fbpx

Økonomisk styrkeforhold tipper Klampenborgs vej

På mandag den 24. februar er der stor anmeldelsesdag i Klampenborg. Med det nuværende indbyrdes styrkeforhold mellem de skandinaviske valutaer, står den danske bane i en ny og gunstig position.


”Deltagerne i de seneste to års storløb for de 2- og 3-årige heste har oplevet pæne præmiestigninger, og det har bevirket, at både antallet af anmeldte og startende heste er steget”, siger Klampenborg Galopbanes administrerende direktør, Carsten Baagøe Schou.

”Vi har set effekten af Unghestesatsningen, som gav mulighed for forhøjede præmiesummer i de store 2- og 3-årsløb”.

”Dertil valgte Klampenborg Galopbane egenhændigt, at løfte præmiesummen i Dansk Derby til 1.000.000 danske kroner. Det har givet en bredere opbakning fra svenske og norske trænere, men den positive udvikling skyldes formodentlig ikke kun præmiestigningerne”.

”Vi skal også tænke på udviklingen i de tre landes valuta, hvor den danske krone gør det mere attraktivt at starte på Klampenborg, ligesom der er anvendt betydelige ressourcer på at forbedre banelegemets ujævnheder, så banen bliver fair for alle”.

New Target på vej mod sejren i Dansk Galops Auktionsløb 2019. Førstepræmiens 300.000 DKK svarer i dagens kurs til 426.000 SEK. Foto: Burt Seeger.

For at blive ved valutaen, så er det et faktum, at svækkelsen af svenske og norske kroner over for den danske krone har reduceret de reelle forskelle på præmiesummerne.

Ud fra de nuværende kurser er 100 danske kroner lig med ca. 142 svenske og 134 norske kroner.

Det betyder fx, at Dansk Galops Auktionsløb nu reelt er højere doteret end det svenske auktionsløb.

Nedskæringerne i de svenske budgetter betyder, at Svensk Galopp har måtte reducere præmiesummen i deres auktionsløb fra 1.000.000 til 800.000 kronor, og løbet hedder af gode grunde heller ikke ”Jockeyklubbens Magic Million” længere.

Mens man i Sverige og Norge både har præmie- og valutamæssige udfordringer, er sæsonkalenderen for de 2- og 3-årige på Klampenborg stort set uændret i forhold til 2019. Løbene har også den samme placering i kalenderen med maksimalt en uges udsving.

”Vores 1000 Guineas – Mowerinaløb – har længe været det første klassiske løb i Skandinavien, og det ligger allerede den 9. maj”, siger Baagøe og fortsætter med at forklare baggrunden for placeringen:

”Den skandinaviske storløbskalender er tæt pakket, og derfor er der løb der er nødt til at ligge tidligt. Vi har samtidig forsøgt at tilgodese hopper og hingste/vallakker der passer på milen, så de kan starte i såvel Mowerinaløb og Dansk 2000 Guineas samt de svenske pendanter”.


”En ubetryggende skandinavisk udvikling”

Klampenborgs publikum på Derbydag er noget som samtlige andre skandinaviske galopbaner misunder. Foto: Burt Seeger.

På Klampenborg Galopbane har man med ærgrelse læst om de kommende års sænkede præmiesummer hos nabolandene.

”Sverige hævede deres præmiesummer gevaldigt efter salget af Täby, mens vi andre så imponeret til fra siden. Nu reduceres præmiesummerne ret så markant igen, og det er en skræmmende udvikling, som forhåbentlig kan vendes eller i det mindste standses hurtigt”, siger Baagøe.

”Det er muligt, at de reducerede præmiesummer kan give flere startheste på Klampenborg, men det vil uundgåeligt påvirke indtjeningen hos de bedste dansktrænede heste og kan derigennem ramme investeringslysten hos de danske hesteejere – så det er meget trist for skandinavisk galopsport som helhed”.

”Det er jo ikke meningen, at der skal være konkurrence mellem de skandinaviske lande i forhold til at tiltrække heste til såvel storløb som ordinære løb – målet er, at der skal være tilstrækkeligt mange heste i Skandinavien til, at den samlede kalender kan gennemføres med et acceptabelt antal startende heste”.

Klampenborgs direktør ser udviklingen som faretruende.

”Det kan hurtigt komme til at reducere antallet af heste. Ejerne vil uundgåeligt søge de største præmier, selvfølgelig med hensyn til hvilket underlag og baneprofil, som nu passer deres heste”.

”Dette kan sagtens komme Klampenborg til gode, men der er ingen tvivl om, at en negativ udvikling vil ramme samtlige skandinaviske baner”.


Klampenborg udvikler sig i rigtig retning

Morgengalop på græsset. Foto Burt Seeger.

”Jeg finder det trist, at Klampenborg nu kommer til at stå stærkere i det indbyrdes forhold overfor banerne i Sverige og Norge, når den primære årsag er andres tilbagegang og ikke vores egen fremgang”.

”Jeg er dog glad for, at Klampenborg fortsat øger de årlige præmieudbetalinger – herunder de seneste år med to-cifrede procentpoint. Det går stødt og roligt i den rigtige retning, også selv om vi gerne ville have det til at gå meget hurtigere”.

Carsten Baagøe Schou og hans team har i en årrække kæmpet for at stabilisere driften, således at sporten også kan fremtidssikres.

”Og det er nu lykkedes. Vi kan med det økonomiske udgangspunkt, vi har opnået, arbejde videre med at forbedre vores økonomi og dermed styrke forholdene for hesteejerne med sikkerhed for præmierne og forhåbentlig også stigninger i disse”.

”Jeg anser det også for urealistisk, at Klampenborg i den nærmeste fremtid sænker præmiesummerne fra det nuværende niveau, men når det er sagt, så er vi heller ikke herrer over den overordnede skandinaviske udvikling”.

”På Klampenborg Galopbane mærker jeg en stor positivitet hos aktive og andre interessegrupper omkring sporten, så optimismen er intakt!”

På mandag den 24. februar anmeldes der til de stor 2-årsløb i 2020 og de klassiske løb i 3-årssæsonen 2021.

”Vi håber på og regner med talstærke anmeldelser igen i år”, afslutter Baagøe Schou.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top