fbpx

58 år efter Spotlight: Kærligheden til fuldblod varer ved

Malerierne på hjemmets vægge vidner om en mangeårig kærlighed til heste. Mange forestiller jagt-scenarier, men der er også enkelte fuldblodsheste og jockeys. Nu tilhører galopsporten atter en stor del af Lulu Tøpholms hverdag, ligesom den gjorde det for 60 år siden. Men på en anden måde, end dengang hun i 1968 vandt Hesteinteresseret Ungdoms Hurdleløb på ryggen af den tidligere væddeløber Spotlight.


Sandie Kjær og Lulu Tøpholm med Royal Dane efter sejr på Klampenborg i 2022. Foto: Burt Seeger.

“Jeg voksede op i Lyngby og gik til ridning på Ibstrup Rideskole”, indleder Lulu.

”På rideskolen boede der en ældre herre, som fortalte mig, at han hver lørdag gik til galop  i Klampenborg. En dag inviterede han mig med derud, og så blev jeg selvfølgelig bidt af den fartfyldte sport med det samme”.

Lulu kan berette mangt og meget om Klampenborg i 60’erne, og det foregår med en detaljeret beskrivelse af miljøet på og omkring banen – og med en imponerende hukommelse hvad enten det gælder hestenavne eller personer.

Ibstrup i Jægersborg blev opført i 1867 og har i mere end 60 år været brugt som rideskole.

Hun begyndte at ride ud for træner Otto Bauer, der havde sin base på Enghavelyst hvor Søren Jensen bor i dag. Lulu husker, at HKH Prinsesse Benedikte i første halvdel af 1960’erne fik foræret to hingste, som begge gik i træning hos Bauer.

”Det var Navy Blue og Golden Guard, og de nåede begge til start i Dansk Derby i 1965. Jeg red ofte Navy Blue om morgenen, og det var naturligvis en stor oplevelse, at se ham i Derbyet med Jack Egan på ryggen”, siger Lulu.

Vores samtale om Derbydagen i 1965 tager herefter en lidt uventet drejning.

”Og det var hér jeg vandt den store gevinst”.

“Var det Navy Blue, der vandt Derbyet?”, spørger jeg lidt undrende, mens jeg forsøger at se navnet for mig på Klampenborgs lange række af tavler på fronten af Hovedtribunen.

”Nej, det gjorde Fonseca jo. Til 73 gange pengene!”, retter Lulu mig hurtigt. “Men jeg vandt den store gevinst i V5-spillet, med en kupon til 64 kroner”.

“Jeg delte kuponen med min far og en ven af huset, men det var mig selv der udtænkte planen, for allerede året forinden var jeg overbevist om, at Larch Ærespræmie ville blive Smaragds løb”.

Lulu fortæller historien som om det skete i sidste uge, og ikke for mere end 57 år siden.

Lulu har gemt Derbyprogrammet fra 1965 med sine egne, håndskrevne noter.

”Det var også meningen, at kuponen kun skulle koste 32 kroner, men et par før Derbyet var på et smut forbi Ibstrup, og mødte rytteren S.E. Albertus, og han sagde, at hvis jeg skulle spille noget på Derbydagen, så måtte jeg ikke glemme Lordling i forhindringsløbet”.

Lordling, tænkte jeg. Jeg kendte ikke engang navnet, men det var en upåagtet hest der kom ned fra Stockholm, og da kuponen skulle udfyldes, overbeviste jeg min far om, at vi var nødt til at gardere storfavoritten, selv om det betød at det blev dobbelt så dyrt”.

Lulu fortæller passioneret, hvordan de gik fra den ene afdeling til den næste i V5-spillet.

Smaragd vandt selvfølgelig Larch”, smiler hun. “Og da storfavoritten i forhindringsløbet blev taget op ovre på bagsiden, og Lordling vandt i stedet, var der kun to rækker tilbage i V5-spillet – og jeg stod med den ene i hånden”.

Nu har jeg selvfølgelig regnet resten af historien ud selv.

Fonseca vandt den sidste afdeling til 73 gange pengene. Han var trænet af William Heavey – en god ven af Lulus familie – som sikkert havde givet det gode tip om sin Derbyhest, så hun kunne stå tilbage som enlig V5-vinder.

”Nej, slet ikke”, siger hun så.

“Jeg troede overhovedet ikke på Fonseca, for han var i mine øjne en sprinter som aldrig ville stå Derbydistancen. Vi havde kun en enkelt hest med i Derbyet, favoritten Expectation, og han blev ingenting”.

Okay. Nu har du tabt mig.

