Stutteri Hjortebo opdrættede Falco-søn Falconet ud af den amerikanske hoppe Seattles Wood (Woodman).

Han løb væddeløb i seks sæsoner, og hvert år vandt Falconet og indtjente mere end 200.000 kr. Undtagen i hans sidste sæson i 2017, hvor han måtte ”nøjes” med 175.000 kroner.

Falconet var en prægtig hest at træne”, nævnte Bent. I seks sæsoner løb han kun 35 gange, og kun fem gange startede han på andre skandinaviske baner end Klampenborg, bl.a. i Skandinavisk Mesterskab for 3-Årige på Øvrevoll, som han vandt med syv længder.

Falconet vandt Dansk Kriterium som 2-årig og Dansk 2000 Guineas som 3-årig, inden han efter et uheldigt løb blev tredje i Dansk Derby.

”Og der er ingen tvivl om, at Falconet, hvis han ikke havde sat længder til i tribunesvinget, da Sir Winston styrtede, havde vundet derbyet. Han var klart den bedste hest på dagen”, nævnte Bent Olsen. Nu vandt Quite A Mission (Eishin Dunkirk) derbyet før Rock The Legend (Rock Of Gibraltar).

Som 3-årig besejrede Falconet også ældre heste i Skandinavisk Grand Prix, som han vandt igen i 2014. Og i de følgende tre år vandt han hvert år Pokalløb (L). Som den første nogensinde.

Falconet og Oliver Wilson vinder Dansk Hesteforsikring Pokalløb (L) foran Hurricane Red/Jacob Johansen. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Falconet med Oliver Wilson på ryggen vinder Pokalløb i 2016 før Hurricane Red, der blev redet af Jakob Johansen, der oftest var jockey på Falconet. Foto: Burt Seeger.

IMPORTER GIVER NYE STORSEJRE.

Master Kid, Reventon, Cantenac og Falconet var alle dansk opdrættede. De senere år har Lone Kaj-Nielsen købt adskillige, meget veltrukne heste på auktioner i udlandet.

Andre, større skandinaviske hesteejere – mange danske – har fulgt samme linje, og det har medvirket til at højne niveauet i skandinavisk galopsport. Der er kommet en erkendelse af, at hvis man vil have det bedste, må man betale for det.

Lones satsning på importer med stamtavlerne i orden har da også velfortjent givet sig udslag i en række højt handicappede storløbsvindere.

Jubilance, Brownie, Learn by Heart, Red Cactus og Nascetta har haft maximumhandicap på mellem 89 og 96.


10-årige Jubilance (Elione Chaves) efter sin sidste sejr i Benny Jensen Memorial sammen med sin ejer Lone Kaj-Nielsen og træner Bent Olsen. Foto: Burt Seeger.

JUBILANCE – EN SEJ HERRE.

Oratorio-sønnen Jubilance kom til Danmark i 2012 forud for sin 3-årsæson. Og modsat Falconet, har Jubilance fået lov til at arbejde for havren.

Jubilance var en personlighed. En unik hest”, er Lone og Bent enige om, ligesom de besluttede, at han skulle løbe, indtil han ikke gad mere. Og det skete først, da Jubilance var 13 år gammel.

Da havde han startet 99 gange i Skandinavien på seks forskellige baner. Og Jubilance var selvfølgelig også i Dubai.

Som 3-årig vandt Jubilance bl.a. Jyllandsløb og Norsk 2000 Guineas. I 2017 slog han Falconet i Dansk Jockey Club Cup (L) og gav Lone Kaj-Nielsen en dobbeltsejr. Og samme år var han anden i Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) efter Trouble Of Course, men foran Brownie og Hurricane Red.


Brownie og Oliver Wilson. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Brownie og Oliver Wilson ved sejren i Pramms Memorial (L). Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

BROWNIE – DOBBELT GRUPPE-3-VINDER.

Brownie (Sunday Break) blev købt af Lone på Arqanas Breeze-Up Sale i 2014, hvor hun og Bent straks faldt for ham.

”Ham skal vi have”. Det var de helt enige om, og interessen for alle andre heste på auktionen forsvandt.

Brownie vandt Norsk 2000 Guineas på Øvrevoll i 2015, men det var især som 4- og 5-årig, at han viste sin meget høje klasse.

”Ja, i sommeren 2016 oplevede jeg en og en halv uforglemmelig måned på Øvrevoll med tre sejre i træk”, fortalte Lone.

