fbpx

Team Wilson klar til premieren!

Klampenborg-træner Brian Wilson tager på fredag fat på sin 32. sæson som henholdsvis jockey og træner i Skandinavien, og med tanke på at Wilson sadlede de to første vindere på premieredagen i fjor, samt at han opnåede en andenplads med Kinnari i SöndagsKomben forrige uge, kan der være god grund til at holde et vågent øje med staldens heste den 11. april.


Brian Wilson er født den 20. august 1958 i England, hvor han også startede sin karriere inden for galopsporten som lærling for Newmarket-træner Harry Wragg.

Wilson nåede at ride fem vindere, inden der pludselig var bud efter ham fra Danmark, hvor træner Frank Byrne var på udkig efter en talentfuld engelsk lærling.

Brian Wilson fik øjeblikkelig succes i sit nye hjemland, og allerede i sin første sæson i 1977 vandt han lærlingechampionatet i Klampenborg.


Stærkt samarbejde med Gert Hansen

”Efter min læretid blev jeg ansat som andenjockey for Margareta Wettermark, der dengang havde Anthony Rawlinson Sr. som sin førstejockey. Derefter blev jeg førstejockey for Kim Stumann, og fortsatte sidenhen med samme rang hos både Vinzenz Vogel, Jørgen Johansen og Gert Hansen.

Især sidstnævnte samarbejde var yderst succesfuldt, idet vi igennem fem sæsoner vandt både klassiske opgør som Mowerinaløb og Dansk Oaks, samt adskillige øvrige storløb rundt omkring i Skandinavien”, erindrer Brian Wilson, der bl.a. var fast makker med fremragende Mads Bomstærk – et samarbejde der resulterede i to triumfer i Stockholms Stora Pris, samt yderligere sejre i storløb som Golden Mile og Skandinavisk Grand Prix.


Startede som træner

I 1991 valgte Brian Wilson at supplere jockeyerhvervet med en trænerkarriere, og med tre heste i stalden fik han sidst på sæsonen professionel licens. Allerede kort tid efter sadlede han vinderen af Basnæsløb, Moto-Starlight.

”Moto-Starlight var både ejet og opdrættet af Claus Reinhold Andersen, som var min første ejer og igennem alle år har været en meget trofast støtte til stalden”, fortæller Brian Wilson og påpeger samtidig at Claus Reinhold Andersen lige nu har syv heste i fuld træning.


Derby-triumf og brækket ben

Allerede i sin anden fulde sæson som træner i 1993 blev det til den ultimative klassiske triumf, da Wilson red sin egentrænede Mongolian Knight først over stregen i Dansk Derby foran den senere både svenske- og norske Derbyvinder Lorofino.

Englænderen kunne ikke have ønsket sig en bedre sæson, lige indtil en november morgen samme år, hvor han i et styrt under træningen brækkede benet og dermed fik ødelagt resten af sin jockeykarriere.

På trods af den alvorlige benskade fortsatte Brian Wilson det efterfølgende år med at levere storartede resultater. Hoppen der var skyld i hans brækkede ben blev meget passende navngivet ”Break A Leg”, og hun var bl.a. nummer to i Mowerinaløb, mens Moto-Moonlight senere på året sejrede i Dansk Oaks.

”I 1994 ansatte jeg unge Jacob Johansen som førstejockey, og vi leverede også mange gode resultater sammen med heste som Our Challenge, Yeltzin, Kashaya og Toscana”, siger Brian Wilson, der havde tilbragt sine første år som træner på Hvidegården i Kgs. Lyngby.


“Mit livs største fejltagelse”

”Men jeg begik desværre den største fejl i mit liv ved at flytte til Ordrupdal Ridecenter, for igennem fem år var mine heste stort set kronisk syge og stemningen i stalden var tæt på at ramme nulpunktet. På et tidspunkt overvejede jeg faktisk helt at stoppe, idet de manglende resultater på trods af et på papiret godt hestemateriale fik mig til at tro der var mig selv der var noget galt med”, forklarer Wilson, der heldigvis valgte en anden løsning og i stedet flyttede væk fra Ordrupdal og lejede sig ind i Stald Isacsson, lige i udkanten af Dyrehaven.

