fbpx

“Vi skal tjene minimum tre millioner med dette hold i år”

Med otte hopper og kun en enkelt ”herre”, må Søren Jensen sætte stor lid til spindesiden blandt de klassiske kandidater. Til gengæld er fordelingen mere lige blandt de 11 2-årige på Enghavelyst.


Søren Jensen. Foto: Burt Seeger.
Søren Jensen. Foto: Burt Seeger.

“Det er lidt af en skævfordeling”, indleder den tidligere mangedobbelte championtræner når snakken falder på det klassiske hold. Til gengæld viser et blik på de skandinaviske anmeldelseslister, at de otte 3-årige hopper i stalden er meldt bredt rundt og således også figurerer i storløb hvor hingste og vallakker kan være med.

“Vi nåede at sadle fire 2-årsvindere i fjor, og de fire er allerede kvalificeret ind til Mowerinaløb den 5. maj. Hvis alt går som vi håber, har stalden en håndfuld hopper til start i årets første klassiske løb, men der vil givetvis være nogle der i stedet starter i Becky Moss Fillies Mile på Jägersro nogle dage forinden”, vurderer Søren.

De fire 2-årsvindere var hopperne Silver Seas (Pour Moi – Silvertown v. Academy Award), Baltic Exchange (Appel Au Maitre – Lady Clementine v. Richard Of York), Tante Tove (Eishin Dunkirk – Word In Spanish v. Funambule) og Zoffy (Zoffany – Pull The Plug v. Pulpit).

Silver Seas/Nicolaj Stott aflægger maidentitlen og giver dagens første sejr til Stald Seaside, Søren Jensen og Nicolaj Stott. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Silver Seas/Nicolaj Stott vinder på Bro Park. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

De to førstnævnte ejes af Stald Seaside og er familiemæssigt nært relateret, idet Silver Seas er ud af en halvsøster til Baltic Exchange. Baltic Exchange er desuden halvsøster til bl.a. Derbyvinderen Sir Henry og Guineas-vinderne Harbour Light og Beaufort Twelve.

“Og de slægter jo begge to familien på”, siger Søren og peger på Baltic Exchanges sejr i Breeders’ Trophy Juvenile på Bro Park, mens Silver Seas ligeledes vandt to gange på den nye bane i Stockholm. En gang på græs og en gang på dirt.

“Silver Seas er ikke meldt i Breeders’-serien. Hun kommer til at gå efter de klassiske løb, og med Derbyvinderen Pour Moi som far bør der være mere distance i hende end vi ellers er vant til at se fra denne moderlinje. Hun leverede en virkelig god præstation på Bro Parks dirt i fjor, så det er måske dette spor vi følger”.

Silver Seas er meldt i den svenske Derby- og Oaks Serie, hvilket ligeledes omfatter Bro Park Trial – et opgør der rides den 28. maj over 2100 meter dirt. Løbet er forbeholdt skandinaviskopdrættede heste med engagement i Derby- og Oaks-serien og har en samlet præmiesum på 800.000 kronor med halvdelen til vinderen.


Baltic Exchange vinder Breeders' Trophy Juvenile for Stald Seaside, Søren Jensen og Nicolaj Stott. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.
Baltic Exchange vinder Breeders’ Trophy Juvenile for Stald Seaside, Søren Jensen og Nicolaj Stott. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp.

Helt ovenpå efter uheld

“Baltic Exchange går stenhårdt efter Dianalöpning på Bro Park, hvor der rides om 1,4 millioner svenske kronor i år. Eventuelt bruger vi Mowerinaløb som et trial”, griner Søren Jensen med hentydning til, at der præmiemæssigt er milevidt forskel på de to klassiske opgør i Sverige og Danmark.

Baltic Exchange kom kort efter sejren i Breeders’ Trophy Juvenile til skade og startede ikke mere i 2017.

