fbpx

Hurtigt arbejde skal afgøre My Jamils fremtid

Bettina Andersen-trænede My Jamil, der som 2-årig blev kåret som Årets Hest i Danmark og hidtil har vundet fem af sine 18 starter, har ikke løbet siden den 2. juli. Hun er nu tilbage i fuld træning, men der er et stort spørgsmålstegn omkring fremtiden.


My Jamil og Jacob Johansen ved sejren i Naked Gentleman Hoppeløb på Klampenborg i 2022. Foto: Burt Seeger.

“Hun blev taget op i sin sidste start i fjor på grund af næseblod”, fortæller den nu 5-årige hoppes delejer Jørgen Vedel og fortsætter:

“Efter forskrækkelsen valgte vi at give hende helt fri i en lang periode, og det er nu planen, at hun skal sættes op til den kommende sæson, hvorefter et hurtigt arbejde i starten af marts skal afgøre, om vi skal satse videre på løbskarrieren eller gå til plan b”.

Med “plan b” mener Vedel naturligvis en avlskarriere, som meget vel i første omgang kan betyde et udlandsbesøg, men han slår dog fast, at kredsen bag hoppen inderligt håber, at der findes en sæson mere i Al Shemali-datteren.

“Hun er under 15.000 kroner fra at runde en million i indtjening, men vores helt store drøm er at hun enten vinder eller bliver placeret i et Listed-opgør og får international black type før løbskarrieren afsluttes”.

“Hvis My Jamil kommer godt igennem sine forberedelser, er hun allerede klar til at sæsondebutere i Åbningsløbet på Klampenborg, og derefter vil vi sigte på Listed-opgøret Lanwades Stud Stakes over 1600 meter på Øvrevoll. Vi drømmer også om, at hun på et tidspunkt kan blive prøvet i et Listed eller Gruppeløb over kortere distance i Tyskland”.

Jørgen Vedel med My Jamil efter Auktionsløbssejren i 2020. Foto: Burt Seeger.

My Jamil vandt tre af sine fem starter som 2-årig – heriblandt Dansk Galops Auktionsløb og Dansk Kriterium – og desuden blev det til en andenplads i Goffs Futurity Stakes og tredjeplads i Produce Stakes.

2-årssæsonen, som indbragte 547.500 kroner på præmiekontoen, betød også, at My Jamil både blev kåret som Årets 2-årige Hest og Årets Hest i Danmark ved Hestesportens Galla, og der var naturligvis igen kæmpemæssige forventninger til hoppens klassiske sæson.

Og hér skuffede hun heller ikke nogen. Efter en tredjeplads i Mowerinaløb slog hun herrerne i Dansk 2000 Guineas, hvorefter hun blev tredje i både Jockeyklubbens 2000 Guineas, Larch Ærespræmie samt Breeders’ Prize Sprint.

My Jamil sikrede i 2021 en glad Jacob Johansen sin sjette triumf i Dansk 2000 Guineas. Foto: Burt Seeger.

Også som 4-årig i 2022 kom My Jamil flyvende fra start. Efter en sæsondebut som anden i Breeders’ Cup Trial bag Masseto (Appel Au Maitre), vandt hun med topvægt et hoppeløb over 1400 meter og blev derefter tredje bag Iron Butterfly (Swipe) og Good Fortune (Appel Au Maitre) i Dansk Breeders’ Cup.

Herefter sluttede hun syvende i Bloomers’ Vase (L) bag Ascot Brass (Juniper Tree), inden hun altså på en varm sommerdag i juli blev ramt af næseblod i et hoppeløb over 1800 meter, som blev vundet af Blue Gem (Barocci).

“Vi starter hende ikke i Sverige igen, da vi har haft flere kedelige, administrative oplevelser med økonomiafdelingen, og vi afventer fortsat at blive afregnet for vores hestes præstationer i 2022, selv om den seneste start var My Poets fjerdeplads i Svenskt Kriterium i november”, indskyder Jørgen Vedel.


Jacob Johansen på My Jamil og Kim Andersen på A Lady’s Man. Foto: Burt Seeger.

Tilbage til My Jamil, som blev stående på sit højeste handicap på 83 efter 4-årssæsonen, og skulle avlstjenesten kalde før tid, vil hun bestemt heller ikke skylde nogen noget.

Hun vandt Danmarks to største 2-årsløb og slog herrerne i klassisk sammenhæng som 3-årig – og så vil hun rent afstamningsmæssigt kunne føre én af de stolte danske moderlinjer videre ud i fremtiden.

My Jamils mor, Academy Award-datteren Kanthaka, er nemlig helsøster til den syvdobbelte storløbsvinder Sir Randolph, der blandt andet sejrede i Dansk 2000 Guineas, Breeders’ Prize Sprint og Dansk Breeders’ Cup, og hun er halvsøster til den danske Derbyvinder Sir Herman (Zoffany).

Mormoderen La Sall var også en 2-årsstjerne med sejre i Dansk Kriterium, Dansk Galops Auktionsløb, Produce Stakes og Skandinavisk Opdrætningsløb, og moderlinjen kan i Danmark spores 29 år tilbage til 1994, hvor Stutteri Hjortebo importerede My Jamils fjerdemoder Carmen Memory (Sicyos) fra Deauville.

Sir Randolph havde sin faste makker i Kim Andersen, som nu også rider ud på My Jamil til daglig. Foto: Stefan Olsson.

I Danmark blev Carmen Memory mor til tre startende afkom, hvoraf det ene var Cut Memory (Dunphy). Hun vandt bl.a. Derby Consolation og var som 2-årig anden i Dansk Avlsløb og Klampenborg Auktionsløb, samt tredje i Dansk Kriterium.

Cut Memorys første afkom i avlen blev 2-årsdronningen La Sall (Cajun Cadet), som siden blev mormor til My Jamil, men også La Salls helsøster Lady Mary fik en fremgangsrig løbs- og avlskarriere.

My Jamil er opdrættet af Berner Olsen på Sjælland og blev købt for blot 28.000 kroner som åring på Scandinavian Open Yearling Sale af Jørgen Vedel, hvorefter hun gik i træning hos Bettina og Kim Andersen på Klampenborg.

Trænerparret Bettina og Kim Andersen med My Jamil. Foto: Burt Seeger.
Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top