fbpx

RaceTime: Historien om Hurricane

Jeg har altid været fascineret af svenske Gösta Dalmans fantastiske Hurricane, der var den absolut dominerende galophest i Skandinavien i 1950’erne.


Gösta Dalman fører Hurricane tilbage efter sejren i Dansk Derby.

Fortalt af Per Aa. Bustrup

Hurricane var en hest af usædvanlige dimensioner. Han var en væddeløber, som alle opdrættere sukker efter. Hér fortælles historien om den fantastiske væddeløber – måske den bedste skandinaviskfødte galophest nogensinde.

Gennem årene dukker der galopheste op som udmærker sig på en eller anden måde. Listen er heldigvis lang og særdeles interessant for galopfans og ikke mindst for sportens aktive indenfor alle dens forgreninger.

Hurricane var født i 1948 Sverige på Gösta Dalmans Vasaholm Stutteri i Skåne. Og Hurricane var i stand til at indfri enhver hesteejers største drøm: at vinde Derby med eget opdræt. Og bliver det så endog til to derbysejre, så kan man næppe opnå mere som ejer og opdrætter.

Som 2-årig fik vi ham slet ikke at se i Danmark. Han blev trænet af Axel Thorngren på Jägersro i Malmö.

Indledningsvis i karrieren blev han havde han sin faste makker i jockey Albert Klimscha. 2. juli 1951 debuterede han i et maidenløb, som han vandt med en halv snes længder. Fire uger efter gjaldt det Svensk Kriterium, hvor han måtte kæmpe lidt mere med den speedige Charmina, som måtte bøje sig med en hals for Hurricane til slut.

Derefter blev han sendt til Stockholm, hvor han kom i træning i frk. Cronhjelms varetægt. 3. september vandt han Cloudbank-löpning med lette fire længder.

To uger senere løb han igen. Denne gang gjalt det Svealandlöpning med en præmiesum på 8500 kroner. Og det blev til en ny sejr efter behag.

1. oktober sluttede han sæsonen med en start i Vinterfavoriternas Pris som han vandt foran gode Mistral, der var slået med en længde.

Hans fem sejre som 2-årig på de svenske baner betød en indtægt på 20.100 kr. Oveni kom så otte ærespræmier.


Jockey Albert Klimscha var Hurricanes første partner.

Den første start på Klampenborg var 12. maj året efter. Den danske debut var imødeset med stor spænding…

Publikum vidste naturligvis fra presseomtaler, at der skulle være tale om en hest ud over det almindelige – men alligevel var spændingen stor og der var fuldt hus på Klampenborg Galopbane.

Hurricanes første besøg på Klampenborg var i Holteløb, der gennem mange år havde været et af de tidlige prøveløb op til Dansk Derby.

Distancen var 1600 meter. Oprindelig havde ældre skandinaviskfødte adgang til løbet, men denne gang var der kun 3-årige til start.

Samtlige af de startende var meldt i de øvrige klassiske løb, hvorfor løbet kunne betragtes som en generalprøve til Dansk Forårsløb – det nuværende 2000 Guineas.

Toronto startede med topvægt på 55 kg. Hurricane var ikke helt rolig inden starten. Publikum, støj og høj musik var absolut ikke Hurricanes livret. Heldigvis var han helt rolig ved startstedet.

Så snart startbåndene var gået til vejrs lagde Hurricane sig i front. Han imponerede stort publikum ved at løbe som en champion gør det. Med fire længder slog han Toronto.



To uger senere var det så tid for Dansk Forårsløb, hvor han startede som storfavorit. Odds var helt nede på 0,91. Løbet formede sig som Holteløb. Han var i front hele vejen.

Nu var alle klar over, at skandinavisk galopsport med Hurricane havde fået en ny stjerne. Det var derfor opfattelsen, at derbyet stort set var overstået og sejren svensk.

Men dansk fuldblod stillede dog op med gode modstandere. Elleve danskfødte heste var klar til at konkurrere med Hurrricane om det Danske Derby.

Der var naturligvis skeptikere blandt publikum om Hurricanes formåen. De mente, at Derbydistancen ikke var det bedste for Hurricane! Omvendt var der dog dem, der så mente, at klassen var i absolut top!

Derbyet fik et udfald som ventet og mere til. Imponerende!

Fra start kom Valentino II til front før Bocaccio og Hurricane. Men da feltet passerede tribunen var Hurricane allerede klart i spidsen. Ved 1600 meter-mærket forlod Hurricane feltet og derfra blev forspringet bare større og større. Boccacio var anden og Butler tredje.