“Hun kom løs fra os og torpederede en bil, hvorefter hun galopperede helt ned til Raadvad (i Dyrehaven, red.) Hun slap heldigvis med overfladiske skrammer og var tilbage i træning en måneds tid senere. Heldigvis var hun upåvirket af episoden og hun har været på sporet lige siden”.


Tante Tove og Nicolaj Stott var konkurrenterne overlegen i 2-års Maidenserien. Foto: Burt Seeger.
Tante Tove og Nicolaj Stott vinder i 2-års Maidenserien på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.

“En rigtig tante”

Svenskopdrættede Tante Tove, der ejes af Mme Fernande, fik aflagt maidentitlen på Klampenborg, inden hun bl.a. sluttede kort slået i Götalandlöpning af Shady Lady på Jägersro.

“Hun kan også være en rigtig ‘tante’ i det daglige. Hun er en interessant svenskopdrættet hest, som jeg håber vi kan strække til at stå 1600 meter i år. Hun er meldt hele vejen rundt og har allerede gået gode løb på både Bro Park, Jägersro og hjemme på Klampenborg. Det er ikke nogen stor hoppe, men hun ser fiks og klar ud”.


Zoffy og Maikel Navaez vinder overlegent. Foto: Burt Seeger.
Zoffy og Maikel Navaez vinder overlegent. Foto: Burt Seeger.

“Pløjede sig igennem dynget”

Den fjerde 2-årsvinder fra i fjor er Zoffy, som ejes af Racing & Breeding I/S.

“Hun pløjede sig igennem dynget i sin eneste start som 2-årig og var vældig godt tilpas på den bløde bane. Hun er ikke en hest vi får strukket længere end 1600 meter, så for hende gælder det også Mowerinaløb, Dianalöpning og de korte løb i den svenske Derbyserie. Hun har overvintret et par måneder på York Stutteri hvor hun er født, og hun har udviklet sig godt. Vi kommer ikke uden om, at hun ligesom sine søskende er temperamentsfuld, men klassen er der uden tvivl”.

To øvrige hopper nåede til start i fjor, dog uden at vinde: Gaia (Appel Au Maitre – Amusement v. Final Appearance) og Petrushka (Reliable Man – Strapina v. Stravinsky).

“Gaia nåede akkurat ud på Jägersro i fjor. Efter et godt prøveløb og virkelig gode træningsarbejder stod hun desværre lidt af i løbet og var umiddelbart lidt skuffende, men det viste sig, at hun løb med en snert af halsbetændelse. Som søster til bl.a. Stradivarius har hun en afstamning der virkelig forpligter, og hun er skabt til de længere klassiske løb”, forklarer Søren, der både trænede storebroderen Stradivarius og moderen Amusement.

“Petrushka gav os en gedigen overraskelse første gang ude, hvor hun slog flere importer. Til gengæld var hun langt fra lige så god gangen efter, og til slut var hun decideret overmatchet i Vinterfavoriternas Pris på Bro Park. Hun er i modsætning til de øvrige 3-årige i stalden ikke meldt i så meget, men hun kan være staldens gode kort til Jyllandsløbet”.

Little Lily (Kyllachy – Lady Lily v. Desert Sun) og Isetan (Kodiac – Canazei v. Teofilo) er begge ustartede danskopdrættede hopper med internationale afstamninger. Ens for dem begge er, at de er første afkom ud af hopper, som Søren Jensen selv havde i træning.

“Little Lily gik et ganske fornuftigt prøveløb på Jägersro. Planen er, at hun starter 11. april på Jägersro, hvor hun kan komme ud i et maiden over 1200 meter. Jeg har godt nok mine tvivl om hun kan stå 1600 meter, og jeg ser hende afgjort som en 1000-1200 meter-type på sigt. Hun har vokset sig godt til over vinteren, og såfremt hun håndterer dirten, vil vi nok holde hende til løbene på Jägersro”.

“Isetan har været en sent udviklet, men meget spændende hest som bevæger sig utroligt lækkert. Mowerinaløb kommer for tidligt for hende, så vi kommer til at lægge stille ud i år. Der er lidt distance i moderlinjen, men faderen Kodiac laver sjældent andet end milere”.