“Det helt ejendommelige i historien er, at der over Klampenborgs anlæg blev udråbt en enkelt kupon som vinder af den store V5-gevinst. Men jeg beholdt alligevel min kupon i lommen, og så tog vi ellers ud og spiste om aftenen, naturligvis noget ærgerlige over at have været så tæt på”.

”Nogle dage senere blev min far ringet op og fik et tip om næste morgens Berlingske-historie, som afslørede, at der havde været totalisator-svindel på Derbydagen, og at den enkelte kupon der efter sigende skulle have ramt hele gevinsten, tilhørte en toto-medarbejder som havde manipuleret med numrene i Derbyet”.

”Det viste sig i stedet, at ingen på hele banen havde krydset Fonseca af i sidste afdeling, og dermed havde vi én af de to kuponer med fire rigtige”.

”Vi vandt den store gevinst og kunne dele 73.000 kroner i tre”.

73.000 kroner i 1965 svarer til ca. det 10-dobbelte i nutidens valuta, så Lulu vandt i denne ganske unge alder et beløb svarende til godt og vel 250.000 kroner.

”…..Og så købte jeg min første hest!”

Spotlight og Lulu Lundin på vej over spring nummer to i Se og Hørs H.U.rdleløb.

Den brune fuldblodsvallak hed Spotlight og var opdrættet af Stutteriet Domino, men væddeløbskarrieren var allerede forbi, da Lulu overtog ham.

“Stutteriet Domino havde igennem tre år forsøgt at få ham til holde i benene til at kunne gå væddeløb igen, efter at han som 3-årig brækkede ned i Norsk Derby, efter at have været anden i det svenske Derby”.

”Jeg var interesseret i ham som ridehest, og han viste sig at være virkelig god til at springe. Faktisk så god, at jeg i 1968 tilmeldte ham det populære Se og Hør H.U.rdleløb, der blev arrangeret af Hesteinteresseret Ungdom, som jeg selv var med i bestyrelsen for”.

Løbet var både åbent for halvblods- og fuldblodsheste, hvor førstnævnte race skulle løbe over 2300 meter og sidstnævnte 200 meter længere.

Programsiden til Se og Hør H.U.rdleløb i 1968.

”Da vi kom ind på opløbet var Spotlight allerede på vej mod en sikker sejr, og vi vandt løbet”, siger Lulu og finder et par fotos fra begivenheden frem.

Jeg kommenterer, at hun ikke bærer hjelm på billederne, og hun forklarer at hendes hjelm faldt af på vej over den første forhindring.

”De var ikke bundet med strop dengang”.

En anden sjov betragtning fra løbet er, at andenhesten i mål, den fukse vallak Gibson, blev redet af Mogens Drehn, som stadigvæk i dag er engageret hesteejer og opdrætter sammen med sin hustru Margit Guldborg.

For- og bagsiden af Klampenborgs program i 1968 ligger sammen med en masse andre udklip i ét af Lulus gemte ringbind.

Lulu fortsatte i de efterfølgende år sit engagement i galopsporten og for Hesteinteresseret Ungdom, men i 70’erne sagde hun både farvel til sit ungpigenavn Lundin og til livet på og omkring Klampenborg Galopbane.

”Så blev jeg gift og fik med tre års mellemrum mine to drenge Richard og Julian. Jeg husker, at vi havde børnene med på galopbanen nogle få gange, men jeg mistede efterhånden tilknytningen til miljøet”.

Hestene blev dog ved med at spille en væsentlig rolle i Lulus tilværelse.

”Jeg har redet masser af jagter og jeg rider også stadigvæk, men et fald fra hesten i marts måned har desværre betydet, at jeg ikke kan helt det samme endnu. Men jeg har da været tilbage på hesteryg og har nu også købt en motionscykel, så jeg kan holde formen ved lige”, fortæller hun.

Lulu i bøjlerne på Spotlight, Klampenborg 1968.

Tilbage på Klampenborg

I 2022 har Lulu Tøpholm for alvor gjort sit indtog i galopsporten, og det har været som ejer af heste i træning hos både Sandie Kjær, Bent Olsen, Lars Kelp og Flemming Poulsen. Desuden som delejer af heste i træning i Frankrig.

Og så var det endda et rent tilfælde, at sporten og Klampenborg Galopbane kom tilbage under huden på hende.

“Det kan jeg takke Niels Varming Andersen for”, griner Lulu og fortæller:

“Jeg kendte ikke Niels i forvejen, men han ringede mig op en dag og fortalte, at han havde fået mit nummer af en fælles bekendt, som mente, at jeg kunne være interesseret i at købe galophesten French Warrior som et jagt-emne”.