Den måske største overraskelse var, at odds var så højt som 17:10.

Begejstringen over den overbevisende sejr var stor, da Gösta Dalman førte sin vinder til vægten.


Gösta Dalman modtager Hurricane efter den suveræne Derbysejr i Sverige.

Hurricane fik nu en fortjent hvilepause indtil der stod Svenskt Derby på menuen. Det var 15. juli på Jägersro.

Spændingen var stor. Der herskede nemlig ingen tvivl om, at modstanden denne gang var bedre end i Dansk Derby. Konditionen skulle dog holdes i live.

Og så…! Svenskt Derby blev faktisk en kopi af det danske. Det var dog en ændring, at J. Klimscha var i sadlen i stedet for broderen A. Klimscha der var forpligtiget til anden side. Det var Hurricane fra start til mål.

Herodes kom nærmest men måtte se sig slået med to længder. Bifaldet var nærmest enormt – men det var jo også en vinder fra Skåne.

Vi skal så frem til 11. august hvor Eclipse Stakes – i dag kaldet Scandinavian Open Championship – var på programmet.

Hurricane skulle nu møde ældre konkurrenter og forventningerne til løbet var store.

Men desværre kom der afbud fra Far West, der var den hest man forventede sig mest af – ja måske også at han kunne slå Hurricane.

J. Klimscha var hentet ned fra Ulriksdal for at ride Hurricane, men havde haft et uheld. Derfor blev det Eli Jensen, der red stjernen – og det gjorde han bedst muligt. Fra start til mål var der kun én hest på banen.

Sådan gik det første møde mod ældre heste – let og ubesværet og en bekræftelse af hans overlegne form og kondition.



Opdrætter og ejer af Hurricane var Gösta Dalman, der var skibsreder i Göteborg. Foruden sit engagement i fuldblodssporten var han medejer af Broström-koncernen i en periode i 1940- og 50’erne.

Dahlmans engagement i galopsporten begyndte med Klampenborg Galopbane som base. Det var her han fik sin første klassiske vinder i i1943 med Rollo, der vandt både Forårsløb og Dansk Derby.

Han gentog sejrene i Forårsløb med Harris og genog succesen i 1951, hvor Dansk Derby blev vundet af Hurricane, der var opdrættet på Vasaholm Stutteri i Skåne.

Om Hurricane kan jeg her også fortælle, at han som 4-årig blev sendt til England for at prøve lykken. Det gik dog ikke godt.

Årsagen til dette skyldtes nok for en væsentlig del, at bestemmelserne i England for udenlandske heste i handicapløb skulle starte med betydelige vægttillæg. Selv Hurricane måtte give op for det.


Axel Thorngren og Gösta Dalman.

I stutteriet var Hurricane også en succes frem til sin død i 1970. Det har bl.a. betydet, at der er et Hurricanelöpning på Jägersro – det rides i dag som tredje ben af Jägersros Triple Crown i forlængelse af Voterlöpning og Svenskt Derby.

Det skal også nævnes, at Gösta Dalman altid forsøgte at højne svensk galopsport ved forskellige initiativer.

Bl.a. kan nævnes at han også fik indført Svenskt Oaks på Åby. Selv vandt Gösta Dahlman aldrig Svenskt Oaks.

Til gengæld vandt han Dansk Oaks to gange med Hopewell i 1948 og med Cikade i 1952.

Begge trænet af Axel Thorngren.

Picture of RaceTime

RaceTime

Bag RaceTime står brødrene Per og Klaus Bustrup. Familien Bustrup har været fast inventar på Klampenborg Galopbane siden midten af 1950'erne. Per har været marketingchef på Klampenborg Galopbane, hvor han introducerede banens program ”Galoppen”, og han var én af iværksætterne bag Scandinavian Open Championship. Han var medkommentator på DR-TV ved større galopbegivenheder. I 1986 stiftede han sit eget reklamebureau. Per har udgivet bogen ”150 år med fuldblod, fest og farver” sammen med Hans Erik Westerberg samt ”Bagerlærlingen, der blev ”championjockey”. Han har været medejer af bl.a. Blue Mary og Stradivarius. Klaus var i mange år adm. direktør for Landbrugsraadet. Han har været formand for Danidas Styrelse og for bestyrelsen i FødevareBanken.

Seneste artikler

Scroll to Top