fbpx

Pistol i Dubai: Skaden, der reddede hans liv

For bare otte måneder siden havde svenskopdrættede Pistol endnu aldrig været til start i et væddeløb. Nu har han vundet halvdelen af sine 10 starter, står 87 i handicap og er klar til sæsondebut på Meydan i Dubai. “En alvorlig skade som åring var med til at redde hans liv og løbskarriere”, fortæller Ivan Sjöberg i dette interview med GalopSport.


Pistol. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Pistol. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Patrick Wahl-trænede Pistol er efter Eishin Dunkirk og ud af den vindende Pivotal-datter Love’s Mirage. I efteråret 2013 gik han ud af ringen på SÅEF-auktionen på Såstaholm med et hammerslag på 160.000 kroner. Glæden varede dog kort for både sælger og køber.

“Efter auktionen kom Pistol sammen flere af vores øvrige solgte åringer tilbage for at tilbringe yderligere en måned hjemme på stutteriet, inden de skulle videre i træning. Ikke så lang tid efter blev Pistol halt på sit ene forben, og en røntgenundersøgelse viste, at han havde pådraget sig en chip i koden”, fortæller Ivan.

“Pistol var på dette tidspunkt ikke længere vores hest. Den nye køber havde allerede betalt ham, men det føltes helt forkert for os ikke at kunne levere en sund og frisk hest. Forhåbentlig skal vi forblive i galopsporten i mange år endnu, og vi så det som en ‘goodwill’ at tilbyde køberen at tage hesten tilbage. Han tog imod vores tilbud og vi tilbagebetalte købsprisen. Og året efter vendte samme person rent faktisk tilbage og købte en ny hest af os for en anseelig sum penge”.


Skaden var værre end forventet

“Pistol blev derefter opereret af Gunnar Nilsson på Solvalla, og under operationen viste det sig, at skaden var langt mere kompliceret end røntgenbillederne havde vist. Gunnar, der har udført flest artroskopioperationer i Sverige, havde aldrig tidligere set en sådan skade og kunne heller ikke forklare hvordan den var opstået”, fortsætter Sjöberg.

Prognosen i kølvandet på operationen var ifølge dyrlægen 60-40 for, at Pistol på et tidspunkt kunne få en karriere som væddeløber, og svaret ville kredsen omkring hesten først få, når han begyndte at arbejde hurtigt på træningsbanen.

I stedet for at følge sine åringskammerater til Täby, blev Pistol hjemme hos Berit og Ivan på Rävdansen det næste halve år. Noget, der højst sandsynligt både endte med at redde hestens løbskarriere og liv.

“Planen var, at vi skulle sætte ham i træning hos Patrick Wahl så snart han var klar til det. Men alt imens Pistol gik rundt på stutteriet og kom sig oven på operationen, begyndte den frygtelige sygdom at hærge Patricks stald. To af Pistols åringskammerater døde, og det var først da virusinfektionen var borte, at vi kunne sende Pistol til Täby”.


Berit og Ivan Sjöberg tager sammen med træner Patrick Wahl imod Pistol og Kevin Stott efter sejren i JK 2000 Guineas Consolation. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Berit og Ivan Sjöberg tager sammen med træner Patrick Wahl imod Pistol og Kevin Stott efter sejren i JK 2000 Guineas Consolation. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Fra sidst til først

På trods af den sene karrierestart har Pistol takket for tilliden og tålmodigheden. Han indledte karrieren den 18. maj med en syvendeplads i Täbys Classic Trial over 1600 meter græs, og derefter var han anden i Bro Parks Classic Trial bag gode Amarillo Starlight.

“Vi havde lidt opstartsproblemer og fik ham ikke kvalificeret til start i Jockeyklubbens 2000 Guineas. Til gengæld vandt han Consolation-udgaven, hvor han efter at have ligget sidst ind på opløbet fik rundet hele feltet. Det var hér vi for alvor øjnede, at vi havde en rigtig god hest”, siger Ivan Sjöberg.


Pistol og Elione Chaves på vej mod sejren i Mischa Kahns Minneslöpning. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Pistol og Elione Chaves på vej mod sejren i Mischa Kahns Minneslöpning. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

En million på 10 starter

Pistol vandt også sine to efterfølgende starter, og årets største præmieindtjening tog han i Breeders’ Trophy Classic som tredje bag Appelina og Suspicious Mind. Efter en andenplads i SM Sprinters bag den tre år ældre Captain America afsluttede Pistol 2016 med at vinde Mischa Kahns Minneslöpning over 1600 meter dirt foran Heman Cross, Cabanac og Bostar.

Netop 1600 meter dirt er også konditionerne for den nu 4-årige fukse hingst, når han på torsdag kl. 17.15 skandinavisk tid indleder sit Dubai-eventyr på Meydan. Han rides af Elione Chaves, der har vundet tre af de fire gange han tidligere har redet hesten. Senest i netop Mischa Kahns Minneslöpning.

“Pistol har næsten tjent en million kroner på 10 starter, og han står 87 i handicap. Det har været en fantastisk rejse for os alle sammen”, afslutter Ivan Sjöberg.

Pistol og Elione Chaves. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Pistol og Elione Chaves. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Race Card: Meydan, torsdag 12. januar.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top