fbpx

Stott version 4 på vej mod stjernerne

Han er yngste søn af den tidligere Derbyvindende jockey, Ken Stott, og lillebror til Marc og ligeledes Derbyvindende Nicolaj. Han har det i blodet, og han har det med sig fra barnsben.


I fjor drog Kevin Stott, i en alder af 16 år, til England for opsøge drømmen om en karriere som jockey i galopsportens moderland – her kommer man ikke let til noget, og Stott kan skrive under på, at vejen mod stjernerne er belagt med grus og hårdt arbejde.

Lørdag den 6. oktober vandt han sit første løb!

Rejsen begyndte den 12. juli 2011, da teenageren bankede på døren hos træner Kevin Ryan. “Planen var, at jeg skulle starte på British Racing School i september, og jeg opsøgte Kevin Ryan som en stalddreng med mod på at lære så meget som muligt inden jeg skulle starte på væddeløbsskolen. Det var mit håb, at jeg efter endt ophold på skolen kunne blive i England og få et job hos Ryan, der rundt regnet har 130 heste i stalden”, fortæller Kevin Stott til galopsport.dk.

“Jeg blev derfor ret overrasket, da Kevin Ryan efter at have fulgt mig i det daglige arbejde, henvendte sig og sagde, at jeg ikke behøvede de ni uger på skolen, og at han var klar til at fastansætte mig med det samme”.Fire måneder efter Kevin Stotts 17-års fødselsdag foreslog Kevin Ryan, at danskeren skulle tage lærlingelicens og forberede sig på at ride væddeløb. Han red dengang som i dag fire til fem lot hver eneste morgen.


“Husker ikke et sekund af det”

Stott fik sin licens i maj, og allerede få dage senere fik han sin debut på ryggen af staldens 3-årige Kylesku på Beverley. Det blev en turbulent debut, idet Kylesku blev trængt i startøjeblikket og siden endte næstsidst i det 10 heste store felt.

“Løbet blev redet over 1000 meter, og jeg husker ikke et sekund af det, fordi det gik så stærkt. Kevin Ryans rideordre i paddocken var, at jeg skulle gå ud og have det sjovt og bare nyde det, og efter oplevelsen stod det klart, at det er det her jeg vil i livet”, forklarer Stott.


Den første vinder

Kevin Stott har midtvejs i oktober redet 28 løb, og 11 gange har han været blandt de tre første i mål. Der skulle dog hele syv andenpladser til, før han lørdag den 6. oktober endelig skar målstregen som vinder. Det skete i aftenens afsluttende løb på Redcar, et handicap over 1000 meter, hvor Stott red Robert Johnson-trænede I’ll Be Good til en halv længdes sejr.

Sejren vakte opsigt hos studieværterne på Racing UK, der specielt lagde vægt på den unge danskers professionelle attitude og “polerede stil” i sadlen.


Fremtiden

Hvad bringer fremtiden så for 18-årige Kevin Stott? I modsætning til sine to ældre brødre ser han ikke ud til at skulle kæmpe så hårdt med vægten, og som næsten fuldvoksen kan han fortsat ride 50-51 kilo. Det giver unægtelig nogle muligheder for at blive i England og fortsætte drømmen om en kometkarriere som for eksempel William Buicks.

Stott kan også lægge kursen tilbage mod Skandinavien, hvor generationsskiftet taler sit tydelige sprog med de unge rytteres indtog. Med sine fire kilos lettelse ville han med sikkerhed kunne ride mange vindere i løbet af sin lærlingetid, og tilmed deltage i løb med langt højere præmiesummer i en konkurrence, der ikke matcher den engelske.

“Min plan er at blive i England. Jeg vil lære så meget som muligt og se hvor langt jeg kan nå, men selvfølgelig har jeg også en jockeykarriere i Skandinavien i tankerne, hvis ikke det går som planlagt. Jeg vil jo gerne vise, at jeg er bedre end mine brødre”, griner Kevin Stott.

Men Kevin Stott er havnet dér hvor alle skandinaviske jockeys har ønsket sig en karriere. Dér hvor talentet hver eneste dag er til skue for verdens største trænere og ejere. Dér hvor navne som Lester Piggott, Pat Eddery, Kieren Fallon, Frankie Dettori og senest William Buick er blevet multimillionærer via deres evner i en sadel.

For Kevin gælder det lige nu om at vise arbejdsvilje, stabilitet, ride vindere, være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og håbe på det held som alle de store jockeynavne vil skrive under på, at de på et eller andet tidspunkt i begyndelsen af deres karriere havde med sig.

Stott version 4 er på vej mod stjernerne – i et land hvor “the sky is the limit”.

Og hvor bliver han spændende at følge!

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top