”Først sejrede Brownie i Polar Mile Cup (L) før Berling. Tre uger efter vandt Brownie Polar Cup (Gr.3) før Easy Road”.

”Og toppen på kransekagen kom, da Brownie efter en ny pause på tre uger slog Hurricane Red og Bank Of Burden i Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) og viste sig som Skandinaviens klart bedste hest det år”.

Brownie fulgte op i 2017 med to Listed-sejre. I Pramms Memorial på Jägersro og i Tattersalls Nickes Minnelöpning på Bro Park. Det blev Brownies sidste sejr.

I alt sejrede Brownie ni gange, og han indløb 2,6 millioner kroner. Han nåede et maximumhandicap på 96, og han er således den højest handicappede hest, som Lone har ejet.


Frankel-sønnen Learn By Heart vinder sin karrieres største sejr, Stockholms Stor Pris (Gr.3) i 2019 på Bro Park. Karin Sallings King David (Elusive City) var anden, og Flemming Velins Christmas (Galileo) var tredje. En stor dag for dansk galopsport på udebane. Rafael De Oliviera red Learn By Heart.

FRANKEL-SØNNEN LEARN BY HEART.

Learn By Heart blev købt af Lone Kaj-Nielsen på Tattersalls Horses In Training i 2017, ”og ham elskede jeg” nævnte Lone. ”Han var det første afkom efter Frankel (Galileo), der startede i Skandinavien, og som 2-årig var Learn By Heart ejet af sin opdrætter, H.M. Dronning Elizabeth”.

Learn by Heart havde en god treårsæson med en tredjeplads i Norsk Derby og en andenplads i Norsk St. Leger.

Gennembruddet kom, da Learn By Heart året efter vandt Stockholms Stora Pris (Gr.3) på Bro Park i 2019.

Såvel i 2020 som i 2021 var Learn By Heart anden i Oslo Cup (Gr.3) slået af hhv. Privilegiado (Sea The Moon) og Wishformore (Center Divider). Learn By Heart nåede et maximumhandicap på 92.


Red Cactus/Elione Chaves vinder Timeform Svealandlöpning. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Red Cactus/Elione Chaves vinder Timeform Svealandlöpning. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

RED CACTUS – SVENSK DERBYVINDER OG NU AVLSHINGST.

”Det var Bent, der fandt Red Cactus til mig på Goffs UK Breeze Up Sale på Doncaster i 2017”, fortalte Lone.

”Og vi fik hammerslag på den flotte, fukse Hard Spun-søn efter en nervepirrende duel med Marc Stott og Karin Salling”, erindrer Lone”.

Efter en god toårssæson med sejr i Svealandlöpning blev Red Cactus inviteret til Dubai, hvor han i tre starter opnåede en flot tredjeplads i UAE 2000 Guineas (Gr.3) på Meydan.

Tilbage i Skandinavien fik Red Cactus en enestående sæson som 3-årig med sejre i bl.a. Svenskt Derby og Hurricanelöpning. I Svenskt Derby slog han Privilegiado (Sea The Moon) og Queen Rouge (Lord Of England), der senere på sæsonen vandt hhv. Norsk og Dansk Derby.

Red Cactus på vej mod sejren i Svenskt Derby. Eddie Pedroza, der i sidste øjeblik måtte afløse Carlos Lopez, var på ryggen af Red Cactus, der i hele sin løbskarriere var i træning hos Bent Olsen. Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp.

Red Cactus var den mest vindende hest i Sverige i 2019. Og Lone Kaj-Nielsen, der samme år vandt Stockholm Cup med Learn by Heart, blev svensk ejerchampion.

Efter treårssæsonen blev Red Cactus igen sendt på vinterophold i Dubai. ”Og det var meget tæt på, at Red Cactus også kunnet have kronet sin glorværdige karriere med en sejr på Meydan”, påpegede såvel Lone som Bent.

”I 2022 blev Red Cactus opstaldet som avlshingst på Stutteri Hjortebo, hvor han har fået tilført over 20 hopper” oplyste Lone. I fjor blev Red Cactus så far til sine første føl, og det skal blive spændende at se de første afkom efter Red Cactus løbe væddeløb.

Så tæt på var Red Cactus på at vinde på Meydan i Dubai. Målfoto fra Strata Trophy, hvor Red Cactus med den mindst mulige margen blev slået af Art Du Val.

DUBAWI-DATTEREN NASCETTA.

