fbpx

Wido: “Helst ikke en ny Mozart”

Nej, citatet i overskriften er ikke en udtalelse fra Wido Neuroth. Men det kunne det ellers sagtens være. Mestertræneren har i Ami De Vega forhåndsfavoritten til Norsk Derby på søndag, men sønnen Jan-Erik Neuroth advarer især imod Niels Petersens danskejede og -opdrættede Mozart. En “ny” Mozart. Vi skal 23 år tilbage i tiden for at støde på den første.


Wido Neuroth med Ami De Vega og Jan-Erik Neuroth på Øvrevoll tirsdag morgen. Foto: Even Ulven.

I september 2000 sendte Wido Neuroth sin fænomenale 2-årshoppe Pretty Girl (Polish Precedent) fra Øvrevoll til Newmarket for at dyste om én af de største pengepræmier i Europa.

Tattersalls Houghton Sales Stakes om 400,000 pund og med mere end halvdelen til vinderen.

Pretty Girl havde forinden vundet alt hun havde stillet op i hjemme i Skandinavien, men hun var naturligvis en klar underdog til 26 gange pengene i det store auktionsløb, der tilmed havde en gigantfavorit fra Aidan O’Brien.

Hingstens navn var Mozart.


Danehill-sønnen havde vundet sin debut på The Curragh med otte længder foran Danehill-datteren Speirbhean (som i øvrigt senere hen blev mor til Gruppe-1-vinderen og avlshingsten Teofilo), og på trods af et felt på ikke mindre end 26 deltagere, gav Mozart ikke mere end 12 kroner for satset 10’er tilbage.

Wido havde booket det unge irske kæmpetalent Eddie Ahern til ridtet på Einar Nagell-Erichsens Pretty Girl, og hoppen leverede sin karrieres største præstation i opgøret, som kan ses i sin fulde længde i videoen herunder.

Pretty Girl var bedst af alle på “the far side”, og trak afgørende fri fra halen af konkurrenter – men på ‘near side’ havde Mick Kinane og Mozart følgeskab af Count Dubois (Zafonic), og mens Pretty Girl endte helt alene de sidste 100 meter mod målstregen, fik Mozart kamp hele vejen hjem og vandt til slut med en lille længde.

Pretty Girl blev nummer to foran Count Dubois, der mindre end måned senere vandt Gruppe-1-løbet Gran Criterium på San Siro.

Andenpladsen var 114,600 pund værd for Meridian Racing.


Mozart blev året efter championsprinter i Europa og gik i stutteriet på Coolmore som 4-årig i 2002, men han nåede kun en enkelt bedækningssæson, idet han døde senere samme år.

På trods af kun en enkelt årgang nåede han alligevel at blive far til 48 vindere ud af 71 startende, og blandt disse var de senere avlshingste Amadeus Wolf og Dandy Man, hvoraf sidstnævnte fortsat er aktiv og hvert eneste år producerer et hav af 2-årsvindere.

Wido Neuroth har altså én gang tidligere været tæt på en kæmpe triumf, hvor en hest med navnet Mozart ødelagde festen.

Risikoen er til stede igen på søndag, hvor Karin Sallings Stutteri Hjortebo-opdrættede Mozart er blandt konkurrenterne. Mozart er førstejockey Carlos Lopez’ valg blandt Petersens deltagere, og Le Havre-sønnen kommer fra en tredjeplads i Larch Ærespræmie, hvor udfaldet ifølge Lopez ville have været anderledes med en bedre start.

I år er det nøjagtig 20 år siden der senest var en danskopdrættet vinder af Norsk Derby. Dengang var det Cathrine Erichsen-trænede Light’s Out og Mark Larsen der vandt for Stall Trick Or Treat.

I år kan det blive ‘den nye’ Mozart.

Mozart debuterede med en overlegen 10 længders sejr på Øvrevoll i foråret. Foto: Anders Kongsrud / www.hesteguiden.com.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top