fbpx

RaceTime: Kvinder, der nedbryder barrierer i galopsporten

Galopsporten har – på internationalt plan – længe været domineret af mænd. Men flere og flere kvinder tiltrækkes af sporten og vælger en levevej som jockey. Og mange af dem inspireres af de kvinder, som allerede har bevist, at de sandelig godt kan leve op til deres mandlige kollegaer.

Disse berømte kvinder nedbryder barrierer og baner vejen for fremtidens kvindelige ryttere. Hér præsenteres seks af de største forbilleder gennem tiden.


JULIE KRONE – USA

Julie Krone blev født 24. juli 1963 i Benton Harbor, Michigan. Hun voksede op blandt heste og fulgte i sin mors fodspor og valgte ‘hestelivet’.

Som 14-årig oplevede hun at se den fire år ældre Steve Cauthen vinde 1978-udgaven af Triple Crown-serien med Affirmed. En oplevelse der betød, at hun også ville have galopsporten som levevej.

Den 30. januar 1981 debuterede hun som udlært jockey på Tampa Bay Downs i Florida, hvor hun red Tiny Star, og blot en måned senere vandt hun sit første løb nogensinde og blev hurtigt en kendt skikkelse på mange amerikanske væddeløbsbaner.

I 1993 blev hun den første kvinde til at sejre i Belmont Stakes i bøjlerne på Colonial Affair, og karrieren bød på i alt 3.704 sejre.

I 1999 trak hun sig tilbage som den mest vindende kvindelige jockey nogensinde, og hun havde i årene derefter en karriere som kommentator.

Julie Krone blev også den første kvindelige jockey, som blev optaget i National Museum of Horse Racing and Hall of Fame, og dertil vandt hun 1993-udgaven af ESPN Professional Female Athlete of the Year samt 2004-udgaven af Women’s Sports Foundation’s Wilma Rudolph Courage Award.


MICHELLE PAYNE – AUSTRALIEN

Michelle Payne blev født i 1985 og er den stadigvæk den eneste kvindelige jockey som kan prale af at have vundet Melbourne Cup.

Hun voksede op med drømmen om at blive en succesfuld jockey og nåede absolut de mål hun havde sat sig. Hun modtog den prestigefulde Medal of the Order of Australia på baggrund af sine resultater.

Desværre har historien om Michelle Payne også en bagside. I 2017 blev hun udelukket fra at ride væddeløb, efter at være blevet taget for brugen af det forbudte, fedtforbrændende stof phentermin.

Hun fortsatte dog indenfor sporten som rådgiver for andre kvindelige jockeys, og nu arbejder hun bl.a. som reporter.


Hayley Turner och och representanter för Nordic Heater Bro Park 170704 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
Hayley Turner på Bro Park. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

HAYLEY TURNER OBE – ENGLAND

Hayley Turner var den første kvindelige jockey, der vandt 100 fladløb på de britiske baner indenfor samme år. Endvidere er det blevet til otte Gruppeløbssejre, heriblandt i July Cup (Gr.1) med Dream Ahead.

Hayley Turner er født tæt på Nottingham Racecourse og har fem søskende. Moderen var rideinstruktør, hvilket medførte at hun tidligt lærte at ride. Hun gik i lære hos Michael Bell i Newmarket og fik sit første ridt den 27. marts 2000 på en hest, som brød ned i løbet.

Den første vinder blev vundet i ottende forsøg med hesten Generate på Pontefract den 4. juni 2000. Den efterfølgende vinter blev hun sendt på tre måneders oplæring hos Tom Amoss i New Orleans, og i vinteren 2004 red hun for Godolphin i Dubai.

I 2008 blev Hayley Turner den første kvindelige jockey til at ride 100 vindere på et år. Herefter fulgte flere triumfer, og hun fik sin første Gruppe-1-vinder med Lady Deauville i Tyskland. Samme år blev hun hædret som Channel 4’s Racing Personality of the Year.

I marts 2009 kom hun ud for et alvorligt uheld i Newmarket, men selv om hun var spået en hel sæson på sidelinjen, formåede hun at komme tilbage i sadlen og vinde 60 løb.

I 2011 – efter at have føjet flere Gruppe-1-triumfer til meritlisten – brækkede Hayley anklen ved et styrt på Bath. Hun modtog samme år “Most Inspirational Sportswoman Award”.

Den 31. maj 2012 skrev hun sig endnu engang ind i galophistorien, da hun fik ridt i Dubai World Cup, og den 2. juni samme år blev hun den kun anden kvindelige jockey med ridt i Epsom Derby.

