fbpx

Tilbage i 2018 skrev journalisten Joe Nevills en artikel til The Paulick Report om The Alcock Arabian. Han er knap så kendt som fuldblodssportens deciderede stamfædre The Godolphin Arabian, The Darley Arabian og The Byerley Turk, men til gengæld er han stamfader til hver eneste skimle væddeløber på kloden.


The Alcock Arabian levede fra ca. 1700 til 1723.

De fleste kilder beretter, at The Alcock Arabian – eller Alcock’s Arabian – blev importeret til England fra Konstantinopel i 1704, og at han meget vel kan have haft aliaser såsom “Mr Pelham’s Grey Arabian”.

Hingstens bedste søn i avlen blev hingsten Crab, der også gik under navnene “Old Crab” og “Mr Panton’s Crab”. Crab blev Championhingst i England og Irland i både 1748, 1749 og 1750.

I 1785 blev Epsom Derby vundet af Aimwell, som dermed blev den eneste Derbyvinder hvis faderlinje sporer direkte tilbage til The Alcock Arabian og udenom én af sportens tre “foundation sires”.

Icecapada. Foto: Erika Rasmussen.
Den tidligere skandinaviske championhoppe Icecapada, som nu er avlshoppe med base på York Stutteri. Foto: Erika Rasmussen.

Joe Nevills fortæller, at hverken Aimwell eller nogen andre hingste i den direkte linje efter Alcock’s Arabian formåede at skabe en betydende avlshingst, og dermed ebbede hingstelinjen hurtigt ud mod slutningen af 1700-tallet.

Til gengæld fortsatte linjens skimle hopper med at producere gode væddeløbere, og ifølge Nevills artikel var det især indflydelsen fra avlshoppen Bab, som fik 10 skimle føl og dermed var med til at holde linjen i live. Bab blev født i 1787 – seks generationer efter The Alcock Arabian, som gik bort i 1723.


Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top