fbpx

En hyldest til opdrætterne

At få sit opdræt med i et Derby er en lang og ængstelig proces. I overmorgen bringes 12 deltagere til start i The Macallan Dansk Derby, og de er fordelt mellem ni skandinaviske stutterier. Tre af disse stutterier er hver repræsenteret med to kandidater.


Opdrætterne får – desværre – ikke altid den opmærksomhed de fortjener. Opdrætterne er første led i den cyklus, som igennem mere end et halvt årtusind har opretholdt fuldblodssporten som én af verdens mest elskede sportsgrene.

Derfor er det lige så meget opdrætterne der bør fejres som trænerne og ejerne, og for de ni skandinaviske stutterier med deltagere til start i The Macallan Dansk Derby, betyder det at have en kandidat med i Derbyet langt mere end de fleste kan forestille sig.

Selvfølgelig er der de obligatoriske 10% i opdrætterpræmie, og så er der æren ved at nå dertil. For nogle er der et yderligere spændingsmoment ved, at de om mindre end to måneder skal fremstille en søster eller bror til deres Derbyhest på åringsauktionen. For andre er det måske deres sidste opdræt.

Regnbuen ender ved 2400-meter starten på Klampenborg. Foto: GalopSport.

De tre stutterier med to opdræt til start i Derbyet er Bechmann Racing, Healthy Horse Stud og Pernilla Nilsson.

Familien Bechmann har opdrættet fuldblodsheste igennem årtier, og de har vundet langt det meste. På lørdag er de repræsenteret ved Arslev Racings Silverflame (Binary File) og FTHK Racings Bull’s Eye (Pistachio).

Bechmann Racings sidste avlshingst (blandt mange gennem tiden) var Unblest-sønnen Pistachio, som gik bort i 2020 – samme år som Silverflame og Bull’s Eye kom til verden.

Og Pistachio er både far til Bull’s Eye og morfar til Silverflame.

Lennart Hammer på ryggen af Nils Petter Gills Pistachio efter sejr i VG Sprinten på Norges Derbydag. Foto Catchlight.no.

Mens Bechmann Racing efter så mange års tjeneste for den danske fuldblodsavl er droslet ned, så Hanne og Jens fortjent kan nyde deres otium, står Sandie og Kasper Bregnager Kjærs Healthy Horse Stud med modsat fortegn.

Gården i Skibby, som udover stutteri også fungerer som trænings- og rehabiliteringscenter, er i år repræsenteret ved sin første klassiske årgang, og ud af bare tre heste er de to endt som deltagere i Derbyet – No Capital I/S’ Bad Investment (Wilshire Boulevard) og Carlsen, Vedel, Fielden, Fortunen og Vi6orgs Lucien (Hurricane Red) – mens den tredje, L.T. Racings Alakay (Wilshire Boulevard), starter i Giant Sandman Larch Ærespræmie.

Det kan man kalde en kometkarriere for det unge ægtepar.

Der var stor glæde foran vindercirklen blandt interessenterne i No Capital I/S efter Bad Investments Mowerina-triumf i foråret. Ved hovedet ses Sandie Bregnager Kjær. Foto: Burt Seeger.

Svenske Pernilla Nilsson er opdrætter af Lokalebasen.dk’s Silver Wings (Appel Au Maitre) og L.T. Racings Lazy Susan (Swipe).

De to heste kom i mål med en hals imellem sig som nummer ét og to i Derby Trial Stakes den 14. juli, og begge har konstant forbedret sig frem mod den nervepirrende Derbystart på lørdag.

Sådan så Lazy Susan ud kort tid efter hun kom til verden i Sverige. Hendes mor, Turning The Table (Mastercraftsman), passede godt på hende. Foto: Pernilla Nilsson.

Nina Falck og Gert Larsens Stald Jupiter på Fyn er ligesom førnævnte Bechmann Racing på vej mod endestationen som opdrættere – men de bliver aldrig glemt.

Tre gange er deres opdræt blevet nummer to i Dansk Derby: Amusement (Final Appearance) i 2000, Amusements helsøster Athene i 2004 og senest selv samme Amusements søn Stradivarius (Chinese Mandarin) i 2014.

På lørdag eksisterer chancen med Hoppe og Co.’s Nevermind (Zoffany), en moderlivsimport som endnu aldrig har vundet i syv starter, men som senest bare var en enkelt længde bag staldkammeraten Silver Wings i mål i Derby Trial Stakes. Også han forbedrer sig med stormskridt.

Zoffany-sønnen Nevermind fotograferet som åring hos Nina Falck og Gert Larsen på Fyn. Foto: Tom Christensen.

Bag pseudonymet Buck Racing står norske Morten Buck, som også har været en enorm støtte til sporten igennem årtier. Både som opdrætter og hesteejer.

Morten Buck er også både ejer og opdrætter af 2000 Guineas-vinderen Bud (Moohaajim), som er ud af den tidligere Stall Perlen-ejede Celeste (Muhtathir) – en helsøster til Gruppe-1-vinderen og avlshingsten Doctor Dino.

Bud er født og opvokset på gården hos Jessica og Padraig Long i Skåne, akkurat ligesom tidligere danske Derbyvindere som Sibelius (Night Shift) og Ready Teddy (Maxios) – og til dels ligesom den eminente svenske Derbyvinder Ayani (Starspangledbanner), som blev født i England men siden voksede op hos Jess og Padraig.

