fbpx

“Er I klar over hvor tæt vi er på at miste vores sport?”

Det var en dansk Kulturminister, der i mange situationer under mødet virkede uforberedt, uvidende, valen, forvirret og usikker og i sidste ende umanerlig stædig – for til sidst at blive ”pigesur” på H.C. Schmidt, fordi han havde bragt hende i pinlige situationer.


Scenen var Christiansborg. Tirsdag d. 4. november kl. 10.15. Generalprøven før premieren den 6. november!

Her stillede blandt andre Hans Christian Schmidt (V) – som formand for udvalget for Landdistrikter og Øer (ULØ) – en række kritiske spørgsmål til den siddende Kulturminister, Marianne Jelved (R) i et åbent samråd i Udvalget vedr. lovforslag L 23.

Dette udmøntede sig – helt som forventet ­– ikke i noget noget anvendeligt – idet den radikale Marianne Jelved – stort set i alle relationer henviste til den stemmeaftale, der blev indgået i maj i år mellem otte af Folketingets partier på et – helt objektivt set – mangelfulgt og misvisende grundlag. Men det bekymrede overhovedet ikke Kulturministeren.


Lemfældig omgang med sandheden

Ministeren var endda millimeter fra at blive afsløret i en meget lemfældig omgang med sandheden omkring indholdet af det møde, der (før stemmeaftalen) var afholdt mellem Jørgen Kold, chef for Videncentret for landbrug/hestesektionenog embedsmænd fra Kulturministeriet. Ministeren fastholdt, at der ikke var taget referat fra mødet, da man udelukkende diskuterede Hestesektoren på et overordnet plan og slet, slet ikke berørte HesteVæddeløbsSporten.

På H.C. Schmidts skarpe svar på dette, fremlagde han DAGSORDENEN til omtalte møde, der klart – på ALLE punkter – KUN indeholdt spørgsmål fra Ministeriet til Jørgen Kold. Spørgsmål, der UDELUKKENDE beskæftigede sig med HesteVæddeløbsSporten. Ministeren svarede på dette ”… altså, jeg er jo ikke i stand til at svare på, hvad embedsmændene har talt med Jørgen Kold om!!! Ministeren sluttede i øvrigt sit svar med at se fortvivlet på sin embedsmand, der sad ved siden af hende og bad ham om at nikke eller ryste på hovedet til svaret. Dette er niveauet fra den Minister, der har/skal varetage vores interesser!


Ordførere blev ikke informeret

Én af effekterne fra det manglende referat fra mødet er så, at de øvrige partiers ordførere på området IKKE blev informeret om Videncentrets svar. Svar, der i øvrigt stort set alle gik mod embedsmændenes forudindtagede opfattelse og klart belyste de voldsomt negative indvirkninger L 23 ville få for Sporten.

… og hvis du ikke ved det – så betyder lovforslaget (hvis/når det bliver vedtaget i den foreslåede form), at HesteVæddeløbsSporten (HVS) i fremtiden bliver beskåret med ca. 31 mill. kr. om året fra 2018 svarende til 30% nedgang i forhold til 2014.

Dette vil foregå med en reduktion på:

16 mill. kr. (til 80 mill. kr.) i 2015 fulgt af

21 mill. kr. (til 75 mill. kr.) i 2016 fulgt af

26 mill. kr. (til 70 mill. kr.) i 2017 fulgt af

31 mill. kr. (til 65 mill. kr.) i 2018

I 2014 modtager HVS ca. 96 mill. kr. fra Kulturministeriets andel af ”Tipsmidlerne”

En katastrofal udvikling, der – i givet fald vil få fatale følger for HVS!!!

Men ta’ ikke fejl – 96 mill. kr. er mange penge; men her er tale om et brutto-beløb. Det faktuelle netto-tilskudsbeløb – er meget, meget lavere.

Faktum er, at dette er et frontalt angreb på den Sport vi alle holder af, nyder, er afhængig af – eller lever af, og på en måde og i en form, der vil invalidere os i mange, mange år – og måske, efter en årrække, betyder total eliminering.


Kontinuerlig bekæmpelse af væddeløbssporten

Baggrunden er et mangeårigt ”dismay” fra de store idrætsorganisationer, der igennem lang tid har set skævt til den ændrede fordeling af ”Tipsmidlerne”, der fulgte efter salget at spillet på heste til det daværende Dansk Tipstjeneste (Nu: Danske Spil) i 2001/02/03.

Nogle af de store idrætsorganisationer har endda bestyrelsesposter i det nuværende ”Danske Spil” – læs: Søren Møller, der har bekæmpet væddeløbssporten indædt og kontinuerligt, og som indgår i Kulturministeriets helt naturlige faglige omgangskreds qua de mange ting, kulturministeriet deltager i – på passende plan naturligvis! (Jeg erindrer ikke at have set ministeren i væddeløbsmæssig regi – nogensinde!)

Herudover har de omtalte store idrætsorganisationer udøvere et kontinuerligt lobby-arbejde bl.a. i Kulturministeriet, med et formål at få decimeret/invalideret HSV i fremtiden.

Statens indgangsvinkel ved købet/salget var et påstået ønske om at fastholde et uvurderligt og væsentligt kulturudbud for den danske befolkning samt et udtalt – men dog nedtonet – ønske om at beskytte ”Tipstjenesten” mod en uønsket konkurrence på spil – der i sidste ende kunne skade Lottospillet og dermed udlodningen fra ”Tipsmidlerne”. I erhvervslivet vel at sammenligne med en form for fjendtlig overtagelse. Dette fremgik klart af det dokument H.C. Schmidt oplæste under samrådet.