“En rigtig Derbytype”

Endelig er der den enlige hane i hønsegården. Reliable Carlras (Reliable Man – Yaliho Bloom v. Diaghlyphard). En svenskopdrættet vallak efter Breeders’-nominerede Reliable Man og ud af den vindende hoppe Yaliho Bloom, som selv er ud af den svenske tophoppe Yankee Bloom og søster til navne som Horatio Bloom, Milibloom og Tertio Bloom.

“Han er en rigtig interessant hest. Egentlig var han startklar allerede som 2-årig, men han fik nogle småproblemer, og så nåede sæsonen at slutte før vi kunne nå at få ham ud. Han har udviklet sig godt over vinteren og viser de rette takter. Han er en rigtig Derbytype, og vi kommer nok til enten at gå den klassiske Derbyvej med ham gennem 2000 Guineas, eller også bliver det Derby Trial-vejen. Dansk Derby er afgjort hovedmålet”, fastslår Søren Jensen.


Jævnt fordelt yngste årgang

2-årsgangen på Enghavelyst er noget bedre kønsmæssigt fordelt. Her er der fem hopper og seks vallakker – og ifølge træneren findes der i hvert fald en eller flere kommende storløbsvindere på holdet.

“Det vil i hvert fald undre mig, hvis andet er tilfældet. Mange af dem lader allerede nu til at være langt fremme, men det er først når vi tester dem over 800 meter og længere, at jeg får en tydeligere indikation af, hvem der bliver tidlige fanebærere”, siger Søren, som derfor heller ikke vil svare på spørgsmålet om, hvem han tror der bliver staldens første 2-årsvinder i år.


Herunder præsenteres hver enkelt af de 11 yngste.

A DREAM CARLRAS (DEN)
Brun vallak v. Juniper Tree – Mara Chaparral (High Chaparral)
Købt for 200.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale.
Ejet af Stald Ras. Opdrættet af Stald Rainbow & Joca Stable på York Stutteri, Danmark.
Halvbror til Contiki (Strategic Prince), vinder af Skandinavisk Opdrætningsløb, og til Intensity (Mingun), vinder af Mowerinaløb.

“Han tilhører første årgang efter Juniper Tree, og jeg tror, at han kan blive en god og tidlig reklamehest for sin far. Jeg har haft flere af hans søskende i træning, og han viser ligesom de øvrige i familien et positivt gåpåmod og stor viljestyrke”.


GLAMOUR (DEN)
Fuks hoppe v. Sepoy – Lady Lily (Desert Sun)
Ejet og opdrættet af Elkær Stutteri, Danmark.

“Hun er lillesøster til Little Lily, men efter den australske Gruppe-1-vinder og championsprinter Sepoy. Jeg tror, at hun er en anelse tidligere end sin storesøster – hun virker i hvert fald mere harmonisk på nuværende tidspunkt”.


I AM WATCHING YOU (DEN)
Brun hoppe v. Center Divider – Tempi (Final Appearance)
Købt for 60.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale.
Ejet af Beatrice Marsing. Opdrættet af Stald Jupiter, Danmark.
Halvsøster til bl.a. Hovsa (Academy Award) og Ronja (Appel Au Maitre).

“Hun tilhører første danske årgang efter Center Divider. Jeg har fire 2-årige i træning efter denne hingst, og de virker allesammen rigtig fine. I Am Watching You er halvsøster til flere gode heste, og hun er selv en tidlig type med en flot, lang aktion. Moderen vandt Skandinavisk Opdrætningsløb og hende her er også langt fremme i skoene”.


MOGENS (DEN)
Brun vallak v. Tertullian – Tafira (Invincible Spirit).
Købt for 70.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale.
Ejet af Stald Chili. Opdrættet af Lars Chr. Nielsen, Danmark.
Halvbror til vinderne Dionisio og Storm Wind.