På vegne af Lone Kaj-Nielsen sikrede Bent Olsen og Morten Buskop sig på Arqanas August Yearling Sale i 2018 Dubawi-datteren Nascetta, en af de dyreste heste, der er importeret til Danmark.

Dubawi (Dubai Millennium) er en af mine yndlinge” nævnte Lone. ” Jeg blev især opmærksom på ham på et af mine første besøg i Dubai. Mange af de startende var efter Dubawi, og de vandt adskillige løb på Meydan”.

Dubawi har i en lang årrække været en af verdens absolut bedste avlshingste. Han er opstaldet på Darley Stud, og sammen med Frankel (Galileo) er han i dag Europas dyreste avlshingst med en bedækningpris på 350.000 pund.

Nascetta har langt hen ad vejen levet op til forventningerne. Det tog lidt tid, inden hun kom rigtig i gang, men 2022 blev et vendepunkt.

Nascetta på vej mod sejren i Sceptre Stakes 2022. Foto: Burt Seeger.

Allerede i begyndelsen af året vandt Nascetta således Sceptre Stakes på Klampenborg i et meget stærkt felt. Go On Carlras (Harzand) var anden, Chatarina (Lawman) var tredje og Ascot Brass (Juniper Tree) fjerde.

Senere på året blev det til yderligere fire sejre, og Nascetta nåede op på et handicap på 89.

Det førte til en invitation til Dubai, hvor moderen Cladocera (Oasis Dream) vandt to Gruppe-2-sejre i 2015. ”Desværre slog Nascetta sit knæ på vej op i transporten på vej til Dubai og kom aldrig af sted”, oplyste Bent.

Nascetta er ‘still going strong’, og i fjor vandt hun tre løb på Klampenborg, bl.a. Familien Trocks Ærespræmie. ”Planen er, at hun løber denne sæson ud”, nævnte Lone, ”og så skal hun i avlen”.


Brigadier. Foto: GalopSport.

BRIGADIER BLANDT DERBYFAVORITTERNE.

Med et meget stærkt hold af veltrukne 2- og 3-åringer kan det blive til nye storsejre for Lone Kaj- Nielsen i år.

I første omgang vender interessen sig mod de klassiske treårsløb, og her har Lone et godt udgangspunkt, ikke mindst med en af de nuværende, hotte derbyfavoritter Brigadier (Moohaajim).

”Brigadier skiller sig ud, og han er et oplagt emne til Dansk Derby. Det er det løb, som vi går efter og sætter alt ind på at vinde”, nævnte Bent Olsen.

Og Bent fortsatte. ”Efter den overbevisende sejr i Guineas Trial den 4. maj i år før Biot går vejen i første omgang over Dansk 2000 Guineas. Derefter er det en mulighed at starte ham i Svensk 2000 Guineas på Bro Parks gode græsbane. Til gengæld er der ingen planer om at starte ham i Svenskt Derby”.

Brigadier viste allerede flot form som 2-årig, hvor han i kun tre starter var tredje i Dansk Kriterium efter Biot (City Light) og My Fortune (Appel Au Maitre). Og i sin sidste start i fjor vandt Brigadier med syv længder Dansk Galops Auktionsløb.

Brigadier, Årets 2-årige hest på Klampenborg, vinder knusende overlegent Dansk Galops Auktionsløb og kan give Moohaajim sin anden derbyvinder i træk. Brigadier er ejet af Lone Kaj- Nielsen, opdrættet af Stutteri Hjortebo og trænet af Bent Olsen. Et stærkt trekløver, der før har vundet Dansk Derby sammen. Foto: Burt Seeger.

Brigadier, der er opdrættet af Stutteri Hjortebo, er ud af Queens (Philomatheia), der var anden i Dansk Breeders Cup i 2018 bag Steinway (Appel au Maitre) og nåede et maximumhandicap på 83.

Queens er halvsøster til den danske derbyvinder Iron Butterfly (Swipe).

Skulle Brigadier svigte, har Lone flere veltrukne 3-åringer, der dog for de flestes vedkommende er importer og derfor ikke kan starte i Dansk Derby

Great Wish var Lone Kajs første hest efter Night Of Thunder (Dubawi). Great Wish var ustartet som 2-årig, hvor han fik en skade først på sæsonen. Han debuterede på Klampenborg i et maidenløb den 4. maj, hvor han kom dårligt fra start, men sluttede som fjerde.