Og svaret kom prompte – det første år i de nye omgivelser endte med sejre i Larch Ærespræmie og Petit Prix med Bossa Nova, mens stayeren Touch Wood både blev anden i Dansk St. Leger og Jyllandsløbet, samt tredje i Dansk Derby. Touch Wood vandt senere i karrieren Klampenborg Classic, og Starlight’s Olli var for et par år siden ligeledes en god nummer to i Larch Ærespræmie.

I 2005 overtog Brian og Bettina Wilson hele lejemålet af Stald Isacsson. ”Nu har vi 20 store bokse med infrarøde varmelamper og nyt vandingssystem. Der er derudover installeret nyt ventilationssystem som elektronisk regulerer staldens fugtighed og luft, samt både fold og longeringsring”, fortsætter Brian, der lige nu har 19 heste i træning på anlægget, hvoraf de fem er 2-årige og otte er klassiske håb.


“Clauses Star bliver bedre”

Staldens mest fremgangsrige juvenile i fjor var Clauses Star, der bl.a. aflagde sin maidentitel ganske enkelt på Klampenborg og sluttede sæsonen af med en tredjeplads i Svenskt Kriterium Consolation.

”Han kom sent i træning i fjor, og jeg var imponeret over hvor hurtigt han blev klar. Hans første store opgave i år bliver Dansk 2000 Guineas, og sidenhen er både Dansk Derby og Provinsens 3-års Serie på programmet. Han beviste i fjor at han tackler både græsset og dirt’en fint, så vi har endnu ikke besluttet hvor han skal sæsondebutere”.


Amazing Award mod Mowerina

Veltrukne Amazing Award startede kun en enkelt gang som 2-årig, hvor hun som femte have en række gode heste foran sig, heriblandt vindende Queen Mambo. Om halvsøsteren til sidste års Derby-2’er Aladar siger Brian Wilson: ”Hun satte desværre pels kort tid inden debuten i fjor, og jeg ved at hun kan bedre idet hun træner som en rigtig klassehoppe. Hun er klar til at gå ud i et maidenløb allerede første løbsdag, og hendes første store opgave bliver Mowerinaløb.

En anden talentfuld hoppe er moderlivsimporten Clauses Cherie, der ligesom Amazing Award fortsat er maiden. ”Hun er en dejlig og godt afstammet hoppe, der virkelig har brug for distance under hovene. Vi har ikke så travlt med hende, og hendes hovedopgaver er på dette tidspunkt Oaks i alle tre skandinaviske lande”.

”Både Hancock og Fortunens Boss er virkelig store heste, og førstnævnte nåede ikke engang et prøveløb i fjor. Begge heste skal kvalificeres i april, og der kan sagtens gemme sig en joker i en af dem, mens Dilligaf fra at være en tidlig og meget talentfuld unghest blev ramt af diverse problemer. Han er i grunden en rigtig fin hest, og jeg er godt tilfreds med hans udvikling over vinteren”, siger Wilson.


Den yngste årgang

Team Wilsons fem 2-årige individer har ligesom konkurrenterne i de øvrige Klampenborg-stalde nydt godt af den milde vinter, og der er et par stykker blandt dem som træneren mener kan være værd at følge tidligt på sæsonen.

”Claus Reinhold Andersen har tre 2-årige i træning, og af dem virker Clauses Polly som den tidligste. Hun er halvsøster til Clauses Cherie, men umiddelbart virker hun en hel del tidligere. Jeg er meget spændt på Clauses May Be, der er efter Indian Lodge på en stærk Aga Khan-moderlinje. Hun er dog ikke nogen tidlig type, så hun bliver nok først aktuel for publikum i efteråret”.

Om Kateb-sønnen King First siger Brian Wilson: ”Han er en stor og fin hest, der allerede nu har vist fine takter i træning. Han er ud af en vindende familie og det er jo altid spændende at følge Katebs afkom udvikle sig”.

Philidor-sønnen Bonefish er blevet anmeldt i de fleste store 2-årsløb, hvilket indikerer at der er store forventninger til hingstens første sæson. ”Han er en lillebror til Hancock med et godt hoved og han gør alting rigtigt. Jeg regner ham som en god 2-åring der kan være med i de bedre sammenhænge”.


Ny lynstart af Bossa Nova?

Staldens ældre garde består af 4-årige Bella Donna, Barbinouche, Kinnari og Clauses Doll, samt 5-årige Princess First og alderspræsidenten Bossa Nova.