“Han ejes af Stald Chili, men blev råbt ind på åringsauktionen af Mogens Schougaard. Derfor har vi ikke kaldt ham andet end Mogens i daglig tale, og det endte så med at blive hans rigtige navn også. En virkelig smart type, der med Tertullian som far og Invincible Spirit som morfar skal være hurtig og tidlig”.


MARGRETHE (DEN)
Brun hoppe v. Juniper Tree – Neo Nebula (Titus Livius)
Ejet af Lokalebasen.dk A/S. Opdrættet af Stutteri Hjortebo.
Halvsøster til Lucy Liu, placeret 3. i Dansk Derby.

“Lucy Liu startede ikke som 2-årig, men voksede flot henover 3-årssæsonen i fjor. Der er nok ingen tvivl om, at Margrethe også vil være bedst som 3-årig, men jeg tror bestemt også, at vi får glæde af hende i år”.


Barocci-sønnen Morocco blev solgt af Rävdansens Stuteri til Stald Ras for 440.000 kronor. Foto: Helena Mansén.
Barocci-sønnen Morocco Carlras blev solgt af Rävdansens Stuteri til Stald Ras for 440.000 kronor. Foto: Helena Mansén.

MOROCCO CARLRAS (SWE)
Brun vallak v. Barocci – Sweet Fox Fever (Stormin Fever)
Købt for 440.000 SEK på SÅEFs Åringsauktion.
Ejet af Stald Ras. Opdrættet af Rävdansens Stuteri, Sverige.
Halvbror til bl.a. All Or Nothing (Eishin Dunkirk), vinder af Dansk 2000 Guineas.

“Han er en smart hest, der er snydt ud af næsen på sin far. Udover Guineas-vinderen All Or Nothing er han halvbror til Brooklyn Carlras, som var anden i Mowerinaløb i fjor og en hoppe jeg vurderede meget højt. Desværre pådrog hun sig en karriereafsluttende skade, hvilket medførte, at vi købte denne lillebror. Han kan godt blive en tidlig 2-årstype”.


NAABSA (DEN)
Skimmel hoppe v. Center Divider – Lady Clementine (Richard Of York)
Købt tilbage for 230.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale.
Ejet af Stald Seaside. Opdrættet af Stutteri Hjortebo.
Halvsøster til Sir Henry (Dansk Derby), Beaufort Twelve (Dansk Kriterium, JK 2000 Guineas, Breeders’ Prize Sprint m.m.), Harbour Light (Dansk Kriterium, Dansk 2000 Guineas m.m.), Sir Winston (Breeders’ Prize Sprint), Silvertown (Dansk Kriterium, Vinterfavoritternes Ærespræmie), Baltic Exchange (Breeders’ Trophy Juvenile).

“Det er vel nærmest lige før man kan sige, at det er en hest med garantistempel – hvis ellers hun kan holde sig fri af skader. Hun minder fuldstændigt om resten af familien, udstråler den samme klasse og bliver tidligt klar”.


NOKENGANG (DEN)
Brun vallak v. Center Divider – Viktoria Dream (Cajun Cadet).
Ejet af Stald Chili. Opdrættet af Stutteri Hjortebo.
Halvbror til King’s Son (Mingun), vinder af Petit Prix og bl.a. 2. i Dansk 2000 Guineas.

“Han kaldes i daglig tale ‘Krølle”, fordi han lignede en teddybjørn da han kom i træning. Han udvikler sig positivt nu, efter at have været længe om at komme i gang. Det er især gået den rigtige vej efter han er blevet kastreret og nu tror jeg, at han kan være tidligt på færde”.


SEA MASTER (DEN)
Skimmel vallak v. Center Divider – Silvertown (Academy Award)
Ejet og opdrættet af Stald Seaside på Stutteri Hjortebo, Danmark.

“Han er bror til Seatown og Silver Seas, men udover farven er der ikke mange ligheder med de to ældre søskende. Han er en mere langbenet type og ikke nødvendigvis lige så hurtig som Seatown, der selv vandt Danmarks første 2-årsløb”.