Et dokument, der den 2. maj 2003 var udarbejdet af daværende Finansminister Thor Pedersen og som ordret lød således:

”For god ordens skyld, skal det bemærkes, at det for Bestyrelsen spillede en væsentlig rolle, at Dansk Tipstjeneste – med overtagelsen af hestespillet – samtidig kunne beskytte sin kerneforretning. Hvis hestesporten havde haft held med at få indført det såkaldte lynspil ”Harry Boy” i Danmark – i tæt samarbejde med svenske ATG – ville resultatet kunne ses i form af en betydelig faldende indtjening på især det lukrative Lottobeløb. Der ville – i en sådan situation – blive tale om tabt indtjening i størrelsesordenen et trecifret millionbeløb”

Det kulturelle argument betød også at det lykkedes ”Danske Spil/Staten” at overbevise EU om, at spillet på heste skulle/burde ligge i et monopol – så man kunne beskytte denne landsdækkende kulturarv med alle dens værdier.

HVS havde i de forudgående år – adskillige gange – søgt om tilladelse til ”spil over grænserne” samt den såkaldte ”Harry Boy”, der kunne have sikret HVS en tryg og (med garanti) fremgangsrig fremtid.


En gedigen svinestreg

Dette blev notorisk og meget kontant afvist af daværende skatteminister Ole Stavad – men underligt/foruroligende; men forventeligt nok tilladt lige umiddelbart efter handlen (få uger) mellem Staten og HVS, hvor ”Tipstjenesten” efter købet havde sikret sig hele provenuet!!!

En gedigen svinestreg, der kunne betegnes som et politisk ”mesterstykke”, der sikrede ro og stabilitet og ikke mindst forøget indtjening til ”Tipstjenesten”, samt det faktum at HVS nu kom ind i et ”vedligeholdelsessystem”, der for en årrække sikrede eksistensen for Sporten; men udelukkede enhver form for udvikling og dermed fremgang.

…og det har man affundet sig med i mange år.


Og hvad er det så, der er på spil?

Joh – en sportsgren, der tiltrækker mange mennesker, der holder af dyr, natur og sætter pris på spænding og nyder socialt samvær uden at sidde i en loge i Teatret eller i Balletten. En befolkningsgruppe, der ikke nødvendighedsvis er stamkunder i Marianne Jelveds Kongelige Teater – og ikke nødvendighedsvis bor i Hovedstadsområdet og ikke nødvendighedsvis er kulturelle feinschmeckere.

Besøgsmæssigt kan man blot sammenligne publikumstallene for f. eks. Galopbanen med Det Kongelige Teater. Knapt 1200 besøgende i gennemsnit for Galopbanen 2013 og ’14 – hvor meget for det Kongelige Teater??? (Jeg er overbevist om det er mindre?)

…og hvad er det så – vi taler om?

HVS bidrager – hvert år – med et beløb til ”fællesskabet” = Danske Spil, i en størrelsesorden, der bevidner, at reduktionen på godt 30 millioner er uvederhæftig, ufornuftig, unødvendig og ikke mindst uretfærdig!!!


Fremtiden KAN blive lysere for HVS

– hvis Kulturminister Marianne Jelved/Regeringen – afgiver monopolet og indgår en aftale om forhandlingsfrihed – så HVS kan eksistere i fremtiden.

Der findes faktisk spilleselskaber, der er interesserede – bl.a. et nyt Fællesskandinavisk Spilleselskab, der udelukkende vil arbejde for HesteVæddeløbsSporten– f.eks. i alle de tre nordiske lande!!!

Et lille tillægsønske kunne være, at HVS – i fremtiden – skiftede ressort ministerium til f. eks. Landbrugsministeriet, hvor man i det mindste værdsætter dyr og også har baggrund i mennesker, der ikke udelukkende engagerer sig i finkultur i Hovedstaden, og som har potentiale til kunne se udviklingsmulighederne for en sport, der kan skabe mange nye arbejdspladser – hovedsageligt i yderområderne.

Hvis du er oprørt over ovenstående er der en enestående mulighed for at tilkendegive din utilfredshed:

Der er arrangeret en fredelig; men forstandig protest ved en betydelig demonstration på Christiansborg Slotsplads på torsdag d. 6. november kl. 10.00.

Mød op – og gi’ din mening til kende!!! – Det kan være sidste skud i bøssen.

Tom Christensen

Nærum

Picture of Tom Christensen

Tom Christensen

Fokus: Væddeløbspolitik/Avl med mere. Født 1953 i Odense. Selvstændig eksportvirksomhed til Mellemøsten (EFCO) 1982 – 1992. Fra 1987 – 1992 Formand for Fyens Galopklub, fra 1990 til 2012 Bestyrelsesmedlem i Dansk Galop, fra 1992 til 2001 Sportschef på Klampenborg Galopbane, fra 2005 til 2012 Medlem af Nordisk Spilleudvalg og fra 2002 til 2014 Adm. Direktør for Klampenborg Galopbane. Hesteejer/opdrætter i perioden 1981 – 2011 og bl.a. medopdrætter af Tigress Eleven, vinder af Dansk Derby 2011 samt ejer/delejer af Amusement, Airboss, Athene.

Seneste artikler

Scroll to Top