Bud og Jacob Jacob Johansen modtages af ejer/opdrætter Morten Buck og familien Long efter triumfen i Falkonertjenesten Dansk 2000 Guineas. Foto: Burt Seeger.

Familien Elsass har opdrættet to Derbyvindere. 1994-vinderen Just Pile It (Prince Mab) kom til verden på det daværende Stutteri Bregnerødgård i Birkerød, og 2011-vinderen Tigress Eleven (Academy Award) blev født på York Stutteri, hvor også familien Haugaards Derbydeltager Gravity er fra.

Gravity er ud af den dobbelte Oaks- og Sceptre Stakes-vinder Elektra Art (Excellent Art), og han kommer nu for første gang ud over den distance, som hans mor for alvor accellererede på.

Just Pile It var familien Elsass’ første Derbyvinder. Han vandt løbet i 1994 under Stephen Meacock. Foto: Burt Seeger.

Stutteri Hjortebo har produceret ikke mindre end seks tidligere vindere af Dansk Derby, startende med Algol  (Nicke) i 1990 og derefter med Master Kid (Academy Award) i 2008, Sir Henry (Academy Award) i 2010, Suspicious Mind (Appel Au Maitre) i 2016, Sir Herman (Zoffany) i 2017 og senest med Queen Rouge (Lord Of England) i 2019.

I år er familien Hjorth/Buskop repræsenteret med Cotton Eye Joe (Appel Au Maitre), som kommer direkte fra en andenplads i Svenskt Derby bag Ayani, og han er tilmed helbror til sidste års danske Derby-2’er Hear The Drums.

Algol og Walther Buick vandt Dansk Derby i 1990 – det var den første af hidtil seks Derbytriumfer for Stutteri Hjortebo. Foto: Burt Seeger.

Også Stutteri Stork kender til en andenplads i Derbyet. Det var dén placering King David (Elusive City) fik i 2018, da han som favorit blev besejret af den senere Scandinavian Open (Gr.3)-vinder Master Bloom (Pastorius).

I år sætter Pia og Henrik Stork deres lid til Karin Sallings Sir Jeffrey (Hunter’s Light), der efter en flot 2-årssæson er kommet sent i gang i år og først fik sin sæsondebut den 22. juli som femte bag Dunkerque (Appel Au Maitre).

Sir Jeffrey som føl – han er blot en enkelt dag gammel på billedet. Foto: Stutteri Stork.

Og endelig er der historien, som muligvis bliver beretningen over dem alle i årets Derby.

Tilbage i sidste halvdel af 1990’erne importeredes Motley-datteren Ray Motion til Danmark gennem den daværende fynske opdrætter Jørgen Pedersen på Stutteri Løkkemarken. Ray Motion var ikke noget lys som væddeløber, og hun stoppede karrieren med et max-handicap på 56.

Men Lars Chr. Nielsen – også kendt som ‘Busser’ – ønskede alligevel at bringe hoppens gener videre i avlen. Hendes første afkom, Centennial (Kateb), startede 14 gange uden at vinde. Lidt bedre gik for det næste, Her Ray (Kateb), som sejrede to gange i 20 starter og opnåede et handicap på 70.

Ray Motion nåede kun at få tre afkom. Det tredje og sidste kom til verden i 2008. En stor hoppe efter Songline (Diaghlyphard), som dyrlægen fra Fyn også selv valgte at beholde, og han døbte hende Rayna.

Rayna og Nicolaj Stott vinder Mingun Sceptre Stakes 2012. Foto: Burt Seeger.
Slava Ukrainis mor Rayna vandt Sceptre Stakes 2012 foran Madame Esprit. I det slagne felt var også Derbyvinderen fra 2011, Tigress Eleven. Foto: Burt Seeger.

Rayna var sent udviklet, men hun blev bedre og bedre som karrieren skred frem, og som 4-årig slog hun Madame Esprit (Esprit Du Nord) i Sceptre Stakes og var anden bag Cantenac (Academy Award) i Dansk Breeders’ Cup.

Rayna vandt fem af sine 16 starter og nåede som bedst et handicap på 83. Så selvfølgelig ville “Busser” også avle videre på hende.

Hun fik sit første afkom i 2018, Appel Au Maitre-datteren Sun Lane, som nu har vundet fem af sine 15 starter og senest slog til på Fyn i lørdags, og i 2020 – 24 år efter mormoderen Ray Motion kom til verden – folede Rayna en stor, brun hingst efter Moohaajim.

En hingst, som ‘Busser’ navngav Quetzal, men som senere blev omdøbt til Slava Ukraini, da Stald Handshakes fem medlemmer Carsten Zink, Klaus Schmidt, Jakob Dalhoff, Morten Buskop og Tom Glæsner Larsen overtog ejerskabet.

Lars Chr. Nielsen (yderst til højre) med sin familie og Gert Larsen efter Slava Ukrainis sejr i Dansk Galops Auktionsløb i fjor. Foto: Burt Seeger.

Hvis Slava Ukraini vinder i overmorgen, vil rejsen ned til Klampenborgs vindercirkel have varet 19 år, siden Lars Chr. Nielsen valgte at sætte Ray Motion i fol for første gang.

Men hvem end der lørdag aften lidt efter klokken halv otte står i vindercirklen efter The Macallan Dansk Derby – så husk også, at sende en kærlig tanke til hestens opdrætter.

For uden vores opdrættere, findes der ikke noget professionelt fundament i sporten.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top