fbpx

20 heste og tre jockeys: Flere Velin-starter i 2020

Man kan ikke beskylde Flemming Velin for at overrende banerne i Skandinavien med startheste. Siden han tog licens i 2016 har han kun haft 72 starter, med lavpunktet i 2018, hvor hans heste bare deltog i otte løb på en hel sæson.


Flemming Velin med Galileo-sønnen Coat Of Arms og Oliver Wilson. Foto: Burt Seeger.

”Det er fordi mine heste kun starter såfremt de er 100 procent i orden og banerne også er til det”, fortæller Flemming Velin.

”Vi har været uheldige med at have mange heste skadet, men heldigvis er de fleste nu skadesfri igen, så jeg forventer langt flere starter til næste år”.

”Hos mig får de al tid i verden. En hest som Stubbs har ikke startet siden 2014, men han er klar til at løbe næste år. Han træner med de andre igen nu, og flere af hestene har cantret 2400 meter heroppe i dag”, fortsætter Fredensborg-træneren, som endnu aldrig har startet sin Frankel-søn Frankel’s Kiss, der i fjor blev købt for 770,000 euro på Arqanas Breeze Up Sale i Deauville.

“Han kommer også til start i 2020”, forsikrer Velin, der også på dette års Breeze Up Sale på Arqana markerede sig med købet af en hingst efter den amerikanske Triple Crown-vinder American Pharoah (Pioneerof The Nile).

Hingsten blev købt til Danmark igennem den amerikanske agent Justin Casse og er halvbror til Spinaway Stakes (G1)-vinderen Mani Bhavan (Storm Boot), San Felipe Stakes (G2)-vinderen Hear The Ghost (Ghostzapper) og Listed-vinderen og Secretariat Stakes (G1)-2’eren Closing Bell (Tapit).

American Pharoah har haft en uovertruffen start med sin første årgang på banerne i 2019, og det gælder både på græs og dirt. Senest under det amerikanske Breeders’ Cup-meeting på Santa Anita vandt hans 2-årige Four Wheel Drive Breeders’ Cup Juvenile Turf Sprint.

U S Pharoah, som Flemming Velin har navngivet den 2-årige hingst, er det eneste afkom efter American Pharoah i Skandinavien.

“Han er en klassehest”, advarer træneren om U S Pharoah, og fortsætter:

”Vi har 20 heste i træning med fem ansatte, hvoraf tre er jockeys. Marcos Robaldo, Liam Doran og Sara Slot. Sara har desværre været på skadeslisten med en brækket finger i et stykke tid”.

Også Klampenborg Galopbanes tidligere så afholdte baneforvalter Allan Arndt er ansat på gården, men har dog ikke noget med hestene eller træningsbanerne at gøre.

”Nej, jeg er selv baneforvalter, for det er skønt afslappende arbejde. Allan er i stedet ansat til at styre mit lager”, indskyder Flemming Velin, der udover de 20 heste i træning også ejer de to på York Stutteri opstaldede avlshingste Wentworth (Acclamation) og Wilshire Boulevard (Holy Roman Emperor).

Sidstnævnte har haft sin første årgang på banerne i 2019 – en meget lille årgang på blot en håndfuld 2-årige, hvoraf Patrick Wahl-trænede Midnight Oil har været den mest fremgangsrige med en sejr og en tredjeplads i Vinterfavoriternas Pris på Bro Park, hvilket har givet ham et af de højeste skandinaviske handicaps blandt de yngste på 80.

Et andet fremtidigt avlshingsteemne blandt rækken af topnavne i stalden hos Flemming Velin er War Front-sønnen Courage Under Fire, hvis 3-årige helbror Omaha Beach i foråret vandt Arkansas Derby (Gr.1) og var forhåndsfavorit til Kentucky Derby (Gr.1), inden sygdom få dage før løbet satte en stopper for drømmen på Churchill Downs.

Omaha Beach gjorde i oktober comeback efter sin lange pause og vandt Santa Anita Sprint Championship Stakes (G1) over 1200 meter, inden han den 2. november sluttede på andenpladsen i Breeders’ Cup Dirt Mile (G1) bag Spun To Run.

Allerede inden Omaha Beach blev slettet i Kentucky Derby (G1) havde amerikanske Spendthrift Farm sikret sig bedækningsrettighederne til Courage Under Fires helbror.

Courage Under Fire er desuden halvbror til den 7-årige hoppe Take Charge Brandi (Giant’s Causeway), der så sent som i torsdags blev solgt for 3,2 millioner USD på Keenelands November Breeding Stock Sale i Kentucky – i fol ved Triple Crown-vinderen Justify (Scat Daddy).

Courage Under Fire må selv være verdens mest uheldige hest. Som 3-årig stod han med et overben, 4-årssæsonen blev ødelagt af bihulebetændelse, og som 5-årig pådrog han sig en fraktur i et forben. Men nu er han i orden igen”, konkluderer Flemming Velin om den snart 6-årige hingst, som blot har startet fire gange i sit danske regi siden han for tre år siden kom til landet fra Aidan O’Brien på Ballydoyle i Irland.

Som 2-årig var Courage Under Fire anden i Gruppe-1-opgøret Phoenix Stakes bag sin staldkammerat Caravaggio (Scat Daddy), som Coolmore opstiller til en bedækningstakst på 40.000 euro i 2020.

Picture of Carsten Bundgaard

Carsten Bundgaard

Fokus: Skandinavien. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top