SPEEDY CARLRAS (IRE)
Skimmel hoppe v. Power – Mizayin (Clodovil)
Købt for 9,000 euro på Goffs November Foal Sale.
Ejet af Stald Ras. Opdrættet af Anna Giurta, Irland.

“En hoppe med hjertet på rette sted. Hun har været sat tilbage grundet en skade som åring, men det har ikke påvirket hende på nogen som helst måde, og hun virker på nuværende tidspunkt som en hest der kan gøre sig gældende i større sammenhænge i år”.


WHY NOT (DEN)
Brun vallak v. Juniper Tree – Härkila (Elusive City)
Købt for 170.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale.
Ejet af R.N. Racing I/S. Opdrættet af Joca Stable på York Stutteri, Danmark.
Halvbror til Trustyourinstinct (Mingun) og Estelle (Mingun).

“Jeg har også trænet de to ældre afkom ud af Härkila, og ham her virker mere smart på benene. Moderen var absolut ikke nogen 2-årstype, og ham her ser jeg også mere som et navn for næste år – et Derbyhåb i 2019”.


Tre klassiske vindere blandt de ældre

Der findes ni 4-årige og ældre navne på Søren Jensens side af Enghavelyst. Tre af dem er klassiske vindere: Sømkongen Carlras (Binary File), Sir Herman (Zoffany) og Miss Vordingborg (Layman).

“Det er på ældresiden, at vi de senere år har haft svært ved at gøre os gældende, men vi satser også hovedsageligt på skandinaviskopdrættede heste og de storløb der findes til dem fra 2- til 4-årssæsonen. Der er ikke så mange skandinaviskopdrættede heste, der kan vise over 90 i handicap, og det er de nødt til, hvis vi skal kunne holde dem i træning på eliteniveau”, siger Søren, der kort omtaler hver enkelt af de ældre heste.

Søren Jensen og Stald Ras med Sømkongen Carlras/Nicolaj Stott. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Søren Jensen og Stald Ras med Sømkongen Carlras/Nicolaj Stott. Foto: Burt Seeger / US Photo.

Sømkongen Carlras (Binary File – Dirtybird v. Funambule) blev skadet efter sin sejr i Dansk 2000 Guineas og kom først i gang igen sent på sæsonen. For hans vedkommende gælder det først og fremmest Dansk Breeders’ Cup, og siden de øvrige storløb for skandinaviskopdrættede heste”.

Daurehøj Carlras (Arcano – Terri’s Charmer v. Silver Charm) havde en del småproblemer i fjor og gennemgik en operation i vinter. Jeg håber, at han har udviklet sig så meget, at han måske kan blive en god ældre sprinter”.

“Giulia (Teofilo – Yes Oh Yes v. Gone West) er såvidt jeg husker den første ustartede 4-årige hest jeg nogensinde har trænet. Hun blev købt for 75,000 euro som åring i Irland, men der har været småting i vejen med hende hele tiden. Hun har heldigvis vokset sig ud af det hele nu og træner rigtig godt. Hun er nødt til at være tidligt på færde og give os en indikation af, om hun skal fortsætte i træning eller om hun skal videre i avlen”.

Yes Sir/Nicolaj Stott aflægger maidentitlen på afstand af Go Win Casino/Frederick Salvador. Foto: Burt Seeger / US Photo.
Yes Sir/Nicolaj Stott aflægger maidentitlen på afstand af Go Win Casino/Frederick Salvador. Foto: Burt Seeger / US Photo.

Yes Sir (Binary File – Amusement v. Final Appearance) blev halsopereret midt i sidste sæson og missede derfor Dansk Derby. Han kom godt tilbage og er en hest, der kan vokse en del i handicap fra sit nuværende tal på 74. Jeg tror som minimum, at han kan seks kilo mere end det han står efter, så vi kommer til at gå taktisk til værks og starte ham i handicaps op mod Dansk Breeders’ Cup i begyndelsen af juni”.