Selv om det hverken gik godt i World Cup’en eller Derbyet, fortsatte Hayley ufortrødent og vandt i august måned det amerikanske Grade-1-opgør Beverly D Stakes med David Simcock-trænede I’m A Dreamer.

Hayley Turner modtog i 2016 titlen “Officer of the Order of the British Empire (OBE)”.


ROSIE NAPRAVNIK – USA

Rosie Napravnik født født 9. februar 1988 i Mendham, New Jersry. Begge hendes forældre arbejdede indenfor galopsporten og Rosie begyndte at ride i en ung alder.

Som 7-årig red hun sit første ponyløb. Hun tilbragte sin ungdom hos en række forskellige trænere, og som voksen vandt hun en del store løb – bl.a. 2011-udgaven af Louisiana Derby samt Kentucky Oaks i både 2012 og 2014.

Hun er den eneste kvinde, som har deltaget i samtlige tre amerikanske Triple Crown-opgør, og hun er også den eneste kvinde, der har vundet Breeders’ Cup to gange – Juvenile og Distaff.

Rosie Napravnik vandt i alt 1.877 løb og er fortsat en del af galopsporten som assistent for sin mand, træner Joe Sharp.


Chantal Sutherland-Kruse efter sejren med Dreams Cape på Bro Park. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

CHANTAL SUTHERLAND – CANADA

Chantal blev født 23. februar 1976 i Winnipeg. Hun er model, tv-personlighed og jockey. Hun voksede op i Toronto, hvor hendes far havde en hestefarm.

Efter sin afsluttende eksamen i kommunikation og psykologi fra York University, besluttede hun, at hun ville gøre karriere som jockey.

Den 9. oktober 2000 vandt hun sit første løb nogensinde. Det var på Woodbine i Toronto, og allerede året efter blev hun kåret som Canadas bedste jockeyjærling. Det gentog sig året efter, hvor hun var én af Canadas bedste atleter og tjente 5,7 millioner dollars på otte måneder.

Det blev til en tredjeplads i jockeychampionatet det år. Hun blev i Canada indtil slutningen af 2004, hvorfra hun rejste til Laurel Park i Maryland.

Hun gennemgik også Del Mar Racetracks jockeyprogram. Banen mente, at de gennem banens kvindelige jockeys kunne tiltrække et yngre publikum, såvel drenge som piger. Del Mar fokuserede på at blive et fashionabelt mødested, og derfor blev smukke Chantal Sutherland – som nu var jockey – hyret som Del Mars nye ansigt.

Og mon ikke deres strategi gav pote. Publikum strømmede til banen.

I marts 2011 vandt Chantal Santa Anita Handicap med Bob Baffert-trænede Game On Dude, og året efter – igen på ryggen af Game On Dude – blev hun den første kvindelige jockey til at vinde Hollywood Gold Cup to gange.

I 2012 meddelte Chantal, at hun sluttede sin karriere som jockey, men det blev dog hurtigt ændret – og hun har sidenhen bl.a. været med i Svensk Galopps uofficielle VM for kvindelige ryttere.


Manitou og Hollie Doyle efter sejren i Appel Au Maitre Svealandlöpning 2022. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

HOLLIE DOYLE – ENGLAND

Hollie Doyle betragtes som én af verdens bedste kvindelige jockeys lige nu. Meget vel den allerbedste. I 2019 red hun 116 vindere og satte ny sejrsrekord for kvindelige ryttere – det var 10 mere end hvad Josephine Gordon tidligere havde opnået.

De senere år har karrieren for alvor taget fart, og Hollie vandt i fjor både det franske Oaks – Prix de Diane (Gr.1) – og Nassau Stakes (Gr.1) med Nashwa, Prix de l’Abbaye (Gr.1) med The Platinum Queen, samt en lang række øvrige gruppeløb inklusiv Coventry Stakes (Gr.2) med Bradsell på Royal Ascot.

Hollie Doyle var også meget tæt på at vinde sidste sæsons udgave af Stockholm Cup International (Gr.3) på Bro Park med Archie Watson-trænede Outbox, som førte til sidste galopspring, men måtte tage til takke med andenpladsen bag Hard One To Please.

Hollie Doyle er netop vendt tilbage efter en skade, og hun vandt direkte i årets første ridt den 31. marts i Newcastle.


Svensk Galopps Sportschef og initiativtager til verdens første Lady Jockeys' Thoroughbred World Championship sammen med sidste års deltagere i Bro Parks holdturnering for kvindelige ryttere. Yderst til venstre ses Hayley Turner OBE. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Svensk Galopps sportschef Dennis Madsen var initiativtager til verdens første Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship. Herover ses han sammen med de deltagende ryttere. Yderst til venstre ses Hayley Turner OBE. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top