På Klampenborg den 18. maj vandt Great Wish på Klampenborg før Lifestyle (Moohaajim), og han tegner lovende. Great Wish er tilmeldt den svenske derbyserie.

Lone Kaj-Nielsens Great Wish (Elione Chaves) vinder før Stald Shakers (Jens Lauritzens) Lifestyle, der blev redet af Carlos Lopez. To 3-åringer, vi kommer til at se mere til. Lone har i mange år haft loge ved siden af familien Lauritzen. Foto: Burt Seeger.

3-årige Bartholdi er ud af Curvy (Galileo) og efter den amerikanske, ubesejrede Triple Crown-vinder Justify (Scat Daddy). Justify er i sine to første årgange allerede far til seks Gruppe-1-vindere, bl.a den aktuelle favorit til Epsom Derby, Aidan O’Brien-trænede City Of Troy. Og City Of Troy er ligesom Bartholdi også ud af en Galileo-datter.

Bartholdi årsdebuterede den 27. april i et 3-Års løb på Klampenborg med en femteplads. Han viste stor formforbedring i Södra Skåningarnes Derbytest over 2200 meter dirt-track den 19. maj på Jägersro, hvor han i et godt felt afsluttede stærkt til en andenplads bag Morradi (Cracksman), der dog vandt meget sikkert.

Bartholdi er meldt i Norsk Derby.


Hard Spun-datteren Troja under sin breeze på Meydan i marts 2023. Foto/Copyright: Erika Rasmussen.

Lone har to 3-årige hopper i stalden hos Bent Olsen. Churchill-datteren Krystle, der blev købt på Scandinavian Open Yearling Sale i 2022, har indtil videre skuffet. ”Hun har haft vokseværk”, nævnte Bent, ”men hun retter sig nu”.

Troja har i Hard Spun samme far som Red Cactus. Hun blev købt i foråret 2023 på Goffs Dubai Breeze Up Sale på Meydan.

I fjor vandt Troja Stig Holms Pokal på Jägersro, og hun vandt i sin debut i år. I Mowerinaløb blev hun fjerde, og Troja kan meget vel gå en flot sæson i møde.

“Hendes næste start bliver i Svenskt 1000 Guineas, som jeg vandt i fjor med Angel Field (Harry Angel)”, indskød Bent.

”Jeg har til gengæld aldrig vundet et 1000 Guineas”, tilføjede Lone, ”og heller aldrig et Oaks.

Lone har også den 3-årige Moohaajim-datter Bianca i træning hos Inge Mette Dejgaard. Hun vandt som 2-årig, og Bianca var sjette i Mowerinaløb kun slået med godt fem længder af vinderen A Lady’s Dream (Giant Sandman).


2-ÅRINGER MED STAMTAVLERNE I ORDEN.

Så snart Dansk Derby er løbet, stiger interessen for de 2-årige. Lone Kaj-Nielsen har fire veltrukne 2-åringer klar i stalden hos Bent Olsen. Tre hopper og en hingst.

Lone Kaj-Nielsens seneste indkøb er en fuks, endnu unavngiven hoppe. (Hun skal hedde Tornerose, hvis navnet bliver godkendt) efter Night Of Thunder.

Hun blev købt på Breeze Up-auktionen i Doncaster i april i år, og hun er ud af den ustartede Cape Cross-datter Queen Of Carthage og halvsøster til tre vindere inklusive vinderen af Phoenix Stakes (Gr.1) Lucky Vega (Lope De Vega).

”Det var især moderlinjen, der tiltrak mig”, forklarede Lone.

”Her finder vi nemlig Stolga, der har betydet så meget for mig som mor til min danske derbyvinder Master Kid, 2000 Guineas-vinderen Kronhjort og mormor til de to storløbsvindere, helbrødrene Reventon og Cantenac”.

Lone Kaj-Nielsens seneste indkøb, en 2-årig hoppe efter Night Of Thunder og halvsøster til Gruppe-1-vinderen Lucky Vega (Lope De Vega).

De to andre 2-årige hopper er Frankel-datteren Patience, der er omtalt i indledningen af dette interview, samt American Queen, der blev købt på Scandinavian Open Yearling Sale i fjor, hvor hun var auktionens næstdyreste.

American Queen er efter Cracksman (Frankel), der i 2018 vandt tre Gruppe-1-løb og blev kåret som Europas bedste galophest det år.