Sir Herman, Nicolaj Stott og Søren Jensen efter Derbysejren i 2017. Photo: Burt Seeger / US Photo.

Sir Herman (Zoffany – La Sall v. Cajun Cadet) skal også gå Breeders’-vejen, og derefter gælder det alt fra 1800 meter og opad. Allerede inden han blev redet til døjede han med kode-problemer, og det er i særdeleshed Rikkes (Rohbach Bonde, red) fortjeneste, at han leverede som han gjorde i fjor. Vi gav ham en pause efter Derbyet for at have en frisk hest til Breeders’ i Sverige og Norge, men han kom ikke helt op i de samme omdrejninger igen. Nu bygges han stille og roligt op til Dansk Breeders’ Cup, som er hans store forsommeropgave”.

Seatown (Born To Sea – Silvertown v. Academy Award) er lidt af et mysterium. Det er vind eller forsvind. Han må ud og bevise sig selv mod importerne nu, og han slutter han nok i vores regi, hvis han ikke løfter denne opgave”.

Miss Vordingborg/Nicolaj Stott på vej mod sejren i Diana Trial. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.
Miss Vordingborg/Nicolaj Stott på vej mod sejren i Diana Trial i Göteborg. Foto: Amie Karlsson / GalopSport.

Miss Vordingborg (Layman – Crystal Gazer v. Richard Of York) havde et rigtigt mellemår i fjor, hvor hun var kort slået men uden for præmierækken i flere tilfælde. Hun virker som en der kan mere end sit handicap, så handicap-hoppeserien i Sverige bliver den hun skal ud og jagte – med sidegevinst fordi hun er svenskopdrættet”.

Steinway og Martin Rodriguez vinder på Jägersro. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.
Steinway og Martin Rodriguez vinder på Jägersro. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

“Steinway (Appel Au Maitre – Acqualina Beauty v. Montjeu) voksede sig heldigvis fra sine startboksproblemer i efteråret, og jeg håber, at det nu er et overstået kapitel. Han er tilmed vokset en hel del over vinteren og har lagt fem centimeter til i højden. Det gik godt med at teste ham på Jägersros dirt sidste år, så der er en række velbetalte opgaver til ham på den anden side af sundet. Og så selvfølgelig Dansk Breeders’ Cup”.

“Pamino (Poet’s Voice – Miss Dixie v. Bertolini) er kommet hertil fra Wido Neuroth. Han ser hamrende godt ud, og med 69 i handicap kan han have et fornuftigt udgangspunkt. Han er Rikke og Nicolajs projekt”.


Rikke Rohbach Bonde og Nicolaj Stott med travhesten After Me Please.
Rikke Rohbach Bonde og Nicolaj Stott.

Netop Rikke Rohbach Bonde og Nicolaj Stott er en vigtig og fast del af dagligdagen på Enghavelyst. “Rikke er en uundværlig assistenttræner, Nicolaj er igen i år vores førstejockey. Derudover nyder vi godt af hjælpen fra Dorte Müllertz og Miriam Sørensen, som har været en del af stalden i mange, mange år. Vi har endnu et par dygtige ryttere i Sabrina Solis og Bolette Mathiassen, og så er der vores lærling Mathilde Johansen, som har været tilknyttet i godt et års tid”.

“Det er mit håb, at Mathilde kan få debut i væddeløb sidst på sæsonen”, fortæller Søren, der de fire foregående sæsoner har ligget på en indtjening på mellem 1,6 og 2,4 millioner kroner – et tal, der skal forbedres i 2018.

“Vi skal tjene minimum tre milioner kroner i år. Træningsforholdene har været upåklagelige hele vinteren igennem, hvilket banepersonalet skal have stor ros for, og med de investeringer der er foretaget blandt staldens hesteejere, så skal det lykkes”, konkluderer en glad og fortrøstningsfuld Søren Jensen.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top