French Warrior blev Lulu Tøpholms første galophest i træning nogensinde. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

French Warrior var allerede sprunget ind, og jeg tænkte at jeg ikke bare ville sige nej med det samme, men i stedet tage en tur til Klampenborg for at se på ham. Efter moden overvejelse takkede jeg dog nej og anbefalede Niels, at han gav hesten en sæson mere som væddeløber”.

“Det var Niels med på, men mente, at så måtte jeg da også tage en halvpart i projektet”.

Lulu sprang ud i det, og French Warrior blev dermed hendes første galophest i træning nogensinde. Mere end 50 år efter købet af den pensionerede væddeløber Spotlight.

Siden kom nye heste til, og de blev fordelt mellem Sandie Kjær, Bent Olsen og Lars Kelp.

2-årige Alakay aflægger sin maidentitel foran Amicone. Foto: Burt Seeger.

I den forgangne 2-årsæsson har det været Wilshire Boulevard-sønnen Alakay, der har leveret bedst. Efter fjerdepladser i sine to første starter vandt han ganske let over 1200 meter på Klampenborg den 16. juli, og sæsonen blev afsluttet med en andenplads slået med hals af Slava Ukraini i Dansk Galops Auktionsløb.

Det betød, at Alakay – som både er opdrættet og trænet af Sandie Kjær – efter seks starter har indløbet 192.520 kroner og opnået et handicap på 75, hvilket placerer ham i den høje ende blandt de 2-årige i dansk træning og med en god mulighed for at blive en del af Derbyfeltet.


Lulu Tøpholm og træner Niels Petersen med Hollywoodboulevard, Carlos Lopez, Cira Amelung og løbssponsorerne Pia og Henrik Stork efter sejren i Skandinavisk Grand Prix 2022. Foto: Burt Seeger.

Vandt Skandinavisk Grand Prix

Glæden over Alakays fremgange fik mod slutningen af sæsonen Lulu Tøpholm til at slå hurtigt til, da muligheden bød sig for at købe 4-årige Hollywoodboulevard i Norge.

“Han har samme far som Alakay, og er en stor, stærk og flot hingst, som jeg tror vil udvikle sig endnu mere”, siger hun.

Allerede få dage efter købet af Hollywoodboulevard sluttede han på fjerdepladsen – kun en hals fra andenpladsen – i det norske Listed-opgør Arnfinn Lunds Minneløp på Øvrevoll, og seks dage senere gav han sin nye ejer den hidtil største triumf, da han efter et smart ridt af Carlos Lopez vandt Skandinavisk Grand Prix foran Master Bloom.

“Jeg var til Prix de l’Arc på Longchamp, da Hollywoodboulevard løb i Norge, men heldigvis oplevede jeg ham vinde Skandinavisk Grand Prix på Klampenborg. Det var 62 år efter jeg så netop dette løb for første gang, og da vandt Lester Piggott 1960-udgaven på Alterani“.

Efter sejren i Skandinavisk Grand Prix blev Hollywoodboulevard i Danmark og gik i træning hos Flemming Poulsen, som nu forbereder hingsten til 5-årssæsonen, der indledes med et handicap på 89.

“Det lå i kortene, at Flemming skulle have en hest i træning for mig, men i de tidligere tilfælde faldt det bare anderledes ud. Jeg kender både Filippa og Flemming rigtig godt, og jeg var i mange år genbo til Erik Olesen, som kunne fortælle mig en masse historier om de store bedrifter hans heste leverede i Flemmings varetægt”.

Erik Olesen var delejer af topnavne som Dano-Mast, Palatal, Vetrotex og Albany Hall, og dermed en vigtig faktor i Poulsens enorme resultater i 1990’erne og i begyndelsen af det nye millennium.


Det var Niels Varming Andersen, som her ses til højre for vindende My Ladybug, der ved et rent tilfælde fik bragt Lulu Tøpholm tilbage i galopsporten. Ved sejren i foråret 2022 ejede Lulu og Niels My Ladybug sammen, men Lulu har nu overtaget hende helt. Foto: Burt Seeger.

Et positivt livssyn

Vi har talt sammen i næsten fire timer. Ikke bare om galopsport, men også om børn, børnebørn og mange af de ting vi finder fælles glæder ved.

Samtalen har udelukkende været positiv og meget håndgribelig. Og der hersker ingen tvivl om, at den glæde som Lulu Tøpholm havde med sig, da hun for første gang trådte ind på Klampenborg for over 60 år siden, og som hun i alle de mellemliggende år har opretholdt i sit liv udenfor sporten, nu endelig er tilbage hvor det hele begyndte.

Rigtig godt nytår, 2023

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top