Cracksman fik sit gennembrud i avlen sidste år som far til ubesejrede Ace Impact, der vandt såvel Fransk Derby som Prix de l’Arc de Triomphe. Ace Impact er nu gået i avlen som sin far.

Den eneste 2-årige hingst, som Lone ejer, er Next Target (Harry Angel), der også blev købt på åringsauktionen i fjor. Han er opdrættet af Martin Hjorth på Stutteri Hjortebo.

Next Target er ud af Nudetnok og halvbror til St. Leger-vinderen Suspicious Boy (Appel Au Maitre) og til vinderen af Dansk Galops Auktionsløb, New Target (Center Divider), der ligeledes var ejet af Lone Kaj.

Også her finder vi Stolga i moderlinjen, idet Nudetnok er ud af Marigold (Cajun Cadet), der er helsøster til Raadyr og Kronhjort – alle ud af Stolga.

2-årige Next Target stammer også fra Stolga-linjen. Ejer: Lone Kaj-Nielsen. Foto: Burt Seeger.

SUCCESSER HÆNGER IKKE PÅ TRÆERNE I GALOPSPORTEN.

Det er naturligt at fokusere på og tænke tilbage på ens succeser. Hvis ikke var det nok også uholdbart at være hestejer, hvor dagligdagen oftest er præget af flere skuffelser end succeser.

Lone Kaj-Nielsen har også oplevet adskillige skuffelser i sine mange år som hesteejer. Dyrt indkøbte heste, som der var store forhåbninger til, men som ikke kunne leve op til forventningerne.

Galileo-datteren Solitaire, der er halvsøster til den Norske Derbyvinder og vinder af Oslo Cup (Gr.3) og Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) Our Last Summer (Zamindar) er et eksempel.

Solitaire (Carlos Lopez) vinder karrierens eneste løb. Foto: Burt Seeger.

Solitaire blev købt på Arqanas August Yearling Sale i  2019 efter en budduel med den engelske toptræner John Gosden. Hun er den dyreste hest, som Lone har købt.

Men Solitaire har skuffet. Det er kun blevet til en enkelt sejr for den nu 6-årige hoppe og i et Klasse-3-handicap.

Den 27. april i år var hun sidst i et løb på Klampenborg. ”Det var som om, at hun ville kommunikere til Bent og mig, om vi ikke snart kunne sætte hende i avlen, fordi væddeløb ikke var noget for hende”, fortalte Lone.

Og det ønske har Solitaire fået opfyldt. Hun er nu opstaldet på Stutteri Hjortebo, hvor den meget velafstammede hoppe er blevet bedækket af Red Cactus, der som bekendt også ejes af Lone Kaj-Nielsen.

Lone Kaj-Nielsen fotograferet i sommeren 2023 sammen med Stutteri Hjortebos grundlæggere, Jette og Søren Hjorth Jensen. Foto: GalopSport.

DET SKAL VÆRE SJOVT AT HAVE GALOPHESTE.

Gennem de mange år, hvor Lone har besøgt Klampenborg Galopbane, er der naturligvis sket store ændringer.

Galopbanen er blevet mere moderne.

”Om det er godt eller skidt, afhænger nok af, hvilken aldersgruppe, man tilhører” mener Lone, der tilføjer, ”at det selvfølgelig er vigtigt at følge med tiden”.

”De sociale skel er næsten forsvundet”, nævnte Lone og henviste til dengang hun var ung, da sadelpladsen var fyldt med damer i lyserøde trusser, og Den Kongelige Tribune med damer med pels på.

Lone ser med tilfredshed tilbage på sine mange år i galopsporten. ”Det skal være skønt og sjovt at have galopheste, og det har det været”.

”Jeg er meget glad for, som det har udviklet sig”, nævnte Lone og tilføjede med et lille smil: ”og af og til har jeg og mine heste jo også klaret sig ganske godt”.

Lone Kaj-Nielsen og hendes mor er en del af Klampenborg Galopbanes historie. Uden hesteejere – ingen galopbane.

Og Lone har ejet mange heste gennem årene, og med sin store offervillighed har hun stærkt bidraget til at højne kvaliteten i dansk galopsport.

Falconet og Oliver Wilson sammen Lone Kaj-Nielsen, Susanne Springer og Bent Olsen. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Lone Kaj-Nielsen og træner Bent Olsen efter Falconets sejr i Pokalløb i 2016. Oliver Wilson red Falconet. Foto: Burt Seeger.
Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top