Bossa Nova og Bella Donna gav Team Wilson en drømmestart på sæsonen i fjor, da de vandt årets to første løb på Klampenborg.

Bossa Nova fulgte siden op med to yderligere sejre, samt to andenpladser og en tredjeplads inden han mistede formen i efteråret, og der er al grund til at tro den tidligere Larch-vinder vil være klar til endnu en lynstart på sæsonen i år.

”Bella Donna er blevet opereret i vinter, og jeg synes hun havde en flot 3-årssæson på trods af hendes problemer. Hun var bl.a. tredje i Dansk Oaks bag Good Girl, og da hun ser ud til at fungere meget bedre efter operationen, har jeg store forventninger til hendes 4-årssæson. Dansk Breeders’ Cup bliver første store opgave for hende, men de 1800 meter er dog lidt på den skarpe side, så vi sigter også på et løb som Sceptre Stakes over 2200 meter senere på sæsonen”.

”Kinnari starter året med et lavt handicap, og jeg er sikker på at hun kan bedre end de 68 hun står på. Hun vil gradvist forbedre sig, og da hun i fjor viste god fart på Jägersro vil vi nok sigte på nogle sprint-handicaps derovre”, vurderer Brian Wilson, der allerede forrige søndag tog turen over Sundet med Kinnari, hvilket resulterede i et knebent nederlag.


Godt samarbejde

Det daglige arbejde i stalden varetages ikke alene af Bettina og Brian Wilson, men også af Bettinas niece Michelle og staldens svenske lærling Maria Carlstedt, som vandt sit første løb i fjor.

”Derudover kan vi glæde os over at have en række loyale amatørryttere i stalden hele ugen igennem, og når sæsonen starter vil vi benytte os meget af Skandinaviens lærlingechampion Martin Rodriguez”, siger Wilson, der måske selv er ophav til staldens fremtidige førstejockey – sønnen Oliver.

”Oliver er kun 12 år, men han er allerede nu begyndt at ride de store heste i træning. Jeg ser helt klart en jockeyfremtid for ham, han vejer kun 33 kilo og i modsætning til sin storebror Patrick ligner han mere mig end sin mor. Oliver har vundet Pony Derbyet tre gange, og han har jockeyerhvervet som sin store drøm. Mit håb er, at han når tiden er inde til det, kan komme til England eller Irland og dygtiggøre sig, inden der måske venter en fremtidig jockeykarriere her i Skandinavien”, slutter Brian Wilson.


Fem til start på fredag

Når Klampenborg starter den nye sæson fredag eftermiddag, står Team Wilson klar med fem startende heste, samt en enkelt prøveløbshest. Prince First kommer ud i Faust Maidenløb, Bossa Nova og Clauses Doll starter i Bob Baffert Handicap, Amazing Award og Clauses Elisa starter i 3-års Maiden Serien, mens 3-årige Fortunens Boss skal ud og kvalificere sig i dagens prøveløb.


Brian Wilsons træningsliste

Bonefish, h.v. Philidor – Pink Cadillac
Clauses May Be, hp.v. Indian Lodge – Tabariya
Clauses Polly, hp. v. Cajun Cadet – Polly’s Saga
Clauses Hope, hp.v. Moto-Starlight – Feuer-Bella
King First, v.v. Kateb – Invitation3-årige
Amazing Award, hp.v. Academy Award – Kutbeya
Hancock, v.v. Lear Spear – Pink Cadillac
Clauses Star, v.v. Most Welcome – Feuer-Limelight
Clauses Cherie, hp.v. Marchand De Sable – Polly’s Saga
Clauses Elisa, hp.v. Most Welcome – Feuer-Flashlight
Dilligaf, v.v. Cajun Cadet – Remember
Fortunens Boss, h.v. Cajun Cadet – O’Kelly
Prince First, v.v. Primatico – Ladies FirstÆldre
Barbinouche, hp.v. Primatico – Kassandra
Bella Donna, hp.v. Cajun Cadet – Etoile De Jor
Bossa Nova, v.v. Cajun Cadet – Nan Greaves
Clauses Doll, hp.v. Guys And Dolls – Alamea
Kinnari, hp.v. Take Risks – Cascina
Princess First, hp.v. Duty Time – Ladies First

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top